Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Десять причин поїхати в Грецію

  1. Причина перша: море
  2. Причина друга: їжа і вино
  3. Причина третя: греки
  4. Причина четверта: відчуття спокою і безпеки
  5. Причина п'ята: православні святині
  6. Причина шоста: історичні та археологічні цінності
  7. Причина сьома: флора і фауна
  8. Причина восьма: оздоровлення
  9. Причина дев'ята: відчуття свята
  10. Причина десята: шопінг

Греція чудова. У цій країні з 4000-річною історією стільки сюрпризів, таємниць, джерел натхнення і задоволення, що не опишеш ні в одній статті. Не так багато місць на карті, де є відразу всі складові якісного відпочинку, і всі вони по праву можуть отримати найвищий бал. Традиційно прийнято оцінювати курорт за чотирма основними критеріями: природа, їжа, культура і люди. Ми розширили цей перелік до десяти, хоча і вони не дадуть повного уявлення про цю країну, що омивається відразу декількома морями і оповитою серпанком легенд і міфів. Про Греції потрібно читати, але ще більше потрібно в Грецію їхати.

Причина перша: море

Греція в порівнянні з іншими європейськими країнами омивається найбільшою кількістю морів Греція в порівнянні з іншими європейськими країнами омивається найбільшою кількістю морів. Тут їх цілих три (якщо не брати до уваги "дрібні" моря типу Критського): Іонічне (схід), Егейське (захід) і Середземне (південь). Всі три - схожі: чисті і прозорі, з великою кількістю мешканців. Пляжі в Греції дуже доступні (у всіх сенсах): широкі, зручні, без великих валунів і гострих каменів, більшість - безкоштовні. Якщо їдеш по Греції на автомобілі уздовж моря, можна зупинятися практично на будь-якому пляжі і купатися.

Піщана коса, що з'єднує Родос з невеликим островом Прасонісі, називається "Поцілунок двох морів", так як з одного її боку знаходиться Середземне море, води якого мають глибокий синій колір, а з іншого - бірюзове Егейське. Саме Егейське море можна назвати колискою таких древніх цивілізацій, як Візантія, Давня Греція і Древній Рим, Османська імперія і Болгарське царство.

Іонічне та Егейське моря з'єднуються вузьким і глибоким Коринфским каналом, викопаним вручну і вражає уяву своїми масштабами.

Причина друга: їжа і вино

Грецьке виноробство і кухня можуть стати приємним відкриттям для тих, хто любить якісні натуральні продукти Грецьке виноробство і кухня можуть стати приємним відкриттям для тих, хто любить якісні натуральні продукти. Справа в тому, що кухня греків, по-перше, сповідує ще давні традиції приготування страв, по-друге, тут законодавчо закріплений суворий контроль якості продуктів, і по-третє, самі греки такі, що ніколи не нагодують чимось несмачним або зіпсованим .

Основа тутешньої традиційної кухні - свіжий домашній хліб, оливкова олія (просто вмочати теплий хліб в олію з подрібненими травами - вже смакота), оливки всіх видів, безліч сирів, риба і морепродукти, свіжі овочі і фрукти, трави і прянощі. Все це, звичайно ж, гармонує з келихом прохолодного вина різноманітних сортів. Вино є тут головним напоєм з часів Стародавньої Греції. Греки п'ють його у величезних кількостях, але при цьому тут ніколи не побачиш п'яних. Вважається, що цей напій потрібен для розслаблення, зміцнення розуму і неспішної бесіди.

І вино, і продукти харчування греки проводять самі і дуже пручаються ввезення будь-яких імпортних продуктів.

Причина третя: греки

Жителі цієї країни викликають щиру повагу, а часом навіть захоплення. В першу чергу - через почуття власної гідності, з яким тримається будь-який грек, будь-то господар готелю або офіціант. Тут ви не побачите підлещування і улесливості щодо багатих туристів або нещирих посмішок, характерних для курортів східних країн. Можливо, коріння цього - в історичних традиціях (громадяни Афін сповідували рівність). А можливо, кожен грек відчуває, що він - частина великого народу з величезною історією, який дав світові і західної цивілізації більше, ніж будь-хто, - віру, культуру, науку, право.

