Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сірководневі ванни: показання та протипоказання, або отруйний газ теж може бути корисний

Сірководневі (або, як їх по-іншому називають, сульфідні) ванни широко застосовуються в бальнеотерапії при лікуванні найрізноманітніших недуг. Залежно від ступеня фортеці (слабкі, середні, міцні або дуже міцні) досягається різний ефект. Сірководневі ванни, показання та протипоказання яких вже добре вивчені, застосовуються при найрізноманітніших захворюваннях.

Сірководень і його вплив на організм

Чи не в будь-якому салоні краси і санаторіях пропонують застосувати ванни на основі сірководню. Незважаючи на те, що сам газ токсичний і може викликати отруєння і навіть смерть при вдиханні великої кількості, мінеральні води на його основі є воістину унікальним засобом для лікування багатьох недуг. Вченими помічено, що недолік сірководню в організмі людини може призвести до таких грізних захворювань, як хвороба Альцгеймера (коли людина поступово втрачає пам'ять, в результаті перестаючи впізнавати навіть близьких людей). Гіпертонія також є наслідком браку сірководню в організмі. А китайські вчені відкрили, що цей елемент уповільнює старіння, оскільки сприяє активізації ферменту сиртуїн, що відповідає за молодість клітин.

Сірку почали вивчати ще в стародавні століття. Гомер згадував її в своїх творах, а стародавні жерці використовували для своїх ритуалів. Трохи пізніше її почали використовувати при виробництві горючих сумішей. Безбарвний газ сірководень, що славиться своїм неприємним запахом, також відомий дуже давно. Особливо їм багато Чорне море, його глибинні шари. Через сірководню на дні моря немає життя, оскільки газ дуже отруйний. Цікаво те, що до запаху сірководню людина дуже швидко звикає і перестає його помічати, що може стати причиною отруєння.

Рекомендації при прийнятті сірководневих ванн

Сама процедура прийняття сірководневих ванн проводиться, як правило, на відкритому повітрі, або в спеціальному приміщенні, що має вентиляцію. Натщесерце або після ситного сніданку ванни не приймають. Оптимальним буде прийом через дві години після їжі. Не слід займатися ніяким фізичною працею перед процедурою. Чи не призначаються ванни при поганому самопочутті та температурі. Прийом ванни проводиться протягом п'ятнадцяти хвилин, самі процедури не можна проводити щодня. Як правило, їх проводять через день - два. За курс необхідно прийняти не менше десяти процедур.

Після кожного прийняття ванни потрібен відпочинок протягом півгодини. Також, якщо після прийняття ванн плануються фізіотерапевтичні процедури, необхідний відпочинок як мінімум дві години. Якщо після прийняття ванн людина відчуває себе погано, роблять перерву в лікуванні на два дні, після чого відновлюють його знову.

Позитивний ефект від застосування ванн з сірководнем

Сульфіди водню і гідросульфідні іони, що входять до складу таких ванн, мають яскраво виражені протизапальні, бактерицидні, що загоюють властивості. Також відмічено їх седативну і імуномодулюючу дію. Сірководневі ванни виводять токсини з клітин організму, покращують метаболізм в клітинах.

Капіляри розширюються, прискорюється кровообіг. Позитивна дія ванни надають на хворі суглоби. Під впливом речовин, що входять в ванни, відновлюється порушена рухливість в кінцівках.

Захворювання, при яких показано застосування сірководневих ванн

При наступних патологіях показано застосування сірководневих ванн:

  • Захворювання серця і судин, порушений кровообіг, гіпертонія, закупорка судин тромбами, різні пороки серця і судин головного мозку;
  • Захворювання суглобів, м'язів і скелета. До таких патологій відносяться різні артрити і артрози, остеохондроз , Ревматизм без ураження внутрішніх органів і поза фазою загострення, хвороба Бехтерева. Застосування сірководневих ванн при цих захворюваннях буквально піднімає на ноги людини, що страждає деформацією і запаленням суглобів. Максимального ефекту можна домогтися, коли хвороба не зайшла занадто далеко;
  • Неврологічні захворювання поза загостренням запального процесу (енцефалопатії, невралгії, наслідки травм, радикуліти та інші захворювання нервової системи);
  • Дерматологія (екземи, дерматити, нейродерміти, дерматози, псоріаз та інші захворювання шкіри). Псоріаз лікується за особливою системою. Літні загострення лікують в зимовий період, а зимові - в літній;
  • Гінекологія (порушення менструального циклу, непрохідність труб і як наслідок - безпліддя, інші запальні явища в стадії ремісії). Також ефективні ванни при захворюваннях сечостатевої системи;
  • Ендокринні порушення (захворювання щитовидної залози , цукровий діабет).

Крім зовнішнього застосування, слабкий розчин сірководню також з успіхом застосовується всередину. це сприяє очищенню печінки і нирок, нормалізації роботи кишечника і лімфатичної системи. Іноді розчин рекомендують застосовувати при онкологічних захворюваннях і отруєннях - зрозуміло, після консультації з медиками.

Протипоказання до прийняття сірководневих ванн

Незважаючи на очевидні плюси цієї процедури, вона має також протипоказання. Захворювання, при яких ванни приймати не можна:

  • Онкологічне захворювання;
  • Захворювання печінки і жовчовивідних шляхів в хронічній формі;
  • Інфаркт міокарда, перенесений повторно;
  • стенокардія;
  • туберкульоз;
  • Бронхіальна астма (сильна концентрація газу може порушити дихальну функцію);
  • тиреотоксикоз;
  • Сірководень також може викликати сильні алергічні реакції. Тому людям, що страждають на алергію, ванни застосовувати також не можна.

У будь-якому випадку, перед тим, як почати приймати сірководневі ванни, потрібно проконсультуватися з лікарем на предмет протипоказань.


Статті по темі

Новости