Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грецькі метеори - достукатися до небес

Назва гірському хребту дано на рідкість точне, в перекладі з грецького слово «Метеори» означає «ширяє, що висить в повітрі». Здалеку чотирьохсот метрові кам'яні велетні здаються гігантськими списами, переможно увіткненими в землю вістрями вгору.

Здалеку чотирьохсот метрові кам'яні велетні здаються гігантськими списами, переможно увіткненими в землю вістрями вгору

До містечка Каламбаки, що тулиться на західній околиці Фессалійською долини, ми дісталися пізно вночі. «Титанік», дивіться, «Титанік», - почула я крізь сон голос екскурсовода Катаріни. Виглянувши у вікно, побачила кам'яну брилу, дійсно, нагадує корму величезного корабля. Правда, плоский бік скелі швидше був схожий на Ноїв Ковчег, причалив до гори Арарат.

Правда, плоский бік скелі швидше був схожий на Ноїв Ковчег, причалив до гори Арарат

Офіційне найменування «ковчега» - Піндос зі зрозумілих причин викликає у російських туристів напади неконтрольованого сміху, ось екскурсоводи і придумують гірському хребту різноманітні псевдоніми, «Титанік» - один з найпопулярніших.

КАЗКИ кам'яного ЛІСУ

Навіть самий ледачий турист, який вирішив переночувати у Каламбаці, встане з ліжка ні світ ні зоря. Дзвін, що ллється з вершин Метеорів, не дозволить останньому лежень пропустити світанок в горах. Червоний диск сонця урочисто випливає з під чорних вій скель, небо набуває колір м'якоті незрілого граната. Метеори починають розповідати мандрівникам свої легенди, правда, розібратися, що в них істина, а що брехня не можуть навіть маститі вчені.

Метеори починають розповідати мандрівникам свої легенди, правда, розібратися, що в них істина, а що брехня не можуть навіть маститі вчені

Неймовірно, але факт, перша згадка про скелі Північної Греції ми зустрічаємо лише в ранньому Середньовіччі. В античній літературі про Метеорах не сказано ні слова. Геродот і Фукідід, що описують у своїх історичних опусах навіть побут селян, з нез'ясовних причин залишили без уваги кам'яні стовпи Фессалійською долини.

Геродот і Фукідід, що описують у своїх історичних опусах навіть побут селян, з нез'ясовних причин залишили без уваги кам'яні стовпи Фессалійською долини

Не менш дивно і те, що настільки монументальні скелі Ніяк не обігрується в давньогрецьких міфах. Елліни пов'язували всяке природне явище з міфологією з пунктуальністю сучасних менеджерів, які готують звіт клієнту. Палець півострова Халкідікі - титан, повержений в битві Зевсом, трапляються час від часу землетрусу означають, що гігант перевертається уві сні; вічні хмари на вершині Олімпу говорять про проживаючих там богів, навіть Дафна перетворилася в абсолютно певний різновид лавра, а не в якусь абстрактне дерево. Висновок напрошується сам собою: в давнину скель в Фессалійською долині просто не існувало.

Висновок напрошується сам собою: в давнину скель в Фессалійською долині просто не існувало

На фото: монастирі в Метеорах

Гіпотез виникнення Метеорів маса: від наукових до містичних і відверто маячних. Так, один вчений, по всій видимості, захоплюється уфологією, з піною у рота доводив, що святі скелі були в Греції завжди, просто в давнину на них мешкали інопланетяни, що приховують своє місце проживання під непроникним куполом. Інші дослідники прийшли до висновку, що кам'яні стовпи могли виникнути внаслідок метеоритного дощу, що обрушився на долину. Друге твердження так само далеко від дійсності, як і перше.

Величезні камені - за складом звичайний черепашник, який не має нічого спільного з осколками небесних світил. Мабуть, саме переконливе пояснення феномену Метеорів дав німецький вчений Філіппсон. Він стверджував, що могутні скелі раніше були дельтою повноводної річки, що впадала в вузьку ділянку моря. Після геологічних перетворень Олімпу і Осси вода пішла в Егейське море, а дельтогенное утворення розпалося на великі і дрібні камені.

Після геологічних перетворень Олімпу і Осси вода пішла в Егейське море, а дельтогенное утворення розпалося на великі і дрібні камені

На фото: монастирі на вершині Метеорів

Піднімаючись по горах, мимоволі погоджуєшся з отвергающим всяку містику німцем. То тут то там трапляються дрібні черепашки, удруковані в чорну шкіру стовпів. Якщо ж спробувати знайти підтвердження цієї теорії в давньогрецької міфології, виявляєш цікаву легенду.

На фото: Картина Пітера Пауля Рубенса «Девкаліон і Пірра», музей Прадо, Мадрид

Згідно з легендою, в Фессалії колись стояло місто Фтия, де правил добрий цар Девкаліон. Одного разу Зевс, обурений поведінкою людства, задумав винищити людство і влаштував великий потоп. Девкаліон, попереджений Прометеєм про руйнівні плани громовержця, встиг побудувати корабель, в якому і сховався від повені, а Фессалійськую долину поглинуло море.