У греків варто повчитися патріотизму. Вони змогли зберегти свою ідентичність, незважаючи на те, що провели століття в складі Римської та Османської імперій. Нинішнє перебування в Євросоюзі греки теж вважають чимось схожі на черговий окупації і впевнені, що скоро і це пройде. У порівнянні з тим, що вони пережили і вистояли, нинішня криза - крапля в морі. А для характеристики любові до батьківщини приведу один лише приклад. Коли турки захопили Акрополь (священне для греків місце на горі в Афінах) і почали пиляти колони Парфенона, щоб з його олов'яних стрижнів робити кулі, греки привезли до підніжжя Акрополя вози з оловом з одним проханням: ось вам олово, стріляйте в нас, тільки Парфенон не чіпайте.

Греки дуже щедрі й доброзичливі. Досить сказати, що сади і виноградники в Греції не охороняються. Дійсно, що поганого в тому, якщо мандрівник зупиниться, щоб поїсти апельсинів або винограду? Ще одна характерна риса греків - неспішність. Вони не люблять метушні.

Причина четверта: відчуття спокою і безпеки

Воно огортає вас вже в аеропорту і не залишає на протязі всього часу перебування в цій країні Воно огортає вас вже в аеропорту і не залишає на протязі всього часу перебування в цій країні. У Греції можна спокійно гуляти на самоті вночі хоч в центрі Афін, хоч на безлюдному пляжі в якийсь селі. Греки дуже виховані і ввічливі люди. Чоловікам не варто турбуватися, відпускаючи своїх дружин у відпустку: ні сороміцьких жартів слідом, ні будь-яких інших форм приставання тут не буде. Максимум - захоплені погляди. Так, греки цінують красу. Але порушувати закон і особистий простір людини - не в їхніх правилах.

На грецьких дорогах комфортно і безпечно. Проїхавши кілька тисяч кілометрів по Греції, ми не побачили жодного ДТП і жодного поліцейського. Греки дотримуються правил дорожнього руху і поважають своїх поліцейських. До речі, порада: якщо вас все ж зупинили за будь-яке порушення, не намагайтеся довести, що ви не винні, якщо ваша вина все ж є, ні в якому разі не грубо поліцейським і не пробуйте дати хабар. Неповажне ставлення до поліції тут неприпустимо і відразу ж посилює провину, а пропозиція хабара карається дуже суворо.

Злочинність в Греції на дуже низькому рівні. Відчинені двері будинків і припаркованих машин свідчать про те, що люди тут не бояться крадіжки. Бомжі і жебраки в Афінах є, але їх небагато. Місцеві бомжі свої видом нагадували давніх мудреців з картинки: вони сиділи на лавочках і дивилися вгору, про щось розмірковуючи.

Причина п'ята: православні святині

Греція - на 98% православна країна (2% - мусульмани) Греція - на 98% православна країна (2% - мусульмани). Саме звідси походить християнство. Саме тут зосереджена найбільша кількість стародавніх монастирів і храмів. Найвідоміші з них - мабуть, свята гора Афон і Метеорських монастирі, але є ще сотні інших.

Монастирі завжди мали велике значення для Греції. У візантійський період вони були оплотом православ'я, центрами освіти та духовної освіти. У період турецького панування грецькі монастирі зберігали національну ідею і православні традиції. Ченці описували житія Мучник, в монастирях зберігаються їх останки. У кожному грецькому монастирі можна відчути умиротворення і спокій, помилуватися доглянутими, що потопають у зелені монастирськими двориками, замовити молебень і купити ладан або цілющу мазь, приготовану ченцями.

У грецьких церквах багато духовності і мало комерції, яка, на жаль, стала невід'ємною частиною наших храмів. Там не прийнято призначати ціну за свічки, а священне масло бажаючі взагалі можуть набирати безкоштовно. Біля деяких храмів організовано безкоштовне проживання паломників в спеціальних гостинцах. Логіка все та ж: як можна брати гроші з людини, який приїхав сюди за покликом душі?

