Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Creative Photo TeamПуть Святого Якова. Що? Де? Коли?

  1. Що це за Шлях?
  2. Навіщо люди йдуть по Шляху?
  3. Як стати паломником на Шляху?
  4. Як відправитися в Шлях?
  5. Коли йти по Шляху?
  6. Що ще потрібно знати про Шлях?

Зараз вже навіть важко пригадати коли саме і звідки з'явилася ідея ступити на Шлях Святого Якова. Але точно пам'ятаю, що це було якесь одиничне дію, щось на зразок випадково попалася на очі статті в інтернеті.

Після її прочитання в голові запустилася ланцюгова реакція. Уривкова інформація прийшла в рух і стала збиратися воєдино. Як же! Адже я читала про це у Коельо в "Щоденнику мага"! І так - фільм з Мартіном Шином "Шлях" - він адже про це. І вид на проживання в Словаччині дає можливість вільно переміщатися по Європі. І планів на майбутнє літо ще немає ...

Після цього почалося скрупульозне вивчення доступної інформації і прийняття рішення - ми вирушаємо в Шлях!

Після цього почалося скрупульозне вивчення доступної інформації і прийняття рішення - ми вирушаємо в Шлях

Що це за Шлях?

Вікіпедія говорить:

"Шлях Святого Якова, El Camino de Santiago - знаменита паломницька дорога до передбачуваної могили одного з учнів Христа - апостола Якова, в іспанському місті Сантьяго де Компостелла. Завдяки своїй популярності і розгалуженості цей маршрут справив великий вплив на поширення культурних досягнень в епоху Середньовіччя. Входить до числа пам'яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. "

Легенда оповідає про те, що після смерті апостола, пущені по морю останки чудесним чином пристали до берегів Іспанії, де раніше проповідував святий. Тут, в гирлі річки Вулики, ковчег був викинутий на берег. Монах-відлюдник, який живе неподалік, слідуючи світла дороговказною зірки (алегорії про цю подію червоною ниткою проходять в книзі Паоло Коельо "Алхімік"), виявив ковчег і нетлінні мощі апостола. Пізніше на цьому місці з'явився місто і зведений невеликий храм. Місто стало називатися Сантьяго де Компостелла, від латинського Campus Stellae - «Місце, позначене зіркою».

Після поховання мощей одного з дванадцяти апостолів, місто стало святинею Іспанії і всього католицького світу. У різні періоди свого існування паломницький шлях то втрачав, то знову знаходив свою значимість. По ньому проходили мільйони людей, свято вірячи, що дорога до мощів святого дозволить знайти душевний спокій і позбавлення від гріхів. По дорозі ходили представники всіх верств суспільства: жебраки, прості ченці, високе духовенство і правителі держав (кожен здійснюючи паломництво в силу свого соціального і матеріального становища). Всі вони шукали прощення, покаяння, просвітління, несли до святого свої надії і розлучалися по дорозі зі своїми страхами (іноді грошима і життям).

У ХII столітті був заснований орден лицарів Святого Якова, покликаний оберігати паломників від грабежу і розбою.

В наш час, паломництво по Шляху стало популярним після виходу в світ книги Паоло Коельо "Щоденник Мага" в 1987 році. Після цього потік туристів-паломників став настільки масовим, що в даний час Шлях Сантьяго є одним із значущих туристичних напрямків у Іспанії.

Церква Пресвятої Богородиці в Барро

За дванадцять століть існування паломницького шляху народилося безліч захоплюючих і прекрасних легенд, які можна прочитати в більш компетентних джерелах. Я ж закінчую свою історичну довідку про Шлях.

Навіщо люди йдуть по Шляху?

Багато століть єдиною метою подорожі залишалося релігійне паломництво. Люди пішки долали сотні кілометрів для того щоб поклонитися святим мощам. У XII столітті римський папа дарував паломникам право на отримання індульгенції - закріплене церквою прощення земних гріхів.

Безумовно в сучасному світі люди все ще здійснюють паломництво з релігійних причин. Однак більшість теперішніх паломників швидше невибагливі мандрівники. Але незважаючи на це, навіть якщо ви атеїст, і відправляєтеся в похід, рухомі виключно туристичним інтересом, на Шляху ви все одно знайдете своє одкровення. Не буду говорити про це як про непорушну істину. Можливо, що це лише мої домисли, засновані на власному пережитому досвіді, спілкуванні з собі подібними по дорозі і прочитаними в мережі щоденниками сучасних паломників.

Так навіщо ж нинішнім мандрівникам відправлятися пішки (ну, або на велосипеді) по місцях, де вже давно і з успіхом можна комфортно пересуватися за допомогою наземних видів транспорту?

Як це не дивно, але в нашому світі технологій і прогресу все ще існує величезний відсоток людей, готових заплатити за романтичний дух свободи ціну комфорту і зручностей. Багато відправляються в Шлях, бо пішохідна мандрівка для них пригода і можливість випробувати свої сили (а ще досить бюджетний спосіб подорожувати по прекрасній європейській країні з багатовіковою історією і казковою природою).

