Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Віза Д | Допомога російськомовним жителям Болгарії

  1. Підстави для отримання візи Д в Болгарію:
  2. Оформлення візи Д: особливості та нюанси.
  3. Документи для візи Д
  4. Список необхідних документів.

Віза Д це початковий етап переїзду в Республіку Болгарія. Ця віза довгострокового перебування, яка видається представникам іноземних держав на термін 180 днів протягом яких іноземцю слід оформити ВНЖ або ПМЖ в Болгарії. Нерідко візу Д називають імміграційної. Віза Д це початковий етап переїзду в Республіку Болгарія

Підстави для отримання візи Д в Болгарію:

Отримати візу Д можливо по декількох підставах, чітко прописаним в болгарському законодавстві. Так як довгострокова віза Д, по своїй суті, є початком отримання ВНЖ, а після і ПМЖ, то і перелік підстав для її отримання аналогічний:

1. Професійна міграція. Для цього необхідно отримати дозвіл на трудову діяльність в Міністерстві праці республіки, а також укласти офіційний трудовий договір з однією з болгарських організацій. Розраховувати на отримання візи Д можуть іноземці, які виконують в країні свої професійні обов'язки за деякими міжнародними договорами. Під цей пункт підпадають наукові співробітники, акредитовані в Болгарії журналісти іноземних ЗМІ і т.д.

2. Бізнес еміграція. Отримати довгострокову візу можуть також і бізнесмени, які відкрили в Болгарії власну справу. При цьому на створеному підприємстві має працювати не менше 10 болгарських громадян. Оформити візу Д в Болгарію можуть торгові представники зарубіжних компаній, а також особи, які отримали дозвіл на заняття в країні приватною практикою (юристи, медики і т.п.). Крім цього, для отримання візи Д можна інвестувати великі фінансові кошти в економіку або нерухомість країни. Станом на 2016 році ця сума становить 300 тис. Євро, але в даний момент в парламенті і уряді країни розглядається можливість зниження планки.

3. Сімейні обставини. Отримання візи Д, як і в будь-якій державі Євросоюзу, можливо в якості акту злуки сім'ї, коли іноземець укладає шлюб з громадянином РБ (або особою, яка одержала ВНЖ, ПМЖ), при цьому вибирає балканську республіку в якості місця свого проживання. Неповнолітні діти чоловіка-іноземця теж мають право на отримання довгострокової візи. Також отримати довгострокову візу можуть батьки болгарського громадянина (особи, яка отримала ВНЖ), за умови підтвердження своєї фінансової спроможності.

4. «Заможний пенсіонер». Під цей статус підпадають іноземні пенсіонери, які мають стабільний дохід і рахунок в одному з болгарських банків або банків країни проживання на 1000 євро. Як доходів можна вказати пенсії та допомоги від іноземної держави, ренту від переданого в найм житла, дивіденди від акцій і т.п.

5. Представники некомерційних організацій. Наприклад, співробітники культурних або наукових організацій, що діють в Болгарії. При цьому треба врахувати, що така організація повинна отримати дозвіл на свою діяльність від органів національної безпеки і МВС.

6. Пацієнти, що надійшли на тривале лікування в болгарські медичні установи або санаторії. При цьому тривалість лікування повинна перевищувати півроку.

7. Студенти, які вступили на навчання до ВНЗ країни.

8. Іноземці, які перебувають під особливим покровительством Болгарської держави. Простіше кажучи - до цієї категорії відносяться біженці, тимчасово переміщені іноземці, політичні емігранти.

Оформлення візи Д: особливості та нюанси.

З огляду на велику популярність даного напрямку у громадян колишнього СРСР, часто виникає питання: «Як отримати візу Д в Болгарію? ». Оформити довгострокову візу можливо в болгарському посольстві і генеральних консульствах. У Росії вони знаходяться в Москві і Санкт-Петербурзі.

У багатьох містах Росії є болгарські візові центри, але довгострокова віза в них не оформляється - вони, як правило, розраховані на видачу тимчасових, наприклад, туристичних, віз. Кожен претендент повинен особисто бути присутнім при подачі прохання про оформлення візи Д. Болгарські закони не роблять ніяких винятків ні для кого - особиста явка обов'язкова і для дітей, і для інвалідів. Ніяких оформлень візи за дорученням не допускається. Зазвичай прийом документів здійснюється до 09:00 або 12:30, але краще буде уточнити час на сайті або по телефону.

