Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи потрібна віза в Литву для росіян: як отримати шенген самостійно в 2019 році

  1. Транзит в Литву для жителів Калінінграда
  2. Основні типи литовських віз
  3. Особливості транзитної візи
  4. Особливості короткострокової візи
  5. Особливості ділової візи
  6. Особливості національної візи
  7. Отримання і оформлення туристичної шенгенської візи
  8. вартість питання
  9. Оформлення річної мультивізи в Литву
  10. терміни оформлення
  11. причини відмови
  12. Оформлення візи для дитини
  13. важливо враховувати
  14. Посольство Литви в Москві


Для того щоб поїхати в Литву , Громадяни Російської Федерації зобов'язані звернутися до дипломатичної установи цієї країни. Відкрити візу в Литву сьогодні можна як самостійно, так і за допомогою співробітників візового центру. Отримати візу на території Росії самостійно можна в консульських відділах СПб, Совєтська та Калінінграда. Оформлення всіх типів віз здійснює посольство Литви. Для того щоб поїхати в   Литву   , Громадяни Російської Федерації зобов'язані звернутися до дипломатичної установи цієї країни

Панорамний вид на центр Вільнюса

У 2004 році відбулася знакова для Литовської республіки подія: вона стала членом Європейського Союзу. Починаючи з 2007 року, це невелике прибалтійська держава увійшла в зону Шенген. Це означає, що всім особам, що живуть в країнах, які не є членами Шенгену-угоди, для того щоб відвідати Литву, необхідно зробити шенгенську візу.

На жаль, сьогодні відносини між Росією і Литвою помітно погіршилися. З огляду на те, що переговори про скасування візового режиму для РФ і в 2019 році поки не привели до позитивного результату, зробити шенгенську візу доведеться і росіянам. Маючи на руках шенгенську візу, людина, запланував поїздку в Литву, зможе вільно подорожувати по всіх європейських країнам-членам цього договору .

Маючи на руках шенгенську візу, людина, запланував поїздку в Литву, зможе вільно подорожувати по всіх європейських   країнам-членам цього договору

Зразок шенгенської візи в Литву

Примітно, що при перетині балтійської кордону туристу або особі, яка вчиняє ділову поїздку, буде потрібно уточнити мету візиту та пред'явити квиток у зворотний бік.

Транзит в Литву для жителів Калінінграда

Оформлення візи в Литву для осіб, які планують здійснити серію поїздок в Литву з Калінінградської області і назад, дещо відрізняється від стандартної процедури. Яка литовська віза потрібна жителям Калінінградської області? На це питання відповісти нескладно. Будь-які спеціальні документи жителям цього регіону не потрібні. Все, що потрібно - це оформити Спрощений Транзитний Документ в Литву .

Відгуки калінінградців стверджують, що отримати його можна протягом семи робочих днів. Важливо зауважити, що анкета для литовської візи ( скачати бланк і зразок ) Має кілька суттєвих відмінностей від анкети на литовський шенген. Уточнити, які конкретно потрібні документи для того, щоб отримати УТД, можна в консульському відділі. Відгуки калінінградців стверджують, що отримати його можна протягом семи робочих днів Відносно недавно стала реальністю безкоштовна віза до Литовської республіки. Отримати її, правда, можуть тільки студенти і викладачі.

Основні типи литовських віз

Людина, яка цікавиться, як йому можна отримати візу до Литовської республіки, повинен знати, що категорія цього документа залежить від мети поїздки. Завдяки цьому, визначити необхідну категорію можна і самостійно. Так, існує 4 типи віз, за ​​якими можна в'їхати на територію цієї прибалтійської держави:

  1. Транзитна (А).
  2. Короткочасна (С).
  3. Національна (D).

Багаторазова віза (В) була скасована. Робоча віза в Литву також не потрібно, оскільки для працевлаштування в Литві заявник повинен надати співробітникам дипломатичної установи спеціальний пакет документів, додатком до якого буде дозвіл, виданий роботодавцю.

Робоча віза в Литву також не потрібно, оскільки для   працевлаштування в Литві   заявник повинен надати співробітникам дипломатичної установи спеціальний пакет документів, додатком до якого буде дозвіл, виданий роботодавцю

Так виглядає транзитна литовська віза

Особливості транзитної візи

Якщо людина планує туристичну подорож по європейських країнах з метою знайомства з їх культурою та історією, то йому необхідна разова шенгенська віза . Відгуки бувалих мандрівників стверджують, що оформлення транзитної візи актуально для всіх тих, хто не планує тривалий час перебувати на території Литви.

Прибалтійська держава в цьому випадку служить такою собі відправною точкою для відвідування інших країн Старого Світу. Наприклад, часто звідси літають більш дешеві в порівнянні з Росією рейси по всій Європі.

Важливо пам'ятати, що іноземна особа має право перебувати тільки в міжнародному аеропорту. Залишати аеропорт не можна. Одноразова віза в Литву оформляється протягом п'яти - семи робочих днів.

