Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як розібратися в грузинських винах?

  1. Традиція виготовлення вина
  2. Тбилисоба
  3. Які бувають грузинські вина?
  4. Біле вино
  5. Червоне вино
  6. Яке грузинське вино вибрати?

Довго думала назвати цю статтю в дусі «Без 100 грамів не розберешся», адже що стосується вина я зовсім не експерт, та й любителем мене назвати складно. Але хочеться розуміти що до чого під час подорожі до Грузії. Особливо, якщо врахувати те різноманітність вин в цій країні, без деякого ресёрча не обійтися.

Вино в Грузії - частина не тільки національної культури, а й економіки. Зараз полиці пострадянських країн на 70% заповнені грузинськими винами. Що стосується повної картини, то вино експортують в 40 країн по всьому світу!

Історія грузинського вина почалася дуже давно. Точний час навіть ніхто не зможе назвати. Але в центрі Тбілісі не дарма стоїть невелика бронзова скульптура, присвячена Тамаді, - майстру тосту з рогом у руках. Це точна копія скульптури, яка була знайдена археологами і датується VII століттям до нашої ери! Як я можу здогадуватися, в розі у нього було вино (нема на тверезу ж голову тости штовхати). За версією експертів, ця скульптура є мало не найстарішим в світі доказом зародження виноробство. Все почалося з Грузії ...

Виноградні плантації ростуть практично на всій території країни і в кожному регіоні зростає свій, особливий виноград. Сорт і смак винограду визначає настільки багатий асортимент вин в Грузії.

Сорт і смак винограду визначає настільки багатий асортимент вин в Грузії

Фото - Rohit Tandon on Unsplash

У кожному грузинському будинку вино робиться за сімейними рецептами, які передаються з покоління в покоління і заготовлюється на рік близько 500 літрів, щоб потім на свята розділити цей виноградний напій з близькими і друзями. «Нічого собі літраж!» - скажете ви. А мені ось іноді здається, що грузини навчилися не п'яніти зовсім. А все тому, що на застілля вони вибирають біле напівсолодке вино, яке не така міцна, як червоне, щоб випити більше і не захмеліти на початку свята.

Традиція виготовлення вина

Сам момент підготовки винограду до виготовлення вина має свій сакральний сенс. Коли виноград дозріває, все родичі з'їжджаються і допомагають збирати і готувати з нього вино. Цей період року ознаменується початком події національного масштабу - свято збору врожаю Ртвелі, який триває пару днів.

Цей період року ознаменується початком події національного масштабу - свято збору врожаю Ртвелі, який триває пару днів

Фото - Thomas Schaefer on Unsplash

Традиційно, на Ртвелі під майбутнє вино звільняються всі винні глеки «квеврі» з заготовками минулого року шляхом довгих застіль, в супроводі знаменитих на весь світ грузинських тостів, пісень і танців.

Глечики квеврі, де витримується вино. Фото - Hvino News

Так само, Ртвелі - дуже популярне свято в туристичній галузі. В цей час, багато івано-франківськ знайомлять туристів з грузинськими традиціями. Спочатку треба добряче попрацювати з виноградом, допомогти виноробу (зібрати, придушити в спеціальних давилки, розлити по квеврі), а потім до ранку брати участь в затяжному застілля і ... пити вино, звичайно ж. Кругообіг вина в природі, так би мовити!

Matthieu Joannon on Unsplash

Тбилисоба

Щороку, в Тбілісі проводиться свято міста Тбилисоба, який як раз приурочений Ртвелі. У цьому 2017 році Тбилисоба відзначається 7 жовтня і 8 жовтня. Зазвичай проходить прямо в серце Старого міста і на території парку Ріці. Під час свята можна насолодитися національною кухнею, так як на кожному метрі території смажать смачний шашлик, пропонують вино і гранатовий сік і ще багато чого іншого. На вулицях танцюють і співають грузинські колективи в національних костюмах.

Тбилисоба так само відзначається і за межами Грузії, наприклад, в Києві і Москві .

