Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тонкощі оформлення візи для поїздок до Хорватії

  1. Які види віз видає Хорватія
  2. В'їзд до Хорватії за шенгенськими візами
  3. В'їзд до Хорватії за візами Болгарії, Кіпру, Румунії
  4. В'їзд до Хорватії за візами категорії D і посвідки на проживання країн Шенгену
  5. Хорватська туристична віза
  6. Бізнес-віза до Хорватії
  7. Хорватська гостьова віза
  8. Хорватська робоча віза
  9. Хорватська транзитна віза
  10. Як отримати хорватську візу
  11. Які документи можуть знадобитися додатково
  12. В які терміни розглядається питання про видачу візи і в скільки це обійдеться
  13. Як відстежити статус розгляду документів на хорватську візу
  14. Наскільки велика ймовірність відмови у видачі візи
  15. на Закінчення

Ділові та туристичні поїздки по світу поступово стають невід'ємною частиною життя все більшого числа жителів СНД. Однак часом для поїздки за кордон недостатньо мати лише фінансові можливості і бажання. Для в'їзду до багатьох країн потрібен спеціальний дозвіл - віза. Дозвіл на в'їзд слід отримувати в дипломатичних представництвах країни відвідування, розташованих за її межами. За цими ж правилами оформляється віза до Хорватії.

За цими ж правилами оформляється віза до Хорватії

  • В які терміни розглядається питання про видачу візи і в скільки це обійдеться
  • Як відстежити статус розгляду документів на хорватську візу
  • Наскільки велика ймовірність відмови у видачі візи
  • На закінчення
  • Тонкощі оформлення візи в Хорватію: Відео

Якщо ви плануєте поїздку за кордон, в більшості випадків вам буде потрібно відкрити візу. Перші візи з'явилися в Європі близько двохсот років тому. Як відомо, в усі часи більшість держав було зацікавлене в тому, щоб на їх території перебували тільки законослухняні і лояльні іноземці. Крім того, рівень життя в різних країнах помітно відрізняється, тому жителі більш благополучних держав не дуже хочуть бачити у себе вихідців з проблемних країн, які аж ніяк не сприяють підвищенню оплати праці в їх державах. До того ж багато іноземців несуть з собою чужі жителям розвинених країн менталітет і культуру.

З іншого боку, сучасний світ дуже мобільний, і йому необхідно вільний рух товарів, фінансів і робочої сили. Вирішують цю проблему таким чином: з благополучними країнами укладаються двосторонні або багатосторонні договори про введення спрощеної процедури візового режиму або повної його відміни, а якщо мова йде про проблемних країнах, то процес отримання віз, навпаки, ускладнюється. Правила в'їзду для громадян з таких держав найбільш жорсткі: здобувачеві доведеться пройти безліч перевірок і підтвердити свою лояльність, фінансову спроможність і відсутність бажання залишитися в країні відвідування надовго.

Російська Федерація слід загальносвітовим тенденціям і прагне полегшити переміщення своїх громадян по світу, укладаючи міжнародні договори різної глибини в візовій сфері. В результаті в даний час росіяни можуть відвідувати 116 країн і територій без оформлення візи.

Найбільш тісні контакти встановлені з Білоруссю. У Росії віза для білорусів не просто не потрібна - вони можуть вільно працевлаштуватися на більшу частину посад. У свою чергу росіяни мають такі ж права в Білорусії.

З більшою частиною країн колишнього СРСР у РФ встановлено і діє безвізовий режим, однак візові правила там найчастіше більш жорсткі. Для громадян Казахстану і інших країн СНД для в'їзду в Росію оформлення візи не потрібно, однак такі поїздки дозволені тільки з метою туризму і для відвідування знайомих і родичів. Працевлаштування здійснюється за спеціальними дозволами.

З європейських візових спілок широку популярність одержало Шенгенська угода. Цей договір був підписаний в 1995 році низкою європейських держав. Згідно з досягнутою домовленістю, жителі країн-підписантів угоди можуть не тільки вільно переміщатися по території інших країн-учасниць, а й вільно жити і працювати. Проводять держави і спільну візову політику: віза, видана однією з країн Шенгену, дозволяє відвідувати і інші країни угоди. Саме тому зробити візу в одну з країн, що входять в Шенгенську зону, не тільки престижно, але і дуже зручно.

