Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Біле вино. Цікава інформація

М'яке і ароматне біле вино - відмінний супутник такою ж легкою їжі. Його виготовляють з
різних сортів винограду, не обов'язково білих. На відміну від червоного вина у виробництві не використовують шкірку ягід, міняє колір прозорого соку.

червоного вина

При виробництві білого вина основна увага винороби звертають на сировину - виноград. Вимоги тут такі ж жорсткі, як і в підготовці до виготовлення червоного виноградного напою. Враховуються не тільки сорт винограду і його специфічні смакові ноти, а й регіон вирощування, тип ґрунту, кліматичні умови.

Для кожного сорту винограду існують ідеальні умови вирощування - важлива і середня норма опадів і температура.

Говорячи про смакові якості білого вина слід підкреслити, що мова йде саме про
натуральному продукті. Тільки він передасть букет смаку і запаху, гідний цінителя. Гармонія складових дуже важлива для смаку. Якщо якийсь інгредієнт занадто відчутний і перебиває інші смаки, то вино можна вважати незбалансованим. Ця характеристика - не вирок. Адже смак вина змінюється з роками, і після необхідної кількості часу букет може зміниться на краще.

Біле вино володіє вишуканим ароматом, який може багато розповісти про його сорт і
якість. Більшість вин з сорту мускат не володіють специфічними ароматами, зате аромат винограду в них дуже сильний. А ось аромат одного з найвідоміших білих вин - Совіньон Блан найчастіше має пахне ягодами. У ньому також помітні відтінки трав, особливо м'яти. Шардоне, побувши в дубовій бочці набуває аромат ванілі.

Білі вина Чилі, ПАР, Австралії і США, зокрема молоді, мають більш яскравим сильним ароматом ніж вина європейських виробників. Молоді вина цих країн пахнуть фруктами: ананасом, динею або іншими.

Справжні цінителі білого вина пильно вивчають келих з вином, перед тим як зробити ковток або відчути аромат. Навіщо? Справа в тому, що колір вина може розповісти про напій не менш, ніж етикетка на пляшці. Існує цілий спектр характерних квітів білого вина.

Блідий відтінок жовтого, солом'яний або навіть зеленуватий - швидше за все перед
вами молоде вино Франції або Італії. З віком колір вина стає більш насиченим. Витримані вина Бургундії, наприклад, часто досягають золотого відтінку.

Дізнатися, що таке біле вино - лише перший крок до мистецтва його відчувати, лише ковток із чаші знань. Сортів білого вина дуже багато, як багато і смаків, і ароматів. Насолоджуючись смаком, можна і потрібно пізнавати нові ноти, особливі дрібниці кожного сорту.

Катерина Романенчук

Навіщо?

Новости