Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чому на Новий рік треба з'їсти 12 виноградин під удари курантів?

  1. Чому ми їмо дванадцять виноградин в новорічну ніч?
  2. Здоров'я і багатство

Ну що ж, скоро Новий рік, так що пора прикупити нові червоні труси, запасатися ігристою каталонської кавой і, звичайно, виноградом: 12 ягід на кожного

Ну що ж, скоро Новий рік, так що пора прикупити нові червоні труси, запасатися ігристою каталонської кавой і, звичайно, виноградом: 12 ягід на кожного. Про червоні труси все зрозуміло, забобонним людям вони приносять удачу, якщо в них зустрічати Новий рік. Про каву теж все ясно, адже ігристе вино під бій курантів і «Іронію долі» п'ють в багатьох країнах світу. А ось з'їсти 12 виноградин - це як? Жорді Пінент з каталонського журналу Sapiens.Cat розповідає нам про історію цього звичаю.

Чому ми їмо дванадцять виноградин в новорічну ніч?

Витоки цієї традиції в Іспанії і варіації на тему в Латинській Америці

Витоки цієї традиції в Іспанії і варіації на тему в Латинській Америці

Є виноград в новорічну ніч - це недавня традиція. Йдеться про дуже поширеному звичаї, про який люди на ділі мало що знають. Найтиповіше пояснення його появи - це ініціатива деяких виноградарів з півдня Валенсії, які в 1909 р - коли сталося перевиробництво винограду - вирішили таким чином сплавити надлишки сировини. Очевидно, що такий «лайфхак» прижився з плином часу і в інших виноробних регіонах Іспанії. Жуан Амадес, автор збірки традицій і звичаїв каталонців ( «Costumari català»), взагалі про це нічого не згадує, а мова йде про книгу, написану в 1950 р Виходить, що, якщо хтось це і робив під впливом моди в ті часи, то на давню традицію цю справу ніяк не тягне.

Але можливо, що ініціатива була не просто плодом кмітливості. Ще в Давньому Римі вважалося, що виноград допомагав пом'якшити нетравлення. Так що не варто дивуватися, що на світанку ХХ століття про це теж було відомо.

Здоров'я і багатство

Існує думка, що виноград символізує прагнення до благополуччя і багатства: цим пояснюється поїдання виноградин в несезон (нагадаємо, що сезон врожаю - в районі сентября-місяці). І це підтверджує каталонська приказка: "Menjar raïm per Cap d'Any porta diners per a tot l'any " ( «Їж виноград на Новий рік - будуть гроші цілий рік» черевики і напівчеревики).

Звичай є 12 виноградин, хоча і набув поширення в деяких країнах Латинської Америки (наприклад, в Колумбії), відбувається саме з Іспанії. В Аргентині є свій варіант, який, до речі, не ставить під сумнів виноград як символ багатства: там їдять 12 родзинок (що логічно для несезону).

Навколо цієї традиції останнім часом почалася якась полеміка: символізують чи 12 виноградин кожен місяць року або їх 12 в честь числа ударів курантів? Хто знає ... Лише відомо, що за традицією треба під кожен удар проковтнути по виноградині. А чи є хто-небудь, хто вірить, що якщо ви не встигнете з'їсти восьму виноградину, то серпень буде більш нещасливими січня? 🙂

Перекладено з каталонської мови. Джерело: журнал Sapiens.Cat

Спецпропозиція для жителів Барселони! Для вас ми підготували набір вин для новорічного столу. Він складається з 6 пляшок нашого вина DOQ Priorat, до яких в подарунок ми додали одну пляшку кави Renardes Brut Nature. Ціна 64 €. Дійсно до 6 січня 2016 р Доставка безкоштовна в межах Барселони. Детальніше…

41.193166 0.776756

Чому ми їмо дванадцять виноградин в новорічну ніч?
А ось з'їсти 12 виноградин - це як?
Чому ми їмо дванадцять виноградин в новорічну ніч?
Навколо цієї традиції останнім часом почалася якась полеміка: символізують чи 12 виноградин кожен місяць року або їх 12 в честь числа ударів курантів?
А чи є хто-небудь, хто вірить, що якщо ви не встигнете з'їсти восьму виноградину, то серпень буде більш нещасливими січня?

Новости