Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза на Кубу не потрібна росіянам і білорусам, але потрібно українським громадянам

  1. Летимо на Острів Свободи!
  2. З візою або без?
  3. Документація для «безвіза»
  4. Тонкощі заповнення міграційної карти
  5. Сертифікат про відсутність громадянства Куби
  6. Кубинський вояж з дітьми
  7. Продовження безвізового перебування
  8. Весілля на Острові Свободи
  9. Візовий в'їзд
  10. Де оформляється віза
  11. оплата візи
  12. візова документація
  13. Як в'їжджають до Республіки Куба туристи з Білорусії
  14. Необхідність у візі
  15. Як в'їжджають на Острів Свободи громадяни України
  16. Особливості туристичної візи
  17. адреси посольств
  18. Посольство Росії в Кубі
  19. Посольство Куби в Білорусії

Між нашою країною і Кубою протягом багатьох десятиліть зберігаються дружні стосунки. Незважаючи на величезні відстані між двома державами багато росіян вибирають Острів Свободи в якості місця відпочинку. Прилітають в карибської республіку і нетуристичні категорії громадян РФ. Про можливості безвізового відвідування кубинської території, а також про те, як оформляється віза на Кубу, ви дізнаєтеся з нашої статті.

Летимо на Острів Свободи!

Республіка Куба - острівна держава, розташована в Карибському морі. Країна займає острови Куба, Хувентуд і безліч дрібних острівців.

Країна займає острови Куба, Хувентуд і безліч дрібних острівців

Карта Куби

Щорічно карибська держава відвідують сотні тисяч іноземців. У 2015 р наприклад, там побувало 3,5 млн. Туристів. Зарубіжних гостей привертають самобутній соціалістичний побут і колоритна культура, мальовнича природа та історичні пам'ятки, бурхливе нічне життя і багатолюдні національні фестивалі і свята, пляжний відпочинок і водний спорт, невисокі ціни і привітність місцевих жителів.

Насолодитися запальними ритмами Острова Свободи можуть і російські громадяни. Але чи потрібна російським віза на Кубу? Давайте з'ясуємо!

З візою або без?

Республіка Куба з великою гостинністю відноситься до наших співвітчизників. Побувати на її території візитери з Росії можуть в безвізовому порядку. Правда, «безвіз» має ряд умов. Дотримуватися їх слід неухильно.

Правила безвізового в'їзду і перебування в карибської державі такі:

  1. Цілі відвідування - суто туристичні.
  2. Перебувати на островах дозволено 30 днів. Термін перебування відраховується від дати прильоту.
  3. При собі необхідно мати закордонний паспорт. Його мінімальний термін придатності - 1 місяць на момент виїзду.
  4. Раніше при вильоті з країни іноземці платили по 25 кубинських конвертованих песо з людини. Але з 2015 р аеропортовий збір на Кубі автоматично включається в ціну авіаквитка.

При проходженні всім цим вимогам віза росіянам не буде потрібно. Однак потурбуватися підготовкою деяких паперів все-таки доведеться. Втім, список документів мінімальний.

Документація для «безвіза»

По-перше, як ми вже писали, туристам знадобиться закордонний паспорт. В цей документ поставлять в'їзний штамп. Тепер, коли відносини між Кубою і США поступово нормалізуються, кубинські печатки в паспорті не стануть перешкодою для відвідування Сполучених Штатів.

По-друге, приїжджим треба мати на руках медстраховку на весь час перебування. Страховка при поїздці на Кубу обов'язкове.

Медичний поліс рекомендується купити заздалегідь в одній з організацій-партнерів «Asistur». Це єдина страхова компанія острівної держави. Також страховку можна придбати на кордоні, після прильоту на острови, або в Гавані, за адресою вул. Прадо, д. 208.

І третій документ, який подається по прибуттю на кубинську територію - міграційна карта. Про неї варто поговорити окремо.

