Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Турецькі археологи виявили в Егейському морі залишки російського військового корабля XVIII століття

Герб Російської імперії на уламках корабля. Фото з сайту Basin.kulturturizm.gov.tr

Турецькі морські археологи виявили в Егейському морі поблизу міста Дідім уламки російського військового корабля XVIII століття. Про це повідомляється на сайті Міністерства культури і туризму Туреччини.

Залишки дерев'яного судна з днищем, оббитих мідними листами, знайдені на глибині 65 метрів, їх розкидало на площі 200 квадратних метрів, повідомив керував пошуками археолог Харун Оздаш (Harun Özdaş) з Інституту морських наук і технологій (Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü, DBTE) Університету дев'ятого сентября (Dokuz Eylül Üniversitesi) в Ізмірі. Було витягнуто на поверхню 30 уламків, в тому числі боєприпаси, ядра, деталі такелажу і кухонне приладдя.

Однак головною знахідкою, яку виділив вчений, була залізна гармата довжиною 2,95 метра і вагою 2,5 тонни з написом кирилицею і двоголовим орлом. «Ми були дуже схвильовані, тому що не очікували знайти нічого подібного», - сказав він.

«Це перше дослідження, проведене в Туреччині на глибині 65 метрів», - зазначив глава археологічного відділу Міністерства культури Малик Аяз (Melik Ayaz). Підкреслюється також, що воно було проведено без іноземного капіталу з використанням виключно турецьких розробок. Артефакти були виявлені за допомогою роботизованої системи - безлюдного підводного апарату.

російські ЗМІ припустили , Що знайдений корабель з російської ескадри, який затонув під час Чесменського битви, хоча Чесма (Çeşme) знаходиться навпроти грецького острова Хіос, дуже далеко від міста Дідім, де зроблена знахідка.

Під час Російсько-турецької війни 1768-1774 років було багато інших морських битв між флотами Росії і Османської імперії, так що остаточна ідентифікація судна є справою майбутнього.

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Новости