У 1999 році Шенгенська угода змінило Шенгенська законодавство Європейського союзу, але термін як і раніше широко використовується.

В даний час в зону Шенгену входить 26 держав. Велика частина з них є членами Євросоюзу, тоді як деякі країни в нього не входять. При цьому окремі країни ЄС, навпаки, не належать до Шенгенської зони.

З деякими країнами, зокрема з Грузією, Молдовою і Україною, у країн Шенгенської угоди існує домовленість про безвізовий режим. При цьому слід мати на увазі, що він поширюється тільки на короткострокові поїздки: для тривалого проживання необхідно отримати національну візу країни, обраної для проживання або роботи.

Які види віз видає Хорватія

Хорватія - держава, колись входило до складу Федеративної Республіки Югославії, є членом Європейського союзу з 2013 року. Однак учасницею Шенгенської угоди ця країна до теперішнього часу так і не стала, хоча розмови про це ведуться досить давно. Проте з державами Шенгенської зони і країнами Європи, що не входять в Шенген, республіку пов'язують особливі відносини.

Росіянам і більшості жителів інших країн СНД для поїздки в Хорватію необхідно отримати дозвіл на в'їзд. Причому такий дозвіл можуть видати не тільки дипломатичні установи цієї країни, але також посольства і консульства країн Шенгенської угоди.

Розглянемо основні види віз, що дозволяють перебувати на території цієї балканської республіки.

Одноразова шенген-віза права на в'їзд до Хорватії не дає, а ось дворазова або багаторазова дозволяє відвідування цієї держави.

Україна, Молдова і Грузія підписали угоду про безвізовий режим з ЄС, тому громадяни цих держав мають право на короткострокову поїздку до Хорватії без оформлення візи. Однак для того щоб жити і працювати в цій державі, їм необхідна хорватська національна віза.

В'їзд до Хорватії за шенгенськими візами

Хорватія все активніше інтегрується в структури об'єднаної Європи і відкриває свої кордони для тих іноземних гостей, чиї кандидатури розглянуті і схвалені дипломатичними місіями держав Шенгенської угоди. Тому якщо у вас є багаторазова віза до країн Шенгену, ви можете по ній відвідати і Хорватію.

При цьому час перебування в республіці не повинно перевищувати термінів, зазначених у візі. Крім того, не можна перебувати в Хорватії більше 90 днів протягом півріччя (180 днів).

В'їзд до Хорватії за візами Болгарії, Кіпру, Румунії

Хорватія підтримує тісні відносини з сусідніми країнами Європи, що не входять до Шенгенської зони. Існують міжурядові домовленості про те, що особи, які отримали національні візи для відвідування Болгарії, Румунії та Кіпру, за цими документами можуть в'їхати і на територію республіки.

Правда, візи суміжних держав повинні бути дворазовими або багаторазовими, а перебування на території Хорватії обмежена термінами їх дії. Причому, навіть якщо у вас довгострокова віза, перебувати в Хорватії більше 90 діб протягом 180 днів не можна.

Положення про в'їзд до Хорватії на підставі візи сусідньої країни іноді викликає конфлікти з місцевими прикордонниками.

Тому слід знати про те, що дане опубліковано на сайті хорватської консульства в Москві. Можливо, має сенс заздалегідь роздрукувати цей документ і продемонструвати його, якщо на кордоні виникнуть проблеми.

Можливо, має сенс заздалегідь роздрукувати цей документ і продемонструвати його, якщо на кордоні виникнуть проблеми

В'їзд до Хорватії за візами категорії D і посвідки на проживання країн Шенгену

Відпочинок в Хорватії досить популярний в країнах Європейського союзу. До того ж у осіб, які отримали довгострокове дозвіл на проживання в країнах Шенгенської угоди, можуть виникнути й інші причини для відвідування цієї країни.

Слід мати на увазі, що дозволу на в'їзд, видані країнами Шенгена, повинні бути дійсні як в момент в'їзду в Хорватію, так і під час виїзду з неї.

Щодо термінів перебування правило загальне: не більше 3 місяців протягом півроку, але не більше, ніж вказано у візі країни Шенгенської угоди.

Хорватська туристична віза

Як випливає з назви, цей вид віз видається мандрівникам, які прибувають в країну з короткочасним візитом з метою туризму або відпочинку. Даний візовий режим передбачає, що термін дії дозволу на в'їзд збігається з термінами придбаного туру.