Причин може бути безліч: поліпшити або придбати фізичну форму, кинути собі виклик, схуднути, відвідати затишні маленькі міста, здійснити кулінарну подорож в глибинці країни, знайти нових друзів і однодумців, вивчити або закріпити іноземну мову, вивчати архітектуру, доторкнутися до природи, а також - побороти свої страхи, побути наодинці з собою, і, нарешті, здійснити мрію дитинства, начепивши на плечі рюкзак відправитися в далечінь до горизонту не плануючи завтрашній день ...

Причин може бути безліч: поліпшити або придбати фізичну форму, кинути собі виклик, схуднути, відвідати затишні маленькі міста, здійснити кулінарну подорож в глибинці країни, знайти нових друзів і однодумців, вивчити або закріпити іноземну мову, вивчати архітектуру, доторкнутися до природи, а також - побороти свої страхи, побути наодинці з собою, і, нарешті, здійснити мрію дитинства, начепивши на плечі рюкзак відправитися в далечінь до горизонту не плануючи завтрашній день

Раковина морського гребінця - символ Шляху

А ще здійснювати пішохідна мандрівка по Шляху дуже просто, адже він забезпечений розвиненою туристичною інфраструктурою. Не обов'язково нести з собою намет - на Шляху досить організованих притулків для подорожніх, великий запас продуктів - адже маршрути постійно перетинаються з населеними пунктами. Навігація на маршруті також не завдасть великих складнощів. Так що можна вирушати в похід практично без нічого, не володіючи спеціальними навичками для складних піших переходів.

Як стати паломником на Шляху?

Що ж відрізняє паломника, що йде по Шляху святого Якова від простого хайкера або пішого туриста?

Наявність документа! 🙂 І це не жарт. Якщо ви збираєтеся зробити паломництво, то потрібно доказ того, що ви його робите, а не просто рухаєтеся з точки А в точку Б. Для цього в місці вашого старту по маршруту ви повинні отримати паспорт паломника або "креденсіаль". У ньому щодня будуть з'являтися позначки про пройдені ділянках. Відмітки - це відбитки печаток з усілякою символікою Шляху. Тому через час ваша книжечка-креденсіаль буде виглядати дуже романтично, і ви станете володарем практично унікального артефакту мандрівника.

Тому через час ваша книжечка-креденсіаль буде виглядати дуже романтично, і ви станете володарем практично унікального артефакту мандрівника

Наявність паспорта паломника дозволить зупинитися на нічліг у спеціально організованих притулках для паломників - "Альбергом", де при реєстрації і будуть проставлятися штампи-позначки. Також позначки можна проставляти в будь-якому барі або кафе, куди ви заглянули перекусити, або виявити друк прив'язану до стовпів на найбільш значущих ділянках Шляху.

Книжечку-креденсіаль, маленьку шпаргалку про майбутній маршрут, путівник, черепашку-сувенір і корисні поради можна отримати в офісах "Асоціації Любителів Шляхи святого Якова", які можна відшукати в будь-якому великому місті, що лежить на Шляху. Або в будь-якому з альбереге.

Ну, і для того щоб офіційно вважатися паломником потрібно пройти пішки мінімум 100км по будь-якому відрізку Шляху. Для велосипедистів ця цифра подвоюється. Так-так, по Шляху святого Якова можна їхати на велосипеді. А для людей, які мають проблеми зі здоров'ям, церква допускає здійснення паломництва на кониках або віслюках.

Фіналом здійснення паломництва вважається відвідування Собору святого Якова, поклоніння його останкам і отримання свідоцтва про скоєний паломництві - своєї власної "Компостелло".

Як відправитися в Шлях?

Для початку вибрати що вам ближче: мірне шагание з рюкзаком за плечима або надійне сідло вашого двоколісного друга. А після цього визначитися з маршрутом і відправитися в Шлях!

Існує близько 15! варіантів маршруту, що проходять по території Іспанії. Але я зупинюся на чотирьох найпопулярніших.

Інфографіка найпопулярніших маршрутів Шляхи святого Якова за 2014 рік

1.Французскій Шлях - Camino Frances

Стартує у французькому місті Сен-Жан-П'є-де-Пор і через Піренеї призводить вас на територію Іспанії. Найпопулярніший маршрут. Саме по ньому пройшов Паоло Коельо. По ньому ж крокує герой Мартіна Шина в фільмі "Шлях". Протяжність близько 780 км. Тут буде складно залишитися наодинці з собою, але зате легше знайти попутників.

2. Португальська Шлях - Camino Portugues

Проходить по території Португалії і з'єднує Лісабон - Порту - Сантьяго. Другий за популярністю маршрут. Загальною протяжністю близько 640 км. Ділянка Порту - Сантьяго становить всього 240 км, тому маршрут популярний серед людей обмежених у часі або новачків. Мальовничий маршрут з гарною інфраструктурою.

