Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шрі Ланка

  1. Про країну
  2. Дешеві тури на Шрі-Ланку
  3. Віза до Шрі-Ланки
  4. Погода в Шрі-Ланці
  5. Пам'ятки Шрі-Ланки
  6. Національна кухня Шрі-Ланки
  7. транспорт
  8. Обмін валюти в Шрі-Ланці
  9. Електрика
  10. релігія
  11. Безпека
  12. здоров'я
  13. Російське консульство в Шрі-Ланці
  14. Корисні посилання
  15. Новини туризму

Flickr / oshadeesiyaguna

Про країну

«Перлина» Індійського океану - квітуча країна Шрі-Ланка на острові Цейлон (Шрі-Ланка) - славиться своєю давньою історією, традиціями і багатющою культурою. Благословенна земля як світовий центр буддизму пройнята умиротворенням. Храми, монастирі, скарбниці, статуї і руїни древніх міст складають історичну спадщину цієї країни. А Багаті тропічні ліси і екзотичні ландшафти вражають своєю красою. Золотистий берег, блакитний океан, чисте небо і смарагдова флора приваблюють туристів з усього світу. Екзотичні фрукти та самобутня національна кухня, чайні плантації на безкрайніх пагорбах, самоцвіти і неповторна архітектура принесли Шрі-Ланці світову популярність.

Дешеві тури на Шрі-Ланку

Географія Шрі-Ланки

Острівне південно-азійська держава Шрі-Ланка займає весь однойменний острів, який також іменується як Цейлон. Розмірами з острова Тасманія або Ірландія, він омивається Індійським океаном, а з півночі-сходу - водами Бенгальської затоки. Здебільшого, Шрі-Ланка - рівнинний острів з коливаннями висот від 30 до 200 м. Прибережна частина являє собою піщані пляжі, які тягнуться вздовж усього узбережжя Цейлону. Лише в центральній його частині розташована гірська територія з найвищою вершиною - горою Підуруталагала (2524 м) на Центральному плато острова.

столиця

Шрі-Джаяварденепура-Котте

Площа

Площа Шрі-Ланки становить 65 610 км. кв., по площі займає 119-е місце в світі.

населення

21 338 000

Валюта

Державна валюта - Ланкійська рупія

Мова

Офіційна мова - сингальська і тамільська

Віза до Шрі-Ланки

Для прибуття в Шрі-Ланку громадяни Росії повинні оформити візу. Вартість туристичної візи - приблизно 20 євро. Її можна оформити в аеропорту Коломбо по прильоту, або заздалегідь на сайті ETA (Electronic Travel Authorizition System). У шрі-ланкійської аеропорту для оформлення візи заповнюється міграційна картка англійською мовою. Далі потрібно звернутися в стійку «Visa on arrival», яка знаходиться перед паспортним контролем в залі прибуття. Тут оплачується візовий збір. Сам візовий штамп ставиться на паспортному контролі. При цьому потрібно пред'явити зворотні квитки і підтвердження броні в готелі. Термін дії закордонного паспорта повинен бути не менше 6 місяців з моменту завершення поїздки. Також необхідно мати підтвердження наявності при собі грошових коштів, достатніх для здійснення поїздки.

Погода в Шрі-Ланці

На острові погода рідко підносить сюрпризи: різких коливань температур протягом року не спостерігається. Навіть у найспекотніший і найхолодніший місяці відмінність в температурі становить всього 2-3 градуси, тому зміна пір року практично не відчувається, і туристи могли б приїжджати сюди цілий рік (якби не сезон дощів). Середньорічна температура на острові 28-30 ° С, при цьому на північно-східному узбережжі стовпчик термометра може підніматися до 38 ° С. Що відрізняє пори року один від одного, так це кількість опадів. В цілому клімат вологий, але найбільше дощів припадає на літній період, проте туристам не варто турбуватися з приводу відпочинку: в основному дощі йдуть вночі. Зазвичай це короткі і сильні зливи по 15 хвилин. Однак любителям купатися вночі слід забути про свої уподобання, так як через сильний вітер, який піднімається під час дощів, в океані утворюються великі хвилі. У найбільших містах країни вологість підвищена, а температури досить високі. Для проживання найбільш комфортні умови на прибережних територіях країни. У гірській місцевості клімат прохолодний: в середньому температура тут становить 16 ° С, а в темний час доби може опускатися навіть до 10 градусів, через що в готелях включають опалювальні прилади. Через верховенства на острові екваторіального клімату сезон дощів припиняється, і його змінює сухий клімат в зимовий і осінній час, проте «зенітального дощі» все ж трапляються. А так як на північному сході з листопада по лютий панують північно-східні мусони, а на улюбленому для туристів південному заході з травня по вересень - південно-західні, то влітку краще відпочивати на півночі і сході, а взимку вирушати на південь або в західну частину країни.

