Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пажитник і його застосування в кулінарії

Зазвичай в повсякденному кухні ми користуємося різними спеціями, хтось більше, хтось менше. З досвідом і з урахуванням переваг всіх членів сім'ї, як правило, в кожному будинку складається свій стандартний набір спецій і прянощів. Проте всім нам властива тяга до чогось нового, до експериментів, ми пробуємо нові страви, нові соуси, купуємо які раніше не випробувані продукти, в тому числі прянощі, приправи. Одна з прянощів, якою користуються далеко не всі, по крайней мере в нашій країні, - пажитник. Хоча на прилавках його можна бачити часто. Що ж це за пряність? Звідки вона родом і як її використовувати? Зазвичай в повсякденному кухні ми користуємося різними спеціями, хтось більше, хтось менше

Пряність також відома під іншими назвами: пажитник грецький, фенугрек, шамбала, фенум грек, фенігрекова трава, грецьке сіно, гуньба, грецький козячий трилисник, грецька сочевіца, треуголка, верблюжа трава, Хельба. В даному випадку мова йде про пажитника сінному. Є ще один різновид рослини - пажитник синій, відомий як грузинський уцхо-сунелі, буркун синій.

Родина пажитника - Мала і Передня Азія. У дикому вигляді він росте в передгір'ях Туреччини, Ірану і Іраку і далі до Гімалаїв, зустрічається в Єгипті та Ефіопії. Як харчова, лікарська і кормова рослина пажитник зараз вирощується в Індії, Пакистані, Китаї, Ірані, Іраку, Сирії, Єгипті, Монголії, Японії, Тунісі, Марокко, Ефіопії, США, Аргентині, на півдні Європи.

Молоді ніжні листочки пажитника додають в салати, в овочеві та грибні супи, другі страви і соуси.

Читай також: Як самостійно зробити Луїзіанська суміш спецій

Пророслі насіння є основою салатів в деяких національних кухнях Греції і Єгипту. Сушені насіння в кулінарії застосовуються як в цілому вигляді, так і розмолотими в порошок. Вони входять в такі поширені суміші, як «каррі», американські «чатні», їх також нерідко додають в аджику. Пророслі насіння є основою салатів в деяких національних кухнях Греції і Єгипту

В індійській кухні цілі насіння пажитника додають в гаряче масло на самому початку приготування багатьох страв з овочів і бобових, в супи, соуси, підливи, яким вони, в залежності від кількості, надають приємний, злегка горіховий або грибний смак і аромат. Обсмажені насіння пажитника також додають в сурогатні кавові напої.

У середземноморської та американської кулінарії ця пряність використовується у виробництві хлібобулочних і кондитерських виробів, її насінням ароматизують деякі сорти сиру. Також з насіння пажитника роблять єгипетський чай Хельба, тонізуючий та освіжаючий в спеку.

Окремо варто говорити про насіння пажитника синього в якості прянощів, про уцхо-сунелі. Ці прянощі дуже схожі між собою, і можуть взаимозаменять один одного в разі потреби. Однак порошок з насіння шамбали дуже гіркий на смак, зі злегка більш солодким запахом, тоді як уцхо-сунелі до смаку більш горіхове і злегка в'яжучий, смак м'якше.

Уцхо-сунелі є складовою частиною також грузинської національної суміші трав, званої хмелі-сунелі, і є ключовим ароматом Сванурі марілі, солі зі спеціями з регіону Сванеті, звідки ця спеція відбувається. Крім того, уцхо-сунелі, прекрасно доповнює м'ясні і рибні страви, супи, підливи, страви з картоплі і грибів. Насіння синього пажитника за межами Грузії немає, тому вони повинні бути звідти запозичені.

У зовсім іншому вигляді блакитний пажитник зустрічається в їжі альпійського регіону - як сушена трава. На заході Альп, в Швейцарії, його додають в кілька сортів сиру, а на півдні Альп, в Південному Тіролі, він надає особливий колорит місцевим житньому хлібу. У зовсім іншому вигляді блакитний пажитник зустрічається в їжі альпійського регіону - як сушена трава

Складові:

  • насіння пажитника - 1-2 ч. л.
  • вода - 1 стакан

Способи приготування:

  1. Насіння пажитника ретельно промийте, залийте склянкою окропу, настоюйте або проваріть протягом 7 хвилин.
  2. Можна додати за смаком: імбир, лимон, мед, молоко.
  3. Залийте 1 ч.л. насіння склянкою води і залиште на ніч.
  4. Вранці закип'ятіть, процідіть, додайте мед.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Що ж це за пряність?
Звідки вона родом і як її використовувати?

Новости