Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Наша адреса - Крим. Великий каньйон Криму.

Великий каньйон Криму - один з найцікавіших пішохідних маршрутів в Криму. Це вузьку ущелину протяжністю 3,5 км вразить Вас кримським колоритом на всі 100%! Ви тільки уявіть: висота 250-300 метрів прямовисних скель, кам'янисті, місцями мокре від води (а значить і слизькі) берега, ширина в деяких місцях 3-5 метрів уздовж русла стрімкої річки Аузун-Узень, і все це утворює таємниче, неповторне ущелині , поросле розкішною рослинністю, просочене запахом реліктового лісу, наповнене шумом річки і дивує своєю красою!

Ландшафтний заказник національного значення. Знаходиться на північних схилах Головного гірського пасма. Великий каньйон утворився в давні часи: в кінці третинного періоду, коли Крим відчував сводовое підняття, на місці нинішнього Великого каньйону стався найбільший в Криму тектонічний розлом. Масив Ай-Петрі почав підніматися, між ним і масивами Бойка і Седам-Кая утворилася тріщина. Бурхливі потоки річок, що протікають назустріч один одному, Гирлова (Аузун-Узень) і Жовта (Сари-Узень) розмили і поглибили її, перетворивши на красиве ущелині. Коли йдуть дощі, річка Аузун-Узень перетворюється на бурхливий потік. Він орудує камені, обкатує їх, немов гігантську гальку.

Фото при кліці збільшуються.

Фото при кліці збільшуються

З гори Бойко відкривається велична панорама гігантської тіснини. Праворуч і ліворуч на десятки і сотні метрів круто вгору піднімаються стіни скелястої ущелини, над головою нависають грізні стрімчаки. Всі назви, що закріпилися за географічними об'єктами в районі Великого каньйону, наводяться за роботами професора-зоолога Пузанова. Професор Пузанов в своїх книгах перший розповів світові про це чудовому місці. Він же і дав йому назву. Захоплений грандіозністю місця, Пузанов назвав його Великий Каньйон

Захоплений грандіозністю місця, Пузанов назвав його Великий Каньйон

У мальовничого села Соколине, розділеного швидкої гірської річечкою Коккозки на дві частини, починається Головна гряда Кримських гір. Праворуч і ліворуч піднімаються круті відроги хребтів, на великій висоті переходять в плоскогір'я яйли. Зліва височіє гора Бойко, праворуч нагромаджується масивна Седам-Кая (Орлиний заліт). Прямо по долині піднімаються лісисті круті схили Ай-Петринської яйли. Початок маршруту в Великий каньйон знаходиться в 5 км за селом Соколине у кілометрового стовпа "30-42". Щоб познайомитися з Великим каньйоном Криму, потрібно пройти по долині річки Гирлова від гирла до верхів'я. Відвідування платне, для дорослих 40 грн (2013 рік), для дітей - 20 грн. На початку пішохідної стежки встановлені схема і опис маршруту по Великого каньйону. Довжина еколочіческой стежки до Ванни молодості 6 км. Пішохідна стежка позначена яскраво жовтими колами - мітками. Мітки на деревах, каменях і на самій стежці. Від траси спускайтеся до річки і, слідуючи мітках, виходьте до невеликого дерев'яному містку. За мостом контрольно-пропускний пункт.

За мостом контрольно-пропускний пункт

Дорога спочатку йде по лісистій долині до галявини з пам'ятним місцем "Поштовий дуб". Від дуба залишився понівечений вогнем величезний пень. Але поруч галявина, місцеві жителі продають трав'яний чай, печиво. Можна відпочити, сидячи на колодах. Високі, густо ростуть дерева закривають гори. Від галявини з останками дуба, можна йти по добре протоптаною стежкою по березі або схилу. При низькій воді можна йти по самому руслу. Русло покрито валунами і галькою, місцями брили вапняку перегороджують річку. У таких місцях вода стікає гучними каскадами і водоспадами, ваблять кристально чистою блакитно-зеленою водою. На схилах каньйону ростуть сотні видів дерев, квітів і трав. В ущелині трохи похмуро і волого, тому листя папороті, вологий мох яскравого, перебільшено-зеленого кольору.

Кам'яні обриви згладжені водою і рясніють нішами і гротами. Стіни каньйону не строго плоскі, вони то зближуються, то розходяться. Спустившись вниз по стежці, ви потрапляєте до красивого місця Великого каньйону - Блакитному озеру. Це розширюється частина річки, оточена величезними валунами.
Трохи далі в Аузун-Узень впадає річка Алманчук (по-тюрського Яблуневе урочище). Це мальовниче місце називається Яблуневий брід. Тут виривається на поверхню з карстових глибин потужне джерело Панія. Мало кому відомо, що саме на цьому джерелі колись стояла каплиця Панагія - Всесвята, присвячена пресвятої богородиці. Давня легенда говорить про те, що це місце було здавна шановане у місцевого населення.
Панія дуже потужне джерело, що входить в 20-ку найбільших в Криму. Середньорічна витрата води цього джерела - 370 л / с. Це означає, що в середньому, лише за одну годину Панія видає 1300 м3 води. Цією води досить, щоб забезпечити всі потреби невеликого міста.

