Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Прийняти на роботу іноземного громадянина. Без помилок - Страхові внески. ПДФО. Трудові відносини. АМБ-Експрес № 1063

Прийняти на роботу іноземного громадянина. Без помилок

опубліковано:   № 3 (1063) - січень 2013   Долучено: 23 опубліковано: № 3 (1063) - січень 2013 Долучено: 23.01.2013

тематики: тематики:   ПДФО   Страхові внески   Трудові відносини ПДФО Страхові внески Трудові відносини

Показано тільки початок документа. Для перегляду всього тексту необхідно оформити підписку на журнал АМБ-Експрес :

Вперше збираємося прийняти на роботу іноземного громадянина. Дозвіл на роботу у нього є, в графі громадянство зазначено - негромадянин Латвії. Підкажіть, будь ласка, який договір оформити при прийнятті на роботу, якими податками обкладатиметься його зарплата, і чи повинно підприємство повідомити про прийняття на роботу іноземного громадянина, і якщо має то куди і в які терміни?

Указом Президента РФ від 17.06.2008 р № 977 встановлено, що особи, які проживають в Латвійській Республіці, здійснюють в'їзд в Російську Федерацію і виїзд з РФ без оформлення віз за паспортом негромадянина, виданим відповідним органом Латвійської Республіки.

Питання трудової діяльності іноземних громадян, які прибули в РФ в порядку, що не вимагає отримання візи, врегульовані ст. 13.1 Федерального закону від 25.07.2002 р № 115-ФЗ «Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації».

Залежно від того, на якій підставі іноземний громадянин перебуває на території РФ, можна розділити всіх іноземних громадян на 3 категорії:

1) постійно проживають в РФ - це іноземці, які отримали посвідку на проживання;

2) тимчасово проживають в РФ - це іноземці, які отримали дозвіл на тимчасове проживання;

3) тимчасово перебувають в РФ - це іноземці, у яких є міграційна карта (вона є документом, що підтверджує право іноземця на тимчасове перебування в РФ), але немає дозволу на проживання або дозволу на тимчасове проживання.

Іноземні громадяни, які тимчасово перебувають в РФ і здійснюють трудову діяльність (на підставі як трудових, так і цивільно-правових договорів), іменуються іноземними працівниками.

Роботодавцем відповідно до Закону № 115-ФЗ є фізична або юридична особа, яка отримала в установленому порядку дозвіл на залучення і використання іноземних працівників і використовує працю іноземних працівників на підставі укладених з ними трудових договорів.

Замовником робіт (послуг) є фізична або юридична особа, яка отримала в установленому порядку дозвіл на залучення і використання іноземних працівників і використовує працю іноземних працівників на підставі укладених з ними цивільно-правових договорів на виконання робіт (надання послуг).

Роботодавець і замовник робіт (послуг) мають право залучати і використовувати іноземних працівників при наявності дозволу на залучення і використання іноземних працівників, а іноземний громадянин має право здійснювати трудову діяльність при наявності дозволу на роботу.

Однак якщо іноземний працівник прибув до Росії в порядку, що не вимагає отримання візи, то роботодавець та замовник робіт (послуг) мають право залучати і використовувати іноземних працівників без дозволу на залучення і використання іноземних працівників.

Роботодавці або замовники робіт (послуг), які залучають і використовують для здійснення трудової діяльності іноземних громадян, які прибули в РФ в порядку, що не вимагає отримання візи, і які мають дозвіл на роботу, зобов'язані повідомляти територіальний орган ФМС РФ і орган Служби зайнятості у відповідному суб'єктові РФ про укладенні та розірванні трудових договорів або цивільно-правових договорів на виконання робіт (надання послуг) з іноземними працівниками, а також про надання їм відпусток без збереження заробітної плати пов лжітельностью більше одного календарного місяця протягом року.

Форма та порядок повідомлення затверджені наказом ФМС РФ від 28.06.2010 р № 147.

Форма повідомлення про укладення трудового договору або цивільно-правового договору з іноземним громадянином, який прибув до Російської Федерації у порядку, що не вимагає отримання візи, міститься в додатку № 5 до наказу № 147.

Повідомлення роботодавець повинен подати до органів ФМС і Служби зайнятості в термін, що не перевищує 3 робочих днів з дати укладення або розірвання договору, а також надання відпустки.

Підтвердженням того, що Ви повідомили відповідні органи, буде відмітка про прийом повідомлення, яка проставляється в установленому порядку у відривній частині бланка повідомлення.

П.п. 4 п. 8 ст. 18 Закону № 115-ФЗ передбачає повідомлення роботодавцем або замовником робіт (послуг) податкового органу в разі запрошення ними іноземного громадянина в РФ для здійснення трудової діяльності або укладення з цим громадянином нового трудового або цивільно-правового договору на виконання робіт (надання послуг).

Однак Президія Верховного Суду РФ у постанові від 16.09.2009 р повідомив, що обов'язок щодо повідомлення податкового органу про притягнення до трудової діяльності іноземного громадянина покладено на роботодавця незалежно від того, в візовому або безвізовому порядку прибув працівник в РФ.

Трудову діяльність іноземних громадян, які прибули в РФ в порядку, що не вимагає отримання візи, регулює ст. 13.1 Закону № 115-ФЗ.

Президія ВАС РФ в постанові від 02.02.2010 р № 11773/09 вказав, що вимога про повідомлення податкового органу ст. 13.1 Закону № 115-ФЗ і вищеназваним Порядком не встановлено.

Тобто податковий орган повідомляти не потрібно.

Слід знати, що неповідомлення територіального органу ФМС РФ, органу виконавчої влади, що відає питаннями зайнятості населення у відповідному суб'єктові РФ, або податкового органу про притягнення до трудової діяльності в РФ іноземного громадянина або особи без громадянства тягне за собою накладення адміністративного штрафу на посадових осіб (в тому числі ІП) - від 35 00 ...

Новости