Зверніть увагу! Ніякі додаткові папери у «безвізових» росіян не питають. Тим не менш, деякі туристи беруть для підстраховки підтвердження платоспроможності ($ 50 на людину в добу) і готують до показу на кордоні квитки туди-назад.

Тим не менш, деякі туристи беруть для підстраховки підтвердження платоспроможності ($ 50 на людину в добу) і готують до показу на кордоні квитки туди-назад

Авіаквиток Москва - Гавана

Тонкощі заповнення міграційної карти

Шукати бланк картки самостійно не доведеться. Потрібну форму безкоштовно видадуть в літаку або кубинському аеропорту.

Заповнити «міграційні карти» не важко. При необхідності можна попросити допомоги у бортпровідника або співробітника прикордонного контролю.

Підказка щодо заповнення міграційної картки

Міграційна карта Куби заповнюється англійською друкованими літерами. Потрібні 2 примірника карти. Один бланк подається в аеровокзалі на паспортному контролі. Другий бланк слід зберегти до кінця турне і продемонструвати при вильоті з островів.

Туристам на замітку! За словами бувалих мандрівників, «міграційні карти» для громадян РФ карибська республіка вже давно скасувала. З 2015 р «безвізові» росіяни подають при в'їзді тільки закордонний паспорт і медстраховку.

Сертифікат про відсутність громадянства Куби

Перед відвідуванням Острова Свободи варто загострити увагу на ще одному документі. Це сертифікат, що підтверджує відсутність кубинського громадянства. Він знадобиться іноземцям, які народилися в Кубі в 1960-ті рр. і пізніше - аж до теперішнього часу.

Справа в тому, що будь-яка дитина, яка з'явилася на світ в карибської республіці, набуває її громадянство автоматично. Це стосується і дітей, чиї матері в момент народження дитини перебували в острівній країні у відрядженні. Якщо в закордонному паспорті такої дитини місцем народження записана Куба, він вважається кубинським громадянином. Це потрібно мати на увазі, плануючи подорож на острови.

Законодавство держави зобов'язує всіх кубинців мати дозвіл на виїзд з республіки і в'їзд на її територію. Тому що народилися в Кубі жителям Росії рекомендується отримати сертифікат про відсутність кубинського громадянства. Він запитується в посольстві Острова Свободи в Москві. Для оформлення документа подаються:

  • Заява;
  • закордонний паспорт;
  • копія російського паспорта або іншого документа про громадянство РФ;
  • фотознімок паспортного розміру;
  • квитанція про оплату збору (послуга обійдеться в $ 100).

Сертифікат буде готовий за 3 дні. Щоб уникнути можливих проблем бажано мати його при кожному відвідуванні Куби (як туристичному безвізовий, так і будь-якому візовому). Документ багаторазовий. Запитувати його повторно для другої і наступних поїздок не знадобиться.

Кубинський вояж з дітьми

Окремо варто уточнити, чи потрібна віза на Кубу для росіян, які не досягли повноліття. Ні, не потрібна. Звичайно, за умови, що юний громадянин відповідає умовам безвізового в'їзду і перебування.

Діти, яким ще немає 14 років, можуть в'їхати в республіку за своїм закордонним паспортом або за загранніку батька, теж бере участь в поїздці. У батьківському паспорті повинна бути відповідна запис про дитину і обов'язково його фотографія. Підлітки старше 14 років відвідують острівна держава тільки з персональним «заграном».

Важливо знати! Дитина і батько, які прибули на Острів Свободи разом, через особисті обставини можуть покинути його по-окремо. Якщо тато / мама юного мандрівника вилітає раніше, йому / їй треба довести, що дитина не залишилася без піклування.

