Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Контрольна робота - Комплексна країнознавча характеристика Греції.

ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ
Пошук навчального матеріалу на сайті

Пропонуємо нашим відвідувачам скористатися безкоштовним програмним забезпеченням «StudentHelp» , Яке дозволить вам всього за кілька хвилин, виконати підвищення оригінальності будь-якого файлу в форматі MS Word. Після такого підвищення оригінальності, ваша робота легко пройдете перевірку в системах антиплагіат вуз, antiplagiat.ru, РУКОНТЕКСТ, etxt.ru. Програма «StudentHelp» працює за унікальною технологією так, що на зовнішній вигляд, файл з підвищеною оригінальністю не відрізняється від початкового.


Найменування:


Контрольна робота Комплексна країнознавча характеристика Греції

інформація:

Тип роботи: Контрольна робота. Доданий: 19.9.2013. Рік: 2013. Сторінок: 26. Унікальність по antiplagiat.ru:

Опис (план):

ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ   Пошук навчального матеріалу на сайті   Пропонуємо нашим відвідувачам скористатися безкоштовним програмним забезпеченням   «StudentHelp»   , Яке дозволить вам всього за кілька хвилин, виконати підвищення оригінальності будь-якого файлу в форматі MS Word

КОНТРОЛЬНА РОБОТА
тема: «Комплексна країнознавча характеристика Греції»
зміст
Вступ……………………………………………………………………...
1.Географіческое положення ...................................................... .3
2.Пріродние і екологічні умови території ..................... ... ... .4
3.Історіко-культурні характеристики регіону .............................. 8
4.Населеніе країни і історія його формування ........................... 12
5.Основние міста ............................................................... .. .15
6.Соціально-економічна характеристика країни ........................ 20
7.Політіко - географічна характеристика країни .................. ... ... 21
8.Рекреація і туризм ......................................................... .. ...... .22
9.Общая оцінка розвитку країни .......................................... ... ...... 24
Висновок .................................................................................... .27
Бібліографічний список ......................................................... .28
Вступ
Багато століть назад перші грецькі мореплавці - аргонавти проклали шлях від Егейського моря до Чорного. І сьогодні цим же древнім шляхом ми підпливаємо до берегів Греції. Її легендарне минуле досі дивує людей. На півдні Греції, в Олімпії, в одному з храмів знаходилося скульптурне зображення верховного бога древніх греків Зевса. Величезний, четирнадцатіметровий Зевс сидів на троні. Голову його прикрашав золотий вінок з оливкових гілок - знак миролюбства грізного бога. Статуя згоріла, вона була четвертим «чудом світу» .Народная легенда розповідає, що після того, як бог «створив світ», останню жменю каменів він жбурнув у море. Тут і виникла Греція - сувора кам'яна земля. Столиця Греції - Афіни, тут живе майже чверть населення
країни. За старих часів говорили: «Якщо ти не побував в Афінах - ти осел, якщо були захопився - верблюд». Напевно тому Грецію щорічно відвідують мільйони туристів. Їх приваблюють історичні пам'ятки і природні умови.
1.Географіческое положення
Географічне положення Греції унікальне. Країна знаходиться на стику Заходу і Сходу, з'єднуючи Європу, Азію та Африку. Греція не має сухопутних кордонів з державами ЄС, її сусідами є Албанія, Колишня Югославська Республіка Македонія (КЮРМ), Болгарія і Туреччина. Грецію омивають води Егейського, Іонічного, Критського і Лівійського морів. Загальна площа території становить 132 тис. Кв. км, п'ята частина припадає на острови, яких налічується до трьох тисяч, з них тільки 140 населених. Приблизно 4/5 території займають середньовисотні гори і плоскогір'я, найвища гора - Олімп (2917 м). Під лісом і чагарниками знаходиться близько 44% площі. Особливо багато лісів збереглося в Північній Греції, Пелопоннесі, на о-вах Родос і Закінф. У жодній іншій країні немає такої протяжної - 4000 км - берегової лінії. Незліченні гори і плоскогір'я, сильно порізані береги, блакитна синява моря і неба - невід'ємна, найбільш типова частина пейзажу Греції. Клімат Греції м'який, середземноморський, на узбережжі субтропічний. Короткі гірські річки Центральної і Південної Греції влітку майже пересихають. Чим вище в гори, тим нижче температура і більше випадає опадів за рік. У горах вище 1000 м, а в північній і північно-східній частині Греції навіть вже на висотах 500- 600 м щорічно взимку випадає сніг, а літо, на відміну від рівнин, не настільки посушливе. Витягнуті, переважно з півночі на південь, хребти - значна перешкода для несучих вологу західних вітрів. Західна частина Грецького півострова має більш вологий і м'який клімат, ніж його східна половина. На вітряної сторони гір випадає 1200- 1400 мм опадів, а на підвітряного - вдвічі менше.