Особливості короткострокової візи

Цей тип шенгенської візи може бути дійсний як кілька днів, так і кілька місяців.

Цей тип шенгенської візи може бути дійсний як кілька днів, так і кілька місяців

Приклад короткострокової візи в Литву

Особа, на руках у якого є такий тип візи, має право перебувати на території держави не більше дев'яноста діб. Це актуально для кожних 6 місяців. Працевлаштуватися, як і відкрити свою справу за цією ж візою неможливо.

Особливості ділової візи

Незважаючи на істотне охолодження відносин між Росією і Литвою, підприємці з обох сторін продовжують активну співпрацю, що передбачає багаторазові поїздки туди і назад. У зв'язку з цим російському підприємцю для успішного ведення бізнесу на території Литви необхідна ділова шенгенська віза. Важливо знати, що ділова віза не дозволяє іноземному особі працевлаштуватися. Це стосується як Литви, так і інших країн Європейського Союзу .

Відгуки підприємців, які співпрацюють з литовськими колегами, стверджують, що ділова шенгенська віза буде отримана, якщо на додаток до основного пакету документів заявник докладе програму своєї поїздки або запрошення від європейських колег. Щоб влаштуватися на роботу в Литві, необхідно щоб роботодавець сам підготував і оформив всі необхідні документи.

Особливості національної візи

На отримання національної візи можуть претендувати:

  • студенти і школярі;
  • викладачі;
  • вчені;
  • діячі в галузі спорту;
  • представники творчої професії;
  • іноземні особи, які прибувають в Литву з метою працевлаштування.

Термін дії національного візового документа становить дванадцять місяців. Якщо іноземна особа планує залишитися на території республіки ще на якийсь час, то він зобов'язаний подбати щодо отримання ВНЖ Литви . Зробити це потрібно приблизно за шість місяців до закінчення дії актуального візового документа.

Отримання і оформлення туристичної шенгенської візи

Приклад туристичної шенгенської візи в Литву

Литва, будучи справжньою скарбницею в плані історичних і природних пам'яток, давно вабить туристів як з колишнього СРСР, так і з інших країн світу. Для того щоб побачити своїми очима славний Вільнюс, побувати на останках язичницьких фортець і насолодитися видами легендарного Балтійського моря, росіянам необхідна туристична віза в Литву.

Для того щоб віза до Вільнюса була оформлена без зволікань, заявник зобов'язується надати співробітникам дипломатичної установи такі документи:

  • візова анкета (заповнити її можна як по-російськи, так і по-литовськи) ( скачати бланк );

    Зразок заповнення анкети для отримання візи в Литву

  • «Свіжий» закордонний паспорт (і якісні ксерокопії актуальних сторінок);
  • громадянський паспорт;
  • медстраховка, як оригінал, так і якісна ксерокопія (сума не повинна бути менше тридцяти тисяч євро);
  • бронь готельного номера;
  • довідка про фінансову спроможність;
  • документ з місця офіційного працевлаштування ( скачати шаблон );
  • бронь квитків в обидві сторони;
  • згоду на обробку персональних даних ;
  • один якісний кольоровий фотознімок (скачати список вимог до фото тут ).

З боку може здатися, що віза в Вільнюс для росіян передбачає складний, багаторівневий процес оформлення. Насправді, все набагато простіше, ніж здається. Процес оформлення починається з заповнення візової анкети. Після того як анкета була заповнена, заявник починає збирати необхідні документи.

Після того як документи були підготовлені, заявник оплачує консульський та сервісний збір. Потім анкета і документи передаються заявником співробітникам посольства або ВЦ. У візовому центрі підписується згоду на обробку персональних даних ( скачати бланк ). Після цього потрібно дочекатися результатів розгляду питання. Останнім етапом є отримання паспорта. Всі маніпуляції можна здійснити як самостійно, так і за допомогою кваліфікованих фахівців.

вартість питання

Ціна візового документа в 2019 році - тридцять п'ять євро. Якщо віза потрібна терміново, вартість збільшується вдвічі. Мультивіза в Литву варто також тридцять п'ять євро. Якщо документ необхідний терміново, доплата теж подвоюється.

Важливо пам'ятати про те, що якщо віза потрібна терміново, а питання, в силу деяких причин, які не передбачає швидкого вирішення, потрібно попросити допомоги у кваліфікованих фахівців.

Оформлення річної мультивізи в Литву

Відгуки мандрівників стверджують, що річна віза до Литовської республіки може бути видана тільки тоді, коли в закордонному паспорті вже є раніше отримана 1-кратна віза цієї країни. Важливо пам'ятати, що якщо іноземцю потрібно литовська мультивіза, то він повинен подбати щодо оформлення більш дорогої річний медичної страховки .

Важливо пам'ятати, що якщо іноземцю потрібно литовська мультивіза, то він повинен подбати щодо оформлення більш дорогої річний   медичної страховки

Так виглядає медична страховка мандрівника

Фото на візу в Литву має бути якісним. Воно необхідне для анкети, що додається до пакету документів. Передбачається достатня контрастність і різкість фотознімку, розмір кольорової фотографії 3,5х4,5 см.

