Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сімі - грецький острів в Егейському Море (фотографії)

  1. Історія острова
  2. Знайомство з островом
  3. кухня Сімі
  4. Поїздки на човні
  5. монастирі

Поки без коментарів

Сімі - один із наймальовничіших островів Додеканеса з горами, круто спускаються до моря, де вони утворюють затоки чарівною краси. Над одним з них височить Ано-Сіма (або Хоріо, як називають селище місцеві жителі), що стоїть на двох пагорбах по обидві сторони від порту, піднімаючись до самої вершини одного з них і утворюючи ціле місто.

Його мальовничість, традиційна архітектура, будинки неокласичного стилю з фронтонами, покриті галькою двори - все ці будівлі XIX століття справляють враження, незважаючи на те, що багато хто з них занедбані або зруйновані.

Поки без коментарів   Сімі - один із наймальовничіших островів Додеканеса з горами, круто спускаються до моря, де вони утворюють затоки чарівною краси

Острів Сімі Греція

На початку XX століття Сімі налічувала 30.000 жителів і була столицею Додеканеса, а також найбільшим в світі центром видобутку губок. В даний час, після періоду занепаду населення її налічує всього 2.500 чоловік, які проживають головним чином в Хорі і в порту. Однак завдяки туризму чисельність населення острова знову стала збільшуватися.

Асфальтована дорога, що починається від Хоріо і йде на південь, проходить через невеликий ліс з диких кипарисів. Зверху відкривається чудовий вид. Дорога закінчується у знаменитого Панормітского монастиря на південній околиці острова.

Сімі знаходиться дуже близько від узбережжя Малої Азії, на відстані 21 м.м. на північний захід від Родосу. Площа острова - 58кв. км, протяжність берегової лінії - 85 км. Відстань від Пірея становить 230 м.м.

Острів Сімі Греція

На Сімі можна відпочивати біля моря так добре, як, мабуть, ні на одному з островів Додеканеса, причому курортний сезон тут триває з травня до жовтня, оскільки, завдяки тутешньому м'якому клімату і значній кількості сонячних днів в році, літо на острові триваліше.

На Сімі можна приїхати на поромі з Пірея, Киклад, Криту, Родосу і інших островів Додеканеса (1 рейс на тиждень). Щоденні рейси виконуються тільки з Родосу. Можна також дістатися на літаку до Родосу, а потім на невеликому суденці - до Сімі.

Можна також дістатися на літаку до Родосу, а потім на невеликому суденці - до Сімі

Острів Сімі Греція

Історія острова

Згідно з міфом, бог Главк викрав Сіму, дочка царя родосского міста Яліса, і забрав її на острів, який і отримав її ім'я.

Сімі була населена вже в доісторичні часи. Гомер повідомляє, що Сімі брала участь у Троянській війні, пославши три корабля під проводом царя Нерея. Цілком ймовірно, першими мешканцями Сімі були карійці. Потім сюди прибули дорійці, а ще пізніше - родосці, римляни, візантійці, а в XIV столітті - родосские лицарі-іоаннітів. Звісно ж, що все завойовники займалися зміцненням давнього акрополя - нинішньої Фортеці, яка височить на вершині гори Ано-Сіма. Тим часом Сима досягла розквіту, який стає помітний все більш, завдяки розвитку кораблебудування, морехідного мистецтва і торгівлі. Щоб користуватися кораблями острова, Родоські Лицарі дали Сімі цілий ряд привілеїв. Те ж спостерігається і після захоплення Сіми турками в 1522 році. Турки проявили інтерес також до видобутку губок і тому дозволили займатися цим промислом на всьому узбережжі Малої Азії. Незважаючи на участь острова в Національно-визвольній війні 1821 року, наслідком чого стало обмеження його привілеїв, розквіт острова тривав протягом всього XIX століття, і гроші продовжували надходити на Сіму. До існуючих раніше багатим домівках додалися нові, а чисельність населення Хоріо до початку XX століття досягала 30.000 чоловік. Тоді Ано-Сіма були столицею всього Додеканеса. Занепад острова почався після появи пароплавів і захоплення острова італійцями в 1912 році, які перервали зв'язок Сіми з Туреччиною і перенесли столицю Додеканеса в місто Родос.

Занепад острова почався після появи пароплавів і захоплення острова італійцями в 1912 році, які перервали зв'язок Сіми з Туреччиною і перенесли столицю Додеканеса в місто Родос

Після подій другої світової війни, під час якої Сима піддавалася бомбардуванням і була спалена гітлерівськими військами, острів возз'єднався з Грецією в 1948 році.

Знайомство з островом

Ано-Сіма або Хоріо. Ано-Сіма, столиця, острови, вражає мандрівника, коли той перебуває ще на кораблі в море. Будинки починаються з Нижнього Міста (ялос з надійно захищеним портом) та піднімаються до вершини, на якій стоїть Фортеця і церква Великий Богородиці.

