Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

KITF - Жетису як туристична Мекка. Влада Алматинської області планують прискореними темпами розвивати туризм.

З приходом літа настав сезон подорожей, багато казахстанці стоять перед вибором: де провести відпустку з найбільшим комфортом і прийнятними цінами. За прогнозами експертів, в нинішньому році в зв'язку з девальвацією тенге (читай - подорожчанням долара і євро), а також неспокійною політичною обстановкою в Таїланді, Єгипті, Киргизстані та Туреччини, левова частка вітчизняних туристів за краще закордонним курортам відпочинок в рідних пенатах.

В останні роки ряд казахстанських турфірм стали активно рекламувати рекреаційні переваги Алматинської області, багатої природним ландшафтом і курортними місцями, а також культурною та історичною різноманітністю В останні роки ряд казахстанських турфірм стали активно рекламувати рекреаційні переваги Алматинської області, багатої природним ландшафтом і курортними місцями, а також культурною та історичною різноманітністю. Тут розташовані величні Чаринський каньйон і Ясенева гай, гігантський «Співаючий бархан», чарують погляд мандрівників гірські пейзажі Кольсайские озер.

Чимале значення туризму надають і місцеві влади. За дорученням глави регіону Ансара Мусаханова, розроблений проект детального планування узбережжя озера Алаколь та прилеглих селищ акші і Коктума, де розгорнулося бурхливе будівництво об'єктів інфраструктури. Кількість пансіонатів, оздоровчих таборів, центрів сімейного відпочинку, готелів і гостьових будинків досягло 82. У минулому році в них відпочило 68 тис. Туристів, і це тільки офіційна статистика.

Адже, крім тих, хто приїжджає за туристичними путівками, є багато любителів відпочивати «дикуном», в спартанських умовах. Хоча ціни в пансіонатах досить прийнятні: від 4 тис. Тенге на добу на людину і вище, залежно від комфортабельності номера. Турфірми щоліта організовують фестивалі «Окуньколь», «Алакольського хвиля», а також сафарі-тури по околицях озера, де чимало цікавих місць, таких, як плато каньйону Жаманти з його унікальною галереєю петрогліфів, радоновое озеро Жаланашколь з лікувальними грязями.

Купальний сезон минулого року ознаменувався запуском спеціального чартерного поїзда Алмати-Достик, який доставляв туристів на південний берег цілющого озера до кінця серпня. Відтепер багатьом любителям пляжного відпочинку добиратися до курорту стало набагато комфортніше. За інформацією керівника обласного управління туризму Імрана Лепесова, крім пляжної зони Алакольський район має значні рекреаційні ресурси. Досить високий потенціал гірського і екотуризму, альпінізму, рафтингу, дельтапланеризму, спортивної риболовлі. Все це можна розвивати як в передгір'ях Джунгарского Алатау, так і на території Алакольського державного природного заповідника, де одних тільки пернатих 314 видів, з яких 34 - занесені в міжнародну і республіканську червоні книги.


Словом, Турзона набирає популярність, і у неї є всі шанси стати конкурентоспроможним комплексом. Але без підтримки держави вийти на якісно новий рівень розвитку складно. Необхідний капітальний ремонт доріг, будівництво систем каналізації, водопостачання, ліній електропередачі, медпунктів і лікарень. У планах акімату області до 2016 року відкрити єдиний інформаційно-аналітичний ресурс-центр. Він дозволить створити рівні умови для легальної роботи в туристичному бізнесі, збільшити податкові збори, підвищити якість обслуговування. Крім того, треба буде розв'язати ряд інших серйозних завдань. У їх числі будівництво залізничних станцій в селищах акші і Коктума, а також розвиток малої авіації з реконструкцією аеродрому Ушарал.

Як зазначає менеджер філії фонду «Даму» за Алматинської області Ольга Лесик, коригування курсу тенге підвищила попит на внутрішній туризм. За програмою «Дорожня карта бізнесу-2020» державою вже просубсідірован ряд проектів по будівництву готельних комплексів і центрів відпочинку на Алаколь. Згідно зі схемою пріоритетних напрямків розвитку регіону тут буде створено туристичний кластер, який відповідає міжнародним стандартам. Очікується великий приплив інвестицій в організацію не тільки санаторно-оздоровчого, але й пізнавального, екологічного, історико-етнографічного туризму. І можливо, вже в найближчі роки Алаколь зможе скласти конкуренцію Іссик-Кулю, іншим курортам ближнього і далекого зарубіжжя. Принаймні, цього літа узбережжі лікувального озера може побити рекорд відвідуваності.

Іншими перспективними Турзона Жетису є Балхаш і Капшагай, де також в останні роки ведеться активне будівництво будинків відпочинку. Так, на узбережжі Капшагайського водосховища планується створення міжнародного туристичного центру «Жана Ілі», який займе територію розміром 11 тисяч гектарів. Проектом зацікавилася сінгапурська компанія «Тенгрі Холдінгс Pte LTD», яка планує створити тут курортно-розважальний комплекс світового рівня. Акімат підтримав цю ідею, зараз вирішується питання виділення інвесторам земельної ділянки площею 2,6 тис. Га з наданням відповідного права землекористування.

