Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи потрібна віза до Грузії в 2018 році для росіян і інших громадян: правила оформлення і особливості

  1. Що потрібно знати про в'їзд до Грузії для росіян і не тільки
  2. Як в'їжджають росіяни в Грузію
  3. Відео: Грузія відкриває кордони для всіх бажаючих
  4. типи віз
  5. Відео: подорож по Грузії - землі поезії і вина
  6. Необхідні документи
  7. Таблиця: додаткові документи в залежності від мети поїздки
  8. Відео: про тонкощі поїздки в Грузію на машині

Грузія - невелика сонячне держава, розташоване в західній частині Закавказзя на східному узбережжі Чорного моря. Колорит цієї гостинної країни, мабуть, відомий далеко за її межами. В останні роки Грузія стала розвивати туристичну сферу, тому з кожним роком потік іноземців в цій невеликій країні тільки зростає. Крім того, держава поступово справляється з кризою, тому зараз про поїздки в Грузію замислюються не тільки туристи, але і бажають змінити місце проживання. Чи буде віза для поїздки в цю сонячну країну?

Що потрібно знати про в'їзд до Грузії для росіян і не тільки

Для того щоб тривалий час перебувати на території Грузії, необхідно мати відповідні документи. Однак в тому випадку, якщо ваша поїздка обмежиться одним роком, попереднє оформлення в'їзного документа не обов'язково. Ця можливість доступна для громадян Російської Федерації завдяки угоді, що укладена між РФ і Грузією. Такі ж правила діють для громадян України, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Молдови, Азербайджану, Туркменістану, Таджикистану, Узбекистану, Киргизстану. Крім того, візи необов'язкові для власників паспортів ЄС. всього в списку більше 90 держав. Таким чином, в більшості випадків віза буде потрібно тільки тому, хто має намір затриматися в Грузії більше одного року. Візи інших держав, в тому числі Шенгенської зони, не грають ніякої ролі при перетині грузинського кордону.

Якщо ваша поїздка не обмежиться одним роком з вагомих підстав, ви можете отримати посвідку на проживання в Грузії. Це не забирає багато часу і сил - досить після прибуття в країну подати до місцевого уповноважений орган документи, що підтверджують необхідність проживання на території держави протягом більш тривалого періоду, ніж має на увазі безвізове угода. Це можуть бути документи з місця навчання або трудовий контракт з грузинським роботодавцем.

Грузія - невелика сонячне держава, розташоване в західній частині Закавказзя на східному узбережжі Чорного моря

Грузія здобула славу справжньою курортної країни, де є все необхідне для хорошого відпустки

Як в'їжджають росіяни в Грузію

Безвізовий в'їзд до Грузії безкоштовний. Для поїздки вам буде необхідний закордонний паспорт. У нього поставлять відповідний штамп, який і буде свідченням легальності Вашого візиту в країні (не плутати з візою після прибуття). Відмітки в паспорті відображають дати приїзду і від'їзду з країни. За внутрішнім паспортом РФ або інших країн в'їхати до Грузії не можна. Якщо потрібно продовжити дозвіл, досить залишити територію Грузії і знову в'їхати.

Якщо ви подорожуєте на літаку, більше ніяких паперів вам не знадобиться. Якщо ж ви перетинаєте кордон на власному транспорті, також будуть потрібні:

  • реєстрація автомобіля;
  • водійські права (можна російського зразка);
  • довіреність на транспортний засіб, якщо водій машини не є її власником.

Якщо мова йде про поїздку неповнолітніх іноземців, то вони можуть або бути вписані в паспорт батьків, або мати власний закордонний паспорт. Інші документи грузинської сторони не запитуються. Однак візьміть до уваги, що для виїзду дитини з РФ вам також потрібно буде пред'явити дозвіл на виїзд від батьків або опікунів. Якщо дитина або підліток їде з одним з батьків, згода необхідна тільки від другого, якщо він подорожує в супроводі третіх осіб, то документи повинні бути від обох дорослих.

Відео: Грузія відкриває кордони для всіх бажаючих

Відвідування Грузії після Абхазії і Південної Осетії

Не секрет, що у Грузії донині натягнуті відносини з Південною Осетією і Абхазією. Тому нерідко іноземці, які відвідували ці території, починають побоюватися проблем на кордоні Грузії. Однак тривога зазвичай безпідставна. Звичайно, якщо при в'їзді в Грузію ви самі прохопитеся, що ви недавно були на відкололися територіях, співробітники митних органів можуть перевіряти ваші документи більш ретельно. Не виключено, що зададуть кілька питань. Однак на законодавчому рівні немає покарання за відвідування даних регіонів, тому затримати вас або не пропустити через кордон Грузії співробітники митниці не можуть. До того ж при відвідуванні Абхазії і Південної Осетії зазвичай не ставляться відповідні позначки в паспортах іноземців, тому, якщо ви самі не скажете про факт поїздки туди, співробітники грузинських органів про це дізнатися не зможуть.

