Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Перевезення велосипеда за кордоном

  1. ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВЕЛОСИПЕДА В РОСІЇ
  2. Перевезення велосипеда в міському транспорті Росії (В міських автобусах, трамваях, тролейбусах і метро)
  3. Перевезення велосипеда в автобусах Росії (В міжміських і міжнародних автобусах)
  4. Перевезення велосипеда на поромах Росії
  5. Перевезення велосипеда в поїздах Росії (Дизелях, а також поїздах далекого прямування)
  6. ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВЕЛОСИПЕДА В УКРАЇНІ
  7. Перевезення велосипеда в міському транспорті України (В міських автобусах, трамваях, тролейбусах і метро)
  8. Перевезення велосипеда в автобусах України (В міжміських і міжнародних автобусах)
  9. Перевезення велосипеда в поїздах України (Дизелях, а також поїздах далекого прямування)
  10. ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВЕЛОСИПЕДА В ЛИТВІ
  11. Перевезення велосипеда в міському транспорті Литви (В міських автобусах, трамваях і тролейбусах)
  12. Перевезення велосипеда в автобусах Литви (В міжміських і міжнародних автобусах)
  13. Перевезення велосипеда в поїздах Литви (Дизелях, а також поїздах далекого прямування)

До поїздок за кордон завжди слід готуватися заздалегідь: чужі країни - інші правила. У цій статті ми постараємося розібратися, як організувати поїздку з велосипедом за кордон. У переважній більшості випадків вам знадобиться велочехол - хоча б для того, щоб в'їхати в чужу країну: поїздом, автобусом, літаком. Інформацію про деякі країни-сусідок Білорусі можна знайти в окремих рубриках:

Небезпеку можуть представляти злодії, лихі водії, бездомні собаки, дикі звірі і групи дітей (особливо характерно для африканських країн)

Якщо ви перетинаєте кордон на білоруських автобусах і поїздах - діють ті ж правила для провезення багажу, що розглянуті в статті « Перевезення велосипеда в Білорусі ».
Перетин кордону на велосипеді - найдешевший спосіб почати свою подорож за кордоном, але не завжди він доступний і зручний. Якщо ви вирішили перетинати кордон, їдучи на велосипеді, то упевніться, що пункт пропуску через кордон Республіки Білорусь призначений для обслуговування велосипедистів (пішоходів).

Декларувати велосипед за замовчуванням не потрібно. Ви можете задекларувати байк за своїм бажанням, якщо:

Якщо при виїзді не проводилося декларування, то вас можуть запросити на митний контроль і перевірити, чи стосується ваш велосипед до колишнього у вживанні.

Вони можуть значно відрізнятися від звичних нам. Наприклад, в країні може бути кілька залізничних компаній з абсолютно різними вимогами до перевезення багажу. Загальна тенденція: країни СНД - правила схожі на наші, країни Європи - значно відрізняються від наших.
У країнах, де велотуризм досить розвинений, рейкові автобуси ходять з кріпленнями для велосипедів. Досить поширені поїзда з так званими «веловагонамі».

Увага! Не забувайте зберігати квиток на себе і велосипед (якщо він передбачений) під час всієї поїздки і після її завершення. Часто для виходу в місто або переходу з однієї будівлі вокзалу в інший за кордоном необхідно пред'явити проїзні документи, або прикласти їх до турнікету.

Заходьте на сайт потрібного вам перевізника країни відвідування, вибираєте російськомовну версію або переводите сторінку Перекладачем google. Знаходьте рубрику «Правила перевезення», там читайте про особливості перевезення багажу. Зверніть увагу:

  • в правилах може чітко не обумовлено, як перевозити велосипед, в такому випадку зверніть увагу на вимоги, що пред'являються до габаритам і вазі багажу і ручної поклажі
  • якщо в правилах перевезення багажу, встановлено, що можна перевозити речі в сумі трьох вимірів не перевищують 120-180 см, то в цьому виді транспорту нескладною дорослий велосипед перевести швидше за все не вийде
  • якщо в правилах вказується, що багаж не повинен перевищувати в сумі трьох вимірів 180-200 см, то вам буде потрібно велочехол на два знятих колеса і відповідна розбирання байка. Однак, якщо більшість велосіпедоа з колесами 26 дюймів приблизно впишуться в цей розмір, то у найнера перевищення габаритів буде очевидним. Рішенням може стати чохол для перевезення коліс велосипеда окремо від його рами
  • якщо в правилах написано, що велосипед в сумі трьох вимірів не повинен перевищувати 200-220 см, то вам буде потрібно велочехол на одне зняте колесо і відповідна розбирання байка
  • Увага! Щоб уникнути суперечок про можливість перевезення багажу, роздрукуйте правила перевезення з сайту транспортної компанії або листування з приводу багажу з представниками компанії.