Будинки починаються з Нижнього Міста (ялос з надійно захищеним портом) та піднімаються до вершини, на якій стоїть Фортеця і церква Великий Богородиці

Острів Сімі Греція

Підйом починається з Площі Скелі (Сходи) по «Прекрасної Дорозі» ( «Калі-Страта») з 500 широкими ступенями. Праворуч і ліворуч від сходів стоять старовинний будинку з елементами неокласичної архітектури. Двоповерхові будівлі з мальовничими дверима, балкони з металевими гратами, фронтони у дахів, пофарбовані в колір охри і інші світлі тони стіни, а також живі, життєрадісні фарби вікон і дверей складають чудову картину. Все місто, як і Ялос, цілком заслужено оголошені заповідником.

Острів Сімі Греція

Крім Фортеці, слід відвідати також церква Великий Богородиці з панорамним видом та інші церкви з різьбленими дерев'яними іконостасами, візантійськими іконами і дворами, брукованими чорної і білої галькою. Заслуговує на увагу також відвідування Музею, розташованого в одному із старовинних розкішних будинків, а також великої площі ялос, де раніше розміщувалися судноверфі, на яких досвідчені майстри Сіми будували швидкохідні і зручні кораблі.

Острів Сімі Греція

В Ано-Сіму можна дістатися на автобусі з ялос, Хоріо або Педі.
Педи. Приморське селище в 2 км на схід від Ано-Сіми, з піщаним берегом.
Емборіос. Невеликий порт, другий на Сімі, на захід від Хоріо з невеликою кількістю населення.

Панормітскій монастир. Найзначніший монастир острова і другий за значенням на всьому Додеканес після монастиря Святого Іоанна на Патмосі.

Найзначніший монастир острова і другий за значенням на всьому Додеканес після монастиря Святого Іоанна на Патмосі

Панормітскій монастир, острів Сімі, Греція

Знаходиться на південній околиці Сіми в закритій піщаній бухті. Щодо часу заснування відомо тільки, що прибудови з'явилися тут в кінці XVIII століття. Монастир присвячений таксіарх Михайлу, а в його Кафоликона знаходиться ікона святого з чистого золота.

Панормітскій монастир, острів Сімі, Греція

Монастир відзначає свято 8 листопада, на який прибувають паломники не тільки з Сіми, а й з усіх островів Додеканеса. Монастирська готель може прийняти 500 чоловік. Є тут і ресторан.

До Панормітского монастиря можна дістатися на човні з ялос або на автомобілі.

кухня Сімі

Сімі славиться своїм рибальством, тому до будь-якого столу тут подають чудові страви з морепродуктів і риби. У Сімі обов'язково потрібно спробувати запечених омарів, дрібних сімскіх креветок, каракатиць і восьминогів. В'ялена скумбрія і смажені пироги з рибою, яйцем і цибулею припадуть до душі любителям рибної кухні. У цьому місті Греції можна покуштувати чудового півня у вині, а також макаронний пиріг. Ласуни вгамують свою пристрасть фірмовими пончиками (лукумадес) і пряниками.

Ласуни вгамують свою пристрасть фірмовими пончиками (лукумадес) і пряниками

Сімскіе креветки

Поїздки на човні

Влітку з ялос на чудові пляжі острова відправляються човни, які виконують такі одноденні маршрути.

Влітку з ялос на чудові пляжі острова відправляються човни, які виконують такі одноденні маршрути

Острів Сімі Греція

На східному березі:

  • Агіа-Маріна. Мальовничий скелястий острівець біля ялос з церквою Святої Марини і прозорою водою.
  • Агіос-Георгіос-Дісалонас. Можливо, самий мальовничий з пляжів, у якого височіє прямовисна скеля висотою ок. 300 м.
  • Нану. Просторий мальовнича затока з рідко зростаючими дикими кипарисами і невеликий таверною.
  • Марафунта. Менший затоку на південь від Нану з прозорою водою.
  • Фанеромені. Мальовнича затока в 20 хвилинах ходьби від Панормітского монастиря.
  • Панормітскій монастир. Прославлений монастир на західному березі, дістатися до якого проте легше з східного.
  • Сескло. Острівець біля південного краю Сіми з прозорою водою. Гарне місце для риболовлі.
  • Німос. Острів у північній частині Сіми з пляжем і невеликий таверною.

На західному березі:

  • Агіос-Еміліанос. Дуже мальовничий пляж. Острівець з церквою. Острівець з'єднує з материком кам'янистий перешийок.
  • Агіос-Васіліонс. Один з кращих пляжів, що знаходиться на березі великого і глибокого затоки, оточеного скелями і рідко зростаючими кипарисами.

монастирі

Крім Панормітского, на острові є такі монастирі: Рукуніотскій монастир, присвячений архангелу Михаїлу, на захід від Хоріо. Кафоликон прикрашений фресками XIV століття.

Коккімідскій монастир - старовинний монастир, реконструйований в 1697 році.

Велікоспасскій монастир і Монастир Військового Хреста, які видно високо на горі на західному березі тим, хто приїжджає на Сіму з Телоса.

Велікоспасскій монастир і Монастир Військового Хреста, які видно високо на горі на західному березі тим, хто приїжджає на Сіму з Телоса

острів Сімі, Греція

За матеріалами: парусна Академія
фото: Європа Сьогодні

Новости