3. Північний Шлях - Camino del Norte

Проходить по північному узбережжі Іспанії і стартує у французькому місті Байон. На території Іспанії можна йти з Ірун. Протяжність маршруту 860 км. Дуже мальовничий, місцями складний до проходження і не сильно розвиненою інфраструктурою.

4. Початковий Шлях - Сamino Primitivo

Ділянка стародавнього шляху від міста Ов'єдо. Веде через гірську гряду і вважається фізично найскладнішим навіть при своїй невеликій протяжності всього в 315 км. Зате подарує захоплюючі панорами з гір і на гори.

Зате подарує захоплюючі панорами з гір і на гори

Точка переходу на Початковий Шлях з Північного Шляху

Після того як ви визначилися з маршрутом, прибули на місце і стали володарем документа, що підтверджує ваш статус паломника, залишилося лише рухатися за вказівниками в напрямку міста Сантьяго де Компостелла. Маршрути завжди марковані і позначені жовтими стрілками або черепашками-покажчиками.

Маршрути завжди марковані і позначені жовтими стрілками або черепашками-покажчиками

На ночівлю потрібно влаштовуватися в "Альбергом" - притулок для паломника. У ньому можна залишитися всього на одну ніч. Найчастіше це прості кімнати з двох'ярусним ліжками і загальні душові. Але тут обов'язково ви зможете скинути з плечей рюкзак, вимитися, випрати, приготувати собі нехитру їжу і провести ніч. Зустрічаються на Шляху муніципальні Альбергом (5-7 євро ніч) і більш комфортабельні Альбергом в приватному володінні (10-15 євро), і неймовірно атмосферні при старовинних храмах (10-12 євро), і Альбергом-донатіво (тут можна залишитися ночувати за посильний для вашого гаманця внесок).

Новий ранок на порозі Альбергом

Коли йти по Шляху?

Формально пройти Шлях можна в будь-який час року. Але найбільшою популярністю користується весь проміжок часу між пізньою весною і ранньою осінню. Взимку, з приходом холодів, дощів і вітрів, частина Альбергом, магазинів і барів в маленьких містах закриваються. Тому потрібно бути готовим до того, що доведеться проходити набагато більші відрізки Шляхи за день, можливо пропускаючи колорит провінційних містечок Іспанії. Стежка, швидше за все, буде малолюдною, що як не можна краще підходить бажаючим побути наодинці з собою.

В пору літніх канікул і відпусток число паломників значно зростає і на особливо популярних маршрутах часом важко без проблем влаштуватися на нічліг.

Дощик на узбережжі - зовсім не відчувається липневу спеку

Ми вибрали для проходження Північний Шлях - Camino del Norte, вірніше його ділянку від міста Більбао до Сантьяго, вирішивши розділити цей маршрут на дві частини. Одну з них ми подолали в липні 2017 року і пройшли 354км від Більбао до Хіхона (замітки про похід можна прочитати тут ). Другу частину, Хіхон - Сантьяго де Компостелла, ми тільки плануємо пройти. Паломництво можна здійснювати не в один рік, а пристосовувати його до своїх часових рамок. Вибір північного маршруту був обумовлений тим, що подорож планувалося в липні, в самий розпал спекотного іспанського літа та ще й з дитиною 10 років. Тому для нас було важливим максимально уникнути виснажливої ​​спеки, щоб подорож не перетворилося на боротьбу з маленьким пішоходом. Пролягає уздовж узбережжя Атлантичного океану маршрут постійно продувається свіжими вітрами, дає можливість занурюватися в море, і, безумовно, насолоджуватися чудовими краєвидами.

Що ще потрібно знати про Шлях?

Дорогу здолає той, хто йде. Не потрібно володіти спеціальною фізичною підготовкою, регулярно ходити в походи або бігати марафони. Якщо ви вирішили відправитися в Шлях - досить просто почати частіше ходити пішки по вулицях свого міста.

Не потрібно бути поліглотом і знати досконало іноземні мови. В іспанській провінції ви знайдете дуже невеликий відсоток людей здатних порозумітися по-англійськи. А в кожній області Іспанії існує свій іспанська. При цьому залишитися незрозумілим нікому не загрожує 🙂

Не варто боятися відправлятися в Шлях поодинці. По дорозі йти безпечно і знайти попутників не складе труднощів. Мало того, на Шляху ви відчуєте себе частиною своєрідного братства, де кожен терпимо і готовий прийти на допомогу іншому. Тут можна отримати підтримку, участь і мотивацію.

І не забувати про традиційний вітанні "Buen Camino!" - "Доброго Шляху!"

Ну як? В дорогу?

Buen Camino!

Що це за Шлях?
Навіщо люди йдуть по Шляху?
Як стати паломником на Шляху?
Як відправитися в Шлях?
Коли йти по Шляху?
Що ще потрібно знати про Шлях?
Що це за Шлях?
Навіщо люди йдуть по Шляху?
Так навіщо ж нинішнім мандрівникам відправлятися пішки (ну, або на велосипеді) по місцях, де вже давно і з успіхом можна комфортно пересуватися за допомогою наземних видів транспорту?
Як стати паломником на Шляху?

Новости