Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Херсоні згадали грецького співака і композитора Василиса Ціцаніса

«І, де тільки не літало мою уяву, і що я тільки не заспівав за всі ці роки, протягом яких я віддавав душу пісні», - говорив Ціцаніс.

Василіс Ціцаніс - видатний співак, композитор, поет і бузукіст, один з основоположників сучасної популярної грецької музики.

У минулу суботу, 6 травня, в Херсонському краєзнавчому музеї, за сприяння Одеського Філії Грецького Фонду Культури в рамках спільного культурного проекту, що реалізується Херсонським міським товариством греків «Еллада», відбулося відкриття планшетній виставки, а також музичний вечір «Творчість Василиса Ціцаніса».

У минулу суботу, 6 травня, в Херсонському краєзнавчому музеї, за сприяння Одеського Філії Грецького Фонду Культури в рамках спільного культурного проекту, що реалізується Херсонським міським товариством греків «Еллада», відбулося відкриття планшетній виставки, а також музичний вечір «Творчість Василиса Ціцаніса»

До уваги гостей заходу були представлені репродукції і плакати, що відображають життєвий і творчий шлях великого грецького музиканта, а творчі колективи та виконавці Херсонського міського товариства греків «Еллада» і ГО «Таврійський діалог» подарували присутнім невеличкий концерт.

До уваги гостей заходу були представлені репродукції і плакати, що відображають життєвий і творчий шлях великого грецького музиканта, а творчі колективи та виконавці Херсонського міського товариства греків «Еллада» і ГО «Таврійський діалог» подарували присутнім невеличкий концерт

Голова відділу молоді Херсонського міського товариства греків «Еллада» Анна Когут розповідає, що до даного заходу організатори готувалися близько місяця.

«Захід організовувало міське товариство греків« Еллада »за сприяння Одеського Фонду культури, за що їм велике спасибі! Вони нам надали експонати для такої чудової виставки.

Чому ми торкнулися цієї теми? На жаль, колись, ще в довоєнний час, ми багато чого не знали. Багато про що не знали. Чи не знали про великих талантах художників, музикантів Греції. І ось тільки зараз, через уже 20 років, ми починаємо знайомитися з їх творчістю.

Наше суспільство - співає. Ми робимо великий наголос на грецьку музику, грецькі пісні. Тому, ми вирішили познайомити Херсон з таким видатним грецьким співаком і композитором, як Василіс Ціцаніс », - каже Анна Когут.

Василіс Ціцаніс народився в місті Трікала 18 січня 1915 року. У 11 років Василіс грає на мандоліні, яку місцевий майстер згодом переробив на бузуки. Завдяки своєму таланту, удачі і підтримки хороших людей, Ціцанісу вдалося не тільки підняти на п'єдестал зневажаються інструмент бузуки, але і завоювати провідне місце в музичному мистецтві своєї батьківщини.

Даний музичний інструмент - бузуки презентували і гостям нашого заходу, почули вони і його звучання. Бузуки був подарований суспільству греків членами сім'ї Звєздін Володимирівни Сарібекову, які проживають в Греції.

Бузуки був подарований суспільству греків членами сім'ї Звєздін Володимирівни Сарібекову, які проживають в Греції

Гру на бузуки присутні в залі почули у виконанні дуету «Етна» ГО «Таврійський діалог» - Георгій Бянов і Леся Пазушенко (школа мистецтв №1). Дует представив до уваги гостей заходу композицію «Шукаю тебе в Салоніках».

Дует представив до уваги гостей заходу композицію «Шукаю тебе в Салоніках»

У виконанні Анни Когут, гості заходу почули пісню «Світає і вечеряти», яка була написана Ціцанісом в період Другої світової війни.

У виконанні Анни Когут, гості заходу почули пісню «Світає і вечеряти», яка була написана Ціцанісом в період Другої світової війни

В ході музичного вечора були вручені грамоти-подяки діткам, які взяли активну участь в конкурсі дитячого малюнка «Греція очима дітей», після чого лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів піаністів Дарина Бянова (ДМШ №4) прекрасно виконала два музичних твори на фортепіано.

В ході музичного вечора були вручені грамоти-подяки діткам, які взяли активну участь в конкурсі дитячого малюнка «Греція очима дітей», після чого лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів піаністів Дарина Бянова (ДМШ №4) прекрасно виконала два музичних твори на фортепіано

Також напередодні Дня Перемоги привіталися активні учасники грецького руху.

Також напередодні Дня Перемоги привіталися активні учасники грецького руху

За словами голови Херсонської міської громади греків «Еллада» Звєздін Сарібекову, їх суспільство просто не могло не згадати про цих людей і висловити їм свою повагу і пошану.

За словами голови Херсонської міської громади греків «Еллада» Звєздін Сарібекову, їх суспільство просто не могло не згадати про цих людей і висловити їм свою повагу і пошану

Для них, та інших гостей заходу, сімейне тріо - Лілія Васілакі, Дарина і Георгій Бянови підготували музичний подарунок.

Для них, та інших гостей заходу, сімейне тріо - Лілія Васілакі, Дарина і Георгій Бянови підготували музичний подарунок

Варто згадати і про символічність проведення мистецького заходу саме в краєзнавчому музеї, який раніше знаходився на території Грецької площі, де розташовувався Грецький район, - підкреслює гість заходу, голова Херсонської обласної організації «Комітет виборців України» Дементій Білий.

Варто згадати і про символічність проведення мистецького заходу саме в краєзнавчому музеї, який раніше знаходився на території Грецької площі, де розташовувався Грецький район, - підкреслює гість заходу, голова Херсонської обласної організації «Комітет виборців України» Дементій Білий

«Мене зацікавив анонс на сайті «Херсонці» , Я не знайомий з творчістю грецьких музикантів, мені дуже було цікаво про нього дізнатися. Мені сподобалися музичні номери, вперше прозвучав музичний інструмент - бузуки. Я отримав велике задоволення: поспілкувався з цікавими людьми, послухав музику. Мені було цікаво познайомитися з творчістю Василиса Ціцаніса », - ділиться враженням про який відбувся заході Дементій Білий.

Мені було цікаво познайомитися з творчістю Василиса Ціцаніса », - ділиться враженням про який відбувся заході Дементій Білий

Тетяна Голунова, фото автора

PS «Я змушував себе творити і хотів, щоб при кожному русі пальців залишалися незмивні літери. Кожен дотик до бузуки було священним моментом для мене ... Ось чому я дуже зворушливо ставлюся до своєї творчості, тому що тільки я знаю, як воно створювалося, тому що тільки я знаю, на яку Голгофу зійшов. І тільки люди можуть судити, чи вдалося мені чи ні ... », - Василіс Ціцаніс.

Чому ми торкнулися цієї теми?

Новости