Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ніка Самофракийская: фото в Луврі, історія

  1. Крилата Богиня Перемоги
  2. Скульптура Ніки Самофракийской в ​​наш час
  3. Найкраще надбання Егеїди

У квітні 1863 року на острові Самофракия була знайдена скульптура з мармуру грецької богині перемоги з крилами - Нікі з Самотракію.

Дану знахідку привласнили французькому консулу, а також аматорів в археології, Шарлю Шампуазо. Під його заступництвом скульптуру негайно перевезли в Париж, а в 1884 р зайняла почесне місце в Луврі на сходах Дарую.

Гіпсова ж копія статуї зберігається в Самофракіевском музеї в Святилище Великих богів. Музей цей розташований на розкопках скульптури.

«Ніка Самофракийская» - це абсолютний шедевр мистецтва еллінійцев, який зберігся незважаючи на всі пошкодження і відсутність голови і рук. Автор цього твору невідомий, хоча й припускають, що родом він з Родосу.

Сама статуя створювалася в 220-190 рр. до н.е. Шампуазов в своїй першій статті про скульптуру висунув гіпотезу, що її створили за вказівкою македонського воєначальника Деметрія I Поліоркета відразу після перемоги в битві на морі біля узбережжя Кіпру в 295-289 рр. до н.е. Цю гіпотезу підтримав Музей Археології в Самотракію і схиляється до неї по нинішній день.

Не так давно було проведено аналіз кераміки з останніх розкопок, який показав, що п'єдестал створювався приблизно в 200 році до н.е., але група археологів вважає істинним період 250-180 рр. до н.е. Це пов'язано з деякими подібностями скульптури Ніки зі статуями Пергамского вівтаря, який створювався близько 170 м до н.е.

Крилата Богиня Перемоги

У підніжжя скульптури фрагментами зберігся напис, що містить слово «Rhodhios» (Родос). Саме це зумовлює бачення, що Ніка Самофракийская створювалася після морської битви з метою увічнити велике прибережна держава в Егеїда - Родос. Тому напрошується висновок, що Ніка Самофракийская зведена до 288 м до н.е.

Згідно останніх даних археологів, статуя була частиною вівтаря і закріплювалася на кормі корабля-пам'ятника Деметрія I Поліоркета і при цьому розташовувалася в поглибленні амфітеатру. Статуя споруджена на хрестоподібно підставі, зробленому з лартосского мармуру сірого кольору. Автор, який створював фігуру зробив так, щоб глядачеві здавалося, що богиня сходить з небес до флотилії переможця.

Створювалася Ніка з паросского мармуру і зберігалася в Святилище Великих богів. Недостатня права рука діви тримала в руках вінок або горн і була піднята як на стародавніх монетах.

Скульптура Ніки Самофракийской в ​​наш час

П'єдестал був відновлений із залишків мармуру в 1879 р і перевезений в Париж. В цьому ж році на нього поставили статую.

Праве крило статуї - це копія справжнього лівого, зроблена з гіпсу. Було розкопано безліч окремих частин, наприклад, в 1950 р виявили кисть Ніки Самофракийской і в даний момент вона також знаходиться в Луврі. Однак, голову та інші останки рук так і не знайдені.

Автор створив статую з ідеальними формами і дуже гармонійну. Критики і любителі мистецтва по нинішній день захоплюються їй. Особлива увага приділяється натуральності фігури, адже при спогляданні на неї складається враження, що одяг на ній немов розвивається від сильного морського вітру.

Незабаром богиня Ніка стала іконою живопису і до неї не раз за натхненням зверталися художники. Наприклад, Ебботт Хендерсон Тайер створив всесвітньо відому картину-плагіат «Діва». В середині 1908 був виданий «Маніфест футуризму», в якому його автор Філіппо Томмазо Марінетті протиставив механіку і рух неживому мальовничому образу Ніки: «... ревучий мотор машини працює немов на картечі, - він набагато прекрасніше, ніж скульптура богині Ніки».

Найкраще надбання Егеїди

Ніка Самофракийская - це один з найцінніших оригіналів статуй в Луврі. Зараз вона розташована на сходах Дарую, а точніше, на її повороті, і в цьому місці найяскравіше передається опис натхнення в рухах статуї.

Зараз вона розташована на сходах Дарую, а точніше, на її повороті, і в цьому місці найяскравіше передається опис натхнення в рухах статуї

Ніка Самофракийская в Луврі (Yann Caradec / flickr.com)

Більшість людей, які бачили статую, вважають її вид надприродним і загадковим і пов'язують це з відсутністю таких важливих елементів як голова і руки. Безліч раз вчені розглядали різні варіації реконструкції статуї і прийшли до думки, що ідеальний образ Ніка придбає при повороті на три чверті вліво.

По всьому світу можна побачити двійників статуї Ніки. Найвідоміший з них знаходиться в Лас-Вегасі перед входом в казино «Цезар Палас». Навіть знаменитий бренд «Роллс-Ройс» зробив жіночу фігуру на своєму радіаторі за подобою Ніки. За образу статуї зроблено перший футбольний кубок світу, який розігрувався FIFA в 1930 році.

Репродукції Ніки Самофракийской видніються на дахах будівель, творцем яких був архітектор Френк Ллойд Райт. Він дуже любив статую богині Ніки і тому навіть найвідоміші його роботи, такі як Ward Willits House, Darwin D. Martin House і Storer House увінчані її фігурою.

Матеріал підготовлений редакцією сайту yaturisto.ru

Новости