Такі візи дуже зручно замовляти через турагентства, в яких купується тур. Однак спочатку варто уточнити, акредитовано чи агентство при хорватському посольстві.

Справа в тому, що оформляти візу через туристичних операторів набагато зручніше: солідні компанії мають налагоджені зв'язки з дипломатичними місіями. Це дозволяє їм істотно скоротити кількість відмов у видачі віз для своїх клієнтів, а в разі придбання палаючої путівки оформити дозвіл на в'їзд в гранично короткі терміни.

Бізнес-віза до Хорватії

Хорватська ділова віза потрібна представникам іноземного бізнесу для поїздок в країну з метою вивчення ділового клімату, встановлення бізнес-контактів, проведення різних переговорів і укладення угод. Це короткострокова віза, що не дозволяє вести бізнес в Хорватії на постійній основі. Якщо у вас виникне така необхідність, слід оформити довгострокову дозвіл на проживання в країні.

Хорватська гостьова віза

Якщо у вас є родичі, друзі або знайомі в Хорватії, ви можете відвідати їх, відправившись до них в гості на запрошення. В цьому випадку вам знадобиться віза.

При цьому приймаюча сторона може взяти на себе зобов'язання з надання вам житла і грошового утримання на час поїздки. В цьому випадку здобувач буде звільнений від необхідності підтверджувати свою фінансову спроможність і бронювання житла.

Хорватська робоча віза

Незважаючи на те що Хорватія поки не є лідером за темпами економічного зростання в ЄС, проте рівень життя в країні вище, ніж в середньому по СНД, тому досить велика кількість наших колишніх співвітчизників розглядають цю державу як місце можливої ​​роботи і навіть ПМЖ.

Зрозуміло, для того, щоб працювати в Хорватії легально, необхідно отримати дозвіл на в'їзд з правом роботи. Спроби нелегального працевлаштування часто закінчуються висилкою з країни і тривалим забороною на повторний в'їзд.

Крім того, якщо іноземця вишлють з Хорватії на такій підставі, в'їзд в Шенгенську зону в подальшому для нього дуже ускладниться.

Хорватська транзитна віза

Транзит через територію Хорватії в загальному випадку вимагає наявності спеціального візового дозволу, званого транзитною візою. Якщо ви прилітаєте в аеропорт в Хорватії і летите з нього за кордон протягом 48 годин після приземлення, транзитна віза вам не знадобиться. Правда, при цьому заборонено покидати транзитну зону аеропорту.

Якщо ж ви захочете слідувати далі іншим видом транспорту або просто оглянути місто в очікуванні свого рейсу, транзитне дозвіл на в'їзд доведеться оформити.

Якщо ж ви захочете слідувати далі іншим видом транспорту або просто оглянути місто в очікуванні свого рейсу, транзитне дозвіл на в'їзд доведеться оформити

Як отримати хорватську візу

Подати документи на візу можна безпосередньо в дипломатичних представництвах Республіки Хорватія, які перебувають в країні вашого перебування. У будь-якому випадку остаточне рішення про видачу дозволу на в'їзд прийматимуть дипломати.

Однак існує можливість отримати візу через акредитовані при посольстві туристичні агентства, а також у візових центрах республіки. У Росії мережа таких центрів досить обширна.

Порядок отримання візи передбачає три етапи:

Спочатку ви повинні прийняти рішення щодо того, яка віза вам потрібна. Для цього потрібно визначити мету поїздки. Це вкрай важливо, оскільки сумніви в реальності ваших намірів можуть викликати відмову у видачі дозволу на в'їзд; крім того, термін дії візи в чому залежить від цілей, відповідно до яких вона оформляється. Співробітники дипломатичної служби Хорватії, особливо співробітники візових центрів, готові надати вам будь-яку допомогу, однак допомагати з вибором мети подорожі їм категорично заборонено.

Візові центри можуть прийняти документи на візу, допомогти в їх оформленні, передати папери в дипломатичне представництво і забезпечити їх видачу своєму клієнтові. Хорватське дипломатичне відомство обрало своїми візовими оператором компанію VFS.Global. Ця компанія має широку мережу представництв в Росії і здатна запропонувати безліч дуже зручних послуг. Зокрема, ви можете запросити представників компанії на будинок і оформити всі папери, не виходячи з нього. Організовано в компанії і доставка клієнтам вже готових документів.

