Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дронь, роботи, собаки, дайвери - в Таїланді вже тиждень шукають 12 зниклих в печері дітей (фото)

Уже тиждень на півночі Таїланду йдуть пошуки 12 хлопчиків з дитячої футбольної команди, які вирушили зі своїм тренером на екскурсію в печеру. Вони пропали безвісти 23 червня. Покинуті велосипеди знайшли біля входу в четвертий за величиною тайський печерний комплекс Тхам Луанг Нанг Нон.

Через пару годин після того, як діти опинилися в печері, почалася злива. Потоки води затопили ходи між печерами. Ніякого зв'язку з хлопчиками і їх тренером з тих пір немає.

У пошуках беруть участь військові, поліція і сотні волонтерів. Задіяна різноманітна техніка і новітні винаходи людства. Але з кожним днем ​​надія знайти дітей живими стає все менше.

Але з кожним днем ​​надія знайти дітей живими стає все менше

Масштаби пошукової операції вражають. Так тайські військові підводники зробили ряд спроб дістатися до самих глибин печерного комплексу. До них приєдналися чотири досвідчених печерних дайвера з Великобританії і американські військові фахівці.

Однак аквалангістам доводиться працювати в неймовірно складних і небезпечних умовах. У них немає можливості забиратися занадто далеко по затоплених проходах, оскільки вони самі ризикують залишитися без повітря. Додайте сюди майже повна відсутність огляду. Потоки води приносять в і без того темні тунелі бруд і уламки гірської породи. Аквалангісти кажуть, що їм доводиться просуватися навпомацки. Нічого не видно вже на відстані витягнутої руки! Один з британських дайверів сказав: «Відчуття, ніби я поринув у басейн з холодною густим кави».

Поки робота цієї групи не принесла результатів.

Була зроблена спроба відкачати воду з печер. Встановили найпотужніші промислові насоси. Але навіть ця техніка не впоралася з водою, тому що злива не припиняється. І по землю продовжують надходити потоки брудної рідини. У четвер, 28 червня, насоси довелося зупинити.

Паралельно шукали інші способи осушення печерного комплексу. Виникла ідея пробурити отвори в гірській породі і дати воді можливість вийти назовні. Доставили бурові машини. Однак скельна порода загрожувала обрушитися при бурінні. Крім того, покриті джунглями глинисті схили гори не дозволили важкій техніці розвернутися. Неможливо також пробурити і новий вхід до печер.

Оскільки Тхам Луанг Нанг Нон вивчений недостатньо детально, вирішили, що можуть бути природні, раніше невідомі, входи. До пошукової операції приєдналися дрони. Їх оснастили тепловізорами. Польоти дронів тривають, але внаслідок немає.

Одночасно ведуться пошуки затоплених входів і тунелів за допомогою підводних роботів. Вони передають людям дані про рівень води в різних місцях і стані печер.

Не довіряючи повністю новітніми технологіями, до операції залучили кращих в країні пошукових собак. Їм дали понюхати особисті речі зниклих дітей. Але і чотириногі помічники поки нічого не знайшли.

У п'ятницю, 29 червня, в зону пошуків доставили десятки наборів для виживання. У них входять продукти, питна вода, карта підземних тунелів і потужні мобільні телефони. Ці комплекти тепер закидають в усі доступні проходи і отвори в скельній породі, запускають їх з потоками води під землю. Ідея полягає в тому, що діти, якщо вони живі, зможуть знайти набори і скористаються ними.

Безумовно, відшукати зниклих без вести юних футболістів - головна на даний момент завдання. Але керівники рятувальної операції з першого дня думають і про те, як витягнути дітлахів на поверхню! У літні місяці дощі в Таїланді не припиняються тижнями. Підземні тунелі залишаються затопленими тривалий час.

Якщо дітей знайдуть живими, їм доставлять їжу, питну воду, медикаменти. А потім будуть шукати безпечний вихід на поверхню. В крайньому випадку дайвери готові спуститися до них, щоб навчити їх максимально швидко навичкам поводження з аквалангами. Цей спосіб - найбільш ризикований, але він може знадобитися.

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Новости