Причина шоста: історичні та археологічні цінності

Грекам можна поспівчувати: їм дуже складно зважитися на будь-яку будівництво, тому що велика ймовірність наштовхнутися на чергові артефакти Грекам можна поспівчувати: їм дуже складно зважитися на будь-яку будівництво, тому що велика ймовірність наштовхнутися на чергові артефакти. Нерідкі випадки, коли починали рити котлован і відразу ж закопували його назад, тому що розуміли: там "щось є". А робити з власного двору чергові розкопки із залученням археологів і іншим головним болем ніхто не хоче. Тим більше, за привласнення археологічних цінностей покарання в Греції дуже суворе - аж до довічного ув'язнення. Напевно, ні в одній країні світу так добре не збереглося безліч стародавніх експонатів. Це пояснюється сухим теплим кліматом, характером грунту і відсутністю природних катаклізмів.

На території цієї країни проходять практику студенти-археологи всього світу. Греки жартують: у нас стільки експонатів, що вони не поміщаються в музеях, і ми могли б їх експортувати в інші країни, але закон не дозволяє. На багатьох станціях афінського метро всі бажаючі абсолютно безкоштовно можуть побачити за склом артефакти з 3-4-тисячолітньою історією, викопані в процесі будівництва саме цієї станції.

Причина сьома: флора і фауна

Греція - рай для людей, які люблять красиві рослини Греція - рай для людей, які люблять красиві рослини. Лавандові і макові поля, апельсинові гаї і соснові ліси - все це є в достатку. Гори в основному покриті хвойними деревами, саме часто зустрічається рослина - середземноморська сосна. На узбережжі росте кілька видів пальм, агава, кактуси, кипариси і так далі. Але особливо дивує різноманітність фруктів, ягід, трав і овочів. Важко знайти щось, що тут не росте. Є лише відмінності між північною і південною частинами країни: наприклад, яблука і малина вирощуються на півночі, а цитрусові, персики, полуниця і черешня - на півдні.

Головне рослина Греції - це, звичайно ж, оливкове дерево. За легендою богиня Афіна подарувала його грекам в подяку за те, що вони її ім'ям назвали свою столицю. Жителі Греції дуже дорожать цим даром, вважаючи оливу чи не священним деревом.

У греків дуже трепетне ставлення до природи. Наприклад, при будівництві одного з готелів на півдні Пелопоннесу не було зрубано жодного оливкового дерева: їх пересадили в діжки, а потім висадили назад. Такою була воля господаря готелю, який вже помер. Він заповів, щоб природа цієї частини півострова залишилася недоторканою. Зараз біля готелю гніздяться сотні видів птахів, в тому числі фламінго, а коли черепахи виходять з моря відкласти яйця, працівники готелю не сплять ночами і стежать за тим, щоб всі черепашата дісталися назад в воду.

Причина восьма: оздоровлення

Само по собі перебування в Греції - вже велика користь для організму: сухий м'який клімат, хвойні ліси, гірське повітря і морська вода Само по собі перебування в Греції - вже велика користь для організму: сухий м'який клімат, хвойні ліси, гірське повітря і морська вода. Додайте сюди виключно здорову їжу - і простий рецепт корисного відпочинку готовий. Однак імператори любили оздоровлюватися грунтовніше. Наприклад, на острові Евбіа є місце, широко відоме з часів римського імператора Сила. Тут з землі б'ють гарячі ключі, насичені мінеральними солями, які допомагають лікувати безліч гінекологічних, ендокринологічних захворювань і порушень опорно-рухового апарату. Один з місцевих спа-курортів входить в десятку кращих в світі в своєму напрямку. Люди їдуть сюди з усього світу за здоров'ям і молодістю. Але якщо в спа-готелях курс ванн, масажів, інгаляцій і грязьових обгортань варто пристойну суму, то приймати гарячі ванни на каменях біля моря прямо навпроти готелю можна абсолютно безкоштовно. Це ж греки: не в їх традиціях брати гроші за те, що даровано самою природою.

