Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відмова в шенгенській візі: причини відмови в отриманні шенгену в 2019 році

  1. Що таке шенген?
  2. Порядок оформлення шенгенської візи
  3. Види шенгенської візи
  4. категорії візи
  5. Необхідні документи для отримання шенгену
  6. Основні причини відмови в отриманні шенгену
  7. Основні поради для заявників
  8. Основні причини відмови


Отримання шенгенської візи - тривала і іноді досить складна процедура. Особливо, коли заявник вирішує оформити документ на виїзд самостійно. Процес отримання візи може звернутися справжнім кошмаром, адже співробітники посольств різних країн можуть прискіпливо і вимогливо ставитися до заявника, бути дуже вимогливими по бюрократичних питань.

А потім і зовсім відмовити в отриманні візи, природно, без пояснення причин. Дана ситуація тільки ускладнилася для деяких громадян Росії в минулому році через реакцію Євросоюзу на події на Україні.

Дана ситуація тільки ускладнилася для деяких громадян Росії в минулому році через реакцію Євросоюзу на події на Україні

Черга в посольство при отриманні шенгенської візи

Відмова в шенгенській візі може зіпсувати не тільки відпустку, на який вже були придбані квитки і заброньовані місця в готелі, а й навіть стати причиною численних проблем в бізнесі, якщо запланована зустріч або переговори не відбулися.

Для того щоб уникнути неприємностей, які можуть бути викликані відмовою у видачі шенгену, потрібно перш за все ознайомитися з ймовірними причинами відхилення, як уникнути цього, що потрібно для оформлення документа на виїзд, і чим шенгенська віза відрізняється від звичайної.

Що таке шенген?

Шенгенська віза - особливий вид проїзного документа, який забезпечує безперешкодний перетин кордонів країн Шенгенської зони. Сьогодні в зону входить 26 країн. Для того щоб в'їжджати в кожну з цих країн, не потрібно оформляти окремо національні візи. Досить однієї шенгенської візи.

Досить однієї шенгенської візи

Детальна карта Шенгенської зони

Саме тому до видачі шенгенських віз представники посольств відносяться дуже серйозно. Заявнику потрібно неабияк постаратися для того, щоб її отримати. Так як отримавши відмову від одного з посольств, оформити в майбутньому візу в іншу країну Шенгенської зони буде вже складніше.

Однак невірним є судження про те, що отримавши відмову від одного посольства, отримати шенгенську візу неможливо. Більш того, багато хто вважає, що не можна подавати заяву на отримання шенгенської візи в представництві іншої країни. Це теж неправда.

Таких міфів навколо оформлення шенгену достатньо багато. Щоб розібратися в тому, що правда, а що ні, потрібно знати які потрібно зібрати папери, і що може стати причиною відмови. А також які існують правила повторної подачі заяви.

Порядок оформлення шенгенської візи

Для початку варто відзначити, що шенгенська віза, як і звичайна, може бути різних видів. Це визначається головним чином метою візиту і проміжком часу, запланованої поїздки.

Види шенгенської візи

  1. Туристична віза категорії С. Оформляється усіма туристами в обов'язковому порядку, які їдуть на відпочинок в одну або кілька країн шенгенської зони. Важливою умовою є тут те, що при відвідуванні декількох країн, шенген оформляється в ту країну, на території якої буде проведено найбільшу кількість часу. У разі якщо подорож буде відбуватися з рівномірними по часу зупинками в різних державах шенгенської зони, то віза оформляється в ту країну, в якій буде перша зупинка.
  2. Бізнес-віза. Оформляється для ділового візиту в країну шенгенської зони. Вона необхідна як для короткострокової поїздки на один день, так і на більш тривалий період (але не більше 3 місяців). Для того щоб заявнику було схвалено отримання візи, необхідно надати в посольство не тільки стандартний пакет документів, але і офіційне запрошення від ділового партнера, що знаходиться на території країни. Бізнес-партнером в більшості випадків виступає юридична особа.
  3. Гостьова віза. Оформляється особами для візиту до родичів або близьких друзів, які проживають на території країни-учасниці Шенгенської зони. Для отримання проїзного документа потрібно в обов'язковому порядку мати спеціальне запрошення від друга або родича.
  4. Транзитна віза. Оформляється при транзитній поїздці через країну шенгенської зони в інший пункт призначення. Цей вид проїзного документа не завжди потрібен, але бувають випадки, коли його оформлення - обов'язкова умова для безперешкодного транзитного пересування через територію країни.

Детальний відео про самостійне отримання шенгенської візи до Франції.

Отримання будь-якого з перерахованих видів віз - процедура практично однакова. Основні відмінності полягають в наявності або відсутності запрошення, а також в наборі документів. Більш помітні особливості отримання шенгенської візи характеризуються категорією проїзного документа.

Починаючи з 2011 року, прийнято розрізняти 4 категорії шенгенської візи.