    Як розібрати і упаковувати велосипед? Які чохли для велосипедів бувають? На ці та багато інших питань ви знайдете відповіді в статтях: «Чохол для велосипеда: який вибрати?» , «Як розібрати велосипед для перевезення» , «Велочехол - несподівані застосування»

    ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВЕЛОСИПЕДА В РОСІЇ

    ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВЕЛОСИПЕДА В РОСІЇ

    Перевезення велосипеда в міському транспорті Росії
    (В міських автобусах, трамваях, тролейбусах і метро)

    У трамваї, тролейбусі і автобусі р Москва перевозити велосипед можна безкоштовно! Розбирати і чохли його для цього не потрібно! Байк потрібно розміщувати в «накопичувальної майданчику салону» (куди коляски ставлять), нікому не заважати і притримувати велосипед, щоб він нікуди від вас не покотився. Заходити в транспорт потрібно з середньою двері, випустив спершу пасажирів. В інших містах Росії, як правило, провозити велосипед можна в розібраному вигляді і за додаткову плату.
    У метро Москви заборонені до перевезення велосипеди (за виключення дитячих і складних), сума трьох вимірів багажу не повинна перевищувати 150 см. У багатьох інших метро Росії можна провозити зачохлені велосипеди, якщо вони розібрані так, щоб сума трьох вимірів не перевищувала 200 см.

    Перевезення велосипеда в автобусах Росії
    (В міжміських і міжнародних автобусах)

    Перевізники мають право встановлювати норми перевезення багажу, тому в залежності від обраної компанії, вимоги до габаритів велосипеда можуть різнитися.
    Пасажирам гарантується провезення 2 місць багажу з габаритами не більше 180 см в сумі трьох вимірів. Велосипеди перевозяться в багажному відділенні автобуса за плату. Про перевіз більш великого багажу доведеться домовлятися з водієм.

    Перевезення велосипеда на поромах Росії

    Перевезення велосипеда на поромах Росії

    Пороми і швидкохідні катамарани однаково зручні для переміщення велосипедів.
    Незачехленний зібраний велосипед можна перевозити за плату тільки на борту порома (на катамарані можна). Велосипеди закочується на судно разом з автомобілями і мопедами. Від вас вимагається лише прив'язати або пристебнути велосипед до якого-небудь пристосування на випадок качки.
    Зачохлений напіврозібраний велосипед можна перевозити безкоштовно на поромах і катамаранах. У правилах лише йдеться про вазі багажу - він не повинен перевищувати 36 кг, але багаж зазвичай не зважують. На поромі зачохлені байки можна ставити, там же, де і автомобілі. На катамарані дозволяється брати з собою в салон і ставити недалеко від виходу. Рухатися до посадки потрібно з велосипедом за вказівниками для пішоходів.

    Перевезення велосипеда в поїздах Росії
    (Дизелях, а також поїздах далекого прямування)

    Незачехленний зібраний велосипед можна провозити платно в приміських поїздах в тамбурі вагона (не більше одного велосипеда на тамбур).
    У поїздах далекого прямування - в багажних вагонах, якщо вони є в складі поїзда. Послуга доступна тільки на великих станціях. Доступний сервіс з пакування багажу в картонні коробки з використанням наповнювачів, обгортання стрейч і повітряно-пузирчастими плівками.
    Зачохлений напіврозібраний велосипед можна провозити безкоштовно в приміських поїздах (електричках) і в поїздах далекого прямування, якщо він вписується по своїх габаритах в дозволену норму.

    Сума трьох вимірів (висота + глибина + ширина) для безкоштовного провозу не повинна перевищувати 180 см. Для того, щоб вписатися в цей розмір, вам доведеться розібрати велосипед практично повністю, роз'єднавши на окремі сумки. Найменше клопоту з перевезенням складних велосипедів.