Подібних місць в Греції дуже багато, а багато готелів пропонують оздоровчі процедури з більш-менш широким спектром спрямованості. Потрібно всього лише вибрати.

Причина дев'ята: відчуття свята

Греки - дуже життєрадісні і усміхнені люди Греки - дуже життєрадісні і усміхнені люди. У них є якась особлива мудрість, помітна навіть у тостах, які вони вимовляють. Тости часто звучать приблизно так: "Кожен момент життя прекрасний. Кожен день нам дарує нові події і відчуття. І він більше не повториться. Так вип'ємо ж за сьогодні - за 4 липня! Адже такого дня більше не буде!"

Кращий спосіб познайомитися з менталітетом місцевих жителів - це провести час в традиційній таверні, де греки жваво проводять вечори, вважаючи за краще телевізору і домашнім посиденьок гучне спілкування і танці до ранку. Вони цінують застілля з довгими бесідами, хорошим вином, їжею, піснями і музикою.

Квінтесенція всього цього - бузуки. Це особливий вид веселощів. У Греції кажуть, що ви ніколи не дізнаєтеся по-справжньому Грецію і греків, якщо не побачите бузуки. Назва цього дійства походить від назви струнного щипкового інструменту, схожого на лютню. Вподобаного під час свята артиста прийнято обсипати квітами, а також пригощати його вином. Часто гості вечора піднімаються на сцену і співають разом з артистами, іноді артисти йдуть в зал. Свято бузуки триває до тих пір, поки в залі залишаються глядачі. Це, звичайно, не доставляє великого задоволення жителям прилеглих будинків, і тоді вони пишуть скарги міській владі.

Причина десята: шопінг

Що варто купувати в Греції - так це хутряні вироби Що варто купувати в Греції - так це хутряні вироби. Існують навіть спеціальні шубні тури. Найбільший центр виробництва хутряних виробів - містечко Касторія. Там знаходиться найбільша в Європі виставка-продаж хутряних виробів "Едіка", де свої шуби пропонують понад 1000 місцевих фабрик. Ціна шуб коливається від 1000 до 3500 євро. У хутряних магазинах Греції, як і Туреччини, прийнято торгуватися.

Що варто купити в Греції в якості подарунка рідним і близьким? Безумовно, це оливки, масло, сир, солодощі (зокрема, унікальна грецька "Мастика") і алкоголь. Крім прекрасних грецьких вин, обов'язково варто спробувати грецькі горілки (Узо - анісова горілка з приправами, Ципурія - виноградна горілка), а також знаменитий грецький напій, які багато хто вважає коньяком або бренді - Metaxa. В Україні ні грецькі вина, ні горілки практично неможливо купити, тому варто привозити в першу чергу саме їх.


Довідка. Коротко про ціни в Греції. Турагентства пропонують пакети разом з перельотом і трансфером в середньому за такими цінами: готелі 3 * - від 750 євро на двох за тиждень, 4 * - від 1000 євро, 5 * - від 1200 євро (ціни на липень-серпень). All inclusive в грецьких готелях не практикується, в основному пропонується сніданок і вечеря або тільки сніданок.

Окремо переліт на одну людину туди і назад обійдеться в суму від 250 євро (в залежності від авіакомпанії і терміну покупки квитків).

Інші ціни:

оренда машини - від 35 євро в день;квиток в Акрополь - 12 євро;квиток в музей Акрополя - 5 євро;бензин - 1,7 євро за літр;обід на двох - від 20 євро;пляшка води (1,5 л) - 1,5 - 2 євро;морозиво - 2 євро;пляшка вина - 6-15 євро.

Дійсно, що поганого в тому, якщо мандрівник зупиниться, щоб поїсти апельсинів або винограду?
Логіка все та ж: як можна брати гроші з людини, який приїхав сюди за покликом душі?
Що варто купити в Греції в якості подарунка рідним і близьким?

Новости