Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ідол грецької пісні Гіоргос Даларас в Кейсарії

Легенда грецької фолк-сцени Гіоргос (Йоргос) Даларас - гітарист і вокаліст, найяскравіший музикант не тільки Греції, але і всього Середземномор'я, найвідоміший співак в сучасній популярній грецькій музиці - на початку вересня дасть два концерти в Кейсарії.

У музиці Далараса поєднується традиційні мелодії і джаз-рок, етнічні та поп-ритми, звучання національних і естрадних інструментів, радість і смуток. "Крізь голос Далараса я чув сльози його країни" - написав один вразливий кореспондент. Вразити є від чого: Даларас - справжня музична легенда. Він - один з тих небагатьох музикантів-греків, хто зміг стати зіркою світового масштабу. Їх - греків, відомих всьому світу, - небагато: Марія Каллас, Микис Теодоракис, Джордж Майкл, Деміс Руссос, Гликерия ... На якому місці в цьому зоряному списку Даларас, який змінив Теодоракіса в статусі найвідомішого в світі грецького музиканта, сказати важко, але в Ізраїлі він любимо багатьма і приїжджає до нас з гастролями вже в шостий раз.

"Гіоргос Даларас - це справжній грецький бог з гітарою" - так відгукуються про нього шанувальники. Понад 35 років в музиці, з них 15 років він співає по всьому світу на грецькій мові, збираючи багатотисячні аудиторії. Арена "Wembley", зали "Albert Hall" і "Queen Elizabeth Hall", театр "Olimpia" в Парижі, "" Radio City Hall "в Нью-Йорку, концерт в Берліні після падіння Стіни. Їм випущено 55 сольних альбомів і майже стільки ж альбомів інших виконавців з його участю. з ним записувалися і виступали такі зірки, як Стінг, Брюс Спрінгстін, Аль Ді Меола, Пако де Лусія, Пітер Габріель, Трейсі Чепмен, Джоан Фолкнер, група "Джетро Талл", Горан Брегович. Він співав з кращими симфонічними оркестрами світу, в тому числі і з Ізраїльським філармонічним і з Академічним оркестром російських народних інструме тов імені Осипова, з яким виступить в Кейсарії на цей раз - через чотири роки після його попереднього візиту до Ізраїлю.

Даларас - не тільки людина величезної музичної ерудиції і володар голосу рідкісної краси, а й обдарований музикант. Серед інструментів, на яких він грає - гітара, бузуки, тцура, Лаут і інші. Він співпрацює з кращими композиторами Греції, записав альбом на вірші Одіссеаса YOлітіса, лауреата Нобелівської премії з літератури. Інший постійний автор текстів його пісень - Міхаліс Ганас - за поетичну творчість удостоєний в Греції державної премії. Його репертуар - це середземноморські, балканські і, звичайно, грецькі пісні, в тому числі і сучасних композиторів. Даларас - головний музичний апостол у вивченні грецької спадщини, по ньому дорівнює молодь, але світ знає Далараса в основному по мега-концертів і бурхливої ​​гастрольної діяльності.

"Я народився для музики" - сказав одного разу Даларас, і це не перебільшення. А народився він в Піреї: саме в цьому місті на основі народних міських пісень "лайкà" виник і широко поширився музичний стиль "ребетіко" - навіть не стиль, а спосіб життя. Традиційний для грецької естради жанр «лайкà» (від лаос - народ) означає саме «народний»: мелодійні, ліричні пісеньки, зміст яких не змінилося за останнє століття, але від цього не перестало бути актуальним - море, життя, любов, ненависть, свобода . Пісні "ребетіко" зазвичай грає група в складі кількох інструментів - гітари, скрипки, бузуки, акордеона, фортепіано. Меланхолійні мелодії, грецький блюз не без впливів музичних культур інших народів Середземномор'я.

Меланхолійні мелодії, грецький блюз не без впливів музичних культур інших народів Середземномор'я

Даларас довів, що народна музика не повинна бути старомодною або триматися второваних шляхів. Він оживив традиційну грецьку музику, перетворивши її в пісні "ребетіко" в насичену і складну суміш народного і міського блюзу. Його альбоми "The Assia Minor" і "50 Years of Rebetiko" першими в історії грецького музичного бізнесу завоювали статус золотого і платинового відповідно. Загальна кількість проданих альбомів Далараса перевалило за 6 мільйонів.

Але Гіоргос Даларас вийшов за рамки грецької культури, і слухачі на його концертах занурюються в різні епохи за допомогою то ностальгічних мелодій Смирні, то східних ритмів Малої Азії, середньовічних єврейських пісень, латинських ритмів і феєричного фламенко, сумних балканських наспівів, пристрасних циганських пісень, класичних творів і сучасних експериментальних досліджень.

Незважаючи на те, що Даларас дає сотні концертів в рік, він встигає займатися й громадською діяльністю. Його боротьба за звільнення Кіпру привела до того, що в жовтні 2006 року він був призначений послом доброї волі ООН. Але головне, що його різноманітна музика стягнула в унікальній пісенній формі в єдиний клубок багато нитки східно-середземноморської традиційної культури і те, що Джордж Даларас і його музиканти дарують своїм слухачам фантастичні моменти щастя.

Гіоргос Даларас і його оркестр, а також 55 музикантів Національного академічного оркестру народних інструментів Росії імені Н. П. Осипова під керівництвом Володимира Андропова.
Кейсарія, 7 вересня, вівторок, 8 вересня, четвер, 21.00

Квитки - в Інтернет-касах

Фото надане організаторами гастролей - компанією Hafakot Megovanot & Meyohadot, Ltd.

Новости