Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Супутники проти вулканів: як врятувати Індонезію від цунамі?

  1. Час на евакуацію
  2. Історія вогняного кільця
  3. Супутники проти вулканів

Кількість загиблих в результаті цунамі в Індонезії знову зросла. Чому система попередження про цунамі знову не допомогла, і як вирішити проблему вулканічних цунамі?

За останніми даними в результаті цунамі, що обрушився на узбережжя Індонезії в суботу, загинули 373 людини, ще близько 1500 отримали поранення. Сотні будинків зруйновані.

Цифра, ймовірно, не остаточна: пошуково-рятувальна операція триває, зниклими безвісти зараз вважаються 128 осіб.

Влада вживає заходів, щоб нагодувати тих, що вижили і дати їм дах над головою, але допомога доходить до зруйнованих населених пунктів повільно.

На цьому тлі влада каже про новий виверженні вулкана Анак-Кракатау, а значить і про можливість нового цунамі.

Кількість загиблих в результаті цунамі в Індонезії знову зросла

Media playback is unsupported on your device

В Індонезії чекають нове цунамі

Час на евакуацію

Дослідники, які спостерігають за сейсмічною активністю в регіоні, відзначають, що цунамі обрушилося на поселення абсолютно раптово. Як повідомляється, моніторингове агентство не випустило попередження про цунамі навіть тоді, коли хвилі вже досягли берега.

"Це сталося так швидко, що ми були абсолютно безпорадні. Між причиною і наслідком пройшло всього кілька десятків хвилин, цього недостатньо для того, щоб попередити людей", - сказав в бесіді з агентством Франс прес вулканолог Жак-Марі Бардінцефф, що стежив за активністю вулкана Анак-Кракатау з липня.

Про те ж заявив президент країни Джоко Відодо. Зазвичай цунамі передує землетрус, сказав він в понеділок, але на цей раз підземних поштовхів не було, тому жителів прибережних сіл не встигли попередити.

Експерти в усьому світі визнають, що цунамі, що виникли в результаті вивержень, набагато складніше передбачити, чим ті, які відбуваються в результаті землетрусів.

Історія вогняного кільця

Анак-Кракатау входить в число вулканів, розташованих на Тихоокеанському вулканічному вогняному кільці - це зона з інтенсивною вулканічною та сейсмічною активністю.

При тому, що вулканічні цунамі в цілому відбуваються дуже нечасто, в цьому регіоні вони не рідкість. Найбільше в історії вулканічне цунамі датується одна тисяча вісімсот вісімдесят три роком. Воно виникло в результаті виверження вулкана Кракатау, на місці якого потім виник Анак-Кракатау.

За даними університету Орегона, в той день хвилі висотою до 40 метрів з'явилися буквально через кілька хвилин після сильного виверження.

Про таке ж швидкому цунамі говорять і спостерігали за суботньої катастрофою.

"Наші сенсори не дали попередження тому, що вони призначені для реєстрації тектонічної, а не вулканічної активності", - цитує агентство Франс прес представника Агентства метеорології, клімату і геофізики Двікоріту Карнаваті.

Президент Джоко Відодо дав рятувальникам доручення впровадити нову систему попередження. Однак, яким чином вони планують вирішити проблему вулканічних цунамі, поки не ясно.

Індонезійська система попередження про землетруси складається з 170 сейсмологічних станцій і 137 вимірювачів рівня моря. Система отримує дані ще з 134 станцій, що знаходяться за кордоном.

Морський компонент цієї системи - кілька десятків закріплених на морському дні сейсмодатчиків - не завжди спрацьовує. Наприклад, коли в жовтні цунамі обрушилося на острів Сулавесі , То виявилося, що влада занадто рано відкликали попередження про стихії, тому що у спостерігачів не було даних ні з одного з 22 підводних датчиків - вони просто не працювали.

Супутники проти вулканів

Вроджена вада тектонічної системи очевидний - вона не пристосована до вулканічним цунамі. Очевидно і те, що цей недолік вже щонайменше двічі обійшовся в кілька сотень людських життів.

Поки влада країни не говорили про те, яким чином збираються модифікувати систему. Глава "Роскосмосу" Дмитро Рогозін в понеділок заявив в "Твіттері", що держкорпорація готова допомогти Джакарті з впровадженням такої системи.

Прес-секретар Роскосмосу в бесіді з Бі-бі-сі підтвердив, що структура "чекає на відповідь" від представників Індонезії та підкреслив, що ніяких комерційних пропозицій владі країни зроблено не було.

Проблему індонезійських цунамі можна вирішити, лише навчившись передбачати виверження вулканів. Це дійсно можна зробити за допомогою супутника - в минулому році такі розробки вели вчені з університету Лідса.

Коли магма починає підніматися до жерла вулкана, це призводить до підйому грунту в деяких місцях. Ці зміни рельєфу, незважаючи на те що часто дуже малі, можна помітити з супутника.

Таким чином, супутникова система може виявитися здатною передбачати виверження вулканів, а значить і вулканічні цунамі. "Роскосмос" раніше заявляв, що його супутникова система спостереження за вулканами здатна передбачити виверження .

Сьогодні система введена тільки на Камчатці, там вона працює успішно. Крім того "Роскосмос" готується випустити модифікацію супутника "Канопус-В" з високочутливої ​​інфрачервоної камерою, а значить потенційно активність вулканів можна відстежувати щодо змін температури.

Image caption У 2004 році США і Німеччина передали Індонезії 21 сейсмічний буй для попередження цунамі. До 2018 року жоден з них не працює. Влада звинувачує вандалів

У 2013 році "Роскосмос" приєднався до міжнародної Хартії про обмін супутниковими даними в разі аварій і стихійних лих. Цього року у відомстві заявили, що в інтересах хартії будуть працювати ще два супутники моделі "Канопус-В". Ця ж модель використовується і в системі ДЗЗ, якої Дмитро Рогозін намагається зацікавити індонезійців.

Однак подібних пропозицій на ринку вже чимало. Наприклад, Геологічна служба США давно пропонує програму стеження за вулканами, засновану на даних системи GPS. Такий моніторинг передбачає розміщення декількох датчиків GPS навколо сплячого або активного вулкана. При деформації вулкана датчики зсуваються, і цей зсув можна відстежити з супутника.

Супутникове спостереження завжди пов'язано з безпекою, тому якщо владі Індонезії надійде кілька пропозицій від космічних агентств, то вибір країни, яка створить там супутникову систему попередження, буде залежати від геополітичних чинників, говорить заступник директора Космічного центру по інвестиційним проектам і стратегії Сколковского інституту науки і технологій Андрій Потапов.

"Угода під патронажем уряду може бути складно структурована, можливо, на політичному рівні. Будуть пропозиції великих гравців - європейці, американці і хтось ще, далі в залежності про геополітичну ситуацію в цілому", - говорить він.

Чому система попередження про цунамі знову не допомогла, і як вирішити проблему вулканічних цунамі?

Новости