Продовження безвізового перебування

30 днів «безвіза» дозволяється пролонгувати, не залишаючи країну і не отримуючи кубинську візу. Для продовження безвізового перебування слід звернутися до найближчого відділення міграційної служби. Зацікавлена ​​особа пред'являє:

  • Закордонний паспорт з прикордонним штампом. Мінімальний термін придатності паспорта - плюс 1 місяць на момент виїзду.
  • Чинну медстраховку.
  • Спеціальну марку PRORROGA, куплену в банку. Ціна марки - 25 песо за 1 місяць продовження. У міграційному офісі марку вклеїти в ваш заграннік.
  • Житлові гарантії (на вимогу).

Спочатку перебування пролонгується на 30 днів. Незадовго до їх закінчення купується ще одна PRORROGA. І заявник вдруге йде в міграційну службу з вищепереліченими документами і продовжує візит ще на 30 днів.

І заявник вдруге йде в міграційну службу з вищепереліченими документами і продовжує візит ще на 30 днів

Так виглядає марка PRORROGA

Всього продовжити «безвіз» допустимо максимум до 90 діб спільного перебування (30 перших днів з моменту в'їзду плюс 60 додаткових). В окремих випадках скористатися PRORROGA можна в третій раз (сумарне перебування 120 днів).

Рекомендація туристам! Продовжити безвізове перебування можна ще одним способом - на день-два вилетіти з республіки і повернутися назад. 30-денний «безвіз» почне відраховуватися заново.

Весілля на Острові Свободи

Укласти шлюб на Кубі мріють багато женихи і особливо нареченої. Красиві безлюдні острови і мальовничі сонячні пляжі - чудове місце для проведення весілля.

У карибської державі шлюби між кубинцями і іноземцями, а також між іноземними громадянами реєструються за міжнародними законами. Іноземці, які бажають одружитися на території республіки, надають ряд паперів:

Категорії іноземних наречених і женихів Документи Незаміжні / неодружені

  1. Свідоцтво про народження
  2. Доказ, що раніше громадянин не перебував у шлюбі:
    • отримане максимум за півроку до подачі
    • видається мерією або оформляється нотаріально

розлучені

  1. Свідоцтво про народження
  2. Свідоцтво про розірвання шлюбу

Вдови / вдівці

  1. Свідоцтво про народження
  2. Свідоцтво про укладення шлюбу
  3. Свідоцтво про смерть чоловіка / дружини

Подається документація завіряється російським посольством в Гавані і кубинським МЗС. Також всі свідчення переводить сертифікований перекладач. Оригінали та переклади додатково легалізуються.

Візовий в'їзд

Місячний «безвіз» з можливістю продовження не позбавляє деяких наших співвітчизників від необхідності отримувати візовий документ. Кубинська віза обов'язкове для наступних категорій росіян:

  • особи, які планують жити в острівній державі тривалий час;
  • бізнесмени;
  • працевлаштовано громадяни;
  • школярі та студенти, що надійшли на навчання;
  • люди, що проходять лікування.

Зазвичай термін дії кубинських в'їзних паперів становить від півроку до 1 року. Перебувати в республіці на їх підставі можна 1-3 місяці з можливістю продовження перебування.

Де оформляється віза

Віза на Кубу для росіян відкривається в посольстві карибської держави в Москві. В'їзні документи видаються на підставі відповідного запрошення кубинської сторони. Подати клопотання дозволяється одним із способів:

  • особисто;
  • поштою;
  • через довірену особу;
  • за допомогою уповноваженої організації.

Як правило, заяви розглядаються 5-7 днів (не рахуючи вихідних і свят). Щоб прохання було прийнято до розгляду, необхідно сплатити консульський збір.

оплата візи

Вартість візи на Кубу залежить від того, яким способом було подано клопотання. Якщо заявник особисто приніс документи в дипмісію, консульський збір складе $ 30. Гроші вносяться готівкою або через термінал банку або банківським переказом.

