Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Агуардьенте - «іспанська самогон» і міцний напій з півночі Іспанії

  1. Що таке агуардьенте?
  2. Агуардьенте де орухо
  3. особливості агуардьенте
  4. Виробництво агуардьенте де орухо
  5. Історія напою
  6. Напої на основі aguardiente de orujo
  7. фестиваль орухо

Як і свої   національні кухні   , Національні міцні   алкогольні напої   є майже у всіх країнах, і деякі з цих напоїв сприймаються за кордоном в якості одного з символів   національної культури

Як і свої національні кухні , Національні міцні алкогольні напої є майже у всіх країнах, і деякі з цих напоїв сприймаються за кордоном в якості одного з символів національної культури . Для Росії таким напоєм стала горілка. У іспаномовному світі найвідомішими «алкогольними» символами стали текіла, неминуче викликає асоціації з Мексикою, і «чистокровний кубинець» - ром.

Іспанія відома світові як одна з головних «Винних» держав . Виникає питання: чи є в цій країні свій міцний алкогольний напій? Деякі іноземці асоціюють з іспанською культурою кальвадос. Однак цей напій - француз за походженням, він родом з Нормандії. Іспанська міцний алкоголь називається агуардьенте. Цей напій має свої особливості і різновиди, про які й розповідається в цій статті.

Що таке агуардьенте?

Що таке агуардьенте

"Aguardiente" можна перевести з іспанського як «вогняна вода». Цим словом позначаються міцні алкогольні напої . У широкому сенсі під словом "aguardiente" розуміється будь-який напій, отриманий шляхом перегонки сировини, інакше кажучи, дистилят фортецею близько 40 градусів.

Деякі іспансько-російські словники переводять слово на російську мову як «горілка». Це тільки підтверджує, що слово застосовується до будь-якого міцного алкоголю. Однак, як відомо, горілка - це ректификат, тому її складно назвати різновидом агуардьенте. А ось коньяк, текіла, ром і бренді вказуються на деяких іспанських сайтах як «всесвітньо відомі» варіації агуардьенте.

При цьому в іспанській національній культурі агуардьенте - це власне іспанська алкогольний напій, самогон, який проводиться з винограду або інших інгредієнтів на території Іспанії. Так розуміється слово «у вузькому сенсі». Таким чином, в Іспанії «агуардьенте» - будь-який напій «а-ля самогон», за кордоном агуардьенте - іспанська алкогольний напій. на Піренеях своє рідне міцний алкогольний напій називають «орухо» або «агуардьенте де орухо».

Агуардьенте де орухо

Агуардьенте де орухо

Істинно іспанська агуардьенте правильно називати орухо. Його батьківщина - Галісія , північ Іспанії . Іспанські орухо і агуардьенте можна порівняти з французькими коньяком і бренді. За правилами «коньяк» - напій родом з однойменної провінції, все інше - бренді.

Орухо, або aguardiente de orujo, називається алкогольний напій на основі винограду, родом з північно-західних провінцій Іспанії. «Справжній» орухо повинен бути проведений в Галісії, Астурії або Кантабрії .

Подібний напій з іншого регіону Іспанії або іншої іспаномовної країни буде називатися просто агуардьенте. Купивши орухо, уважно вивчіть пляшку. Якщо на ній присутні букви DO - значить, перед вами оригінальний напій, походження якого підтверджено.

Сировиною для галісійська «виноградної горілки», що вважається справжнім орухо, є залишки «винного виробництва» - виноградну макуху, про що свідчить назва напою "orujo", тобто вичавки, лушпиння, макуха.

особливості агуардьенте

Яких тільки умовних найменувань не отримували агуардьенте і орухо у іноземців : І «виноградна горілка», і «іспанська бренді», але найправильнішим, напевно, буде порівняти агуардьенте з самогоном. Крім історії походження, з цим «самопальним» напоєм іспанська агуардьенте пов'язують дві головні особливості.