Тбилисоба, на якій вдалося побувати, 2015 рік

Як ви напевно вже знаєте, грузини запатентували хачапурі і чурхела як грузинські продукти. До вина справу теж дійшло. Наприклад, такі грузинські вина як Ркацителі, Хванчкара і Кіндзмараулі можуть експортуватися тільки з Грузії , Де вони і виробляються. Вся справа в законі, який покликаний контролювати найменування вин за походженням і сама якість вина в Грузії.

Улюблене місто!

Які бувають грузинські вина?

Як я вже говорила, асортимент грузинських вин величезний - знайдеться на будь-який смак і гаманець і задовольнить запити навіть найдосвідченіших знавців. Підтверджено численними конкурсами, останній - International Wine Award 2017, який визначив найкращі з 160 представлених вин різних сортів з 11 країн. Участь брали вина як великих компаній, так і сімейних льохів, як сортові, так і марочні. Грузинські вина на конкурсі взяли 26 золотих медалей, 36 срібних і 84 бронзових.

Грузинські вина на конкурсі взяли 26 золотих медалей, 36 срібних і 84 бронзових

Асортимент грузинських вин в місцевому магазині

Щоб швидше розібратися, ознайомлю вас з позначеннями. Сортове вино виготовляється з одного сорту винограду і зазвичай дозріває протягом 1 року. Марочне вино виготовляється з чітко встановленими правилами і стандартам і витримують його близько 3 років.

Для орієнтування в ціновій політиці вин, згідно з цінами в українських інтернет-магазинах, спирайтеся на ці позначення:
- до 200 грн (до 7,5 доларів);
- від 200 грн до 400 грн (від 7,5 до 15 доларів);
- від 400 грн і вище (вина від 15 доларів).

Почнемо віномарафон!

Біле вино

сухе

  • Алаверди () - сортове вино з винограду Ркацителі. Вино світлого золотистого кольору з зеленим відтінком і солодким ароматом фруктів.
  • Вазісубані () - марочне вино, яке виготовляється з винограду сортів Ркацителі і Мцване. Вино золотого кольору з ароматом яблука і дині.
  • Гурджаані () - марочне вино з витримкою до 3 років, виготовляється з винограду сортів Мцване і Ркацителі. Вино ніжного пісочного кольору з пряним ароматом і ледве помітною гірчинкою.
  • Ркацителі () - сортове вино з однойменного сорту винограду з витримкою більше 1 року. Вино має насичений бурштиновим відтінком і плодовим ароматом з нотками чайної троянди. Гамма смаку краще розкривається, коли вино досягає кімнатної температури.
  • Цинандалі () - марочне вино з витримкою до 3 років, виготовляється з винограду сортів Мцване і Ркацителі. Вино золотистого кольору з квітково-медовим ароматом. Приємніше всього пити охолодженим.

напівсухе

  • Тбілісурі () - вино з суміші виноградних сортів Мцване і Ркацителі, витримкою до 1 року. Вино золотистого кольору з персиковим смаком і ароматом тропічних фруктів.

напівсолодке

  • Твіши () - сортове вино з винограду Цолікаурі (Рача) з витримкою не більше 1 року. Вино світло-солом'яного кольору з фруктовим ароматом. Найкраще смак розкривається після охолодження напою до 12 градусів.

десертне

  • Хіхві () - марочне вино з винограду Ркацителі. Вино маслянистої структури темного бурштинового кольору з букетним ароматом з мускатного горіха і меду.

Фото - Melissa Hom via Grub Street

Червоне вино

сухе

  • Кварелі () - марочне вино, яке виготовляється з винограду Сапераві. Вино насиченого червоного кольору зі складним букетом сортового аромату і оксамитовим смаком.
  • Мукузани () - марочне вино з винограду Сапераві з витримкою не менше 3 років. Вино має темно-гранатовим відтінком і грає смаками чорної смородини і вишневої кісточки.
  • Напареулі () - марочне вино з винограду Сапераві з витримкою більше 3 років. Вино чорно-гранатового кольору з ароматом червоних ягід. Відчувається смак чорної смородини і вишневої кісточки.
  • Сапераві () - сортове знамените у всьому світі вино з однойменного сорту винограду з витримкою близько 1 року. Вино насиченого темно-гранатового кольору з чітким сортовим ароматом і нотками чорної смородини. Смак з легкою гіркуватістю.
  • Теліані () - марочне вино з витримкою від 3 років, яке виготовляють з винограду сорту Каберне Совіньон. Вино темно-гранатового кольору і м'яким вишневим і барбарисовий смаком. Чим довше витримка, тим багатше смак напою.