Якщо заявка направляється поштою, збір буде дорівнює $ 50. При цьому вислати кошти поштою не можна. Посольство поверне їх заявнику тим же способом, знявши з себе всю відповідальність за переміщення грошей. Суму слід перевести через термінал або банк.

Якщо прохання подається через уповноважену особу / організацію, консульський збір складе $ 50. Гроші вносяться готівкою, через термінал або перекладом.

Гроші вносяться готівкою, через термінал або перекладом

Зразок кубинської візи

візова документація

Будь-яка віза на Кубу оформляється для росіян при подачі певних паперів. Список документації для різних типів віз представлений в нашій таблиці:

Види віз Документи Сімейна A-2:

  • призначена для подружжя та дітей кубинців
  • видається для в'їзду на постійне проживання з метою возз'єднання з рідними
  1. закордонний паспорт
  2. Фото паспортного формату
  3. Запрошення від кубинського родича
  4. Підтвердження сімейних зв'язків (копія свідоцтва про шлюб або про народження)

Бізнес-віза:

  • призначена для робітників і ділових поїздок
  • за отриманням слід звертатися в комерційний офіс посольства після того, як дипмісія схвалила запрошення, вислане кубинською стороною
  1. При особистому зверненні в дипвідомством:
    • анкета
    • закордонний паспорт
    • фотокартка
    • чек про оплату збору
  2. При подачі документів поштою:
    • анкета
    • закордонний паспорт
    • фотокартка
    • чек про оплату збору
    • конверт з достатньою кількістю марок і адресою для повернення паспорта з візою

Журналістська D-6:

  • призначена для виконання професійної діяльності
  • за отриманням слід звертатися в прес-службу посольства після того, як дипвідомством схвалив запрошення, вислане кубинською стороною
  1. При особистому зверненні в диппредставництво:
    • анкета
    • закордонний паспорт
    • фотознімок
    • квитанція про оплату збору
  2. При подачі документів поштою:
    • анкета
    • закордонний паспорт
    • фотознімок
    • квитанція про оплату збору
    • конверт з достатньою кількістю марок і адресою для повернення паспорта з візою

Зверніть увагу! Медична страховка на Кубу з іншими візовими паперами не подається. Але її необхідно мати при перетині кордонів островів.

Але її необхідно мати при перетині кордонів островів

Приклад медстраховки для закордонної поїздки

Як в'їжджають до Республіки Куба туристи з Білорусії

Білоруські громадяни, як і росіяни, звільнені від візових формальностей при поїздках в острівну державу. Умови «безвіза» для білорусів точно такі ж, як і для гостей з РФ:

  1. Цілі візиту обмежені туризмом.
  2. Час перебування - 30 днів від дати прибуття.
  3. У літаку або аеропорту заповнюється і подається на прикордонний контроль міграційна картка (2 примірники). Новий бланк міграційної карти, введений в обіг кілька років тому
  4. На кордоні обов'язково пред'являється закордонний паспорт. Термін дії закордонного паспорта для Куби - не менш 1 місяця з моменту від'їзду з карибської країни.
  5. При собі у мандрівника повинна бути медстраховка.
  6. У виняткових випадках туриста можуть попросити продемонструвати:
    • зворотний квиток;
    • фінансові гарантії з розрахунку $ 50 на людину щодня (готівкові, тревел-чеки, банківські виписки).

Головне про відвідування Куби білорусами

Щоб продовжити безвізовий візит на місці, білоруські мандрівники подають в міграційну службу:

  • «Закордонний» терміном придатності не менше 1 місяця на момент повернення на батьківщину;
  • діючий страховий поліс;
  • куплену в банку марку PRORROGA (25 песо за 1 місяць продовження);
  • підтвердження забезпеченості житлом (на вимогу).

Перебування пролонгується на термін до 90 діб.

