Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Велосипедист з ДЦП з Гродно: «Велосипед допомагає зберегти здоров'я і повернути гарний настрій»

Олександр Зімін з ДЦП катається на велосипеді вже шість років. Вперше він сів на нього після операції для більш швидкої реабілітації за порадою хірурга. Свій велосипед він ласкаво називає «конячкою» і пересувається на ньому навіть взимку. Олександр Зімін з ДЦП катається на велосипеді вже шість років

Так що він не міг не приєднатися до акції «30 днів з велосипедом», яка його дисциплінує і мотивує на творчі пошуки.

- Я їжджу вже кілька років, - розповідає Гродненському Зеленому порталу Олександр. - ДЦП мені не заважає. Навпаки, відчуваю, що, коли сів на велосипед, став набагато здоровіше. Хворіти став набагато рідше, проблеми зі спиною і м'язами практично зникли. Вважаю, що це дуже корисний для здоров'я і екологічний вид транспорту.

Гродно - город не рівнинний. Катаючись по ньому, можна добре «прокачати» всі групи м'язів. Так що велосипед відмінно доповнює або навіть замінює тренажерний зал.

Олександр кожен день «нокаутувати» хоча б 20-30 кілометрів за одну-дві години і повертається додому «свіжішим, з такою приємною втомою».

Але ще більше він любить далекі виїзди на природу. Каже, там своя енергетика, свіже повітря і легше дихати стає вже на виїзді з міста. Радить відвідати Білорусію пущу, Коробчіци, Гродненське водосховище. У найближчих планах - виїхати на Чортове озеро в 20 кілометрах від Гродно. Там не водиться живність, а легенди говорять, що на дні можна знайти скарб Наполеона - кілька тонн срібла.

- Дуже хочеться влаштувати який-небудь довгостроковий проект і покататися по всій Білорусі, - каже велосипедист. - Вибратися в Біловезьку пущу, на Ольманскіе болота, Бориславська озера, в Налібокі, покататися по замкам, маєтках і фортецях. З ближчих місць - Озера, Поріччя і північні регіони Гродненської області.

Головне - не переборщити. Тому що професійний спорт змушує вичавлювати себе, і іноді зустрічати і проводжати велосезон в гіпсі. Для Олександра велосипед - це спосіб життя і активний відпочинок, а не спорт. Хоча він кілька разів їздив на Марафони Кресова і брав участь у велопробігу по Гродненській області і на Друскенінкай.

Велосипед - зручний (?) Транспорт для Гродно

- Іноді я заради інтересу влаштовував «змагання» з міським транспортом і часто приїжджав раніше автобуса або тролейбуса на кінцеву точку. Ще ти втрачаєш особистого простору, як тільки потрапляєш в набитий салон. А з велосипедом отримуєш повну свободу пересування і комфорт.

Правда, велосипед зручний для Гродно тільки в плані його невеликій території. Проблема бордюрів залишається і в центрі, і в спальних районах. При нормі бордюру в нуль вони доходять до десятків сантиметрів. Тільки Вільшанка поки виділяється велосипедної інфраструктурою. Олександр каже, що хотілося б більш оперативною та чіткої реакції влади на звернення організацій, зокрема, «ВелоГродно» .

Олександр каже, що хотілося б більш оперативною та чіткої реакції влади на звернення організацій, зокрема,   «ВелоГродно»

- Особливо проблемні мости - Новий міст, Румлевскій міст. На Румлевском мосту вітром недавно трохи на здуло під фуру. А пару років тому мене на вибоїні викинуло за перила, і я висів на руках з боку Німану. Після цього у мене «алергія» на наші мости з низькими поручнями, високими бордюрами, величезними вибоїнах і ямами. Чому не можна хоча б відокремити пішохідну частину від частини руху машин і покласти там нормальне покриття? - запитує Олександр. - Я спілкуюся з велосипедистами, інвалідами, пенсіонерами. Мені здається, якби зібралися всі і спільними зусиллями почали б щось робити, толку було б більше і середовище швидше змінювалася б на краще. А так кожен страждає сам по собі.

Акція дисциплінує і об'єднує

Велосипед обходиться недорого, але все ж є список необхідного, що потребує певних затрат при серйозному відношенні. З аксесуарів - шолом, велоперчатки, насос стаціонарний, насос легкий, який можна кріпити на раму, кріплення для пляшки, хороші педалі, «противоугонка», передній і задній світло, сигнал або дзвінок. Обов'язково Велоаптечка: набір з клею і латочок для пробитою камери.

- У мене зазвичай з собою, плюс до цього - автомобільна аптечка з мінімумом препаратів, знеболювальних та перев'язувального матеріалу. Велосипедні інструменти, щоб в будь-якій місцевості можна було зробити мінімальний ремонт, - каже Олександр. - Завжди допомагаю велосипедистам, які потрапили в скрутну ситуацію, пам'ятаю, що і сам в неї можу потрапити.

Акція «30 днів з велосипедом» дисциплінує, коли не хочеться виходити з дому, і об'єднує людей, які інакше не зустрілися б. У Олександра з'явилося близько десяти нових знайомих з різних регіонів Білорусі та з інших країн. А ще велосипед допомагає повернути гарний настрій.

- Сидячи вдома в чотирьох стінах, піти від роздумів на важкі теми досить складно, - ділиться велосипедист. - Коли ти катаєшся, з'являються люди, спілкування, зміна вражень. Ти розумієш, що в цьому світі величезна кількість людей, у них є свої проблеми, але вони встали і кудись пішли. І твої проблеми відходять на другий план, а то й зовсім забуваються.

Перадрук материялаў магчими плиг абавязковай наяўнасці зваротнай и актиўнай гіперспасилкі.

Чому не можна хоча б відокремити пішохідну частину від частини руху машин і покласти там нормальне покриття?

Новости