Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза в Румунію: чи потрібна, за якою можна в'їхати росіянам, отримання національної з нуля

  1. види віз
  2. Туристична віза
  3. Спонсорський лист
  4. Для дітей
  5. транзит
  6. Процедура отримання візи
  7. термін оформлення
  8. В'їзд в Румунію по шенгенській візі
  9. В'їзд в Румунію по болгарській візі і візами інших держав
  10. Відмова у видачі візи

Румунія бере участь в Європейському союзі, але питання її приєднання до Шенгенської угоди залишається відкритим. Проте, росіяни можуть відвідати Румунію по шенгенській візі. Дозволяється також в'їзд за візами Болгарії, Хорватії та Кіпру. У всіх інших випадках потрібна національна віза в Румунію, яку відкривають у дипломатичних місіях країни, а також через уповноважені туристичні компанії і візові центри.

види віз

Консульство видає такі види в'їзних документів:

  • Транзитна віза «В». Відкривається, якщо маршрут подорожі пролягає через Румунію. Дає право на 5-денну зупинку в державі.
  • Короткострокова віза «С». Видається для відвідування країни з метою туризму, лікування, візиту до близьких, ділової поїздки. Дозволяє проживання в Румунії протягом 90 днів в півріччі.
  • Довгострокова віза «Д». Призначена для багаторазових візитів і дозволяє перебувати в державі понад 90 днів в півріччі.

Всі ці візи підходять тільки для в'їзду в Румунію, відвідати Шенген по ним не можна.

Туристична віза

Більшість росіян відправляється до Румунії, щоб відпочити на курортах, ознайомитися з визначними пам'ятками, пройти курс лікування в місцевих клініках або відвідати близьких. Для цих цілей відкривається короткострокова віза «С», яка поділяється на кілька типів:

  • Туристична;
  • Ділова;
  • Гостьова;
  • Студентська.

Детально зупинимося на туристичній візі. Для її отримання знадобляться документи:

  1. Закордонний паспорт з 3-місячним запасом і його копія (розвороти з відмітками і виданими візами).
  2. Оригінал і копія попереднього закордонного паспорта.
  3. візова анкета . Записи вносяться на латиниці. Бланк підписується особисто заявником. За дітей підпис ставлять батьки. зразок представлений за посиланням .
  4. Кольорове фото розміром 3,5х4,5 см.
  5. Медстраховка з покриттям в 30000 EUR. Вартість поліса залежить від умов страхування і віку заявника.
  6. Проїзні квитки в обидва кінці. Якщо поїздка здійснюється на особистому транспорті, надаються документи (оригінали та копії) на машину, водійське посвідчення, страховка «Зелена карта», довіреність на автомобіль.
  7. Підтвердження матеріального добробуту з розрахунку 50 EUR на туриста, але не менше 500 EUR на всю поїздку (приймаються виписки з банку, дорожні чеки).
  8. Турваучер або бронь готелю з зазначенням ПІБ заявника, дати його народження, паспортних даних.
  9. Копія російського паспорта (всі сторінки з записами).
  10. Довідка від роботодавця на оригінальному бланку з зазначенням реквізитів компанії, посади, стажу роботи, розміру окладу (не менш 30000 рублів). Безробітні надають спонсорську лист або тільки банківську виписку.

Для пенсіонерів:

Для студентів і учнів:

  • Довідка з навчального закладу.
  • Довідка з банку (із залишком не менш 50000 рублів) або спонсорську лист.

Приватна поїздка:

  • Нотаріально завірена запрошення від громадянина Румунії.

Діловий візит:

  • Запрошення від румунської компанії, в якому відображаються дані обох сторін, термін і мета поїздки, даються гарантії проживання та оплати витрат.

Спонсорський лист

Спонсорами можуть виступати лише близькі родичі, якими, з точки зору румунського Посольства, є подружжя і діти. У листі даються гарантії, що всі витрати по поїздці спонсор бере на себе, включаючи оплату проживання, харчування, медпослуг. До листа додається документ, що підтверджує родинні зв'язки, копія паспорта спонсора та довідка з його роботи (або банківська виписка).

Для дітей

Діти старше 14 років подорожують по власним закордонними паспортами, неповнолітні молодшого віку можуть бути вписані в документи своїх батьків. На дитину заповнюється окрема візова анкета і готується повний пакет документації.

В основних паперів додається копія свідоцтва про народження. При поїздці тільки з одним батьком від другого надається згода на виїзд з РФ, завірене нотаріусом. Якщо дитина подорожує самостійно або з третіми особами, готується згоду на виїзд від обох батьків.

Якщо на дитину в'їзний документ запитується окремо, то необхідно зробити копії діючих віз батьків, які супроводжують неповнолітнього в поїздці.

транзит

Допускається безвізовий транзит через Румунію, якщо мандрівник не планує виходити з аеропорту, а пересадка на наступний рейс відбудеться в найближчі 24 години.

На кордоні надаються:

  1. Квитки в третю країну і при необхідності візу;
  2. Бронь готелю в країні кінцевого проходження (приймаються електронні роздруківки броні, зробленої через інтернет).

Якщо транзитне перетинання Румунії перевищує 24 години, оформляється віза категорії «В», яка дає право на 5-денну зупинку в державі. Слід підготувати:

  • Закордонний паспорт з «запасом» в 3 місяці і його копія.
  • Одне кольорове фото розміром 3,5х4,5 см.
  • стандартна анкета , Заповнена на латиниці.
  • Копія російського паспорта.
  • Проїзні квитки по всьому маршруту подорожі.

Можливий безвізовий транзит, якщо росіянин в'їжджає в країну по хорватської, кіпрської або болгарської візою. Також транзитну візу не оформляють власники шенгену і ВНЖ Євросоюзу.

