Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Про грецьку баню лаконікум

  1. Баня по-грецьки
  2. лаконікум
  3. Висновок!

Згадка про походження і застосуванні давньогрецьких бань знаходять в літописах більше 2000 років тому. Про значення пара і лазень в житті людини склав в V столітті до нашої ери Геродот Галікарнаський, знаменитий давньогрецький історик. Археологічні знахідки такі як - залишки будівель, є свідченням того, що водні процедури були невід'ємною частиною життя стародавніх греків. А малюнки на посуді, на вазах також це демонструють. Стародавні греки надавали воді релігійне і містичне значення. Згадка про походження і застосуванні давньогрецьких бань знаходять в літописах більше 2000 років тому

Малюнки на давньогрецьких вазах

Стародавні греки проповідували культ здорового духу і тіла. Ще Гомер зазначив у своєму творі «Іліада» любов греків до купання. У стародавніх греків була традиція - наречена, перед своїм заміжжям була зобов'язана викупатися у воді фонтану, в Афінах. Він наповнювався водою через дев'ять труб.

Прекрасно збереглася ванна в Сіде

Родоначальник сучасної медицини Гіппократ, завжди надавав великого значення водних процедур. У нього є безліч рекомендацій по використанню лазні і ванни для оздоровлення людини. Археологи, при розкопках грецьких міст, знайшли добре збережені ванни, різних форм і розмірів.

Греки шанували Гіппократа і слідували його рекомендаціям. Він стверджував, що в положенні сидячи знаходиться в ванні набагато корисніше , Ніж лежачи. Тому що приймає ванну, обов'язково сидів прямо, а ноги ставив в спеціальне поглиблення на дні ванної. З плином часу ванна у греків стала елементом повсякденної культури.

З плином часу ванна у греків стала елементом повсякденної культури

Археологічна знахідка - фрагмент ванни

Відкритий вогнище в грецькій лазні знаходився посередині приміщення. Ванна підігрівалася теплом відкритого вогнища. У лазні, крім ванни були басейни з холодною водою. У греків були приналежності, які вони використовували в лазні: мило, ароматичні масла , Пахощі, скребки та мочалки. Чоловіки не купалися в теплій воді, вони вважали це жіночою слабкістю, вважали за краще поливати себе тільки холодною водою.

Греки першими почали використовувати гарячу воду і пар для чистоти шкіри, бадьорості духу та здоров'я тіла. Тому з Греції починається історія лазні . Це вони придумали комплекс термічних і водних процедур. Достовірні відомості щодо виникнення парових лазень в стародавній Греції не існують. Достовірно лише одне - вони з'явилися в Спарті. Якщо взяти за основу те, що греки називають парну лазню «лаконікум», можна стверджувати, що її батьківщина місто Лаконика.

Слово гігієна походить від імені дочки давньогрецького бога лікування Асклепія - Гігеї (від грецького слова hygieinos - здоровий) - богині чистоти та здоров'я.

Дочка бога цілителя Асклепія - давньогрецька богиня чистоти і здоров'я Гигея

Баня по-грецьки

Епос Стародавньої Греції, де описувалися лазневі процедури, дає нам можливість дізнатися методику прийняття банних процедур в той час. Під час військового походу на Єгипет, знаменитий полководець Олександр Македонський побачив єгипетські лазні. Вони дуже йому сподобалися. Повернувшись з походу, він наказав побудувати такі ж комфортабельні лазні у себе на батьківщині. Так в Греції поширилися лазні східного типу з гарячими статями.

Давньогрецькі лазні також були лікарнею, в яких як знати, так і прості люди позбавлялися в них від багатьох хвороб. Чим більше бань ставало в Греції, тим вони ставали все багатшими і комфортніше. Матеріали, з яких вони будувалися - були дуже дорогими. Також існувала мода прикрашати їх дорогоцінними каменями. Ці лазні призначалися тільки для багатих і знатних жителів. Традиційною грецької лазнею вважаються «лаконікум».

Баня по-грецьки «лаконікум»

Грецькі лазні зводилися з тесаного каменю у вигляді круглого будівлі. Рівномірний і швидкий прогрів досягався завдяки круглій формі лазні. Відкритий вогнище, який складали з каменів, перебував в центрі приміщення і втопився деревним вугіллям. А іноді, розігрів каменів проводився зовні, потім їх вносили в приміщення лазні. Дим виводився через отвір в куполі будівлі, відкривалося і закривалося отвір за допомогою кришки, яка, за допомогою ланцюгів відкривалася під час протопки лазні .

У цих лазнях людський організм грівся від вугілля сухим жаром, а також від каменів вогнища і стін лазні. Після прийняття парних процедур, греки обливалися холодною водою і робили перехід до купальні. При кожній грецької лазні лаконікум обов'язковою умовою був невеликий басейн-купальня або подобу ванни. Воду доводилося вичерпувати і наливати тільки вручну, так як водовідводи не передбачалися. різниця температур в гарячій парної і холодної купальні надавали сприятливий вплив на дух і тіло древніх греків.

різниця температур   в гарячій парної і холодної купальні надавали сприятливий вплив на дух і тіло древніх греків

Обов'язковий басейн при лаконікум

Спарта завжди славилася своїми традиціями і високим рівнем фізичної культури. Археологічні розкопки показали те, що давньогрецькі лазні лаконікум входили в цілий комплекс спортивних споруд, званий гімнасіум. Греки надавали великого значення розвитку фізичних здібностей і зміцнювали своє духовне і тілесне здоров'я за допомогою спорту.

Після змагань в палестра, відвідування лазні було обов'язковим, там греки відновлювали сили після спортивних навантажень. А після відновлення і розслаблення в лазні, вони йшли в Екседра для приємного проведення часу і приємних філософських бесід. Тому грецькі лазні лаконікум з споруд для гігієни і здоров'я стали культурними центрами Давньої Греції.

лаконікум

На сьогоднішній день грецька лазня лаконікум - це різновид лазні зі своїми національними особливостями. Як правило, внутрішній простір лаконікум обробляють натуральним каменем або керамічною плиткою. Жар і тепло в таких лазнях виходять від нагрітих лавок. Температурний режим в таких лазнях не надто високий - до 70-75 градусів, вологість повітря становить 15-20%. Перебувати в лаконікум можна довго, довше, ніж в більшості лазень світу.

Організм людини прогрівається повільно і рівномірно. ні шкірні покриви , Ні кровоносна система не перевантажуються від різниці температур. У лаконікум можна спокійно відпочивати і розслаблятися, отримуючи задоволення від спокою і м'якого тепла.

Грецька лазня - лаконікум

Висновок!

Багато фітнес-центри та лазневі комплекси в Греції обов'язково облаштовують лаконікум. Також вважають за честь мати лаконікум - оздоровчі центри і салони краси.

Новости