напівсухе

  • Бараконі () - сортове вино з виноградних сортів Муджеретулі і Александроулі. Вино яскраво-гранатового кольору з фіалковим ароматом.
  • Піросмані () - сортове вино, виготовлене з винограду Сапераві з витримкою до 1 року. Вино густого темно-гранатового кольору з ароматними нотками вишні. Смак м'який.

Смак м'який

напівсолодке

  • Ахашені () - марочне вино з витримкою до 3 років. Виготовляється з винограду Сапераві. Вино темного гранатового кольору з ароматом червоних ягід, вишні та чорної смородини.
  • Кіндзмараулі () - марочне вино з винограду Сапераві з витримкою до 2 років. Вино темно-гранатового кольору з ароматом чорної смородини і вишневої кісточки.
  • Хванчкара () - найстаріше і знамените на весь світ марочне вино, яке виготовляється з винограду сортів Александроулі і Муджуретулі. Вино має насичений гранатовим кольором з фіолетовим відтінком і ароматом малини, троянди і фіалки.

десертне

  • Салхино () - марочне вино з витримкою в 3 роки, яке виробляється з таких виноградних сортів як Ізабелла, Дзвелшаві і Цолікоурі. Вино яскравого гранатового кольору лікерної структури з ароматом суниці, айви або сливово-шоколадними нотками.

Яке грузинське вино вибрати?

Як водиться, вино підбирають не під наряд або зачіску і навіть не на якийсь особливий привід. Вино купується під закуску і їжу. Давайте пройдемося по списку вина вище і визначимося з чим же пити ту чи іншу вино.

Давайте пройдемося по списку вина вище і визначимося з чим же пити ту чи іншу вино

Якось в грузинському винному магазині

Якщо ви хочете випити вина до початку обіду / вечері, то як аперитив краще вибрати: біле сухе Тбілісурі, біле напівсолодке Твіши, біле десертне Хіхві, червоне напівсолодке Ахашені або червоне напівсолодке Кіндзмараулі.

Якщо у вас до столу в якості перших закусок подаються сири і горіхи, то сміливо купуйте такі вина як: біле сухе Алаверди, Гурджаані і Ркацителі, біле напівсолодке Твіши, червоне сухе Мукузани, Напареулі і Сапераві, червоне напівсухе Піросмані або червоне напівсолодке Кіндзмараулі.

Коли до обіду або на вечерю подаються свіжі овочі в салатах, наприклад, або на грилі, вживайте такі вина: біле сухе Вазісубані і Цинандалі або біле напівсухе Тбілісурі.

Під рибу, морепродукти, а так само біле м'ясо птиці добре йдуть такі вина як біле сухе Вазісубані, Гурджаані і Ркацителі, біле сухе Цинандалі і біле напівсолодке Твіши.

М'ясні страви вживаються з червоними винами, наприклад, з червоними сухими Кварелі, Мукузани, Напареулі, Сапераві, Теліані і Бараконі.

Десерти та свіжі фрукти запивають десертними або напівсолодкими винами, такими як біле Хіхві, червоне напівсолодке Ахашені, Кіндзмараулі, Хванчкара і десертне Салхино.

Чи не роблю ставку на те, що ви це все запам'ятайте, тому в якості подарунка своїм читачам, створила напоминалку-зображення про грузинських винах. Щоб ви в наступний раз, коли будете стояти у полки в магазині і вибирати вино, знали, де можна підглянути підказку! ?

Завантажити інфографіку в хорошому дозволі можна за цим посиланням - яке вино купити до вечері .

Сподіваюся, я допомогла вам розібратися хоч трохи в цій темі і у вас розвинулося почуття вина, а все тому що вино потрібно пити правильно, особливо грузинське. А ще краще - пити його в Грузії. Чого всім нам бажаю?

Щоб бути в курсі новин і оновлень, підписуйтесь на сторінки блогу в соціальних мережах:

Facebook VKontakte Telegram

Які бувають грузинські вина?
Яке грузинське вино вибрати?
Чого всім нам бажаю?

Новости