Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ким насправді була Міхрімах? Вся правда про неї і її залицяльника!

Вона була найвпливовішою жінкою після своєї матері! І не дивно!

Міхрімах (1522-1578) була не тільки єдиною дочкою султана Сулеймана і його дружини «сміється» слов'янки Хюррем Султан, а й однією з небагатьох османський принцес, які відіграли важливу роль в управлінні Імперією.

Міхрімах народилася в 1522 році в палаці Топ Капи, через 2 роки її мати Хюррем Султан справить на світ майбутнього падишаха Селіма. Султан-Законодавець (саме під таким ім'ям він залишиться в турецьких підручниках з історії, західні ж сучасники нарекли його ні багато, ні мало Прекрасним) обожнював свою золотоволосу дочка і виконував всі її примхи, Міхрімах отримала прекрасну освіту і жила в найрозкішніших умовах.

У віці 17 років 1539 року Міхрімах отримала пропозицію руки від губернатора далекій східній провінції Діярбакир Рюстов Паші. Весілля Міхрімах і Рюстов паші, якого прозвали Кульгавий Рюстов, збіглася з торжеством обрізання принців Байязит і Джихангір і проходила на площі Іподрому.

Паша після цього одруження став головним візиром і з тисяча п'ятсот сорок чотири по +1561 роки з дворічною перервою був главою всіх пашів і головним візиром Імперії. Протягом всього свого життя Міхрімах брала активну участь в державних справах. Згадується навіть про те, що, наполягаючи на поході батька проти Мальти, Міхмімах на свої особисті заощадження була готова спорудити 400 військових кораблів.

Як і її відома мати, Міхрімах вела переписку з польським королем Зигмундом II. Вона володіла величезним станом, і, природно, хотіла увічнити своє ім'я, перш за все в архітектурі.

Вона володіла величезним станом, і, природно, хотіла увічнити своє ім'я, перш за все в архітектурі

Між 1540 1548 роками Міхрімах замовляє самому блискучому зодчому Чудової Порти, Синану побудувати на інший, азіаткою стороні Босфору, в прістамбульской селі Ускюдар великий благодійний комплекс, що включає, прибережну мечеть Ускюдар, мусульманський навчальний заклад - медресе, початкову школу і лікарню.

Але цього златовласой принцесі виявилося мало і вже в 1562 році той же Сінан на найвищому пагорба Константинополя, в районі старих воріт фортеці Едірнекапи, починає коштувати ще один комплекс, що включає мечеть Міхрімах, фонтан, лазні і медресе.

Але цього златовласой принцесі виявилося мало і вже в 1562 році той же Сінан на найвищому пагорба Константинополя, в районі старих воріт фортеці Едірнекапи, починає коштувати ще один комплекс, що включає мечеть Міхрімах, фонтан, лазні і медресе

Відео на наступній сторінці:

Новости