Туристський центр «Жана Ілі» входить в число інвестиційних проектів, що створюються в рамках будівництва міжнародного транспортного коридору Західна Європа - Західний Китай. Маршрут траси вдало збігається з казахстанським ділянкою Великого шовкового шляху. З огляду на, що «Шовковий шлях» - світовий бренд, експерти вважають: він буде сприяти залученню туристів з усього світу. У зв'язку з цим передбачено створення об'єктів придорожньої інфраструктури вздовж автодоріг Західна Європа - Західний Китай, Алмати - Талдикорган - Ушарал. Розглядається можливість будівництва поблизу Алмати найбільшого в Азії транзитного аеропорту.

За даними акімату області, в регіоні налічується майже 500 туристичних об'єктів. Це готелі, гостьові і мисливські будинки, турбази, оздоровчі табори і санаторії. Крім того, на території області розташовані державні національні природні парки «Алтин-Емель», «Кольсай көлдері», «Ілі-Алатауського», «Жонгар-Алатауського» і «Шарин», Алматинский і Алакольського заповідники. Однак існуюча інфраструктура не завжди відповідає сучасним вимогам споживачів, в тому числі по зручності проїзду, комфорту місць розміщення, якості харчування та різноманітності дозвілля. Рішенням цих та інших актуальних проблем займуться найближчим часом представники місцевої влади.

Як зазначив акім області Ансар Мусаханов, на особливо охоронюваних природних територіях із залученням приватних інвестицій будуть проводитися роботи з облаштування туристських стежок і створення кемпінгових місць відпочинку. Розроблено 114 туристичних маршрутів, що включають в себе такі види туризму, як пізнавальний, екологічний, орнітологічний, санаторно-оздоровчий, етнографічний та інші. За словами акима, на цих маршрутах необхідно підвищувати якість обслуговування шляхом насичення програм перебування гостей додатковими послугами. Це може бути прокат обладнання, транспорту, в тому числі гужового. Наприклад, в передгір'ях Джунгарского Алатау перспективно створення мережі гостьових будинків з метою розвитку екологічного та сільського туризму. Ряд інвестиційних проектів соціального значення буде спрямований на відновлення системи дитячих оздоровчих таборів.

Для ефективного використання великих туристичних ресурсів Жетису планується створення кількох кластерів: гірськолижних і пляжно-оздоровчих. З обласного бюджету з кожним роком виділяється все більше коштів на підтримку перспективної галузі. Так, в минулому році введено в експлуатацію понад 20 об'єктів туристичної інфраструктури, для будівництва яких залучено 1,7 млрд. Тенге інвестицій. А в нинішньому році Алматинська область була представлена ​​відразу на декількох міжнародних туристських виставках за кордоном: в Іспанії, Туреччині, Росії.

Зараз Урядом РК і місцевими виконавчими органами створюються максимально сприятливі умови для вкладання інвестицій в туризм. Субсидуються кредити за програмою «Дорожня карта бізнесу - 2020», надаються пільги і інша державна підтримка проектам будівництва готелів і турбаз. Залишається лише перерахувати перспективні інвест-проекти, завдяки реалізації яких Жетису може стати туристичною Меккою.

Так, базові ресурси зимових видів туризму зосереджені в відрогах Заилийского і Джунгарского Алатау, де є можливості для створення гірськолижних курортів, що відповідають найсучаснішим вимогам. Уже розроблено проектну документацію і бізнес-плани по створенню туристичних баз міжнародного рівня в околицях міст Каськелен, Текелі і села Тургень Енбекшіказахского району. У сукупності ці курорти зможуть прийняти до 40 тисяч осіб на рік. Загальна вартість будівництва об'єктів становить близько 115 млрд. Тенге.

Не менш привабливими для потенційних туристів з-за кордону вважаються туристичні зони з етнографічним колоритом. Наприклад, в Талгарського районі заплановано будівництво історико-етнографічного комплексу «Тальхіз», який буде поєднувати об'єкти туризму, розваг, житла, оздоровлення та бізнесу з досить розвиненою інфраструктурою за зразком альпійських туристських містечок Німеччини, Швейцарії, Австрії та Італії. Ще один етнотурістскій центр «Мойнаки» зведуть у Райимбекском районі. За планом на узбережжі Мойнакського водосховища з'являться стародавнє місто Шігу, етноаул уйсун, кінноспортивний стадіон «Номад». Щорічно «Тальхіз» і «Мойнаки» зможуть приймати до півмільйона туристів, на будівництво комплексів потрібно затратити понад 42 млрд. Тенге.

На думку фахівців туріндустрії, не випадково перевага віддається розвитку культурного та екологічного туризму на відрізку Великого шовкового шляху. Адже ще сотні років тому Долина семи річок була відома арабам, китайцям, персам і грекам. Про це свідчать археологічні пам'ятники, історичні документи. Попереду також багато роботи з розвитку спортивного туризму, відновлення дитячих клубів і таборів, і найголовніше - щодо залучення інвестицій в галузь, яка має багатий експортним потенціалом.


Асет ДАЛЕЛХАН, Талдикорган
www.altyn-orda.kz (Казахстан), 14.06.2014

Новости