Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новини компанії

перше правило   фінансової кризи   : У кого кеш, той і король

перше правило фінансової кризи : У кого кеш, той і король. Головною характеристикою якості грошового потоку в нинішніх умовах стає регулярність надходження платежів. Краще менше, та краще!

Консультанти рекомендують: вважайте готівку, а не прибуток! Кеш - ось кращий антикризовий інструмент! Так ніхто і не сперечається. Питання тільки в тому, як цей самий кеш добути, якщо продажі впали, а контрагенти не приховують, що збираються пережити льодовиковий період за ваш рахунок. У прямому сенсі слова.

Людський капітал

Одними з перших з початком нинішньої кризи гостру нестачу грошей відчули учасники рекрутингового бізнесу. Після ситної п'ятирічки попит на послуги кадрових агентств різко впав. «У грудні 2008 року ще була надія на те, що державні вливання призведуть в рух млин російського бізнесу, - каже Інна Можайська, генеральний директор HR-агентства« Можайська і партнери ». - Але на жаль, і в квітні 2009-го, незважаючи на весняне сонце, ситуація на нашому ринку досить туманна. І рекрутингові, і хедхантингові агентства не приховують, що їх виручка впала на 20-50% ».

Для того щоб підтримати грошовий потік на більш-менш розумному рівні, рекрутерам доводиться докладати титанічних зусиль. Одним із способів отримання «швидких готівки» стали платні послуги з працевлаштування для тих, хто шукає роботу. Найчастіше такий підхід практикують невеликі агентства (за оцінками - близько 15% гравців). За певну суму рекрутери допомагають здобувачам скласти резюме, розміщують їх у своїх базах даних, надають послуги з розсилки і підбирають обумовлену кількість відповідних вакансій.

Але Інна Можайська вважає, що це не метод: «По-перше, в надлишку з'явилися інтернет-агентства, які надають такі послуги шукачам безкоштовно. А по-друге, кадровий ринок за останні роки став все-таки куди більш цивілізованим. В умовах дефіциту робочих місць брати гроші за одну тільки можливість запропонувати кандидата роботодавцю щонайменше непрофесійно ».

На чому тоді заробляти кадровим агентствам в умовах різко скоротився попит, не ризикуючи іміджем? Компанія «Можайська і партнери» в спішному порядку вивела на ринок послугу з підбору-працевлаштування персоналу (саме так, через дефіс, оскільки продукт є комбінованим) для тих замовників, які скоротили бюджети на пошук персоналу та пошук резюме , А потім з'ясували, що не справляються ні з оцінкою кандидатів, ні з наростаючим потоком резюме. Але великого успіху домогтися не вдалося. І все ж вихід був знайдений. Агентство почало надавати платні консультаційні послуги шукачам і кандидатам з питань працевлаштування і розвитку кар'єри.

Як виявилося, не витрачені особистих фінансових запасів кандидати готові платити за подібний сервіс, а найактивнішими споживачами стали втратили роботу керівники середньої і вищої ланки. «Перш за все, - пояснює Можайська, - таким претендентам хочеться отримати актуальну інформацію з ринку. Потім вони цікавляться своєю власною «капіталізацією». Потім починаються сумніви і побоювання. І вже в останню чергу кандидатів хвилюють питання проходження співбесіди та складання резюме ».

За словами Інни Можайський, продаж консультацій виявилася однією з «подушок безпеки», які допомагають агентству підтримувати грошовий потік на заданому рівні.

Комплексний підхід

Біда не приходить одна. Авіаперевізників глобальний криза застала неабияк пошарпаними після знаменитого «гасовий» кризи. Уже восени стало ясно, що попит на авіаперевезення в Росії знизився набагато швидше, ніж припускали експерти. Так, за статистикою Російської транспортної клірингової палати, в минулому лютому пасажиропотік російських авіакомпаній впав на 26,4% в порівнянні з лютим минулого року (в січні - на 16,7% відповідно).

Відповідь компанії «Скай Експрес» виглядав абсолютно несподіваним. Перевізник почав активно розвивати ... малоприбуткові чартерні маршрути! «Згодна, це не дуже прибутковий напрямок бізнесу, - говорить гендиректор« Скай Експрес »Марина Букалова. - Але в умовах падіння попиту на регулярні перевезення воно дозволяє нам підвищити прибутковість і знизити ризики. Зокрема, ризик недозавантаження літака перекладається на туроператора. В цьому році ми плануємо залучити до роботи нових туроператорів і довести частку чартерних пасажирів до 25% в загальному обсязі перевезень, а виручку від реалізації чартерних програм привести до показника 30-35% від валового обсягу ».

