Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

МОЄ ВЕЛИКЕ ГРЕЦЬКЕ РІЗДВО

  1. існує в Греції і схожа з нашими «колядками» передріздвяна традиція Сартес - коли за місяць до Різдва...
  2. На Кіпрі - у греків-кіпріотів, на відміну від Великодня, Різдво - тихе сімейне свято, що проходить...
  3. Своєрідно зустрічають найбільше свято зими і в області Мані, загубленої на півострові Пелопоннес, на...
  4. Всі вулички і провулки Касторьі в ці дні стають сценою для карнавальних ходів, майданчиками для танців,...

Греція - країна православна Греція - країна православна. Однак свято Різдва Христового святкується тут разом із західними християнами - 25 грудня, так що різдвяний святвечір настає для греків на 13 днів раніше, ніж для православних росіян, зустрічаючих свята за календарем юліанським. У всіх куточках Греції він відзначається з особливим настроєм, супроводжується традицією наряджати будинок, готувати смачні страви і радо приймати гостей.

У невеликих містечках і селах Греції напередодні трьох свят - Різдва, Нового Року та Хрещення - існувала традиція виходити в ліс всією сім'єю на пошуки самого міцного ялинового або оливкового дерева, яке зрубали і переносили додому. Таке дерево називали хрістоксіло - Христове дерево.

Увечері, напередодні Різдва, коли вся сім'я збереться навколо каміна, господар запалював вогонь з дров, нарубаних з хрістоксіло. Народне повір'я говорить, що поки горить хрістоксіло - тепло стає Христу там, у холодній Віфлеємської печері. У кожному будинку намагалися, так, щоб дров від хрістоксіло вистачало б до Водохресних свят. Славна традиція зберігається і до цього дня в ряді сіл Північної Греції.

Славна традиція зберігається і до цього дня в ряді сіл Північної Греції

існує в Греції і схожа з нашими «колядками» передріздвяна традиція Сартес - коли за місяць до Різдва збираються живуть по сусідству діти і підлітки і розучують колядки, а потім виходять на уявлення по домівках, змагаючись «в улові» - подарунки і частування.

Правда, тепер діти збирають в нагороду вже не частування, а ... гроші, сума яких іноді досягає поважних розмірів. У цьому грецька дітвора, треба відзначити, мало чим відрізняється від російської.

У всіх регіонах Греції традиційною стравою на Різдво є голубці (лаханосармадес) У всіх регіонах Греції традиційною стравою на Різдво є голубці (лаханосармадес). Вони символізують обгорненого в пелюшки Христа.

Готується також маслини пиріг, подаються соління (туршу) і компоти з сухофруктів, а також хрістопсомо - спеціальний різдвяний хліб, при приготуванні якого в тісто замішується горіхи, родзинки і оливки.

Крім того, традиційно в ці дні готується печеня з свинини, індичка, начинена рисом, каштанами та родзинками, солодкий пиріг і варена пшениця з цукром. У «пиріг Святого Василя» (василопіта) запікають монетку - той, хто знайде її, буде щасливий весь наступний рік.

На Кіпрі - у греків-кіпріотів, на відміну від Великодня, Різдво - тихе сімейне свято, що проходить в затишній, камерній обстановці.

Правда молодь зараз все більше намагається відсвяткувати Різдво десь у веселій і шумній компанії, але все одно вважає своїм обов'язком хоч трохи посидіти з найближчими родичами, а потім вже розбігатися по гостям.

Тим більше, як можна рано покинути святковий стіл, коли на ньому стільки різних і смачних страв. В істинно гірських традиціях для різдвяної трапези готується свинина. Це і запечений окіст зі спеціями, і копчені кіпрські міні-ковбаски, і пиріжки на свинячому салі, і холодець. А ближче до півночі крізь листя апельсинових дерев по всьому місту розноситься аромат смаженого поросяти ...

Другим за значимістю блюдом різдвяного столу в Греції є солодощі. Головна з них - хрістокулура, в середині якої ставиться свічка, в знак того, що в даному будинку все готові до зустрічі Народженого Богонемовля.

У деяких селах досі ще існує повір'я, що напередодні Різдва десь на горищі, на даху будинку треба неодмінно залишити шматок святкового пирога, щоб за одними припущеннями - задобрити злих духів, за іншими - навпаки відлякати.

Своєрідно зустрічають найбільше свято зими і в області Мані, загубленої на півострові Пелопоннес, на крайньому півдні материкової Греції . Жителі Мані вважають себе нащадками древніх спартанців, що прославилися доблестю в боях і вкрай суворими звичаями.

На Різдво жителі Мані не співають - в їх суворої традиції з усіх видів народних пісень зберігаються лише плачі. У Мані Різдво - не час веселощів і радості, час страшних казок. Одна з цих казок - про калікандзарах, потворних і злих істот з підземного світу. Тому жителі Мані уникають виходити ночами після Різдва, щоб не бути викраденими калікандзарамі. Калікандзарамі вбираються в Мані діти, які обходять будинки з колядками.


А ось в Касторье - розташованому в Північній Греції одному зі світових центрів хутряної індустрії - в перші дні Нового року проводиться барвистий карнавал. Починається дійство в день Святого Іоанна Предтечі і триває кілька днів. Карнавал зберігся з часів античності і носить назву «Рагуцарія».

Не тільки за своїм характером, але і за часом проведення цей карнавал збігається з аналогічними святами, що проходили в Стародавній Греції в честь бога Діонісія.

Всі вулички і провулки Касторьі в ці дні стають сценою для карнавальних ходів, майданчиками для танців, пісень, численних тостів і театралізованих вистав.

Учасники карнавалу і численні туристи веселяться від душі, забувши про всі проблеми і турботи, що накопичилися за минулий рік, і втративши відчуття віку і соціального статусу, адже це - кульмінація новорічних і різдвяних свят в Касторье. Організатори карнавалу пригощають своїх гостей грецькими винами і традиційними солодощами.

Провести Щасливе Різдво в Греції вам допоможе компанія «МТ-Волга» .

Новости