Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ЕлектроВісті - Грецький острів Тилос першим в Середземному морі повністю перейде на ВДЕ

Новини

20 серпня 2018, 19:43

Грецький острів Тилос першим в Середземному морі повністю перейде на ВДЕ

Маленький грецький острів Тилос, розташований між Родосом і Косом, незабаром повністю перейде на чисту енергетику. Для цього досить скромною вітрової турбіни потужністю 800 кВт - після її установки острів зможе обходитися без енергії з сусідніх більших островів.

Зараз електрика надходить на Тилос по кабелях, протягнутим по морському дну. Перебої з енергопостачанням відбуваються регулярно. Через це відвідувачі готелів залишаються без світла і кондиціонерів, а ресторани регулярно списують напівфабрикати через непрацюючі холодильників.

Нову систему енергопостачання назвали TILOS (Technology Innovation for the Local Scale Optimum Integration of Battery Energy Storage), і її введуть в експлуатацію вже через два місяці. Вона буде складатися з вітрової турбіни, сонячних панелей і системи зберігання енергії з літій-іонних акумуляторів.

Поновлювані джерела будуть генерувати електрику, а батареї дозволять балансувати мережу, підключаючись темний час доби або в безвітряну погоду. Головною особливістю системи стануть розумні лічильники, встановлені в кожному будинку на острові. Вони будуть відправляти дані на головний сервер, де програмне забезпечення вирахує години пікових навантажень і врятує мережу від перевантажень. Після реалізації прорамми, Тилос стане першим островом в Середземномор'ї, повністю перейшов на чисту енергетику.

Європейська Комісія збирається масштабувати цей проект і обладнати вітровими і сонячними фермами все крихітні острова в Євросоюзі, які страждають через перебої з електрикою.

ЄК стала основним спонсором переходу Тілоса на чисту енергетику, виділивши $ 12,5 з $ 15,7 млн, необхідних для установки системи.

За словами мера острова Марії Каммас, повна незалежність від традиційних електростанцій і дизельних генераторів позитивно позначиться на туристичному іміджі Тілоса. Взимку на острові живе 400 чоловік, а влітку постійно гостює лише 3000 туристів. Тому острів славиться своєю природою і відокремленим розташуванням, що привертає любителів походів і відпочинку на свіжому повітрі.

У минулому році грецький острів Тилос увійшов до трійки фіналістів премії «Європейський Тиждень Стійкого Енергетики» 2017 за перехід на поновлювані джерела енергії.

Самоа, острівна держава на іншому кінці світу, збирається реалізувати аналогічний проект. На островах побудували п'ять сонячних парків, а також встановили вітряки і гідрогенератори.

Раніше повідомлялося, що Майорка, Ібіца і інші Балеарські острови планують перейти на 100-відсоткове електропостачання з поновлюваних джерел енергії до 2050 року. Вже до 2035 року на островах будуть їздити тільки автомобілі з електричним приводом. Підприємства будуть залучатися до виконання обов'язків щодо захисту клімату та скорочення своїх шкідливих викидів. А жителі островів отримають можливість безпосередньо брати участь в проектах в галузі поновлюваних джерел енергії в якості інвесторів.

При цьому ще в минулому році повідомлялося, що острів в Шотландії Егг , Площею 31 км2, отримує енергію з ВДЕ цілодобово. Для харчування острова використовуються три джерела: сонячна, вітряна і гідро- генерація. Так потужність вітряних турбін, що генерують енергію для острова - 24 кВт. Потужність сонячних панелей - 32 кВт. Також на острові працює три гідроелектростанції.

Читайте найцікавіші історії ЕлектроВісті в Telegram і Viber

Новости