Пам'ятки Шрі-Ланки

Шрі-Ланка, як одна з найдавніших країн світу, зберігає в собі велику кількість історичних цінностей, що увійшли до списку ЮНЕСКО. Вона славиться численними релігійними спорудами: це і буддійські монастирі (Діпаддутарамайя, Вайджьярамара і готами Віхар), і християнські церкви (Св. Андрія, Св. Петра і Св. Лючії, Шотландська Пресвітеріанська церква), а також індуїстські (Петта, Коттахена, Коччікаде і інші) і мечеті - Афар-Джумма і Даватагаха. Шрі-Ланка знаменита своїми визначними пам'ятками і за межами міст. Ботанічний сад, розташований в передмісті Канді-Пераденіі, вважається найбільшим на території Азії. Тут можна помилуватися величезною колекцією флори з усього тропічного світу. 2000 видів орхідей і 3000 видів різних рослин, фігове дерево, дерево-парасолька, пальмова алея, подвійне кокосове дерево - лише небагато з наявного в ботанічному саду. На території країни діє слонячий розплідник, так як слони дуже цінуються в місцевій культурі. Слоненят привозять сюди з різних місць. Це дитинчата, які постраждали від браконьєрів або залишилися без батьків. Тут їх вирощують, а потім вивозять в зоопарки або залишають працювати на острові. Крім цього Цейлон славиться черепаховій фермою і садами спецій. А в центральній частині острова знаходиться Сигирия - гора, на якій в 5 столітті була побудована фортеця, а потім і ціле місто з садами і фонтанами. Центральна частина також славиться печерним буддійським храмом Дамбулла, побудованим в 1 столітті до н.е. і зберігають в собі найбільшу колекцію статуй Будди. Багатьом з них вже понад 2 тисяч років. Після того, як вони були покриті золотом, місце стали називати «Золотим Печерним Храмом». Храм знаходиться на вершині гори і оточений лісом з великою кількістю мавп.

Національна кухня Шрі-Ланки

В меню більшості шріланкійских готелів включені страви як національної, так і європейської кухні. Національні страви, що нагадують страви індійської кухні, готуються найчастіше з риби і тропічних фруктів. Відмінною рисою таких страв є велика кількість прянощів і зелені. Багато рецептів передбачають використання соку і масла кокоса, а також кокосової стружки і пальмового нектару. Улюбленою добавкою є також растертая в порошок суха мальдивська рибка (умбалакада). У щоденне меню тут обов'язково включають рис і каррі. Каррі є кілька страв з риби та інших морепродуктів, а також м'яса, овочів, фруктів і бобових, і в усі ці страви додається суміш пекучих прянощів - власне ця суміш і називається каррі. Туристам, які не звикли вживати в їжу гострі страви, потрібно дегустувати національну кухню з особливою обережністю. Екзотичні фрукти теж не варто вживати в неміряних кількостях. Крім того, важливо попередньо поцікавитися, як і в якому вигляді їдять той чи інший тропічний плід. Наприклад, м'якоть дуріана, що нагадує за смаком сир, часник і цибулю, досить смачна, але через сильний неприємного запаху цей фрукт їдять тільки на відкритому повітрі. З фруктів найбільш популярні на Шрі-Ланці ананас, банани, джекфрут, рамбутан, папайя, помело, лічі, манго, саподілла, лонган, кавун. Традиційно для національної кухні і використання рисової муки. Серед таких страв особливо популярна страва string hoppers (хопери) - вермішель, приготована на пару і згорнута в рулони, а так само hoppers (аппа) - млинці у вигляді чаші, хрусткі по краях, і м'які в центрі. У центр можна додати яйце, і тоді вийде bittara арра (блін-глазунья). З аппи також готується десерт - на млинець кладеться масло з солодкою кокосовою стружкою. Кірібаті (kiribath) подають в ресторанах на церемоніях. Це білий рис, приготований на кокосовому молоці і нарізаний ромбами. З рисового борошна і тертого кокоса готується коржик роти (rotti). Вона подається з каррі або бананами. Ціни на харчування цілком прийнятні - сімейні порції обійдуться в 2-7 доларів в невеликих закладах і в 7-15 доларів в ресторанах. З напоїв популярні чай, який п'ють на Шрі-Ланці завжди і всюди, і запашна кава з імбиром, ваніллю і мигдалем. З алкогольних напоїв найбільше люблять місцеву пальмову горілку (Арак) і пиво «Lion». Добре тонізує і освіжає сік королівського кокоса «Тамбов».

