Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найбільш екологічно чисті міста світу

Осло, Норвегія Осло, Норвегія   Фото: shutterstock   Норвезька столиця Осло оточена лісистими пагорбами і озерами

Фото: shutterstock

Норвезька столиця Осло оточена лісистими пагорбами і озерами. З 454 км2 загальної площі, 242 км2 цього зеленого міста покриті густим лісом. Насправді, більш ніж дві третини міста Осло - захищені природні зони. Суворе природоохоронне законодавство міста направлено на збереження природних ресурсів і природної краси. В межах Осло велика кількість парків і 343 озера. У міського уряду стоїть завдання зробити Осло вуглеводнів-нейтральним до 2020 року. Виробництво біогазу з органічних відходів і каналізації лише підтверджує, наскільки близько Осло наблизився до цієї мети. Крім того, в місті більше 700 громадських зарядних станцій для електромобілів. У майбутні роки будуть впроваджені таксі і автобуси на електричній тязі.

Експрес-інфо по країні

Земля знаходиться на третьому місці по віддаленості від Сонця і на п'ятому серед усіх планет Сонячної системи за розміром.

Земля знаходиться на третьому місці по віддаленості від Сонця і на п'ятому серед усіх планет Сонячної системи за розміром

Вік - 4,54 мільярда років

Середній радіус - 6 378,2 км

Середня окружність - 40 030,2 км

Площа - 510 072 млн км (29,1% суші і 70,9% води)

Кількість материків - 6: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія і Антарктида

Кількість океанів - 4: Атлантичний, Тихий, Індійський, Північний Льодовитий

Населення - 7,3 млрд чол. (50,4% чоловіків і 49,6% жінок)

Самі густо населені держави: Монако (18 678 чол. / Км2), Сінгапур (7607 чол. / Км2) і Ватикан (1914 чол. / Км2)

Кількість країн: всього 252, незалежних 195

Кількість мов в світі - близько 6 000

Кількість офіційних мов - 95; найпоширеніші: англійський (56 країн), французька (29 країн) і арабська (24 країни)

Кількість національностей - близько 2 000

Кліматичні пояси: екваторіальний, тропічний, помірний і арктичний (основні) + субекваторіальний, субтропічний і субарктичний (перехідні)

Гельсінкі, Фінляндія

Гельсінкі, Фінляндія

Фото: shutterstock

Гельсінкі, столиця Фінляндії - один з найзеленіших міст в Європі. Це місто складається з більш ніж 310 островів, деякі відомі своїми мальовничими піщаними пляжами. У планах уряду будівництво прибережних парків по генерації вітряної енергії, покликаних повністю забезпечити місто електроенергією. Місцеві жителі повністю задоволені якістю повітря Гельсінкі, але використання поновлюваних джерел енергії може ще поліпшити якість повітря. Головні екологічні принципи міста спрямовані на захист його природного середовища і природних ресурсів. Гельсінкі також відомий високим рівнем переробки відходів. Це не тільки зменшує забруднення, а й поповнює енергетичні потреби міста. У сфері транспорту городяни найчастіше вибирають їзду на велосипеді, або пішохідні прогулянки.

Сан-Франциско, США

Сан-Франциско, США

Фото: shutterstock

Високий рівень переробки сміття - головна причина появи Сан-Франциско в списку найбільш зелених міст світу. У міського уряду є завдання зробити місто безвідходним до 2020 року. Небіоразлагаемие поліетиленові пакети заборонені в місті з 2007 року. Ефективні екологічні програми і політика Сан-Франциско активно заохочують використання відновлюваної енергії. У найближчому майбутньому місто планує перехід переважно на поновлювані джерела енергії, серед яких сонячна енергія, енергія вітру, біопаливо і інші напрямки. Таким чином, місто може стати ще більш зеленим і здоровим. У Сан-Франциско також діє ряд програм по стимуляції спільноти на використання велосипедів і електричного транспорту. Всі ці заходи не тільки допомагають економити гроші, але і скорочують викиди парникових газів.

Лондон, Англія

Лондон, Англія

Фото: shutterstock

Досить складно підтримувати зелені зони у великому місті. Дивно, але при цьому половина Лондона покрита зеленню і охоплює 14164 га зелених територій, включаючи парки, ареали проживання диких тварин, заповідники і сади. Ці зелені зони гарантують високу біорізноманіття, відсутність затоплень, менше забруднення і кращу якість повітря. Вітрова електростанція графства Кент в Південно-східній Англії - найбільша прибережна вітрова електростанція в світі, яка постачає електрику в столицю Великобританії. Ця велика вітрова електростанція виробляє достатньо енергії, щоб задовольнити потреби 25% всіх Лондонських будинків. Проект відновлюваної енергії значно скорочує викиди вуглецю в місті. Активне просування поновлюваних джерел енергії і нових зелених проектів до наступного десятиліттю зробить місто абсолютно зеленим. Вулицями міста курсують сотні екологічних гібридних автобусів. У найближчі роки таких автобусів стане ще більше.

Рейк'явік, Ісландія

Рейк'явік, Ісландія

Фото: shutterstock

У Рейк'явіка - найбільша геотермічна система опалення в світі. Всього в країні налічується 30 діючих вулканів, енергія яких і використовується для опалення. 100% потреб Рейк'явіка в електриці покривається гідрогеотерміческімі джерелами енергії. Висока доступність геотермальної енергії в місті також задовольняє потреби більшості жителів в гарячій воді. Використання цих поновлюваних джерел енергії рятує місто від надмірних викидів вуглекислого газу, роблячи його абсолютно зеленим.