категорії візи

  1. Категорія «А». Це вид транзитної візи, яка передбачає проведення часу в аеропорту країни шенгенської зони в очікуванні свого рейсу для перельоту в третю країну. Однак віза категорії «А» не дає право на переміщення по транзитній країні. Оформлення даного виду проїзного документа не завжди обов'язково. Однак є ряд держав, громадянам яких в'їзд в шенгенську зону без такої візи строго заборонений. Росія не зараховується до даного списку.
  2. Категорія «B». Ця віза також є транзитною, проте на відміну від першого варіанта, власник проїзного документа категорії «В» має право на пересування по території транзитної країни. Віза діє на території однієї країни до 5 днів і може бути використана кілька разів.
  3. Категорія «C». Вид короткострокової візи, власник якої може перебувати на території країни до трьох місяців. До цієї категорії відносяться туристичні, гостьові та ділові проїзні документи.

    Шенгенська віза категорії «С»

  4. Категорія «D». Є національною візою, яка видається на термін до одного року.

Залежно від категорії бажаної візи заявник повинен пред'явити певний пакет документів, а також оплатити комісійний внесок. Розмір внеску - 35 євро за умови оформлення візи категорій «А» - «С». Якщо мова йде про візу «D», то комісійний збір складе 60 євро.

Однак ця сума актуальна тільки для тих заявників, які оформляють проїзний документ безпосередньо через посольство, займаючись усіма бюрократичними питаннями самостійно. У разі подання заяви через туристичне агентство або візовий центр, витрати значно зростуть.

Необхідні документи для отримання шенгену

Цей пункт є одним з найважливіших. Саме втрата документів або ж надання неповного пакета паперів, а також банальні помилки, друкарські помилки при заповненні анкет і бланків стають найбільш частими причинами відхилення заявки і відмовою в отриманні шенгену.

Список документів складається з таких паперів:

  1. Закордонний паспорт, а також оригінал старого закордонного паспорта в разі його наявності.
  2. Три фотознімку розміром 3,5 × 4,5. Фото повинні бути зроблені на світлому тлі, бути в строгому стилі. Фотознімок ні в якому разі не повинен бути обрамлений рамкою, куточками, овалами і так далі.
  3. Довідка з місця працевлаштування. Даний документ обов'язково повинен бути завірений печаткою підприємства, а також підписом керівника організаціі.В довідці повинна бути вказана посада заявника, розмір його окладу, стаж на цьому місці роботи. Також повинна мати місце інформація і про саму організацію. Її фізичний і юридичний адреси, свідоцтво реєстрації, в деяких випадках довідка про сплату всіх податкових зборів. Крім цього, заявник повинен пред'явити свою трудову книжку. Шаблон російською мовою завантажити , англійською завантажити .
  4. Виписки з банківських рахунків, які стануть підтвердженням наявності достатньої кількості коштів у заявника.
  5. Копії квитків, а також броні в готелі, готелі, копія або бронь зворотного квитка.
  6. Підтвердження зв'язків в Росії. Сюди відносяться економічні, сімейні та інші соціальні зв'язки. Це необхідно для того, щоб запевнити представників візового відділу посольства в тому, що вам є куди і навіщо повертатися. Дані документи є необов'язковими. Але чим більше паперів, що підтверджують вашу зв'язок з Росією, ви надасте, тим вище будуть шанси на отримання візи. З цими ж цілями потрібно надати документи, що підтверджують наявність нерухомості або власного бізнесу.
  7. Страхування. При в'їзді в більшість країн потрібно обов'язково оформити страховий поліс , Який буде поширюватися на весь час поїздки.
  8. Копія громадянського паспорта.
  9. Анкета та заява.

    Заява на отримання шенгенської візи

При подачі документів, можуть знадобитися і додаткові папери. Важливо пам'ятати, що краще не полінуватися і надати якомога більше документів. Це не тільки знижує ризик відмови в отриманні шенгену, але і значно прискорює процес.

тут ви можете завантажити зразок заповненої анкети для отримання шенгенської візи

Основні причини відмови в отриманні шенгену

Якщо говорити в загальних рисах, то причиною відмови в отриманні шенгенської візи може стати все що завгодно, починаючи від порушення закону заявником під час попереднього перебуваючи в країні, закінчуючи поганим настроєм співробітника візового відділу, який розглядає вашу заявку. існують також правила перебування на території Шенгену по туристичній візі, якщо ви їх раніше порушували - то проблеми також можуть виникнути.

Справа в тому, що посольство залишає за собою право не вказувати причину відмови в отриманні проїзного документа. Однак не варто впадати у відчай. Є кілька слушних порад про те, як знизити ризик відмови, а також з'ясувати в чому полягає його причина.
Справа в тому, що посольство залишає за собою право не вказувати причину відмови в отриманні проїзного документа

Основні поради для заявників

  1. Надайте якомога більше документів. Мова йде не тільки про стандартному пакеті паперів. Співробітники візового відділу іноді відмовляють через те, що наданих документів їм недостатньо для прийняття точного рішення. Бажання розглядати одну і ту ж заявку у них немає. І тому в 20% випадків вони просто ставлять штамп з відмовою. Тому потрібно брати ініціативу в свої руки. Якщо у вас сім'я в Росії, прибутковий бізнес, машина, квартира або інше майно - надайте довідки. Це підтвердить те, що вам є куди повертатися. Крім цього, варто завжди надавати свій старий закордонний паспорт, якщо всі попередні візи проставлено в ньому. При подачі чистого паспорта ви будете виглядати не так переконливо, як якщо буде підтвердження того, що ви не раз їздили за кордон і кожен раз поверталися, не порушуючи при цьому термінів.