Послуги візового центру платні, але існує можливість оформлення візового дозволу в посольстві і консульствах Хорватії самостійно. Однак з огляду на необхідність особисто відвідати дипломатична установа, причому двічі - для подачі і отримання готових паперів, для жителів міст, в яких хорватських диппредставництв немає, дешевше буде звернутися за допомогою в найближчий візовий центр.

Врахуйте, що співробітники візових центрів беруть гроші за надані послуги, а не за видачу візи - рішення про це приймає хорватське дипломатичне відомство. Гарантувати позитивний результат, навіть при наявності повного пакету правильно оформлених паперів, візовий центр не може.

Другим кроком є ​​збір і оформлення необхідних документів, а також їх подача в консульський відділ посольства особисто або через візовий центр. Записатися на самостійну подачу документів для оформлення хорватського дозволу на в'їзд можна по телефону або в режимі онлайн за допомогою інтернету. Список можливих місць, в яких можна подати заяву про видачу дозволу на в'їзд в Республіку Хорватія, доступних для росіян в 2019 році, а також перелік необхідних паперів буде дано нижче.

Останній етап - очікування прийняття рішення дипломатами Хорватії та отримання документів. В процесі очікування існує можливість відстежувати стадії розгляду вашої заяви.

У будь-якому випадку оформляється хорватська віза в посольстві, проте список можливих місць подачі документів значно ширше. Пропонуємо вашій увазі список представництв і візових центрів, а також телефонів і адрес, за якими можлива реєстрація на візу, і графік роботи цих установ:

Пункти звернення за візою Адреса Способи зв'язку Режим роботи Дипломатичні представництва Посольство Хорватії в Москві 119034, г. Москва, Коробейников пров., 16/10 Телефон: +7 (495) 785-40-70, 785-40-75, консульський відділ - +7 (495) 785-40-72, сайт: http://ru.mvep.hr/ru пн-пт з 09.00 до 17.00 Консульський відділ посольства Хорватії в Москві 119034, р. Москва, вул. Остоженка, 23 Телефон: +7 (495) 785-40-72 Генеральне консульство в Калінінграді вул. Дзержинського, д. 244 А236034, м Калінінград, Телефон: +7 (4012) 600-555 Візові центри Телефон:
+7 (499)290-5377
+7 (499) 705-9484
сайт:
www.vfsglobal.com/croatia/russia/
E-mail: [email protected]
в Москві 115054, г. Москва, ул. Дубінінській, д. 35 пн-пт з 09.00 до 17.00, видача паспортів з 10.30 до 17.00 в Санкт-Петербурзі 197110, Санкт-Петербург, вул. Велика Разночинная, 16/7, 2-й поверх по робочих днях з 09.00 до 16.00, видача паспортів з 9.00 до 16.00 в Калінінграді 236016, м Калінінград, вул. 1812 року, 126 в Краснодарі 350063, г. Краснодар, вул. Академіка Павлова, 64 в Красноярську 660075, г. Красноярск, ул. Маерчака, 16 в Мурманську 183010, м Мурманськ, вул. Карла Лібкнехта, 13 в Нижньому Новгороді 603066, г. Нижний Новгород, вул. Ошарская, 16 в Новосибірську 630132, Новосибірськ, вул. Челюскінців, д. 15 в Омську 644043, м Омськ, вул. Фрунзе, 1, будова 4 в Пермі 614000, г. Пермь, ул. Чернишевського, д. 28 в Ростові-на-Дону 340018, Ростов-на-Дону, ул.Троллейбусная, д. 24 / 2в в Самарі 443110 м Самара, вул. Мічуріна, д.78, оф. 2, 2-й поверх в Саратові 410600, м Саратов, вул. Вавилова, 38, корп. 114, офіс 2a в Уфі 450076, г. Уфа, вул. Чернишевського, 82 в Хабаровську 680000, г. Хабаровск, ул. Істоміна, 22а

У Казахстані візовий центр VFS.Global знаходиться за адресою: 050000, м.Алмати, вул. Тімірязєва, 28B, бізнес-центр "Алатау-Гранд", офіс 502, 5-й поверх. Тел. +7 717 278 81 42, e-mail: [email protected], www.vfsglobal.com/croatia/kazakhstan.