транспорт

У Шрі-Ланку можна потрапити тільки літаком. З Росії в Коломбо літаю прямі літаки «Аерофлоту». У зимовий час є чартерні рейси з Москви (або з інших російських міст). Приблизний час польоту через Малу становить 9 годин. Існують також рейси на Шрі-Ланку з пересадкою в деяких європейських і азіатських містах. Компанія Qatar Airways пропонує найдешевший і зручний переліт через Доху. У Шрі-Ланці можна користуватися послугами таксі. Поїздка Вам обійдеться, приблизно, в 25 рупій за 1 км. До ваших послуг будуть і моторикши (за 15-20 рупій). Можна взяти напрокат машину. Що стосується доріг, вони хороші, але вузькі, тому трапляються пробки. На дорогах слід бути обережним, так як правила дорожнього руху часто не дотримуються.

Обмін валюти в Шрі-Ланці

У Шрі-Ланці в якості офіційної державної валюти діє шрі-ланкійська (або просто ланкійська) рупія, рівна 100 центам. У всіх банках країни, в яких знаходяться обмінні пункти, курс рупії, приблизно, один і той же. Обміняти валюту також можна в аеропортах і великих готелях. Від послуг приватних магазинів і ринків при цьому краще відмовитися. Причина не тільки в шахрайстві і невигідних курсах - в офіційних установах при обміні грошей Вам видадуть чек, за яким в аеропорту Коломбо перед вильотом Ви зможете благополучно обміняти ваші рупії назад. Взагалі вивозити шріланкійского валюту можна, але не більше 5000 рупій. Ввозити в країну можна будь-яку суму грошей, але якщо вона перевищує $ 15 000 (сумарно готівкою і по чеках), то її необхідно декларувати. Банки країни до послуг клієнтів з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 13.00 або 15.00. У тутешніх готелях і магазинах діють міжнародні кредитні картки найбільш відомих компаній. У великих шріланкійских містах працюють банкомати. На території країни в готелях і банках також приймають міжнародні туристичні чеки. Ввозити і вивозити з країни заборонено пакистанську і індійську валюти.

Електрика

Напруга мереж стандартне - 230-240 вольт, проте шріланкійські розетки мають три контактні входи. Але в кожному готелі передбачені перехідники.

релігія

Шрі-Ланка є однією з найбільш релігійних країн в світі, адже релігії місцеві жителі відводять в повсякденному житті важливе місце. Тому відвідуючи цю країну, поставитися до звичаїв місцевих жителів потрібно з усією серйозністю. Наприклад, не можна повертатися до зображень Будди спиною. Якщо ж хочете сфотографуватися на тлі зображення, то краще відійти від нього подалі. Буддизм панує в Шрі-Ланці, його будуть славити більш 75% населення, в основному це буддисти тхеравади. 15% громадян ми Його вам проповідували індуїзм (таміли). Решта 15% припадають на католицьких християн (8%) і ісламістів (7% ланкійських мавр). Якщо у Вас з'явиться бажання відвідати будь-якої шріланкійских храм, то слід пам'ятати про деякі правила: коротка спідниця, зухвалий одяг, шорти, головні убори, одяг, що відкриває плечі і спину, і взуття в цьому випадку неприйнятні. Жінкам до монахів доторкатися категорично не можна.

