Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Уїк-енд в Братиславі: У скільки обійдеться "фантастичний кави" в столиці Словаччини

(с) Сергій Забуранний

Трохи більше, ніж півроку тому, президент України Петро Порошенко на кордоні України і Словаччини розповідав про всі переваги, які принесе безвіз. Серед іншого, він наголошував на можливості випити фантастичний кави в Братиславі. Загалом, ми прислухалися до поради президента і таки спробували заповітний напій в столиці Словаччини. Крім того, підрахували, у скільки обійдеться така поїздка, з'ясували, що варто подивитися в Братиславі і дізналися, чи дійсно там фантастичний кави

Як дістатися

З огляду на те, що Словаччина межує з Україною, дістатися туди можна різними способами. Варто відзначити, що Братислава знаходиться всього лише в 60 км від Відня, тому це вже швидше Центральна Європа (від Києва її відділяє немаленьке відстань в 1230 км). Це вже той самий випадок, коли економічно може бути вигідніше летіти, а не їхати. Посудіть самі: квитки Wizzair, у яких є регулярні авіарейси в цьому напрямку, можна купити за 2100 гривень туди і назад для однієї людини. В цей же час на автобусі середня пропозиція складає близько 1900 грн тільки в одну сторону, більш того дорога займе не менше доби. Для власного автомобіля витрати можете розрахувати самостійно, дешевше може вийде в тому випадку, якщо відправитися в поїздку вчотирьох.

(С) Сергій Забуранний

Розглянемо оптимальний варіант - літак. Вильоти є в середу і п'ятницю, а повернутися можна в неділю, що дуже зручно, виходить короткий або довгий уїк-енд, за вашим бажанням. Трохи менше 2 годин на польоті, трохи більше 2000 гривень, без урахування акцій і дисконтів, і ви в столиці Словаччини. Трансфер до центру Братислави обійдеться недорого. У словацькій столиці до аеропорту і з нього можна дістатися на громадському транспорті. Вам підійде маршрут №61 і №96, вартість проїзду теж досить лояльна: 0,6 євро за 15 хвилин шляху, 0,9 євро за 30 хвилин і 1,20 євро за 60 хвилин. Квитки можна купити в автоматі, для цього завчасно варто підготувати монети, тому що автомат приймає тільки їх. Є меню на різних мовах, в тому числі і російською.

При вільному трафіку з аеропорту в центр можна дістатися за 20-25 хвилин, але це оптимістичний сценарій - на практиці найчастіше дорога займає близько 35 хвилин. З огляду на те, що різниця за квиток незначна, краще перестрахуватися і взяти квиток на 60 хвилин за 1,2 євро. Починати поїздку зі штрафу (50 євро) не дуже хочеться.

проживання

(С) Сергій Забуранний

Братислава - досить лояльне місце для туристів. Тут чимало бюджетних пропозицій, тому ви без зусиль зможете зняти житло за суму, меншу ніж 50 євро. Якщо у вас немає особливих очікувань від місця проживання, то двомісний номер із загальним душем на поверсі недалеко від старого міста обійдеться в 30-35 євро. Трохи подалі від центру можливий варіант з душем в номері за такі ж гроші. Зверніть увагу, що в Братиславі, як і в багатьох містах європейських країн зони Шенген, беруть туристичний податок, який ви оплачуєте при заселенні. У словацькій столиці - 1,70 євро з людини за одну ніч проживання.

Що варто подивитися

Братислава - досить компактне місто, по площі трохи менше Вінниці. Тому і основні визначні пам'ятки тут в пішої доступності, якщо ви розмістилися в центрі або біля нього. Зайвих витрат на транспорт у вас не буде. Спальні райони не представляють інтересу, суцільно панельні будинки і індустріальні пейзажі. Тому зосередимося на старій частині міста.

У сувенірних крамницях продають іграшки з листя кукурудзяного качана, де все, крім декору і дерев'яної голови, зроблено з цих тоненьких листочків, які за текстурою так нагадують папірус. Виходить дуже ніжно і красиво (с) Сергій Забуранний

Що обов'язково потрібно побачити

Братиславський град є невід'ємною частиною міської панорами. До замку можна піднятися на гору і розглянути місто зверху.

До замку можна піднятися на гору і розглянути місто зверху

(С) Сергій Забуранний

Собор Святого Мартіна - найбільший готичний храм Братислави (ХV століття), нинішній вигляд він придбав вже в ХIХ столітті.

Міст СНП не має опор в річці Дунай, завдяки чому притягує загальну увагу. На початку нинішнього століття він був визнаний будівництвом століття в Братиславі. Міст обслуговує автомобільний транспорт, крім того є пішохідна частина і доріжки для велосипедистів. Але одному з країв мосту височить оглядовий майданчик висотою 85 метрів. Відразу під оглядовим майданчиком розмістився ресторан "UFO watch.taste.groove" в формі тарілки.

groove в формі тарілки

(С) Сергій Забуранний

Підйом на оглядовий майданчик коштує 7,5 євро, якщо ви відвідаєте ресторан і зробите там замовлення, то витрачені кошти на підйом будуть відняті з рахунку. Але в такому випадку мова йде про повноцінний замовленні, просто попити кави і повернути витрачені кошти не вийде. Варто відзначити, що це найдорожчий ресторан у місті, де середня вартість страв становить 20-30 євро, а тому обід або вечерю на двох може обійтися в 100 євро і більше.