Кажуть, «все, що зекономлено, - зароблено». Дотримуючись цього принципу, менеджмент «Скай Експрес» прийняв рішення закрити найбільш невигідні напрямки. Так, компанія більше не літає в Казань і Самару, тобто за маршрутами, де поки не вдалося домогтися міцних позицій в суперництві з конкурентами. А наступним кроком стала стабілізація цін.

У момент виходу на ринок компанія продавала квитки нижче собівартості. Але в умовах кризи продовження цієї політики було б згубним. «Наша нинішня завдання - втримати не стільки свого колишнього клієнта, скільки загальна кількість пасажирів, - чесно пояснює Марина Букалова. - Якщо колишнім клієнтам тепер дорого літати за три тисячі рублів - нехай звільнять місце тим, кому стало дорого літати за п'ять тисяч. У будь-якій кризі виживає або люксовий сегмент, або бюджетний. Значить, потрібно пропонувати або дорогі товари, але дуже якісні, або - дешеві і з меншим сервісом ».

Нарешті, перевізник істотно розширив список додаткових послуг, які не включаються у вартість квитка, а оплачуваних окремо по системі A la Carte. Крім стандартних сервісів (провезення наднормативного багажу, платне харчування і т. П.), Компанія пропонує скористатися своєю службою замовлення таксі, орендувати машину або придбати додаткову страховку. Прямі витрати тут мінімальні, адже «Скай Експрес» виступає в ролі агента, що спирається на мережу підрядників. За власними даними, таким чином у 2008 році перевізнику вдалося збільшити прибутки на 8%, а до кінця нинішнього року компанія збирається заробити на реалізації додаткових послуг до 23% від загальної виручки.

Гроші на бочку!

Що робити, якщо гроші потрібні не «взагалі і дуже», а - буквально зараз? В кінці жовтня 2008 року туроператор UTS Travel виявився саме в такій ситуації. На тлі обвалу туристичного ринку (тільки за найоптимістичнішими прогнозами падіння попиту в цьому сегменті складе за підсумками року 35-40%) Башінвестбанк, який обслуговував розрахунковий рахунок компанії, призупинив діяльність. «Замороженими» виявилися 25 млн рублів, можливість розпоряджатися якими UTS Travel втратила в самий невідповідний момент. Ще гірше було те, що на заблокований рахунок продовжували надходити гроші від контрагентів.

«Завислі» суми не дозволяли здійснювати розрахунки за поточними зобов'язаннями, так що справа пахло технічним дефолтом. Готелі, авіакомпанії і турфірми в країнах, що приймають російських туристів, вимагали оплати своїх послуг. І мали рацію. Кеш був потрібний їм не менше, ніж UTS Travel.

Гендиректор компанії Олексій Крилов терміново зібрав всіх топ-менеджерів і змалював ситуацію. Потрібні були готівкові. І їх потрібно дістати будь-яку ціну. В ході мозкового штурму знайшлися варіанти. Щоб виграти час, необхідний для відкриття нового розрахункового рахунку в Ощадбанку, оплачувати послуги партнерам було вирішено готівкою (перш за все, у формі депонування необхідних коштів до надходження грошей за стандартними банківськими каналами). Одночасно всім клієнтам було запропоновано припинити безготівкові платежі на старий рахунок.

План був хороший, але борги продовжували наростати. У цей момент Крилов пішов на несподіваний крок. Вольовим рішенням він призупинив виплати найбільшому контрагенту (відомому закордонному оператору, забезпечував бронювання готелів), почавши в терміновому порядку розплачуватися за зобов'язаннями перед масою невеликих партнерів.

Нервове напруження почало спадати. Залишалося вирішити питання з компанією, за рахунок якої UTS Travel ліквідувала заборгованість перед усіма іншими. «Я написав листа керівнику фірми, якій ми заборгували, і чесно розповів про ситуацію, що склалася, - згадує Олексій Крилов. - Навіть доклав виписку з банку, а також письмове підтвердження, що обслуговує нас фінансова установа не в змозі проводити платежі. Я робив ставку на нашу репутацію надійної компанії, яку ми формували протягом 15 років спільної роботи. А що ще залишалося? »

Виявилося, що чесність і репутація здатні творити чудеса. Крилов отримав дозвіл відстрочити початок платежів на місяць. І це врятувало ситуацію. Та й невеликі конртагенти, за словами Крилова, активно пропонували допомогу у виході зі складної ситуації. З'ясувалося, що ніхто не зацікавлений у виключенні зі сформованої ланцюжка одного з ключових гравців.

Одночасно Крилов посилив умови співпраці з турагентствами, в «мирний час» користувалися довгими відстрочками по платежах. Погасити борги агентствам було запропоновано до кінця року. В результаті 95% компаній провели повний розрахунок ще до свят, а в січні - нечисленні відстаючі.