У Білорусі: 220089, м.Мінськ, вул. Залізнична, 33, бізнес-центр "SV PLAZA", 1-й поверх. Тел: +375173880244, e-mail: [email protected]; www.vfsglobal.com/croatia/belarus.

Список документів, які потрібно надати дипломатичному відомству Хорватії, не дуже великий, але до їх оформлення слід підійти дуже ретельно, щоб при ухваленні рішення про видачу дозволу на в'їзд у вас не виникло проблем. Зокрема, вам знадобиться:

  • закордонний паспорт Вашої держави. У документі має буті НЕ менше двох вільніх сторінок. Термін Дії паспорта повинен Повністю покріваті поїздку и 3 місяці после ее Закінчення. Документ не повинен мати ознака псування. Если ви мінялі прізвище чи інші паспортні дані, в документі для виїзду за кордон ЦІ Відомості повінні ВІДПОВІДАТИ данім внутрішнього паспорта. Кроме орігіналу документа ще Знадоби копія его Першої Сторінки та копії всех заповнений сторінок внутрішнього паспорта;
  • Заповнена анкета для Отримання Дозволу на в'їзд. Документ повинен буті заповнений акуратно, розбірліво, без помарок. Потрібно заповнити 2 прімірніка. Підпис на анкеті ставиться особисто, за дітей розпісуються батьки або опікуні. Зверніть увагу! На Кожній анкеті підпис ставиться двічі.
  • на анкети слід наклеїті фотографии, зроблені на матовому папері. Фон повинен буті Білим. Ніякіх куточків и овалів буті не винних. Термін виготовлення фото - не более 6 місяців до Звернення за візою. Фотографування в темних окулярах НЕ допускається.

Особа має займати не менше 70% площі фотокартки і бути розташоване по її центру. Розмір фото: 3,5 на 4,5 см;

  • Довідка про доходи. Документ отримують за місцем роботи. Він повинен бути оформлений на фірмовому бланку підприємства, містити його реквізити і мати всі необхідні печатки та підпису. У документі повинні бути вказані: розмір зарплати, посаду, стаж роботи, планований період надання відпустки. Дітям цю довідку замінює фінансовий документ батька.

Можливо і надання інших документів, що підтверджують наявність у вас постійного джерела доходу в країні проживання. Крім того, при розгляді питання про видачу дозволу на в'їзд ця довідка підтверджує наявність у вас бажання повернутися додому, а не залишитися за кордоном;

  • медична страховка. Влада Хорватії хочуть бути впевнені в тому, що кожен іноземець, який прибув в країну, зуміє оплатити медичні послуги, якщо вони йому знадобляться. Поліс повинен бути дійсним в Хорватії. Мінімальна сума покриття - 30 тис. Євро;
  • підтвердження фінансової спроможності. Зазвичай в якості такого документа використовується виписка з рахунку в банку, яка свідчить про те, що ви маєте в своєму розпорядженні певною грошовою сумою. Кількість коштів, необхідне для поїздки, визначається в результаті множення мінімальної суми, що вимагається в день в країні перебування, на кількість днів поїздки. Розмір мінімальної суми досить часто змінюється, тому його краще уточнити перед подачею заяви.

Для підтвердження фінансової спроможності можуть використовуватися і інші документи: дорожні чеки, спонсорські листи і т.д. Якщо ви надаєте спонсорський лист, особа, що гарантує ваше зміст, зобов'язана підтвердити наявність такої можливості документально.

Які документи можуть знадобитися додатково

Обставини і цілі поїздок можуть істотно відрізнятися, тому можуть знадобитися додаткові документи. Найбільш часто потрібні:

  • для поїздки на машині: документи на автомобіль і міжнародна страховка на нього;
  • при поїздці непрацюючих громадян потрібні документи, що підтверджують їх соціальний статус: для пенсіонера це нотаріально завірена копія пенсійної книжки; для учнів - довідка з місця навчання або студентський квиток. Крім того, особи, які не мають постійних джерел доходу, зобов'язані надати письмове поручительства спонсора про зміст їх в поїздці;
  • особи, які заробляють собі на життя в якості індивідуальних підприємців, повинні підтвердити цей факт, надавши копії свідоцтв про реєстрацію ІП та про взяття на облік в податковому органі;
  • для дітей необхідно оформити нотаріально завірений дозвіл на виїзд за кордон від кожного з батьків, які не супроводжує дитину в поїздці. До документів на дитячу візу

повинна бути додана копія розвороту першої сторінки закордонного паспорта і наявної візи в Хорватію особи, яка супроводжує дитину;

  • щоб подати документи на робочу візу, знадобиться договір з наймачем і згоду уповноважених структур Хорватії на прийом на роботу іноземця.