Михайлівські ворота - єдині ворота часів Середньовіччя (XIV ст.), Які збереглися донині. Основою воріт служить Михальська вежа, де зараз розмістився музей зброї.

Основою воріт служить Михальська вежа, де зараз розмістився музей зброї

(С) Сергій Забуранний

Міська Ратуша - стара будівля не тільки Братислави, але і Словаччини (ХIII ст.). Кілька разів її реконструювали, спочатку в стилі ренесанс, а після пожежі в ХIХ столітті додалися і елементи бароко. Знаходиться вона недалеко від головної площі старого міста. Взимку біля ратуші організовують каток.

(С) Сергій Забуранний

Скульптура "Чоловік на роботі" - забавна скульптура, яка служить розвагою для туристів. Це не єдина подібна ігрова скульптура в місті, є папараці з фотоапаратом і солдатів часів Наполеона.

Харчування і кава

Братиславу складно назвати дорогим містом, але близькість до Відня стимулює зростання цін. Так, чашка "фантастичного кави" в приємних кафе вам обійдеться в 2,5-3 євро. Можна спробувати знайти варіанти менш естетичні з точки зору інтер'єру, тоді розраховуйте на 1,5-2 євро, але там і кава буде, ймовірно, менш смачним. Що стосується самої кави, то саме фантастичним, як обіцяв наш президент, його назвати складно, але все на непоганому рівні.

Можна порекомендувати такі кафе:

Five points

(С) Сергій Забуранний

Urban Bistro

(С) Сергій Забуранний

Lucarelli

(С) Сергій Забуранний

Mondieu

(С) Сергій Забуранний

Fach

(С) Сергій Забуранний

У Словаччині п'ють пиво менше, ніж в сусідній Чехії, тут більше віддають перевагу вину. Проте хороші місцеві сорти пива теж є, в барах і ресторанах один келих пива вам обійдеться в 1,5-2,5 євро, а середня вартість страви на вечерю - 5-7 євро.

Для бажаючих їсти економно варто звернути увагу на обіднє меню, подібно до нашого бізнес-ланчу. Ця пропозиція, як правило, діє в будні дні до 15:00. Перше і друге обійдуться вам в 5, -5,50 євро.

Перше і друге обійдуться вам в 5, -5,50 євро

(С) Сергій Забуранний

Місць, де можна пообідати, більше: тут вам підійдуть не тільки кафе, але і фуд-корти, в тому числі і з національною їжею, а також столові. Середня вартість першої страви - 1,8-2 євро, а другого - 4-5,5 євро. Виходить, що удвох можна поїсти в межах 15 євро. Порції дійсно великі, в деяких випадках можна брати одне друге на двох.

(С) Сергій Забуранний

У Братиславі достатньо місць з національною їжею, словаки віддають перевагу саме її. З національної кухні варто виділити наступні страви: галушки з сиром (bryndzove halusky), свиняче коліно і інші різновиди м'ясних страв (spanielsky vtacik, bravcovy rezen). З солодкого обов'язково спробуйте їх бучту (рresporska buchta) - 2,6-4 євро. Це смачна булочка з різними присипками або підливками з шоколаду. Супи у них прості, програють нашої кухні, але якщо дуже хочеться спробувати і перші страви, то краще всього замовити часниковий суп (chesnokova polievka) - 1,8-2 євро.

Є й кілька ресторанів преміального сегмента, де будуть страви європейської та молекулярної кухні. Один з таких "UFO" на мосту СНП.

бонус

Якщо відправитися в поїздку строго по Братиславі, то вам вистачить короткого уїк-енду з п'ятниці по неділю, щоб на все подивитися і все спробувати. Можна додати поїздці преміальності і заглянути до Відня, благо вона знаходиться поруч (в 60 км). У Братислави з Віднем відмінне транспортне сполучення, великий вибір автобусів, які за 4,5-5 євро в одну сторону довезуть вас до столиці Австрії. Іноді можна купити квиток за акції і за 1 євро, стежте за новинами на сайтах автобусних перевізників (Flixbus, Slovak Lines, RegioJet, Blaguss Slovakia, Eurolines, Postbus). Дорога займе трохи більше години, автобуси ходять з самого ранку і до пізнього вечора з хорошою сіткою інтенсивності. Існують ще варіанти залізничного і водного (по річці Дунай) повідомлення, але автобус найдешевший і швидкий спосіб потрапити до Відня.

Існують ще варіанти залізничного і водного (по річці Дунай) повідомлення, але автобус найдешевший і швидкий спосіб потрапити до Відня

(С) Сергій Забуранний

Загальне враження

Братислава порівняно недорогий європейське місто, є де погуляти і що подивитися за кілька днів. При правильному плануванні, поїздка на уїк-енд може вийти не дорожче всіма улюбленого Львова. Приблизний бюджет уїк-енду (п'ятниця-неділя) на двох складе 8000-9000 грн, з урахуванням перельоту, трансферу, проживання в центрі і ситного харчування. Словаки досить привітні люди, їх мова дуже схожа на українську, але в багатьох місцях можна попрактикуватися і англійською. Це м'яка закордонна поїздка, де багато ще зрозуміло, але вже не наша країна. І до Відня рукою подати, що безсумнівно додає приводів для відвідування столиці Словаччини. Для початку європейських поїздок Братислава - відмінний вибір!

Для початку європейських поїздок Братислава - відмінний вибір

(С) Сергій Забуранний

Сергій Забуранний

Новости