Звідки взялися загадкові «готівку», якими UTS Travel розраховувалася в обхід «замороженого» рахунки? Все просто. Під особисті гарантії Крилов позичив у знайомих 10 млн рублів на півроку, негайно пустивши кошти в оборот. До речі, до кінця квітня майже всі позичені гроші генеральний директор компанії повернув кредиторам.

Вся ця свистопляска почалася в кінці жовтня. А на початку листопада потрібно було видавати співробітникам зарплату. «Оскільки в поточних витратах фонд оплати праці становить у нас більше 50%, ми відразу ж попередили працівників: найближча зарплата може на деякий час затриматися, - розповідає Крилов. - По-людськи просили почекати. Крім того, ми пообіцяли, що, як тільки гроші з'являться, ми почнемо платити «знизу вгору», тобто спочатку рядовим співробітникам, а в самому кінці - начальству. Співробітники не заперечували. До речі, виявилося, що затримка з виплатою склала всього два дні. У будь-якому випадку я вважаю, що в такій ситуації чесність - кращий інструмент ».

Правда, довелося вдатися і до хитрощів - втім, досить невинною. Найвужчим місцем в процесі «розшивки» застопорився фінансових потоків виявилася ІАТА - Міжнародна асоціація авіаперевізників, яка славиться жорсткими вимогами до туроператорам. Після двох днів прострочення з оплатою ІАТА показала свій норов: UTS Travel відключили від системи. Готівкові у російської компанії були, але розплачуватися можна було тільки по «безналу».

«Ми попросили партнерські турфірми надати нам їх бланки і пульти, - зізнається Крилов. - І вони погодилися - за скромну комісію в 1%. А головне, всі ці компанії готові були отримати гроші пізніше - коли справи у нас налагодяться. Протягом тижня ми продавали квитки з їх пультів і на їх бланках. Вийшло так, що жоден наш клієнт навіть не відчув, що у нас в бізнесі відбуваються якісь збої. Так, це було порушенням правил. Так, ми знали, що виписувати квитки в іншому офісі не покладається. Але і тут ми вирішили нічого не приховувати, сповістивши ІATA. А через тиждень уже вирішили проблему з оплатою ».

Тепер, вже в більш спокійній обстановці, UTS Travel залишається вирішити останню частину головоломки - повернути залишки грошей. Отримати застрягли в банку кошти було вирішено, використавши договори цесії. Для цього потрібно домовитися з банком і його позичальниками, які прострочили виплати по кредитах. Схема була простою: UTS Travel передавала відповідну частину суми на своєму рахунку банку - в рахунок погашення боргів позичальників, отримуючи з останніх живі гроші. Механізм спрацював, хоча і не повністю. Тепер Крилов судиться з одним з поліграфічних підприємств, вимагаючи залишилися 7,5 млн рублів.

- Яку оцінку ви ставите собі і менеджменту компанії за підсумками всієї цієї історії?

- Думаю, з виниклими проблемами ми впоралися на «відмінно», - відповідає Крилов. - Робота в усіх напрямках нормалізувалася. Ну і, гадаю, наш досвід може стати в нагоді багатьом російським компаніям, що зазнають труднощі з управлінням грошовим потоком.

Велика битва за кеш триває. І, як з'ясовується, шанси перемогти в ній не так вже й низькі.

А. Кузнєцов,

Див. також

Як допомогти компанії вистояти в кризу - 7 рад бухгалтеру Як допомогти компанії вистояти в кризу - 7 рад бухгалтеру

Бухгалтер як дзеркало економічної кризи Бухгалтер як дзеркало економічної кризи

Путін: як подолати кризу Путін: як подолати кризу

Великий бізнес в РФ запобіг би криза, вкладаючи у виробництво Великий бізнес в РФ запобіг би криза, вкладаючи у виробництво

10 заповідей керівника компанії в період економічної кризи 10 заповідей керівника компанії в період економічної кризи

Шляхи виходу з кризи Шляхи виходу з кризи

Бізнес підтягнеться, скинувши зайву «жир» Бізнес підтягнеться, скинувши зайву «жир»

На чому тоді заробляти кадровим агентствам в умовах різко скоротився попит, не ризикуючи іміджем?
Що робити, якщо гроші потрібні не «взагалі і дуже», а - буквально зараз?
А що ще залишалося?
Звідки взялися загадкові «готівку», якими UTS Travel розраховувалася в обхід «замороженого» рахунки?
Яку оцінку ви ставите собі і менеджменту компанії за підсумками всієї цієї історії?

Новости