Інша справа - в'їзд до Грузії з боку від'єднаний територій. Митні пункти на кордоні Грузії і цих регіонів не функціонують, тому в'їзд на машині буде вважатися нелегальним перетином кордонів Грузії, що тягне за собою штрафні санкції в розмірі 800 ларі.

типи віз

Особливості оформлення документів, вартість і терміни дії візи будуть залежати від того, яка категорія візи вам потрібно. В першу чергу варто сказати, що візи бувають:

  • транзитними - виходять, якщо протягом короткого часу планується виїхати в третю країну через Грузію;
  • короткостроковими - діють не більше тридцяти днів;
  • національними - виходять для більш тривалих поїздок. Вони дійсні протягом від декількох місяців до п'яти років і дають право своєму власникові відвідувати Грузію на період до дев'яноста днів в рамках півроку.

Візи видаються тільки в тому випадку, якщо іноземці мають підстави для їх отримання. Залежно від підстав їм присвоюється категорія. Візи різних категорій відрізняються не тільки документами, необхідними для їх оформлення, а й терміном дії. Отже, в залежності від підстав видачі візи бувають:

  • туристичними;
  • бізнес (службовими);
  • робітниками;
  • віза залежних родичів (для тих, хто подорожує разом з основним заявником і знаходиться на його забезпеченні);
  • студентськими;
  • резидентського.

Відео: подорож по Грузії - землі поезії і вина

процедура оформлення

Короткострокову візу можна оформити електронним способом через спеціальний портал . Однак для громадян пострадянського простору це неактуально, так як на короткий термін можна потрапити в Грузію без візи.

Якщо ви громадянин країни, для підданих якої не передбачена можливість безвізового в'їзду, візовий документ для поїздки в Грузію вам відкривати обов'язково. Це можна зробити як самостійно, так і за допомогою посередників. Самостійний шлях передбачає особистий візит в посольство Грузії. Якщо такого органу немає на території вашої рідної країни, вам доведеться відвідати посольство в сусідніх державах. Далі розглянемо алгоритм дій при подачі документів через посольство:

  1. Визначаємося з необхідним типом і категорією візи. Залежно від цього уточнюємо, які документи будуть потрібні.
  2. Збираємо необхідний пакет документів. Якщо у вас виникають питання з приводу того чи іншого документа, краще проконсультуйтеся з фахівцем, так як неповний пакет може стати причиною відмови у наданні вам візи або затримки процесу оформлення.
  3. Представляємо пакет документів в посольство. Варто заздалегідь дізнатися, яким чином ви можете потрапити на прийом до його співробітникам. У деяких випадках потрібно попередній запис. Там же оплачується консульський збір (від 20 доларів США).
  4. Чекаємо зазначений час. Залежно від обраної категорії візи період очікування може відрізнятися. Чим довше ви плануєте пробути в країні, тим ретельніше перевірятимуть ваші для цього підстави. В цілому зазвичай процес розгляду заяв триває від декількох днів до місяця.
  5. Отримуємо готову візу в посольстві. Якщо в ваших документах виявлені невідповідності або недостатні підстави для видачі запитаної категорії візи, ви отримаєте відмову із зазначенням його причини.

Оформлення візи до Грузії має ряд особливостей

Оформлення тривалих візових документів в посольстві зазвичай займає від кількох днів до двох і більше тижнів. Кожен випадок індивідуальний, проте зазвичай співробітники посольства не змушують чекати надто довго. При відсутності непередбачених труднощів посольство справляється з розглядом заяв вчасно. Однак за держслужбовцями все ж залишається право більш тривалого розгляду документів. Також уповноважені органи можуть попросити вас донести будь-які документи, навіть якщо їх не було в первісному переліку необхідних паперів. Тому намагайтеся подавати документацію заздалегідь, щоб навіть в тому випадку, якщо процедура займе довше очікуваного часу, неодержаний віза не стала причиною скасування ваших планів. Крім того, спочатку перевірте наявність і правильне оформлення всіх документів, так як подальше виправлення неточностей значно відтягне момент отримання готової візи.