2.Пріродние і екологічні умови території
рельєф Греції
Рельєф переважно гірський. 80% території країни складають гори і плоскогір'я, при цьому гірські масиви займають 25% території, преобладаюют середньовисотні гори висотами від 1200 до 1800 метрів. Східна частина країни, Пелопоннес, узбережжя (місто Арта в затоці Амвракікос, західне узбережжя, міста Волос і Ламія) носять рівнинний характер.
У центральній частині материкової Греції розташовується гірська система Пінд (Динарское нагір'я). Західна частина півострова (Епір) - вапняки. На півночі країни рельєф обумовлений гранітами і гнейсами з вапняками, північний Пінд. На сході - нагір'я і грабували, фессалійська рівнина - найбільша межгорная западина.
Над Коринфским затокою височіє піндская гора Парнас (2457 м), Олімп (2917 м). Гори відокремлюють рівнини Аттики від рівнин Беотії. Узбережжя утворені крутими скелями.
Пелопоннес - півострів, з'єднаний з материком перешийком. Гори Пелопоннесу - це продовження гір Пінд. Відходять на південь і південний схід від Пелопоннесу хребти утворюють затоки, миси Акрітас, Тенарон (Матапас) і Малея. Східний півострів Арголіда знаходиться між затоками Сароникос і Арголікос. Берег розчленований і облямований рівнинами Арголида, Лаконія і Еліда.
Грецька Македонія і Фракія оздоблюють північний берег Егейського моря. Річки Альякмон, Вардар, Стрімон і Нестос беруть початок від Балканського півострова. Їх рівнини відділені пагорбами. У Фракії знаходяться Родопські гори, рівнини заповнені сухими пісками і глиною. На північному узбережжі Егейського моря знаходиться півострів Халкідікі. Його частини - Касандра, Ситонія і Айон-Орос. На Айон-Орос знаходиться гора Афон (2033 м).
Внутрішні води Греції
На вузькому Грецькому півострові з дуже розчленованою поверхнею не могли утворитися великі річкові системи. Переважають гірські річки, короткі, з крутим падінням.
Течуть річки до моря у вузьких, часто каньонообразних долинах. Найдовша річка Греції, що простяглася майже на 300 км і цілком знаходиться в межах країни - Альякмон (Вістріца). Найбільші багатоводні річки - Моріца (Еброс), Нестос (Місце), Стрімон (Струма) і Вардар - беруть початок в центральній, масивної частини Балканського півострова і протікають по території Греції лише на ділянках свого нижньої течії. Всі вони зрошують північну частину країни.
Найболючіша річка Західної Греції - Ахелоос, багатюща за запасами гідроенергоресурсів. Фессалійськую рівнину зрошує річка Тньос. Найбільш багатоводна і довга річка півострова Пелопоннес - Алфеос. Живлення річок переважно дощове і снігово-дощове. Характерно різке сезонне коливання стоку. Дощовою зимою і весною, коли тане сніг в горах, річки багатоводні і бурхливі: вони здуваються після кожної зливи. Влітку вони сильно міліють, деякі навіть повністю пересихають. Більш волога західна половина Греції має більше постійних річок, ніж східна, має більш густою річковою мережею.
Річки Греції не придатні для судноплавства, але грають досить велику роль, як джерела енергії. Ще більше господарське значення вони мають для зрошення полів в посушливий період.
У Греції налічується понад 20 озер, площею від 10 до 100 кв. кілометрів. До найбільшим і найглибшим з них відносяться озера Тріхоніс (95,5 км2) - на заході, Волві (75,6 км2) і Вегорітіс (72,5 км2) - на півночі. Одне з найбільших озер Балканського півострова - Преспа (283 км2), лише незначною частиною входить в межі Греції. В основному воно розташоване на території Югославії і частково заходить і в Албанію.
Багато в Греції карстових озер. Вони, як правило, невеликі, харчуються, в основному, підземними водами. Найбільше з них Яніна (22 км2) на північно-заході країни.
клімат Греції
Великий вплив гір на клімат країни. У Греції лише на рівнинах і в нижніх частинах гір поблизу моря типово виражений середземноморський субтропічний клімат з м'якою вологою зимою і жарким сухим літом. Чим вище в гори, тим нижче температура і більше випадає опадів за рік. У горах вище 1000 м, а в північній і північно-східній частині Греції навіть вже на висотах 500-600 м щорічно взимку випадає сніг, а літо, на відміну від рівнин, не настільки посушливе. Витягнуті, переважно з півночі на південь, хребти - значна перешкода для несучих вологу західних вітрів.