На відміну від багатьох країн ЄС, віза Д в Болгарії для власників нерухомості не передбачена. Виняток - великі інвестиції, що перевищують 300 000 євро, що підпадає під пункт «інвестування в економіку».

Документи для візи Д

Всі документи повинні подаватися в двох примірниках - оригінал і копія. Серед особливостей слід зазначити різний набір документів, необхідний при подачі заяви за різними підставами. Скажімо, якщо ви претендуєте на отримання візи по підставі «возз'єднання сім'ї», то знадобляться одні документи, а якщо як «заможний пенсіонер» - інші.

Про всі нюанси пакету документів при різних мотивах отримання візи, найкраще впоратися в консульстві або посольства. Або на сайті компанії «РусБг» в розділі «Корисне». Всі документи, що подаються росіянами, повинні бути переведені на болгарський, а переклад офіційно завізований в консульстві, або перекладач повинен мати офіційну акредитацію в консульстві. Для легалізації документів в будь-якому випадку доведеться запевнити їх у консульстві або у болгарського нотаріуса.

Оформлення візи Д в Болгарію може несуттєво відрізнятися для громадян різних держав. Наприклад, оформлення візи Д в Болгарію для українців дещо простіше, ніж для росіян. Українцям не доведеться, наприклад, завіряти переклади документів в болгарському консульстві - всі переклади робляться вже в Болгарії. Є ще кілька незначних нюансів, що відрізняють отримання візи Д в Болгарію для росіян від отримання аналогічної візи для громадян України, хоча в загальних рисах вся процедура дуже схожа, аж до переліку необхідних документів.

Список необхідних документів.

Як вже зазначалося вище, різні підстави для отримання довгострокової візи вимагає своїх документів. Але при цьому є «базовий пакет», однаковий для всіх претендентів:

  • Анкета. Бланк можна скачати в розділі «Корисне». ( тут можна завантажити анкету, а тут подивитися приклад її заповнення);
  • Закордонний паспорт. Дата закінчення дії паспорта повинна на 180 днів перевищувати дату закінчення поїздки в Болгарію. Тому, якщо ви збираєтеся перебувати в балканській республіці кілька років, продовжуючи візу або ВНЖ, то слід заздалегідь подбати про отримання довгострокового ( «біометричного») паспорта, що діє 10 років.
  • Фотографії. Дві фото розміром 3,5 на 4,5 см, зроблені на світлому фоні. Допускається фото в незатемнённих окулярах.
  • Медичний страховий поліс. Спеціальний страховий поліс можна замовити або в болгарських страхових компаніях, або отримати поліс міжнародного зразка в у російських страховиків. Компанія «РусБг» також надає послуги оформлення страхових полісів. Головна умова - сума страховки не повинна бути нижче 30 тис. Євро. (Замовити страховку онлайн і отримати безкоштовну консультацію можна тут )
  • Довідка про наявність на вашому рахунку грошових коштів. Для отримання візи Д вам доведеться довести вашу «спроможність». А точніше - пред'явити виписку банку про наявність у вас необхідної суми в одному з банків Болгарії або країни проживання.
  • Довідка з МВС. Щоб підтвердити свою «соціальну безпеку», знадобиться довідка про відсутність судимості, яка виходить в органах МВС РФ за місцем реєстрації.
  • Документи про оренду або придбання житла. Без цього документа отримати довгострокову візу також неможливо. Тому претендентові візи необхідно заздалегідь подбати про це - придбати або орендувати житло в Болгарії, а договір (акт) купівлі-продажу або оренди з копією додати до решти пакету документів.

Віза видається строком на 6 місяців, при чому перебувати в Болгарії можливо буде протягом усього терміну дії візи Д.

РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ КОМПАНІЇ RUSBG ЗА 5 РОКІВ:


- 2500 отримали візу Д в Болгарію;
- 500 придбали нерухомість;
- 500 відкрили свої фірми і ведуть бізнес;
- 0 відмов.

Новости