Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Британці створюють в Росії візову монополію

В   посольстві Великобританії   в Москві пройшла зустріч більше 20 російських туроператорів з генеральним консулом Джесікою Хенд і другим секретарем посольства Яном Андерхілла В посольстві Великобританії в Москві пройшла зустріч більше 20 російських туроператорів з генеральним консулом Джесікою Хенд і другим секретарем посольства Яном Андерхілла. Зустріч була ініційована представництвом управління по туризму Великобританії VisitBritain, яке всерйоз стурбоване нововведеннями в процедурі оформлення британських віз. Глава представництва Тетяна Хорешок також була присутня в посольстві.
Ми вже розповідали, що в результаті проведеного в кінці минулого року тендеру британське посольство в Москві визначило партнера, який візьме на себе адміністративні функції візового відділу посольства. Їм стала індійська компанія Visa Facilitation Services (VFS), що входить до міжнародної групи Kuoni. Передбачалося, що ця фірма відкриє офіси з прийому заяв в більшості великих міст Росії. Тоді, замість того щоб особисто приїжджати британські консульства в Москву, Санкт-Петербург або Єкатеринбург, російські громадяни зможуть вибрати будь довколишній велике місто, в якому є представництво VFS, там же заповнити анкети і підтвердити оплату вартості візи. І це безсумнівний плюс запропонованої британцями системи.
Але в процесі «налагодження» в системі з'явилися серйозні мінуси. VFS була вибрана не випадково. Ця компанія вже веде аналогічну роботу в 16 країнах, в 10 з них, включаючи Австралію , Австрію , Німеччину , Італію, Канаду , ОАЕ, США, Таїланд, Францію , Співпрацює з посольством Великобританії. Ось тільки в Росії у VFS немає жодного офісу. І ніякого досвіду роботи в нашій країні теж немає. Тому компанія підібрала для себе російського «підрядника» - московську фірму Star Travel. У неї є представництва в 16 містах, і це теж зовсім непогано. Проблема в тому, що Star Travel - туроператор, що пропонує, в тому числі, і поїздки до Великобританії. Тобто, прямий конкурент всіх інших турфірм, які працюють на тому ж напрямку.
Взагалі-то передбачалося, що на Star Travel покладаються суто технічні функції зі збору та перевірки документів, які потім будуть передаватися безпосередньо в консульство. Цю роботу компанія ще не почала - планувалося запустити систему з 1 квітня, але тепер все відкладається до травня. Зате вже з грудня минулого року фірма почала просувати себе в якості «щасливою обраниці», розмістивши на своєму сайті новина: «Посольство Великобританії передало функції по прийому документів на оформлення віз російським студентському туристичному агентству Star Travel». Якщо вважати це правдою - виникають питання щодо дотримання антимонопольного законодавства. Якщо це неправда - значить, відомості поширюються недостовірні, тобто порушується закон про рекламу.
Туроператори сприйняли ці дії як спробу монополізувати напрямок, і, судячи з усього, у них є підстави для занепокоєння. Начебто в Росії спеціально створена окрема структура для прийому документів - компанія «Інтерлінк». Але персонал для роботи в ній набирає Star Travel. Співробітники, які беруть документи, будуть перебувати в офісах Star Travel. VFS, за словами присутнього на зустрічі в посольстві віце-президента компанії Супріта Роя, відкриває представництва в восьми російських містах - Владивостоці, Воронежі, Красноярську, Нижньому Новгороді, Новосибірську, Ростові-на-Дону, Самарі, Уфі. І розташовуватися ці представництва будуть також в офісах Star Travel. І хоча пан Рой запевняв учасників зустрічі, що їх російський партнер буде строго підконтрольний VFS, все ж він був змушений визнати, що факт некоректної реклами на сайті Star Travel вони упустили, і пообіцяв виправити цю помилку. І ще одна деталь: у відповідь на прохання туроператорів дати номер телефону або будь-які інші контакти з VFS СУПРЕМ Рой запропонував всі виникаючі питання вирішувати через посольство.
