Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чим відрізняється шампанське від ігристого вина

  1. Чим відрізняється шампанське від ігристого вина
  2. Відео чим відрізняється шампанське від ігристого вина?
  3. Яке вино називають шампанським
  4. Як з'явилося шампанське

Незамінним гостем кожного святкового столу в нашій країні є шампанське. Однак нерідко багато хто з нас називають так зовсім не правильний напій. На перший погляд може здатися, що шампанське і ігристе вино - це назви одного й теж напою. Але насправді між ними є суттєва різниця.

Чим відрізняється шампанське від ігристого вина

1. Шампанське - це одна з численних різновидів вина. Сама назва цього напою говорить про його походження. Простіше кажучи, тільки ігристе вино, яке потрапило в наші руки з місцевості Шампань, може називатися шампанським.

2. Для виготовлення ігристого вина використовують величезну кількість сортів винограду. Асортимент вибору постійно збільшується поєднанням декількох сортів. Тобто, при такому виробництві має місце фантазія і експерименти. А ось для виробництва шампанського використовують лише кілька певних сортів ягід, при цьому метод виготовлення повинен строго виконуватися.

3. Ігристе вино витримують 1 рік і 3 місяці, а шампанське - мінімум півтора року.
Як видно, ігристі вина і шампанське відрізняються один від одного технологіями і методами виробництва, а значить, це абсолютно різні напої.

Відео чим відрізняється шампанське від ігристого вина?

Яке вино називають шампанським

Шампанське - це ігристе вино, яке відрізняється насиченістю вуглекислим газом. Фахівці кажуть, що вино це унікальне. Дивним чином відбувається навіть збір винограду для цього напою. Для цього не використовують ніяку техніку, весь процес робиться виключно руками.

Проводиться напій всього лише з шести сортів винограду. Деякі з них можуть поєднуватися один з одним. Наприклад, для виробництва білого шампанського використовують сорт шардоне. А для насиченого червоного напою беруть два сорти - піно нуар і піно менье.

А для насиченого червоного напою беруть два сорти - піно нуар і піно менье

Ягоди для виробництва збираються злегка недостиглі. Це забезпечує низький вміст цукру в напої. А саме це є запорукою того, що вино розкриє всі смакові тонкощі. Вижимання соку відбувається швидко. Як вже говорилося, виноград для шампанського збирається вручну і часто давильни встановлюються прямо посеред плантацій, щоб не давати ягодам довго зберігатися.

Справжнє шампанське виробляється лише однією технологією - шампанським методом. Він має на увазі застосування вторинного бродіння напою в пляшках або ж шампанізацію в резервуарах. Час на бродіння витрачається менше при другому способі.

Як з'явилося шампанське

Як з'явилося шампанське

Історія шампанського приваблює своєю незвичністю - напій був винайдений випадково. Як вже говорилося, проводиться воно у Франції в провінції Шампань, що дала назву напою. Виноград в тій місцевості почали вирощувати ще в 3 столітті, а ось виноробство відкрилося через понад тисячу років.

Ченці, що відрізнялися допитливістю, відкрили для себе виноробство. Результати їх роботи дивували - напої виходили приємними на смак і мали неповторний аромат. Однак самі розробники ніяк не могли впоратися з одним недоліком - їх вина починали вдруге бродити.

Часто навіть вибухали цілі бочки, що було неконтрольованим процесом. Через десятиліття Дом Періньон, який вважається «батьком» шампанського, досліджував процес вторинного бродіння напою і шампанізації. Він з'ясував, яким методом краще шампанізованого вино і зрозумів, як вуглекислий газ впливає на утворення піни і бульбашок.

Саме дом Періньон дав назву напою. Шампанське стало швидко підкорювати всю Європу, і до 19 століття технологія його виробництва стала ще більш вдосконаленою. А провінція Шампань стала популярним місцем для екскурсій, адже і по сьогоднішній день вона є єдиним місцем виробництв справжнього шампанського.

Читайте також: Шампанське Moet Chandon від Дом Періньон

зберегти

зберегти

Відео чим відрізняється шампанське від ігристого вина?

Новости