Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У місті богині Афіни (Зарапін Р.В.)

  1. Передісторія Афіни - дуже стародавнє місто Греції. В епоху розквіту давньогрецької культури він...
  2. Агора
  3. Керамік
  4. Учасники
  5. висновок
  6. паралелі

Передісторія

Афіни - дуже стародавнє місто Греції. В епоху розквіту давньогрецької культури він був одним з найбільших і найкрасивіших міст Греції. В Афіни з'їжджалися жителі інших полісів і іноземці, сюди привозили рабів. Афіни пережили руйнування, принесені персами під час греко-перських воєн V століття до н.е. Після перемоги над персами прийшов час відновити і відновити місто.

події

Акрополь

Акрополь - найбільш вражаюча і красива частина древнього міста Афіни.

Акрополь - цитадель, політичний і релігійний центр міста. Він знаходився на узвишші, тут розташовувалися найголовніші храми поліса.

У V ст. до н.е. Акрополь був перебудований (після розорення міста персами).

Тут розташовувалися знамениті будівлі:

  • Пропілеї - ворота для входу на Акрополь.
  • Парфенон зі статуєю Афіни - головний храм міста в честь богині Афіни (покровительки).
  • Бронзова статуя Афіни роботи скульптора Фідія. Статуя служила маяком для мореплавців.
  • храм Ерехтейон . За легендою, побудований на тому самому місці, де Афіна подарувала жителям міста оливкове дерево.

Багато з пам'ятників Акрополя до сих пір збереглися, хоча і сильно постраждали в ході історії.

Агора

Агора - головна площа Афін.

Тут проходила вся суспільне життя: збиралося народне зібрання, засідала Рада п'ятисот, тут розташовувався головний ринок, на якому можна було купити продукти харчування, ремісничі вироби, рабів.

Керамік

Став відомим район Афін під назвою Керамік. Тут жили ремісники, виготовлювачі глиняного посуду. Від назви цього району сталося слово «кераміка».

Стародавні Греки вміли робити дуже гарний посуд. Розписувати глиняні судини було прийнято чорною фарбою.

Існувало два варіанти розпису:

  • Чёрнофігурная - малюнок (фігури, предмети) наносився чорною фарбою по червоній обпаленої глини, а фон залишався червоним.
  • Червонофігурний - чорною фарбою малювався фон, а фігури і предмети залишалися червоними.

Види грецької кераміки:

  • кратер (Посудина для змішування води і вина),
  • гідро (Посудина для води),
  • амфори (Судини для рідин) транспортувальні і столові,
  • Кіаф (Черпак),
  • ойнохої (Горло з трьома гирлами, дозволяє наливати вино відразу в три чаші),
  • ритон (Для релігійних обрядів),
  • килик (Плоска чаша),
  • Аскос (Для зберігання масел),
  • піфос (Для зберігання зерна).

Учасники

Фідій - скульптор, автор статуї Зевса в Олімпії, статуї Афіни в Парфеноні.

Афіна - богиня війни і мудрості, покровителька міста Афіни.

Кіаф - виночерпий, якого за легендою вбив Геракл. Посудина для зачерпиванія вина отримав його ім'я.

висновок

Афіни, особливо афінський Акрополь, виробляв незабутнє враження на мандрівників. Афіняни пишалися красою свого міста. Руїни Акрополя збереглися до наших днів і до сих пір вражають людей з усього світу.

паралелі

Грецькі поліси були схожі один на одного за будовою.

У кожному полісі обов'язково зводилися:

  • храм божеству-покровителю,
  • агора (головна міська площа),
  • захисні стіни навколо міста. Тут винятком була Спарта, так як її жителі перебували завжди в повній бойовій готовності і були абсолютно впевнені у своїй непереможності.

Цікаво, що при заснуванні колоній греки спочатку зводили храм божеству, а самі в цей час жили в землянках, і лише після завершення будівництва обов'язкових для поліса будівель починали будувати житлові будинки.

На даному уроці мова йде про стародавнє місто Афіни. Хто жив в цьому місті і чим займався, як був влаштований місто і багато чого іншого не менш цікаве ви дізнаєтеся з цього уроку.

Місто Афіни був величезним, в ньому проживало майже 200 тисяч чоловік. Однак більшість з них становили не громадяни, а раби і метеки (приїжджі жителі міста).