Інша тема - ціна питання. Як тільки запрацює нова процедура подачі документів, вартість британської візи підвищиться на 900 рублів, або більше 30 доларів, - так оцінена послуга по збору та доставки документів. Ціна одна для всіх - незалежно від того, чи треба везти документи в консульство з іншого міста або з сусідньої вулиці. Додайте до цього нинішню вартість візи, яка, за заявою представників посольства, «залишається незмінною» - і за отримання дозволу на в'їзд до Великобританії треба буде заплатити близько 0. До речі, за заявою Яна Андерхілла, в минулому році в Росії було видано 150 тис. британських віз.
«У самій системі, запропонованій посольством Великобританії, нічого страшного немає, - каже директор компанії DSBW Карен Гончаров. - Однак картина виходить дивна. посольство Великобританії , Тобто фактично держава, заявляє, що у нього немає фізичних можливостей обробляти таку кількість заявок - і передає частину своїх функцій приватній структурі. Але тоді чому тільки однієї? Ринок є ринок, дайте клієнту вибір, нехай він сам вирішить, в яку компанію йому нести документи - залежно від пропонованих умов. Інакше це монополія. Що стосується вартості нової послуги, то візьмемо, наприклад, наш тур Лондон - Париж - Бенілюкс. В рамках цієї програми туристи бувають в Лондоні 2-3 ночі, це варто -90. А тільки за британську візу доведеться платити 0. Думаю, що тур, у всякому разі його британська частина, «відімре» сам собою.
Президент компанії BSI group Андрій Ігнатьєв не згоден з необхідністю працювати через прямого конкурента. «В минулому році ми відправили до Великобританії 15 тисяч туристів. Який мені сенс здавати своїх клієнтів, що цікавляться Англією, навіщо вкладати гроші в рекламу цього напрямку? Набагато вигідніше запропонувати туристам поїхати в іншу країну ». На думку пана Ігнатьєва, пропозиція посольства всім працювати через одного прямого конкурента, як мінімум, некоректно. VFS повинна відкрити в Росії власні, незалежні офіси, щоб всі туроператори, що пропонують тури до Великобританії, були в однаковому становищі стосовно візової процедури.
Директор компанії «ІнсайтЛінгва» Анна Масленнікова особливо стурбована підвищенням вартості візи. «Ми пропонуємо навчання за кордоном, 70 відсотків наших клієнтів - школярі та студенти з регіонів. Деякий час назад консульство Великобританії для оформлення візи стало вимагати оригінали запрошень, ця послуга коштує 50-80 фунтів. Потім студентам підвищили вартість консульського збору до 4,5 тис. Рублів. Тепер ось - ще 900 рублів до вартості візи. В результаті, щоб дитину відправити в Англію вивчати мову , Треба в цілому заплатити за візу приблизно $ 300. А ось, наприклад, французи студентам до 25 років візу оформляють безкоштовно ».
Цікаву думку висловила генеральний директор компанії EF Education Лора Томпсон. Вона вважає, що, передаючи частину своїх функцій Star Travel, посольство, таким чином, сприяє концентрації в руках цього туроператора величезної клієнтської бази. І немає ніяких гарантій, що компанія не почне використовувати безцінні відомості в свою користь. Тим більше що рекламна підприємливість цієї фірми вже проявилася в повній мірі.
Під час зустрічі туроператори передали генконсулу Великобританії колективний лист з проханням, зокрема, переглянути рішення щодо російського підрядника VFS. У ньому говориться, що прийом документів повинна здійснюватися не туроператорська компанія, а незалежна структура. Туроператори запропонували посольству зберегти їх акредитацію до тих пір, поки в Росії не з'являться власні представництва VFS.
Посольство не повинно залишити без уваги це звернення. Адже, за словами пана Андерхілла, 70% заявок на візи надходять в консульства Великобританії через туроператорів.

Але тоді чому тільки однієї?
Який мені сенс здавати своїх клієнтів, що цікавляться Англією, навіщо вкладати гроші в рекламу цього напрямку?

Новости