    За кожен велосипед, що перевозиться в поїзді і перевищує в сумі трьох вимірів 180 см, стягується плата за тарифом багажу вагою в 10 кг. Подивитися тарифи можна тут , Вони "не кусаються". Придбати багажну квитанцію можна в касі або через Інтернет.

    Плануючи поїздки залізничним транспортом Росії з пересадкою, врахуйте, що поїзди далекого прямування досить часто запізнюються.

    Посилання на джерела:
    1. Правила перевезення міським транспортом Москви (П.4.8, п. 6.3)
    2. Правила перевезення в метро Москви (П. 2.2, п. 2.10)
    3. Правила перевезення автомобільним транспортом Москви (П. 22)
    4. Правила перевезення поромами Росії (П. 3.1)
    5. Правила перевезення залізничним транспортом Росії (П. 103, п. 111)

    ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВЕЛОСИПЕДА В УКРАЇНІ

    ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВЕЛОСИПЕДА В УКРАЇНІ

    Перевезення велосипеда в міському транспорті України
    (В міських автобусах, трамваях, тролейбусах і метро)

    У міських трамваях і тролейбусах можна перевозити велосипед безкоштовно в будь-який час! Розбирати його для цього не потрібно. Є умова: байк повинен бути чистим і не заважати іншим пасажирам. Правила написані не однозначно. Вказується, що заборонені до провезення громіздкі предмети (більше 180 см в сумі трьох вимірів), крім складних велосипедів. У той же час пасажири мають право безкоштовно провозити велосипеди (виходить, що будь-які).
    У метро Києва провозити велосипеди для дорослих заборонено. Полурабозранний і зачохлений велосипед можливо пронести, якщо сума трьох вимірів не перевищує 200 см, і ви для нього купили додатковий жетон.
    У міських і приміських автобусах велосипед можна перевозити тільки в упакованому вигляді, безкоштовно. Сума трьох вимірів не повинна перевищувати 180 см. Багаж повинен бути розміщений в салоні так, щоб не заважав вільному проходу пасажирів уздовж салону автобуса та не блокував доступ до основних і аварійних виходів.

    Перевезення велосипеда в автобусах України
    (В міжміських і міжнародних автобусах)

    Автобусне сполучення на Україні гарне, але в більшості випадків, це транспорт невеликої місткості, забитий людьми.
    Перевозити в автобусах можна тільки напіврозібраний і зачохлений велосипед, якщо його розміри не перевищують в сумі трьох вимірів 180 см. У такі розміри може вписатися тільки велосипед з двома знятими колесами, але на практиці можна провозити і більш габаритний багаж.
    Велосипеди перевозяться в багажному відділенні автобуса за плату. У разі відсутності багажного відділення багаж перевозиться в салоні автобуса (одна одиниця - безкоштовно, решта - за плату згідно з тарифом). Багаж в салоні автобуса ставиться так, щоб не заважав пересуванню пасажирів по салону і не перегороджував основні та аварійні виходи. На міжміських і міжнародних рейсах можна гарантовано перевозити дві одиниці багажу за плату, якщо сума трьох вимірів кожного багажу не перевищує 180 см.

    Перевезення велосипеда в поїздах України
    (Дизелях, а також поїздах далекого прямування)

    Перевезення велосипеда в поїздах України   (Дизелях, а також поїздах далекого прямування)

    У приміських поїздах України можна перевести напіврозібраний і зачохлений велосипед безкоштовно.
    Нерозібрані велосипеди провозяться за плату в тамбурі вагона або в інших призначених для багажу місцях. Велосипед оформляється як багаж по категорії «Вантаж і тварини», вартість провезення - ½ від квитка пасажира.
    У поїздах далекого прямування України велосипеди можна перевезти в багажному вагоні (якщо такі на вашу маршруту є), плата здійснюється як за 20 кг багажу.
    Розібраний і упакований велосипед можна перевести в салоні поїзда, розміщувати їх потрібно на місцях, призначених для ручної поклажі.

    Ручна поклажа - це речі вагою не більше 36 км, сума трьох вимірів не більше 200 см. В рахунок цієї норми можна безкоштовного перевозити велосипеди (навіть якщо вони за сумою довжини, ширини і висоти перевищують 200 см).