У центрі Афін розташовувалася велика скеля, яку називали Акрополь (рис. 1), що означало «Верхнє місто». На цій скелі розташовувалася Микенская фортеця, що залишилася від Микенской цивілізації, яка існувала в Греції з XVI по XII століття до нашої ери. У класичний час, про який йде мова, на цій скелі розташовувалися афінські храми. Увійти до храму можна було тільки через спеціальні ворота - пропилеи. Проходити через ці ворота афінян можна було не кожен день. Як правило, ворота були відкриті під час великих релігійних свят.

Як правило, ворота були відкриті під час великих релігійних свят

Мал. 1. Афінський Акрополь ( джерело )

Найбільшим будівлею в афінському Акрополі був знаменитий храм Парфенон (рис. 2), присвячений богині Афіне.Ведь богиня Афіна була покровителькою міста. Біля храму Парфенон стояла статуя богині Афіни (рис. 3). Її автором був знаменитий грецький скульптор Фідій (рис. 4). У цій статуї був позолочений шолом, а в руці богиня тримала позолочене спис. Статуя була дуже високою. Коли сонце відбивалося від шолома і наконечника спису богині Афіни, виходив сонячний зайчик, і якщо цей сонячний зайчик бачили моряки, що пропливає повз корабля, то можна було зрозуміти, де знаходяться Афіни. Таким чином, статуя богині Афіни служила своєрідним дороговказом міста для моряків.

Мал. 2. Храм Парфенон в Афінах ( джерело )

Мал. 3. Статуя богині Афіни ( джерело )

Статуя богині Афіни (   джерело   )

Мал. 4. Скульптор Фідій ( джерело )

Недалеко від Парфенона і статуї богині Афіни знаходився ще один важливий храм міста - Ерехтейон (рис. 5). Згідно з легендою, на цьому місці колись богиня Афіна подарувала жителям міста оливкове дерево. Окрасою храму Ерехтейон служить незвичайна колонада. Колони, що підтримують дах храму, виконані у формі грецьких фігур. Колони, виконані у формі людських фігур, називалися атланти. Будинки з атлантами були в Стародавній Греції поширені. А дах Ерехтейона тримали жінки, і такі колони називали каріатидами (рис. 6). Такі колони вважаються відмінною рисою храму Ерехтейон.

Мал. 5. Храм Ерехтейон ( джерело )

Мал. 6. Кариатида ( джерело )

Крім того, на афінському Акрополі була розташована знаменита пинакотека. Це був своєрідний музей, де зберігалися полотна афінських митців. На жаль, побачити ці картини неможливо. За минулі століття вони були втрачені, а сама пинакотека дійшла до нас в дуже зруйнованому стані.

Головна площа міста Афіни називається Агора (рис. 7). Там відбувалася вся суспільне життя Афін. Тут збиралося народне зібрання, також тут засідав афінський уряд - Рада п'ятисот. Крім того, площа служила і як ринок, місця для торгівлі. На стінах будинків, що стояли навколо Агори, були висічені афінські закони, а по самому ринку ходили спеціальні державні чиновники, які стежили за дотриманням правил і чесними угодами між продавцями і покупцями з метою уникнення обману з боку торговця або ж покупця.

Мал. 7. Агора - головна площа Афін ( джерело )

Розплачувалися на грецьких ринках дрібними срібними монетами, які називалися драхмами. Драхма - грошова одиниця в Стародавній Греції, що існувала з VI століття до нашої ери до початку XXI століття нашої ери. Така монетка була розміром з ніготь на мізинці руки. Ці монетки дійшли і до наших днів, і на них можна побачити символіку міста Афіни.

Також на Агорі продавали рабів. Але купити їх могли далеко не всі. Афінський ремісник отримував в день не більше 2 драхм. А раб коштував 150, 200 і навіть 300 драхм. Тому у звичайного афінського громадянина міг бути один або два раба, і вони використовувалися для роботи по дому. Потрапити в домашні раби до звичайного афінянинові було не найстрашніше. Раби боялися потрапити до власника срібних або мідних рудників. Таким рабам жилося дуже важко. Їх відправляли в глибокі ями, шахти або ж гірські ущелини для того, щоб вони добували своєму господареві руду. Раби жили в таких рудниках дуже погано і недовго.

На афінському ринку торгувати могли все. Але найчастіше чоловіки були і продавцями, і покупцями. Жінкам, особливо належали до багатих, вельможних родин, з дому виходити зайвий раз не належало.

Ринок працював тільки до полудня. Потім сонце починало сильно припікати, і торгівля припинялася до наступного ранку.

Вулиці в Афінах були зовсім не схожі на сучасні. Вони з обох сторін були оточені парканами. У цих зборах або стінах були виконані тільки двері, а вікон не було. Стороннім людям не потрібно було знати, чим афіняни займаються у себе вдома.