Безпека

Шрі-Ланка безпечна для туристів. Після того, як в 2009 році в країні було припинено військові дії через таміло-сингальского конфлікту, який роздирає країну, безпека перебуває під контролем місцевої влади. Будьте готові до того, що на вулицях міст можна побачити військових і блок пости на дорогах, так як надзвичайний стан, введений в країні ще в 2005 році, з метою безпеки і профілактики діє до сих пір. Люди в формах мають повноваження обшуку громадян без ордера, але гостей країни це стосується мало. Однак туристам краще завжди мати при собі документи, що засвідчують особу, особливо якщо Ви відпочиваєте на півночі або сході Шрі-Ланки. Пам'ятайте, що в цій країні, як і в будь-який інший, де Ви є туристом, краще утриматися від участі в різних демонстраціях і ходах, щоб уникнути безлічі проблем. Вас не повинні лякати знаки, що попереджають про замінованих ділянках - не всі міни часів громадянської війни ще знайдені. Просто дотримуйтесь правил безпеки і при пересуванні не звертайте з центральних доріг. Туристам заборонено фотографувати військових, поліцейських, а також будь-які військові об'єкти і державні установи. Справа із запобіганням злочинності в країні гаразд. Тяжких злочинів не трапляється. Єдине, про що потрібно пам'ятати туристам, так це про збереження особистих речей, так як крадіжки в громадському транспорті та з номерів готелів все ж трапляються. Документи краще носити при собі, а не залишати в сейфах готелів, тому заздалегідь подбайте про наявність питаннях кишень на вашому одязі. Дівчатам і жінкам краще не вирушати на відпочинок на самоті, щоб уникнути підвищеної уваги до них з боку чоловіків з числа місцевого населення. Проявляйте пильність і при виборі туристичних послуг та купівлі квитків на різні екскурсії - турпоїздки можуть виявитися неіснуючими або продаватися шахраями по навмисно завищеними цінами. Варто перевіряти і час роботи тієї чи іншої пам'ятки, так як шахраям іноді вигідно обдурити Вас навіть в таких дрібницях. Слід проявляти обережність і з мавпочками: підступні тварини можуть покусати або стягнути з Вас будь-які невеликі речі, наприклад, фотоапарат, ланцюжок або гаманець. Пам'ятайте, що засмагати топлес можна тільки біля басейнів готелів або на приватних пляжах, так як нагота в цій країні вважається протизаконною. Заборонено також куріння: у громадських місцях, транспорті та в заповідниках. Палити можна тільки на території готелів.

здоров'я

Щоб уникнути проблем зі здоров'ям, іноземним туристам краще мати при собі страховий поліс і всі необхідні ліки привозити з собою, а в місцевих аптеках часто зустрічаються підробки, які препарати не відповідають стандартам якості, тому низькі ціни в аптеках не повинні Вас залучати. Що ж стосується медичного обслуговування в Шрі-Ланці, воно досить якісне. Медичні послуги в країні надаються в платних і безкоштовних установах. При цьому, звичайно, звертатися за медичною допомогою все ж краще в платні лікарні. Перед в'їздом в країну немає необхідності робити будь-які спеціальні щеплення, проте всім приїжджають краще зробити вакцинацію для запобігання малярії, яку можуть переносити москіти. Слід захищатися від їх укосів за допомогою одягу і спеціальних засобів-репелентів. А також не варто забувати загальні правила гігієни: мити перед їжею руки і використовувати покупну питну воду, а не водопровідну.

Російське консульство в Шрі-Ланці

Адреса: 62, Сер Ернест де Сілва Мавата, Коломбо 7, Шрі-Ланка
Тел. (9411) 2573555, 2574959
Моб. (94) 772028262 виключно на випадок виникнення екстреної ситуації
Факс: (9411) 2574957
E-mail: [email protected], [email protected]
Години роботи:
Понеділок 08.00 - 14.30, 16.00 - 19.00
Вівторок - п'ятниця 08.00 - 14.30

Корисні посилання

шукати тури

Турфірма Місто Метро Контактна інформація Ціни на тури від

Останні звіти про країну

Транзит на Шрі-Ланці При пошуку дешевих авіаквитків з Бангкока в Дубай, виявилося, що найвигіднішу пропозицію було у шріланкійского авіаліній, з пе ...

3928

08.07.2013

Новини туризму

Готель Taj Samudra на Шрі-Ланці вразив своєю розкішшю Мільйони доларів на реконструкцію готелю Taj Samudra на Шрі-Ланці не пройшли даром. Розташований на історичній набережній Коломбо, готель закрився на реконструкцію ще рік тому, за цей час на оновлення Taj Samudra було витрачено 20 мільйонів доларів.

22.04.2014

18.03.2013

Новости