стежками відлюдник

«Святі Метеори - місце благословенне і недоторканне», - говорить заголовок російськомовного путівника, що продається біля підніжжя однієї з скель. Для кого видано глянсовий фоліант - неясно, наших співвітчизників тут зустрінеш нечасто. В основному в Метеори направляються релігійні паломники.

В основному в Метеори направляються релігійні паломники

На фото: грецькі священики

Тут на немислимою висоті, де дотягнутися до небес може перешкодити лише запаморочення від розрідженого повітря, знайшла свій притулок друга після Афона грецька чернеча республіка. Сьогодні на піках гірських стовпів діє шість з двадцяти чотирьох монастирів. Те, яким чином зуміли забратися на вершини скель перші відлюдники, ще одна загадка Метеорів.

На фото: монастир в Метеорах

Швидше за все, ченці споруджували конструкції на зразок будівельних лісів і вже по ним дерлися вгору, втім, деякі вчені примудряються виявити в горах частки доісторичного альпіністського спорядження. Селилися відлюдники прямо в печерах, до сих пір на деяких скелях збереглися вигравірувані образи Христа і Богородиці, що замінювали аскетам ікони. Чернечі громади Метеор почали складатися вже пізніше, в десятому столітті. Храми зводилися на рідкість швидко, з підручного матеріалу, благо каменів розміром з цеглину в цих місцях вистачає.

Храми зводилися на рідкість швидко, з підручного матеріалу, благо каменів розміром з цеглину в цих місцях вистачає

На фото: чорні камені Метеорів

«Ти російська, православна, так? Тримай подарунок! »- жінка похилого віку, яка пропонує сувеніри, надягає мені на руку плетений браслет з металевим хрестом. Такі різнокольорові фенечки носить кожен другий житель Греції, нехитре прикраса вважається найсильнішим талісманом. В'яжуть браслети монашки в обителі Святого Стефана. Екскурсоводи називають цей монастир «найдоступнішим» - поруч з входом майданчик для стоянки автобусів.

А ось щоб потрапити в обитель Святі Метеори або монастир Святої Трійці подорожньому доведеться подолати крутий підйом в гору. Втім, кам'яні сходи, видовбані в скелі - божа милість для мандрівника. Раніше сміливці дерлися в монастир по підвісним сходах. Паломники, які страждають запамороченням, доставлялися вгору і зовсім екзотичним способом. Вони залазили в сітку, яку ченці на мотузці спускали вниз. Бідолаху піднімали до небесних вершин в середньому півгодини: мотузка зрадницьки тріщала, лебідка скрипіла, а людина встигала покаятися у всіх скоєних і недосконалих гріхах.

Бідолаху піднімали до небесних вершин в середньому півгодини: мотузка зрадницьки тріщала, лебідка скрипіла, а людина встигала покаятися у всіх скоєних і недосконалих гріхах

На фото: вид на Фессалійськую долину з вершин Метеор

Цікавий факт - незважаючи на статус чернечої республіки, по неділях місцева влада дозволяють спортсменам - альпіністам підкорювати вершини Метеорів. Неділя - божий день, а значить, про всяк стражденний може достукатися до небес, тим способом, який йому ближче.

Фото: Юлія Капішнікова

Поділитися з друзями

Поділитися з друзями

Юлія Малкова - Юлія Малкова - засновник проекту trip-point.ru. У минулому головний редактор інтернет-проекту elle.ru і головний редактор сайту cosmo.ru. Розповідаю про подорожі для власного задоволення і задоволення читачів. Якщо ви є представником готелів, офісу по туризму, але ми не знайомі, зі мною можна зв'язатися по емейл: [email protected]

  • Мотовун: трюфелі, вино, архітектура
  • Смартно: село-фортеця в Словенії
  • Чивидале-дель-Фріулі: античність, Середньовіччя, наші дні
  • Порторож і Піран: Адріатичне узбережжя Словенії
  • Хорватія. Пула: головне місто Істрії
  • Слідами «Лари Крофт»: Та Прохм - храм Ангкора, поглинений джунглями
  • Хорватія. Національний парк Бріоні: сліди динозаврів і руїни храмів
  • Хорватія. Фажана: місто сардин
  • Балі: боги, духи, храми
  • Парма театральна і історична
  • Ріміні: пляжі і визначні пам'ятки
  • Мутье-Сент-Марі (Moustiers-Sainte-Marie): гірське село в Провансі
  • Острів Джеймса Бонда в затоці Пхангнка. Таїланд
  • Португалія: 10 речей, які потрібно зробити в Лісабоні
  • Камол (Camogli) - найромантичніше місто Лігурії
  • У Данію: по місцях Ганса Християна Андерсена
  • Трієст: історія, архітектура і визначні пам'ятки міста
  • Столиця Коста-Ріки Сан-Хосе: головні визначні пам'ятки міста
  • Італія. Феррара: Лукреція Борджіа, палаци, замки і хліб
  • Храми Токіо: Мейдзі і монастир сенсо
prev next

Новости