Західна частина Грецького півострова має більш вологий і м'який клімат, ніж його східна половина. На вітряної сторони гір випадає 1200-1400 мм опадів, а на підвітряного - вдвічі менше. На рівнинах ж східній частині країни їх кількість падає до 350-500 мм на рік. При цьому максимум припадає на листопад-грудень, коли над Середземним морем найчастіше проносяться циклони. Сухість в Греції збільшується як із заходу на схід, так і з півночі на південь.
Завдяки віддачі величезних запасів тепла водної масою Середземного моря взимку підтримується досить висока температура повітря. Середня температура січня на півночі країни 4 ° С, а в південній частині Егейського моря 11-13 ° С. Негативні середньомісячні температури січня відзначаються лише в горах: на півночі Греції на висоті 700-800 м, на півдні ж - з висоти 1400-1500 м над рівнем моря.
Однак і на низовинах взимку іноді бувають короткочасні морози, і випадає сніг, який лежить кілька годин. Зазвичай в зимовий період вегетація рослин на низовинах і в нижній частині гір не переривається навіть у січні. Листопадні дерева скидають листя, але, наприклад, апельсинові і мандаринові стоять, прикрашені золотими плодами, які встигають тільки до середини грудня. Не встигають ще зняти плоди цитрусових, як починає цвісти мигдаль, японський кизильник, розпускається анемони. У лютому на прибережних рівнинах цвітуть польові квіти. З середини березня садять і сіють літні культури. У квітні встигають абрикоси, черешня, вишня. Забирають лугове сіно. До кінця травня на півдні країни дозрівають хліб, літні овочі.
З червня починається літній сухий період. Рослинна життя згасає, ландшафт приймає все більш жовто-бурого забарвлення. У південній Греції вже до початку червня прибирають хліб з полів, а до липня хліб знімається у всій країні.
Самі посушливі і найбільш жаркі місяці - липень і серпень, середня температура повітря на низовинах коливається до 40 ° і навіть 45 °. На узбережжях літню спеку пом'якшують морські бризи. У ці місяці встигає більшість фруктів - інжир, гранати та ін. У вересні дозріває виноград. З жовтня починається період дощів. Північні сухі вітри поступаються місцем вологим західним і південним. Після перших рясних осінніх дощів земля знову приймає весняний вид: луки одягаються зеленим покровом, поля знову обробляються з гір на низовини, на зимові пасовища. Річки і струмки наповнюються водою.
Грунти і рослинний світ Греції
Для грунтово-рослинного покриву Греції характерні висотна поясність, часта зміна в одному поясі різних видів рослинності, різних типів грунтів. Через широкого поширення вапняків переважають малопотужні грунти, в багатьох місцях на поверхню виходять вапняки. Грунти рівнин сформувалися переважно на алювіальних відкладеннях і досить родючі, але сильно пересихають влітку.
Рослинність Греції досить різноманітна (тут налічується понад 6 тис. Видів рослин) і змінюється в залежності від висоти над рівнем моря. Переважають чагарники: вони покривають 25% території країни, тоді як лісу - всього лише 19%. У давнину лише невелика частина земель була придатна для обробки і вирощування сільськогосподарських культур. Для того щоб отримати нові території під ріллі і сади, стали вирубувати ліси, що покривають схили гір. Тому зараз лише 12% території країни зайнято лісами.
Кажуть, що «Грецію з'їли кози». Дійсно, вівці і кози, здавна розводяться греками, з'їдали і витоптували молоді пагони дерев. Тут широко поширені зарості вічнозелених - маквиса і шибляка. Типові для Греції і заросли фригани - низьких, бідно листяних колючих напівчагарників. Багато вчених вважають, що це вторинна рослинність, що сформувалася на місці вирубаних ще в давнину дубових лісів.
Вічнозеленої середземноморської рослинністю покриті рівнини і майже все передгір'я. ........
Список літератури
1. Країни і народи. Зарубіжна Європа. Південна Європа. М: «Думка»,
1983 р 285 с.
2. Країни світу. М: «Республіка», 1993 р 489 с.
3. Журнал «Європа» № 2 березень / квітень 1995 р 43 с.
4.В.І. Оганесян "Посібник з географії для вступників до вузів". М., 2005.
5.Всемірная історія тому 12,15, 21. М., 2010 року.
6.І.В. Григор'єва, Ю.В. Рогілев, В.П. Смирнов і ін, під редакцією Е.Ф. Язикова. "Історія новітнього часу країн Європи і Америки: 1945-1990 рр." - М .: Вища школа, 1993 г.
7.Міровая економіка .; Гатіна Г.Ф. та ін.; Инфра-М; 2001 р



* Примітка. Унікальність роботи вказана на дату публікації, поточне значення може відрізнятися від зазначеного.

Новости