зразок фото для оформлення литовської візи

терміни оформлення

Відгуки осіб, вже здійснювали поїздку на територію Литовської республіки, стверджують, що співробітники дипломатичної установи розглядають питання видачі віз протягом 5 робочих днів.

Співробітники ВЦ дають відмову або радують заявника позитивним вирішенням питання протягом 10 робочих днів.

У деяких, дуже складних або резонансних ситуаціях термін розгляду питання продовжується приблизно на місяць. Це необхідно враховувати і, цікавлячись питанням, як отримати візовий документ, мати на увазі можливість своєчасної подачі всіх необхідних довідок. Коли заявник зацікавлений в терміновому отриманні візового документа, він повинен завчасно повідомити про це співробітників консульського відділу або ВЦ. У деяких, дуже складних або резонансних ситуаціях термін розгляду питання продовжується приблизно на місяць У цьому випадку питання може бути розглянуто позачергово і вирішене протягом трьох робочих днів.

причини відмови

У деяких випадках заявник стикається з відмовою у відкритті візи . Відгуки стверджують, що це нерідко буває, коли оформлення візи відбувається самостійно. Також в'їзд на територію країни може бути заборонений того, хто:

  1. Представив некоректні документи.
  2. Одного разу порушив візовий режим.
  3. Не може визначитися, яку саме мету переслідує, виїжджаючи в Литву.
  4. Чи не надав бронь квитка в зворотну сторону.
  5. Має «темне» минуле.
  6. Не може документально підтвердити джерело свого фінансування.

Причиною відмови може бути і некоректне заповнення анкети. Також до групи ризику входять особи, вільні від дітей і сімейних обов'язків або вперше перетинають кордон.

Оформлення візи для дитини

У 2019 заборона щодо самостійного в'їзду на територію Литовської республіки дитину, не переступили чотирнадцятирічний поріг, залишається в силі. Для того щоб неповнолітньому був дозволений в'їзд в країну, батько або опікун дитини зобов'язується направити в ВЦ або консульський відділ Посольства необхідні документи. також відправляється заповнена анкета дитини . Важливо пам'ятати, що анкета повинна бути заповнена, незалежно від віку дитини.
Також для отримання візи на дитину подаються такі документи:

Згода на вивезення за кордон дитини, віддає перевагу нотаріальне завірення.

Зразок документа дозвільного вивезення дитини за кордон

Відгуки мандрівників свідчать про те, що це актуально, якщо дитину супроводжує лише мама чи тато.

Якщо на територію Литовської республіки прибуває студент, слухач того чи іншого курсу або співробітник аспірантури, то співробітникам дипломатичної установи повинен бути наданий звичайний пакет документів. Також додається довідка з вузу або колегії, в якій іноземна особа планує навчання. Доповненням до пакету документів є лист спонсора ( завантажити зразок ).

важливо враховувати

Для того щоб отримати як туристичний, так і гостьовий візовий документ в тому випадку, якщо у співробітників ВЦ або Посольства є деякі питання щодо коректності наданої інформації, необхідно:

  1. Подати документи, що підтверджують факт офіційного джерела доходу.

    Зразок довідки про доходи

  2. Докласти бронь готельного номера або лист запрошуючої сторони, в якому є підтвердження забезпечення заявника житлом.
  3. Надати мед.страховка.
  4. Заповнюючи анкету, вказати, що метою відвідування є саме туризм.
  5. Уявити факт відсутності судимості на Батьківщині.

Якщо і після цього заявник отримує відмову в отриманні візи, він може звернутися з апеляцією до Посольства країни.

Посольство Литви в Москві

  • Розташовується за адресою: Борисоглібський провулок, будинок 10.
  • Працює з понеділка по четвер з 9:00 до 18:00, в п'ятницю з 9:00 до 16:45 з перервами на обід з 13:00 до 14:00.
  • Телефонувати за номером: +7 495 785-86-05.

Генеральне консульство Литви в Санкт-Петербурзі

  • Знаходиться за адресою: вулиця Рилєєва, будинок 37.
  • Працює по буднях з 9:00 до 18:00 з перервами на обід з 13:00 до 14:00.
  • Телефонувати за номером: +7 812 327-26-8.

Візові центри Литви в Росії

м Москва

  • Розташований за адресою: вулиця Дубінінській, будинок 35.
  • Працює в будні дні з 9:00 до 17:00.
  • Телефонувати за номером: +7 (499) 705-72-50.

м. Санкт-Петербург

  • Розташований на вулиці Введенський канал, д. 7.
  • Відкрито з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 20:00.
  • Номер телефону: +7 (812) 418-26-26.

Єкатеринбург

  • Розташовується за адресою: вул. Куйбишева, д. 44.
  • Найближча станція метро Працює щодня крім вихідних та святкових з 9:00 до 16:00.
  • Телефонувати за номером: +7 (499) 426-03-59.

Яка литовська віза потрібна жителям Калінінградської області?

Новости