По-перше, на відміну від інших міцних дистилятів агуардьенте не має чітко «задокументованої» фортеці. Результатом приготування агуардьенте може стати напій міцністю від 30 до 60%. Оригінальний галісійська напій зазвичай має міцність приблизно 50%.

По-друге, напій, вироблений за межами «рідних провінцій »І званий просто агуардьенте, далеко не завжди робиться« строго по рецептурі »і не завжди з виноградного макухи. Це пояснює і таке широке застосування його назви, відповідне майже до будь-якого міцного алкоголю.

В якості сировини для виробництва агуардьенте в Іспанії та Латинській Америці можуть бути використані інші ягоди і фрукти , А також злакові та навіть цукор. З буряка виробляють колумбійський агуардьенте, який програє в фортеці іншим своїм побратимам.

Виробництво агуардьенте де орухо

приготування орухо схоже з процесом виробництва будь-якого іншого дистиляту. Воно передбачає два основних етапи. Перший етап - приготування браги, для якої необхідно наполягати сировину в закритому чані, в деяких випадках варто додати винні дріжджі, щоб «швидше заграє». На другому етапі відбувається перегонка браги та очищення.

Як уже сказано, результати після перегонки можуть виходити різними. Фортеця і інші характеристики алкогольного напою залежать від сорту і якості винограду і особливостей винного виробництва, залишки вихідної сировини якого йдуть на орухо. Вважається, що хороше сировину для приготування орухо повинно містити 28% мезги, 40% шкірки, 30% насіння і 2% інших інгредієнтів.

Історія напою

Історію агуардьенте де орухо, як і будь-якого іншого напою, достовірно простежити складно. На півдні Європи алкоголь «із залишків винограду» відомий давно, що цілком логічно для виноробних країн . Самогон, як правило, женуть з того, чого в країні виробляється або залишається багато. Вважається, що власне орухо був винайдений ченцем Атанасов в другій половині XVII століття, в 1663 році.

XIX століття стало періодом своєрідного «сухого закону». В цей час всі напої, що потрапляють під широке визначення агуардьенте, обкладалися високим податком, тобто фактично були заборонені. У XX столітті почався розквіт іспанського «самогоноваріння», продавці і виробники напою ( «самогонники», або винокури) подорожували по країні зі своїми апаратами для перегонки, поки не було запущено централізоване виробництво напою.

Напої на основі aguardiente de orujo

Напої на основі aguardiente de orujo

На батьківщині орухо в Галісії виробляють на його основі чотири напою, які вважаються офіційними різновидами агуардьенте де орухо. Для приготування використовують галісійські трави або кавові зерна . На основі трав виходять агуардьенте де іербас ( "aguardiente de hierbas") і Лікор де іербас ( "licor de hierbas"), іншими словами, іспанська самогон, настояний на травах, і трав'яний лікер, причому фортеця останнього істотно нижче оригіналу. На основі кави також виробляють «кавову настойку» і напій «а-ля бейліс».

фестиваль орухо

фестиваль орухо

У північно-західних провінціях Іспанії проводяться свята та фестивалі , Присвячені національному напою. Найвідоміший з них - фестиваль в Кантабрії в місті Потес. Фестиваль проходить щорічно, починаючи з 1984 року. Час проведення - другі вихідні листопада.

У дні свята в Потес з'їжджаються багато гурмани і любителі гастрономічного туризму з Іспанії та інших країн, щоб покуштувати традиційний іспанська напій. На фестивалі гостям демонструють процес приготування орухо, а також пригощають стравами кантабрийской кухні.

Потрібна допомога в Іспанії? Центр послуг «Іспанія по-російськи» - це понад 100 найменувань послуг російською мовою в будь-якому регіоні Іспанії.

+7 495 236 98 99 або +34 93 272 64 90 , [email protected]

Стаття виявилася корисною?

Так

() ()

Що таке агуардьенте?
Виникає питання: чи є в цій країні свій міцний алкогольний напій?
Що таке агуардьенте?
Потрібна допомога в Іспанії?

Новости