Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грузинські вина - назви

  1. Грузинські червоні вина - назви, класифікація
  2. Грузинські білі вина - назви, класифікація

Стаття про грузинських винах - назви, регіон, історія, вільна класифікація.

У чому я бачу мету даної статті: якщо, замість того щоб пити порошкову гидоту, яку продають під виглядом італійського / чилійського / грузинського вина в російських магазинах, хтось із читачів сайту AllMyWorld.ru вирішить з'їздити на тиждень-другий до Грузії, долучитися до історії стародавньої країни, а також скуштувати легендарного грузинського гостинності, не менше легендарної грузинської кухні , А також легендарного понад усяку міру грузинського вина - я буду дуже радий.

Отже, перед власне класифікацією грузинських вин пара загальних слів:
Грузинські столові вина - не містять цукру, мають злегка кислуватий смак.
Грузинські сортові вина - вина, отримані з винограду одного сорту.
Грузинські марочні вина - ті ж сортові, але вироблені за жорстко встановленими технологіями, витримуються не менше двох років.
Грузинські колекційні вина - ті ж марочні, але після витримки в квеврі (спеціальних грузинських глиняних глечиках) і розлиті в пляшки для дозрівання протягом 3-20 років.

З відмінностей між регіонами можна виділити:
Імеретинській технологію виробництва вина - це коли виноград давлять разом з кісточками і гілочками, потім гілочки видаляють, а сік, шкірку і кісточки залишають для бродіння.
Кахетинські технологію - згідно з нею гілочки не видаляють, залишаючи всю масу бродити протягом 3-4 місяців, а потім проводять фільтрацію отриманого продукту. У порівнянні з імеретинським вином, відмінність в технології призводить до появи у кахетинського більш терпкого і насиченого смаку.

Обидві технології відрізняються від того, як вино виробляють в Європі. Спрощуючи ситуацію, в Європі тиснуть виноград без гілок, в Грузії - з гілками. Крім того, кахетинське вино бродить по 3-4 місяці, що в Європі вважали б неприпустимим. І ще одна серйозна відмінність: всі грузинські вина - це результат облагородження місцевих сортів винограду, в той час як виноробство США, Чилі, ПАР, та навіть багато в чому Франції і Німеччини це висаджування і культивування завезених сортів.

Наріжним каменем традиційного «домашнього» грузинського виноробства є використання «квеврі» - спеціальних глиняних глечиків, за формою нагадують амфори.

Наріжним каменем традиційного «домашнього» грузинського виноробства є використання «квеврі» - спеціальних глиняних глечиків, за формою нагадують амфори

квеврі

Квеврі заривають у землю і в ньому при постійній температурі +14 градусів за Цельсієм бродить виноград. Під впливом вуглекислого газу шапка мезги піднімається до горловини глечика. Коли бродіння завершується і газ виходить назовні, вона опускається на дно, і квеврі запечатують до весни. Така технологія вважається найдавнішою і правильною - хоча дехто вважає її недосконалою через складнощі з гігієною і нестабільного температурного режиму. Вино, виготовлене таким способом, можна спробувати лише опинившись в гостях у грузин-виноробів де-небудь в глибинці - всі основні винзаводи країни виробляють вино за сучасними технологіями на сучасному обладнанні.

Традиційно вино називають по імені селища, де зібрано виноград. Однак в даний час для виготовлення вин популярних марок (наприклад, Хванчкари) використовують виноград з сусідніх виноробних районів.

У Західній Грузії переважають білі вина, для яких використовують такі як сорти винограду, як «Цолікаурі» в Імеретії або «Оджалеші» в Мегрелії. Виноград сорту «Ізабелла», настільки популярний в Абхазії і на російському Півдні, в Грузії вважається непридатним для виробництва вина - лише для чачі. Вина Західної Грузії в цілому відчутно кислі, ніж кахетинські - особливо кислий смак мають вина Аджарії. Приблизно посередині за цим критерієм знаходяться вина Імеретії - кислуваті, але не сильно, та й технологія їх виробництва в Імеретії є чимось середнім між європейською і кахетинської.

Грузинські червоні вина - назви, класифікація

Алазанська долина - масова марка грузинського вина; виготовляється з винограду сорту Сапераві, що звозиться з усією Грузії. В силу своєї доступності, вино Алазанська долина було популярно в СРСР і потім в Росії. Мінус - важкопрогнозованим якість, так як невідомо, з якого винограду зроблено вино.

Ахашені - червоне напівсолодке вино, має кілька терпкий смак. Виробляється тільки на одному заводі в околицях Гурджаані з винограду сорту Сапераві, зібраного виключно в районі села Ахашені. У цьому селі знаходиться вельми знаменитий в масштабах Грузії винзавод Шато-Зегаані, що працює з XIX століття.

Кварелі - червоне сухе марочне вино. Виготовляється з винограду сорту Сапераві, зібраного в околицях села Кварелі в Алазанської долині. Справжнє Кварелі витримується не менше трьох років у спеціальних глечиках-квеврі.

Кіндзмараулі - винна «легенда» Грузії, одна з найпоширеніших грузинських вин на території колишнього Союзу. Червоне напівсолодке вино, виробляється по Імеретинській технології (див. Початок оповідання), але з винограду Сапераві, вирощеного в Кахетії, в районі села Кварелі. В даний час вино Кіндзмараулі виготовляють на декількох грузинських винзаводу.

Сапераві - сортове червоне сухе вино, виробляється в Кахетії. Вино молоде - розливається через рік, має терпкий смак.