Чим далі вглиб каньйону, тим обнаженнее стають берега річки і яскравіше скульптурна краса тіснини. Вище Яблуневого броду знаходяться дивовижні твори, створені рікою - "еворзіонние котли", якими порізане дно каньйону. А через 500-600 метрів - найбільший в каньйоні "котел" під назвою Ванна молодості, з низвергающимся в неї водоспадом. Діаметр і глибина "Ванни молодості" близько 5 метрів. Температура води в ній навіть в спеку +10 градусів, але бути молодими перебувати безліч бажаючих. Ванна молодості наповнена кришталево прозорою, чистою і крижаний річковою водою. Але воно того варте! Ось це адреналін! Не знаю як молодості, але вражень у Вас точно додасться!
Тут закінчується екологічний маршрут, протяжністю близько 6 км. Заповзятливі місцеві жителі організували в цьому місці чебуреки, шашлик, трав'яний чай і вино на розлив. Тобто після екстрімального пірнання в Ванну молодості можна зігрітися і перекусити.

За Ванної молодості вапнякові стіни стрімко піднялися, утворивши грандіозний коридор - ущелині каньйону. У найвужчих місцях ширина каньйону не перевищує 1,9 м. Щоб йти від Ванни молодості далі, необхідно володіти навичками скелелазіння. Крім цього необхідно пам'ятати про можливість каменепадів. Група підготовлених туристів проходить 2-кілометрову ділянку від «Ванни молодості» до виходу з каньйону за 3 години! Це саме по собі говорить про складність маршруту. У паводки і зливи рух по цій частині каньйону заборонено. У цей час між скелями мчиться нестримний потік, що змітає все на своєму шляху.
В ущелині зустрічаються рідкісні види рослин і збереглася найбільша популяція - 13,5 тис. Особин тиса ягідного. Круті схили вздовж усього Великого каньйону густо заросли дубовим і буковим лісом. Верхів'я каньйону замикає велична гора Бойка (Велика вершина) висотою +1172 м. Великий каньйон по праву належить до числа найбільш значних і цінних ландшафтних пам'яток Кримського півострова. У 1947 р він був оголошений пам'ятником природи і державним заказником України.

Як знайти. Найближчий населений пункт від Великого каньйону - село Соколине (GPS координати: N 44 ° 31'28, E 34 ° 0'51). Дістатися можна рейсовими автобусами з Бахчисарая і Севастополя. Під'їхати до нього можна з траси Бахчисарай - Ялта. За селом Залізничне (якщо їхати від Бахчисарая) біля пам'ятника воїнам відгалуження вліво на с.Сірень. Через ж / д переїзд - їхати прямо через с.Танковое, с.Куйбишево, с.Голубінка до с.Соколіное (Коккози). Там можна відпочити, поїсти, переночувати або проїхати відразу до Великого каньйону. По шосе від Соколиного потрібно проїхати 5 км (або по прямій через ліс пройти пішки на південь від села Соколиного) до величезного плаката "Кафе Великий каньйон", а звідти за кілька хвилин можна пройти до його гирлової частини по пішохідній стежці.
Дістатися до Великого каньйону можна з Ялти по дорозі через плато Ай-Петрі. Піднятися на Ай-Петрі можна по старій дорозі Бахчисарай-Ялта. Знайти дорогу на Ай-Петрі від Ялти можна, орієнтуючись на водоспад Учан-Су. Якщо рухатися на автомобілі по верхній дорозі Ялта-Севастополь (Південнобережне шосе) від Ялти в сторону Севастополя, то через 7-10 хвилин шляху, майже на виїзді з Ялти, прямо з Южнобережного шосе, є поворот направо на Бахчисарайське шосе Т-01-17 . По гірському серпантину через села Виноградне та Куйбишеве, повз ресторану Учан-Су, вузька асфальтована дорога довжиною 27 км, петляючи по схилах гори Могабі, призведе до плато Ай-Петрі. Перетинаєте плато по асфальтованій дорозі і спускаєтеся по гірському серпантину до покажчика - Великий каньйон.
РАДА: одягніть спортивне взуття з ребристою підошвою. Маленьких дітей краще не брати - прохід по ущелині не прогулянка - см. відгук про Великому каньйоні . Зручні і не дуже зручні, часто дуже круті стежки ведуть до всіх примітних місцях ущелини. Шлях у Великий каньйон починається від щита з маршрутом. За стежці потрібно йти вздовж річки Сари-Узень (Жовта річка) і переправитися на іншу сторону. Через кілька метрів дорогу перегороджує річка Аузун-Узень, що тече по дну каньйону. За лісовій дорозі, слідуючи мітках, йдемо вправо, до яблуневого броду, дуже мальовничого місця. Звідси по стежці, що в'ється по правому схилу йдемо до початку каньйону, фото або купання в ванні молодості, чай і чебуреки (за бажанням), кінець екологічного маршруту. GPS координати Блакитне озеро: N 44 ° 31'12, E 33 ° 59'51. GPS координати джерело Панія: N 44 ° 31'20, E 34 ° 0'12. GPS координати "Ванна молодості": N 44 ° 31'31, E 34 ° 0'29.

На головну
Визначні пам'ятки Криму
Подорожуємо по Криму
Відпочинок в Криму
міста Криму
Ваші історії, відгуки
Контакти

Новости