    Старий закордонний паспорт з візами

  2. Перевірте кілька разів всі заповнені бланки. Звичайна помилка або орфографічні помилки - часта причина відмови в отриманні візи. Неправильно заповнена анкета - це 100% відмова. Тому краще витратити трохи більше часу, щоб переглянути ретельно все заповнені поля. Адже повторна подача заявки на оформлення візи в будь-якому випадку займе більше часу і зусиль. Крім того, варто відзначити, що візові відділи посольств пропонують свої послуги щодо заповнення всіх необхідних паперів. Природно, за це береться додаткова плата, однак цей варіант є справжнім порятунком для тих, у кого немає часу на бюрократичну метушню або для того, хто просто ненавидить заповнювати купу бланків.
  3. Надавати тільки достовірну інформацію. Не варто намагатися збільшити свій оклад, намагатися приховати судимості і штрафи за правопорушення. А тим більше намагатися провести шахрайську операцію з підробкою документів.
  4. Знати свої права. Згідно з новим кодексом, який був прийнятий країнами шенгенської зони, тепер кожен заявник має повне право оскаржити відмову в отриманні візи. Для цього необхідно звернутися в МЗС.

З огляду на ці прості правила, можна отримати шенгенську візу без будь-яких ускладнень. Адже відмова в отриманні візи на сьогоднішній день не настільки поширене явище, як раніше. При виникненні якихось дрібних неточностей в заповненні анкети, комісар, швидше за все, викличе вас на індивідуальну бесіду для прояснення ситуації, ніж вліпить штамп. Але бувають різні випадки.

Основні причини відмови

У число частих причин відмови в отриманні шенгенської візи входять наступні пункти.

  1. Надання завідомо неправдивої інформації. Ні для кого не секрет, для того щоб виїхати в країну шенгенської зони, потрібно надати у візовий відділ довідку з місця роботи. Щоб домогтися позитивної відповіді, важливо мати достатній рівень доходу. Саме тому найчастішим випадком надання неправдивої інформації є вказівка ​​недостовірного окладу. Його розмір часто перевищено. Однак дана інформація може детально перевірятися візовим відділом, втім, як і інші дані. Тому брехня буде виявлена, і заявник отримає відмову.
  2. Фальсифікація документів. Найбільш частим випадком є ​​підробка запрошення на в'їзд в країну. Отримати офіційне запрошення - можливість, яка не завжди доступна. Однак сфальсифікований документ буде перевірятися, а тому в'їзд з таким запрошенням неможливий.
  3. Низький рівень заробітку і / або відсутність достатньої кількості коштів для здійснення поїздки. Не варто впадати у відчай тим, у кого низька офіційна заробітна плата. У цьому випадку досить просто пред'явити виписку з банківських рахунків, а також копії квитків, бронь в готелі. Це вплине на рішення візового відділу.
  4. Порушення правопорядку або правил в'їзду в країну Шенгенської зони. Мається на увазі колишня поїздка. Якщо за її час були порушені закони держави, в якому ви перебували або ж порушені терміни виїзду, то це в багатьох випадках стає причиною відмови в повторному отриманні візи.

    Професійна робота європейських поліцейських

  5. Перша поїздка. У рідкісних випадках чистий паспорт стає причиною відмови в отриманні візи. Саме тому, якщо ваша поїздка до Шенгенської зони є першою, важливо приділити особливу увагу всім документам. Так як чистий паспорт сам по собі не є проблемою. Він служить причиною відмови поряд з іншими неточностями в заповненні анкет, недостатній кількості документів і сумнівах комісара на ваш рахунок.
  6. Оформлення шенгену після відмови. Якщо раніше вам було відмовлено посольством іншої країни Шенгенської зони, то це може стати причиною нового відхилення заявки. Для того щоб уникнути цієї ситуації, потрібно знати чому вам було відмовлено. Про це буде свідчити штамп.Еслі мова йде про неточності в заповненні, низький рівень заробітку, відсутності всіх потрібних документів, то усунувши дані проблеми, ви можете заново подати заяву на отримання шенгенської візи. І, швидше за все, заявка буде схвалена. Якщо ж причини куди більш серйозніше, наприклад, порушення закону, термінів в'їзду, шахрайство з документами, то відмова, швидше за все повториться.

У цьому відео докладно розповідається про те, в яких країнах найкраще оформляти шенгенську візу, щоб було менше шансів отримати відмову.


Існують і інші причини відмови, наприклад, немає видимої офіційної причини візиту або ж не була оформлена медична страховка. У будь-якому випадку, уникнути проблем з отриманням шенгенської візи допоможе безкоштовна консультація у візовому відділі посольства. У телефонній розмові, онлайн режимі або ж в особистій бесіді, можна дізнатися всі подробиці отримання візи саме в вашому індивідуальному випадку.

Що таке шенген?
Що таке шенген?

Новости