Мукузани - червоне сухе вино з винограду сорту Сапераві, названо по селу в Кахетії, поблизу якої його вирощують. Мукузани - одне з найперших грузинських вин, які почали виробляти промисловим способом. Багато хто вважає його найкращим грузинським вином, але це питання вкрай суб'єктивний. Вино не вважається марочним, але витримується три роки.

Напареулі - червоне сухе вино все з того ж Сапераві, вирощеного в районі міста Телаві (східна Кахетія). Більш темне, ніж найближчий конкурент - Мукузани, має присмак вишневої кісточки або чорної смородини.

Оджалеші - досить рідкісне червоне напівсолодке вино, виробляється з однойменного сорту винограду в Мегрелії (регіон в західній Грузії, сусід Імеретії, Гурії і Сванетії).

Хванчкара - по досить поширеній думці, одне з кращих вин Грузії. Червона напівсолодка (причому природного типу, оскільки бродить на холоді, при + 4-5 градусах), справжня Хванчкара виробляється тільки з винограду сортів Александроулі і Муджуретулі, що росте на двох схилах гори біля села Хванчкара поблизу містечка Амбролаури в гірському регіоні Рача. Це вино потрібно зберігати на холоді і пити теж охолодженим. У цьому на Хванчкару схожі інші напівсолодкі вина (Оджалеші, Твіши, Ахашені, Кіндзмараулі та ін.), Де необхідні параметри витримуються за допомогою сучасних холодильних установок.

До речі, на в'їзді в Амбролаури встановлений пам'ятник «Хванчкара» у вигляді пляшки:

Грузинські білі вина - назви, класифікація

Вазісубані - біле сухе, виходить змішуванням винограду сортів Ркацителі (85%) і Мцване (15%), що вирощуються в околицях селища Вазісубані в Алазанської долині Кахетії.

Горулі Мцване - біле сухе вино, виготовляється з винограду сорту Мцване, зібраного в районі міста Горі в регіоні Шида-Картлі.

Гурджаані - отримують з винограду сортів Ркацителі і Мцване, зібраного в Кахетії неподалік від Гурджаані та Сигнахи, витримується три роки. Одне з найбільш відомих в Європі грузинських вин. На смак - вино з легкою гіркуватістю і довгим післясмаком.

Манавіс Мцване - ще один різновид білого сухого вина з винограду сорту Мцване.

Ркацителі - одне з найбільш відомих в Росії грузинських вин, ще з радянських часів. Сухе, кілька терпке на смак біле вино, яке виготовляється з винограду сорту Ркацителі, зібраного в районі села Карданахі. Ркацителі - це молоде вино, з тих, що «б'ють не по мізках, а по ногах» - вино витримують в бочках до одного року.

Тбілісурі - напівсухе вино, що отримується з суміші до чотирьох сортів винограду, що збираються в центрі грузинського виноробства - Алазанської долині . Вживається як аперитив.

Твіши - біле вино з винограду Цолікаурі, що культивується в регіоні Рача, який багато хто вважає «Гірської Імереті». Вважається «жіночим» вином за характерний фруктовий присмак.

Цинандалі - ще один «стовп» грузинського виноробства. Біле марочне вино, виходить з винограду сортів Ркацителі і Мцване, що вирощується в Кахетії, в околицях міста Телаві. Там же, в садибі Чавчавадзе в селі Цинандалі, розташований найстаріший грузинський винзавод, закладений в 1830-х роках Олександром Чавчавадзе. Зараз це одне з найбільш успішних підприємств галузі, а садиба князя припинена в музей, чия експозиція складається з будинку-садиби, парку, каплиці, де вінчалися Олександр Грибоєдов і Ніно Чавчавадзе, і дегустаційного залу винзаводу.

Вино Цинандалі витримується в бочках три роки.

Чинурі - біле сухе столове вино, виробляється з однойменного сорту винограду. Одна з найдоступніших марок білого вина в центральній Грузії. В даний час проводиться за європейською технологією і буває злегка газованим - як італійське Ламбруско.

Чхавері - біле напівсолодке, виробляється в Гурії (край на заході Грузії, сусід Аджарії і Мегрелії) з однойменного сорту винограду.

PS Не можу не згадати чачу - легендарну грузинську виноградну горілку. За смаком нагадує італійську граппу, фортеця буває до 80 градусів. П'ється, не дивлячись на фортецю, дуже легко, при розумному вживанні негативні наслідки вранці бувають рідко, та й ті в основному обмежуються несильним сушнячком.

На закуску до грузинського вина пропоную почитати статтю про традиційних стравах грузинської кухні .

Корисні статті про Грузію:

Як дістатися до Грузії з Росії - всі способи

Що подивитися в Грузії за 1 тиждень

Пам'ятки Тбілісі: 27 найцікавіших місць міста!

Кращі ресторани, кафе і хинкальную Тбілісі: «смачний» путівник по місту

Шопінг в Тбілісі: де купувати продукти, вино, сувеніри та одяг

25 пам'яток Батумі: Старе місто і Приморський бульвар - багато фото!

Де поїсти в Батумі: кращі ресторани, кафе, хинкальную і бари міста

Дегустація вина в Кахетії: авторський путівник по найкращим місцям

Трансаджарская траса: гори, сонце і вино!

Кваріаті: пляж, де жити і як дістатися

Гоніо: пляж, фортеця і багато фото!

Кобулеті: карта міста, пляж, пам'ятки, житло, погода, фото

Цихисдзірі: пляж, фортеця Петра і готель Castello Mare

Як забронювати житло в Грузії. Ціни, специфіка, рекомендації

Лайфхак: як дешево купити хорошу туристичну страховку в Грузію

Смачних вам вин і душевних застіль!
Ваш Роман Мироненко

Новости