Процедура отримання візи

Підготовлені документи заявник передає особисто в дипломатичні місії Румунії, через турагентства або візові центри. Росіяни, що відкривають візу через Посольство Румунії в Москві, повинні попередньо подати електронну заявку на сайті www.eviza.ro. При цьому потрібно дотримуватися наступного алгоритму:

  1. Зареєструватися на сайті www.eviza.ro, підтвердити зазначену електронну пошту.
  2. Слідуючи інструкціям системи, заповнити анкету, послідовно вказавши особисту інформацію, мета і терміни поїздки. Всі дані вносяться тільки на латиниці.
  3. Завантажити відскановані копії всіх необхідних документів. При цьому розмір файлів не повинен перевищувати 2 Мб.
  4. Роздрукувати і підписати анкету, яка буде згенеровано в форматі PDF після внесення всіх даних.
  5. Надіслати заявку на розгляд, як зазначено на сайті. Якщо анкета заповнена некоректно або завантажені документи, не відповідають вимогам, то заявка повертається відправнику із зазначенням причин. У такій ситуації слід внести коригування та відправити заявку заново. При правильному оформленні заявка на візу затверджується, а заявник одержує на адресу електронної пошти відповідне повідомлення із запрошенням на співбесіду.
  6. Відправитися в Посольство в зазначений час, захопивши з собою оригінали документів та квитанцію про оплату збору. Встановлено стандартний розмір збору - 35 EUR для звичайної візи (розгляд до 10 днів), 70 EUR - для термінової (до 3 днів). Ряд росіян можуть не оплачувати збір. Наприклад, неповнолітні до 6 років, інваліди, родичі громадян Євросоюзу. Після співбесіди заявка обробляється протягом 5 днів (для звичайної візи «С») або 3 днів (для термінової візи).

Росіяни, які подають документацію в Генконсульства Санкт-Петербурга і Ростова-на-Дону, можуть також відправити попередню заявку через інтернет. Це скоротить час розгляду з 10 до 5 днів. Також з'явиться можливість відстежити статус заяви через особистий кабінет.

Віза при первинному зверненні відкривається строго на число днів, зазначених у броні готелі або запрошенні листі. При цьому загальний термін проживання в державі з урахуванням всіх візитів до Румунії не може перевищувати 90 днів в півріччі. Для тривалого знаходження відкривається довгострокова віза «Д», докладна інформація про яку представлена ​​на сайті дипмісії Румунії (http://moscova.mae.ro/ru/node/580).

термін оформлення

Заява розглядається протягом 10 днів з дати подання. Іноді цей період збільшується до 30 днів, якщо необхідна додаткова перевірка документів. Термінову візу відкривають за 3 дні. Але потрібно надати документи, що підтверджують терміновість поїздки.

В'їзд в Румунію по шенгенській візі

В'їхати в Шенгенську зону з румунської візі не можна. Але існують особливі умови для росіян, які неодноразово ставали володарями шенгенських віз (тобто мають у своєму розпорядженні дворазовим або багаторазовим шенгеном, так як умови видачі віз такої кратності в більшості випадків передбачають як мінімум друге звернення) або мають ВНЖ Євросоюзу. Ці особи можуть вільно відвідувати Румунію і залишатися в країні до 90 днів (але в рамках дії шенгену) без візи. При цьому дні проживання в державі не віднімаються із загального часу, який можна провести в зоні.

В'їзд в Румунію по болгарській візі і візами інших держав

Болгарія, Кіпр і Хорватія, як і Румунія, є членами Євросоюзу, але не входять до Шенгену. Росіяни, які мають болгарські, кіпрські або хорватські візи, зможуть побувати в державі без неодмінного оформлення румунських в'їзних документів.

Відмова у видачі візи

Румунія кількох років намагається увійти до Шенгенської зони, тому її візова політика, в цілому, збігається з правилами, прийнятими в Євросоюзі або багато в чому до них наближена. Це відноситься і до строгості перевірки документів при зверненні за візою. У ряді випадків заявник може отримати відмову. Найбільш часті причини відмови:

  1. Неправильно оформлена документація, надання неповного переліку паперів.
  2. У заявника відсутня серйозна мотивація для повернення в РФ (не перебуває в шлюбі, не має дітей або постійного місця роботи).
  3. Надання фальшивих документів. Наприклад, підроблених довідок з роботи. Іноді співробітники консульства передзвонюють за телефонними номерами, вказаними в якості робітників. Якщо інформація про працевлаштування заявника не підтверджується, в візі відмовляють.
  4. Іноземець має чистий паспорт, тобто раніше поїздок за кордон він не скоював. У такій ситуації у консульського співробітника може з'явиться думка, що заявник, можливо, не планує повернутися додому.

Корисні адреси

Посольство Румунії в Москві

  • адреса: Москва, ул.Мосфільмовская, д.64
  • тел .: +7 (499) 143-04-24
  • факс: +7 (499) 143-04-49
  • веб-сайт: www.moscova.mae.ro/ru

Румунське Генконсульство в Санкт-Петербурзі

  • адреса: Санкт-Петербург, вул. Горохова, д. 4
  • тел .: +7 (812) 312-61-41
  • факс: +7 (812) 312-61-41
  • електронна пошта: [email protected]
  • веб-сайт: www.sanktpetersburg.mae.ro

Посольство РФ в Бухаресті

  • адреса: м.Бухарест, ш.Кіселева, буд.6, сектор 1
  • тел .: (+4021) 222-31-70
  • факс: (+4021) 222-94-50
  • електронна пошта: [email protected]
  • веб-сайт: www.romania.mid.ru

Відео: Румунія в програмі "Орел і Решка"

1: Трансільванія

2: Карпати

Новости