    Рекомендації при поїздці в поїздах України:

    • Якщо ви вибрали загальний вагон для поїздки, то він не обов'язково буде плацкартного типу. Це може виявитися вагон з жорсткими, забитими людьми, дерев'яними сидіннями, де з велосипедами розміститися буде складно. Наводите довідки про вибраному потязі заздалегідь
    • У загальних вагонах нічного поїзда плацкартного типу можна зіткнутися з іншою проблемою: другі і навіть треті полки можуть бути зайняті сплячими людьми. Велосипеди буде не куди класти, тому для тривалої поїздки по Україні рекомендуємо вибиратися плацкартний вагон в поїзді
    • Багажні полиці в деяких плацкартних вагонах України являють собою металеву решітку, вкорочені. Велосипеди в них лежать не надійно, з'їжджають від качки. Пасажири до велобагажу відносяться не радо, пригадують історії про падіння велосипеда з третіх полиць. У поїздах з багажними полицями у вигляді решітки:
      - прив'яжіть велосипеди до полиці або підіпріть іншими речами
      - знімайте байк гранично акуратно. Деякі елементи велосипеда можуть провалитися між гратами і застрягти, тому необхідно спершу підняти велосипед над полицею, а потім вже зрушувати і знімати.

    Посилання на джерела:
    1. Правила перевезення в трамваях і тролейбусах України (П. 5.6-5.7)
    2. Правила перевезення в метро Києва (П. 2.2, п. 4.1)
    3. Правила перевезення автомобільним транспортом України (П. 1, п. 76, п. 159)
    4. Правила перевезення залізничним транспортом України (П. 10.11, п. 15.1, п. 15.5, п. 34.8, п. 35.3)

    ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВЕЛОСИПЕДА В ЛИТВІ

    ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВЕЛОСИПЕДА В ЛИТВІ

    Перевезення велосипеда в міському транспорті Литви
    (В міських автобусах, трамваях і тролейбусах)

    В автобусах і тролейбусах Вільнюса можна перевезти лише зачохлені і напіврозібрані велосипеди. Будь багаж, що перевищує в сумі трьох вимірів 120 см, перевозиться платно і якщо тільки він не заважає іншим пасажирам, не громіздкий і не брудний.

    Перевезення велосипеда в автобусах Литви
    (В міжміських і міжнародних автобусах)

    В автобусах Литви можна провозити лише напіврозібрані і зачохлені велосипеди за плату. До багажу ставиться вимога: сума трьох вимірів не повинна перевищувати 180 см. Більш габаритний багаж допускається до перевезення, тільки якщо в багажному відсіку після посадки всіх пасажирів залишилося вільне місце.

    Перевезення велосипеда в поїздах Литви
    (Дизелях, а також поїздах далекого прямування)

    Перевезення велосипеда в поїздах Литви   (Дизелях, а також поїздах далекого прямування)

    У поїздах Литви велосипед можна провозити платно або безкоштовно в залежності від наявності велочехла.
    Незачехленний зібраний велосипед можна перевозити в тих потягах, в складі яких є так звані «веловагони». Веловагони позначені намальованим велосипедом в квадратику біля входу. Кількість байків на склад обмежена, тому про квитки слід подбати заздалегідь. За перевезення велобагажа необхідно заплатити ціну - 45% від повної вартості квитка.
    Зачохлений напіврозібраний велосипед можна провозити безкоштовно!

    Пасажир має право провозити при собі безкоштовно ручну поклажу, розмір якої за сумою трьох вимірів (довжина, ширина, висота) не перевищує 200 см, а загальна вага - не більше 35 кг.

    Є особливість: якщо в поїзді є веловагон, то в інші вагони з зачохленими велосипедами вас можуть не впустити. Однак залагодити це питання можна на місці. Співробітники поїзда домовляться про заміну ваших місць на місця в веловагоне. У Литві вас неодмінно порадує уважність персоналу: вам допоможуть завантажити та розмістити на місцях велосипеди.

    Посилання на джерела:
    1. Правила перевезення в автобусах і тролейбусах Вільнюса (П. 28.2)
    2. Правила перевезення автомобільним транспортом Литви (П. 40)
    3. Правила перевезення залізничним транспортом Литви (П. 5.1, п. 5.2)

Як розібрати і упаковувати велосипед?
Які чохли для велосипедів бувають?

Новости