Будинок звичайного афінянин був розділений на дві частини: чоловічу і жіночу. Між ними знаходився внутрішній двір, в нього можна було потрапити з вулиці, і звідти двері вели в усі приміщення будинку. Чоловіки жили в чоловічій половині будинку, і жінкам заходити туди було заборонено. Жінки розташовувалися в своїх кімнатах, і ця частина будинку називалася гінекей (рис. 8). У гінекей заборонялося пускати сторонніх. Якщо в афінській сім'ї народжувалася дівчинка, то вона повинна була майже все своє життя провести в гинекее. Виходити з дому дівчаткам було не положено. Якщо ж народжувався хлопчик, то його до 6-7 років ростили разом з жінками на жіночій половині будинку, а потім його відправляли до батька, в чоловічу половину будинку.

Мал. 8. Пристрій афінського будинку ( джерело )

Ремісників, які роблять глиняні судини, називають гончарами. Афіняни виготовляли більше 60 видів судин. Всі ці судини мали власні назви, а також цілі, з якими вони були приготовані. Наприклад, вино або масло тримали в амфорах (рис. 9). Для зберігання зерна використовувалися величезні судини - піфоси (рис. 10). В такому посудині можна було тримати кілька десятків, іноді навіть кілька сотень кілограмів зерна. При необхідності, в них можна було навіть сховати двох або навіть трьох дорослих чоловіків.

При необхідності, в них можна було навіть сховати двох або навіть трьох дорослих чоловіків

Мал. 9. Грецька амфора ( джерело )

Грецька амфора (   джерело   )

Мал. 10. Грецькі піфоси ( джерело )

Місто Афіни стояв на великому родовищі глини, тому матеріалом афінські гончарі були забезпечені вдосталь. Афінські гончарі стали підмішувати до глини дрібно нарізану солому, і в результаті судини стали виходити більш легкими і в них з'являлися невеликі порожнечі. Вода з них не виливалася, а навпаки, повільніше нагрівалася і повільніше остигає. Це стало родзинкою афінських гончарів, і жителі інших міст Греції стали купувати такі судини, які довше зберігали певну температуру води.

Афіняни, крім іншого, були майстрами розпису судин. Спочатку з'явився стиль, який називали чёрнофігурним (рис. 11). На червону глину чорним лаком наносили малюнок, зазвичай це були людські фігури. Потім посудину обпалювали. Пізніше з'явився інший стиль - червонофігурний (рис. 12). Тут, навпаки, те, що хотіли зобразити, залишали червоним, а фон посудини покривали чорним лаком. Такі судини виглядали незвично і нарядно. Вони стали користуватися великою популярністю в грецьких містах.

Вони стали користуватися великою популярністю в грецьких містах

Мал. 11. чернофигурного стиль розпису судин ( джерело )

чернофигурного стиль розпису судин (   джерело   )

Мал. 12. краснофигурной стиль розпису судин. ( джерело )

Квартал, в якому жили гончарі, в Афінах називався керамік. Афінські судини стали так популярні, що їх стали називати керамікою. Пізніше ця назва поширилася на всі гончарні вироби взагалі. Таким чином, під керамікою стали мати на увазі глиняні судини.

Список літератури

1. Вигасин А.А., Годер Г.І., Свенцицкая І.С. Історія Стародавнього світу. 5 клас. - М., 2010 року.

2. Данилов Д.Д., Сизова Є.В. Загальна історія. Історія Стародавнього світу. 5 клас. - М .: «Школа-2100», 2013.

3. Колобова К.М. Як жили стародавні греки / К.М. Колобова, Е.Л. Озерецкая. - М., 1959.

4. Маринович Л.П., Кошеленко Г.А. Доля Парфенона. - М., 2000..

5. Нізолм Д. Давня Греція: енциклопедія для дітей. - М., 2011 року.

Додаткові рекомендовані посилання на ресурси Інтернет

1. Інтернет-сайт Nado5.ru ( джерело )

2. Інтернет-сайт Arheologija.ru ( джерело )

3. Інтернет-сайт Proza.ru ( джерело )

Домашнє завдання

1. Розкажіть про пристрій афінського Акрополя.

2. Які функції були у головній площі в Афінах - Агори?

3. Як був влаштований будинок афінянин? На які частини він ділився?

4. Які стилі розпису судин в Афінах ви знаєте? Чим вони відрізнялися?

2. Які функції були у головній площі в Афінах - Агори?
3. Як був влаштований будинок афінянин?
На які частини він ділився?
4. Які стилі розпису судин в Афінах ви знаєте?
Чим вони відрізнялися?

Новости