Перебування пролонгується на термін до 90 діб

Марка PRORROGA, вклеєна в закордонний паспорт

Необхідність у візі

Віза на Кубу для білорусів потрібна в тих же ситуаціях, що і для росіян. Вона відкривається для в'їзду з метою:

  • постійного проживання;
  • ведення бізнесу;
  • трудової діяльності;
  • навчання;
  • лікування.

Запросити в'їзний документ громадяни Білорусії можуть в кубинському посольстві в Мінську. Здобувачі подають:

  • анкету;
  • фотокартку 35 на 45 мм;
  • оригінал закордонного паспорта і копії сторінок з записами;
  • запрошення кубинської сторони;
  • підтвердження спорідненості з кубинцем (в разі в'їзду для возз'єднання з сім'єю);
  • платіжку про внесення консульського збору.

Термін виготовлення візи - 7 днів. Безповоротний збір за обробку клопотання - $ 70. У разі експрес-оформлення вартість візи становитиме $ 90. У цьому випадку рішення буде прийнято через 3 дні після подачі заявки.

У цьому випадку рішення буде прийнято через 3 дні після подачі заявки

Журналістська віза D-6

Як в'їжджають на Острів Свободи громадяни України

На відміну від росіян і білорусів, віза на Кубу для українців потрібно в обов'язковому порядку. Вона необхідна навіть для туристичних поїздок, що тривають менше 30 днів.

Українські заявники подають прохання в кубинське посольство в Києві. Обов'язкові документи такі:

  1. Анкета.
  2. Фотознімок 35 на 45 мм.
  3. Закордонний паспорт терміном дії від 1 місяця на момент виїзду з Куби.
  4. Копії всіх сторінок закордонного паспорта з відмітками.
  5. Український паспорт.
  6. Резерв авіаквитків.
  7. Підтверджена бронь готелю чи інші житлові гарантії.
  8. Запрошення кубинської сторони (для гостьової, ділової, робочої, навчальної, медичної поїздки).
  9. Підтвердження спорідненості з кубинським громадянином (при відвідуванні рідних).
  10. Чек про сплату консульського збору. Суми виплат такі ж, як і для росіян. Якщо документи подаються особисто, претендент оплачує $ 30. Якщо ж заяву направляється поштою або передається через треті руки, збір зросте до $ 50.

Розгляд досьє займе 1 тиждень.

Особливості туристичної візи

Віза на Кубу для українців, видана з метою туризму, являє собою не звичну наклейку в паспорт. Це буде так звана туристична картка терміном дії 30 днів. Вона виглядає як листок, поділений на дві частини.

Вона виглядає як листок, поділений на дві частини

Туристична віза на Кубу для українців

По прибуттю мандрівника в карибська держава картку розділять навпіл. Одна частина залишиться у співробітника прикордонного контролю, другу віддадуть приїжджому. Втрачати цей лист не можна. Він гарантує безперешкодне перебування на кубинській території.

адреси посольств

Посольство Куби в Росії

  • Адреса: м Москва, вул. Б. Ординці, д. 66 (метро «Добринінський»)
  • Телефон: +7 (495) 933-79-50 (додатковий 111, 117, 119)
  • E-mail: [email protected]

Посольство Росії в Кубі

  • Адреса: м Гавана, Мірамар, 5 Авеніда № 6402 (між 62-ій і 66-ї вул.)
  • Телефон: (8-10-537) 204-10-80 / 85, 204-26-28 / 86
  • Телефон екстреного зв'язку в разі НС: + 535-263-02-77
  • E-mail: [email protected]

Посольство Куби в Білорусії

  • Адреса: м Мінськ, вул. Червонозоряна, д. 13 (метро «Площа Перемоги»)
  • Телефон: +375 17 200-03-83

Посольство Куби в Україні

  • Адреса: м Київ, Бехтерівський пров., Буд. 5 (метро «Лук'янівська»)
  • Телефон: +380 44 486-57-43
  • E-mail: [email protected]

З візою або без?
Але чи потрібна російським віза на Кубу?
З візою або без?

Новости