Курітіба, Бразилія

Курітіба, Бразилія

Фото: shutterstock

Місто Курітіба в південній Бразилії відомий своїм продуманим міським плануванням. У місті налічується 12 акрів зеленої зони на 1000 жителів, а загальна кількість зелених зон становить 400 км2. Таким чином створюються кращі умови для біорізноманіття, додаткової прохолоди і чистого повітря. Популярний Ботанічний сад Курітіба є батьківщиною 350 тис. Різновидів рослин. Суворе природоохоронне законодавство Курітіби надійно захищає її зелені зони. Нелегальна заготівля лісу та використання землі з рідкісними видами рослин строго заборонені. Курітіба знаменита також ефективною системою громадського транспорту. Велика частина населення вибирає автобуси для переміщення по місту. Це обмежує використання приватних автомобілів і викиди вуглекислого газу. Пішохідні шляхи і велосипедні маршрути в Куритибі також впроваджені повсюдно.

Ванкувер, Канада

Ванкувер, Канада

Фото: shutterstock

Прибережний місто Ванкувер - одне з найзеленіших міст в світі. Відновлювана гідроелектрична енергія покриває 93% всіх енергетичних потреб міста. Ванкувер продовжить впровадження більшої кількості поновлюваних джерел енергії, щоб максимально знизити виділення вуглекислого газу. У міського уряду і жителів присутній амбітний план - зробити Ванкувер найзеленішим містом в світі до 2020 року. Вони також сформували ефективну команду під назвою GCAT, щоб швидше досягти своєї місії. Це також формує тисячі вакансій в зеленому бізнесі. До 2020 року вони прагнуть висадити більше дерев, поліпшити якість повітря і води, сприяти місцевому виробництву продуктів харчування і збільшувати процеси переробки в місті. У наш час міський уряд швидко розширює велосипедну інфраструктуру Ванкувера. Кількість електромобілів і зарядних станцій в місті також збільшується рік за роком.

Стокгольм, Швеція

Стокгольм, Швеція

Фото: shutterstock

Мальовниче місто Стокгольм прагне до зеленого способу життя і чистоті. Стокгольм покриває область 6519 км2, одну третину з яких займає зелена зона. У місті є 12 великих парків, а жителі отримують максимальну підтримку з боку міського уряду з облаштування зеленої зони на їхній землі. Стокгольм був також першим містом, яке отримало статус Зеленої столиці Європи в 2010 році. Цей скандинавський місто також відомий утилізацією відходів та їх перетворенням в біогаз. Уряд зосередився на збільшенні виробництва біогазу в найближчі кілька років, щоб зменшити залежність від викопного палива. Влада Стокгольма хочуть зробити міське біопаливо безкоштовним до 2050 року. Відповідно до звітів, місто скоротив викид парникових газів на 25% з 1990 року. Зелене місто пропонує своїм жителям і гостям екологічно чистий міський транспорт і доглянуту велосипедну інфраструктуру. Ви можете взяти напрокат міської велосипед на будь-який з сотень велосипедних станцій по всьому Стокгольму.

Амстердам, Нідерланди

Амстердам, Нідерланди

Фото: shutterstock

Велосипеди є невід'ємною частиною культури міста Амстердама протягом багатьох десятиліть. Це найбільш поширений спосіб переміщення в місті, інфраструктура якого об'єднує мережі каналів і вузьких вулиць. Велика мережа велосипедних і пішохідних доріг покриває весь Амстердам. У місті налічується більше велосипедів, ніж проживає жителів. На вулицях Амстердама можна часто зустріти електромобілі, зарядити які можна на будь-який з 300 станцій міста. Нідерланди також входять в список найбільш екологічно чистих країн світу.

У 2009 році Амстердамська міський уряд дало початок особливому проекту під назвою «Розумний Місто». Головна мета цього проекту полягає в тому, щоб зменшити виділення вуглекислого газу і зберегти енергію. Для досягнення цієї мети владі заохочують переробку сміття, установку сонячних батарей, використання електромобілів, а також переміщення на автобусах і велосипедах. Більшість жителів міста використовують енергію від сонячних батарей і невеликих вітряних генераторів. Більшість домашніх господарств також оснащено енергозберігаючої системою, що дозволяє економити електроенергію.

Копенгаген, Данія

Фото: shutterstock

Датська столиця Копенгаген вважається одним з найзеленіших міст світу, найбільш сприятливих для велосипедистів. Населення Копенгагена становить 569557 жителів. 50% з яких вважають за краще велосипеди автомобілів. Це найголовніший вид транспорту в Копенгагені. В результаті любові датчан до їзди на велосипеді, місто має дуже низький рівень викидів вуглекислого газу. Їзда на велосипеді та пішохідні екскурсії - кращий спосіб досліджувати це красиве місто. Місто намагається досягти нульового балансу викидів вуглекислого газу до 2025 року. Данці також відомі переробкою відходів і компостування. Це зменшує споживання енергії та забруднення навколишнього середовища. Копенгаген зосереджений на збільшенні числа прибережних вітряних двигунів, за допомогою яких вдається скоротити використання нафти і газу.

Данці будують енергозберігаючі будівлі для розвитку концепції екологічно-доброзичливого міста. Ці проекти мінімізують енергетичні втрати в процесі опалення та освітлення. Уряд сприяє встановленню передових систем опалення, нових вікон, сонячних батарей і теплоізоляції в будівлях. Копенгаген також прагне збільшити використання біогазу в найближчі роки, відмовившись від використання викопного палива. Не дивно, що туристи можуть знайти в Копенгагені безліч зелених готелів. Більше 71% готельних номерів по місту відзначені, як екологічно-дружні.

за матеріалами LifeGlobe

Читайте також:

Більше половини людей на Землі живуть в районах з небезпечною екологічною ситуацією

Міста з найвищим і найнижчим рівнем життя

Країни, де найкраще провести старість

Новости