Можуть бути й інші випадки, тому список документів, які можуть знадобитися, не є вичерпним.

В які терміни розглядається питання про видачу візи і в скільки це обійдеться

Стандартний термін виготовлення візи в країнах Європейського союзу становить 5-14 днів з моменту подачі документів. Однак іноді обставини складаються таким чином, що цей термін може стати більше. Тому за отриманням візового дозволу краще звертатися завчасно. Правда, раніше ніж за 3 місяці до поїздки робити цього не варто.

Існує і термінова віза, яка оформляється за 3 дні, проте візові центри, розташовані далеко від посольства, змушені відправляти туди документи поштою, що не дозволяє витримувати встановлений триденний термін. Тому в таких центрах за оформлення термінових віз не беруться.

Вартість візи складається з двох компонентів: послуг візового центру і консульського збору. Стандартна ціна послуг візового центру становить 20 євро, однак при замовленні додаткових послуг, таких як доставка документів на будинок, заповнення анкети фахівцями центру і т.п., вона може помітно зрости.

Консульський збір при оформленні візи в звичайному порядку становить 35 євро, якщо ж вам потрібна термінова віза, доведеться заплатити вдвічі дорожче - 70 євро.

Деяким категоріям іноземних громадян дипломатичні представництва Хорватії роблять візи безкоштовно. Зокрема, від сплати консульського збору звільнені:

  • близькі родичі громадян Хорватії і Євросоюзу;
  • учасники різних програм з міжнародного співробітництва та культурного обміну;
  • учні різних форм освіти, які вирушають на навчання в Хорватію;
  • учасники спортивних змагань;
  • особи, які супроводжують інвалідів, і їх підопічні.

Для дітей, які не досягли 6 років, консульський збір не передбачений. Крім того, на дитину до 6 років, на інвалідів та супроводжуючих їх осіб не поширюється сервісний збір візового центру.

Як відстежити статус розгляду документів на хорватську візу

Дізнатися, чи готова віза, хочуть все. Найчастіше переживання пов'язані з тим, що багато хто побоюється отримати відмову або не встигнути відправитися в поїздку в намічений час. Тому посольства більшості європейських країн надають можливість відстежити статус заяви про видачу дозволу на в'їзд.

Перевірити статус візи дозволяє сайт VFS.Global. Для цього потрібно перейти, ввести реєстраційний номер, ваше прізвище і капчу, і ви зможете майже миттєво дізнатися про те етапі, на якому знаходиться розгляд вашої заяви.

Наскільки велика ймовірність відмови у видачі візи

Незважаючи на те що в колишні країнах соцтабору лояльно ставляться до громадян СНД, випадки відмов у видачі віз все-таки бувають. Держави хочуть бачити на своїй території заможних і законослухняних іноземних гостей.

Особам, у яких неправильно оформлені документи, щодо яких є інформація про зв'язки з екстремістами, тим, кого підозрюють у намірі влаштуватися на роботу без оформлення відповідних дозволів, в візі можуть відмовити.

Однак в Європейському союзі існує можливість подачі апеляції на відмову в дозволі на в'їзд. При цьому, як показує практика, вона більшою мірою призначена для тих, хто жадає справедливості.

Тим же, кому потрібно їхати, простіше звернутися за візою повторно. Причому у випадку з Хорватією за візовим дозволом можна звернутися не тільки в її дипломатичні представництва, а й до дипломатів Кіпру, Болгарії та Румунії.

Крім того, за отриманням багаторазової візи можна також звернутися в будь-який з посольств країн Шенгенської зони.

на Закінчення

Для поїздки до Хорватії більшої частини жителів СНД потрібна віза. Однак цей документ цілком можуть замінити дозволу на в'їзд до Болгарії, Румунії і на Кіпр, а також мультивізи країн Шенгенської угоди. Отримати візу до Хорватії порівняно нескладно. Для цього потрібно зібрати необхідні документи і звернутися до дипломатичних представництв цієї країни або в один з численних візових центрів.

Новости