Багато хто користується послугами спеціалізованих агентств. Дійсно, за сприяння кваліфікованих фірм-посередників ваші шанси без проблем отримати бажану візу значно збільшуються, адже фахівці можуть допомогти і в оформленні документів, і в їх подачі. Однак будьте готові до того, що фахівцям доведеться заплатити ще чималу додаткову суму. Вартість послуг посередників може сильно відрізнятися в залежності від міста, іменитості фірми, а також від бажаних термінів виконання вашого замовлення.

Вартість послуг посередників може сильно відрізнятися в залежності від міста, іменитості фірми, а також від бажаних термінів виконання вашого замовлення

Якщо хочете скористатися послугами посередників, ретельно перевіряйте, з ким планіуете співпрацювати

У плані розгляду послуг посередників є ще один підводний камінь - велика кількість шахраїв. Нерідко в онлайн-рекламі вам обіцяють швидке, якісне і недороге оформлення віз до Грузії або допомога при нелегальному відкритті документа за додаткову плату. Не варто вірити таким оголошенням. Довіряйте лише перевіреним агентствам, про діяльність яких є багато відгуків і які займаються практикою вже тривалий час. Пам'ятайте, що обіцянки сприяти оформленню візи в обхід міграційного законодавства Грузії - неприкрита брехня, так як всі дані заявників в будь-якому випадку перевіряються державними службовцями незалежно від того, були вони отримані особисто від заявників або через посередників.

Необхідні документи

Є так званий базовий пакет документів. Він обов'язковий для всіх бажаючих отримати візу до Грузії. Сюди входять:

  • закордонний паспорт заявника, термін дії якого закінчується не раніше ніж через шість місяців;
  • цивільний паспорт заявника (подається кольорова копія всіх заповнених сторінок);
  • дві фотографії встановленого розміру;
  • медична страховка, яка діє по всій Грузії;
  • спеціальна анкета, отримати і заповнити яку можна в посольстві;
  • підтвердження наявності коштів на поїздку (довідка з роботи, виписка з банківського рахунку або спонсорську поручительство);
  • копії в'їзних документів до Грузії, якщо такі отримувались раніше (візи, дозволу на проживання);
  • копії посвідки на проживання, дозволу на проживання, другого паспорта та інших документів, що підтверджують легальне проживання заявника в країні поточного проживання (якщо він живе не в тій країні, громадянином якої є).

Однак не можна назвати універсальний список документів, так як багато залежить від підстав отримання і від країни, громадянином якої є заявник. Необхідний перелік паперів варто уточнювати безпосередньо в органі, куди ви плануєте звертатися за відкриттям візи.

Необхідний перелік паперів варто уточнювати безпосередньо в органі, куди ви плануєте звертатися за відкриттям візи

Списки необхідних паперів і вимоги до їх оформлення варто уточнювати в уповноважених органах

Таблиця: додаткові документи в залежності від мети поїздки

Чому можуть відмовити і що робити при відмові

Навмисно шукати невідповідність в документації або сумнівні моменти в минулому мандрівників для відмови у видачі візи в представництві Грузії навряд чи будуть. Однак є деякі нюанси, які слід враховувати перед подачею документів на візу в цю державу, так як вони можуть стати причиною відмови у видачі бажаного дозволу на в'їзд. До них відносяться:

  • під час попереднього візиту в цю країну у вас були проблеми з місцевим законодавством або залишилися податкові заборгованості;
  • в минулому ви порушували візовий режим під час поїздок за кордон;
  • ваші документи не відповідають поставленим вимогами або поданий пакет не містить всіх необхідних паперів;
  • у вас немає достатньої грошової суми, необхідної для здійснення поїздки;
  • ви не проходите за станом здоров'я для виконання бажаної роботи (для робочої візи);
  • у будь-яких довідок закінчився термін дії.

На жаль, не всі бажаючі можуть отримати візу Грузії

Немає певного алгоритму дій при відмові у візі, так як рішення приймаються держслужбовцями індивідуально, тому і шукати шляхи вирішення проблеми з негативною відповіддю посольства вам належить самостійно. В першу чергу рекомендується дізнатися причину відмови. Після цього ви зможете вирішити, що робити далі. Найчастіше для позитивного результату досить виправити неточності в документах, якщо такі є, знову оформити ті довідки, які стали недійсні, або представити посольству відсутні паперу. Знайте, що якщо рішення винесено, то оскаржити його не можна. Оплата консульського збору при негативній відповіді посольства теж не повернеться. Ви зможете подати документи заново, з огляду на все виправлення і заплативши повну суму збору.

Відео: про тонкощі поїздки в Грузію на машині

Як бачимо, громадянам Росії, України та інших країн СНД не варто даремно переживати з приводу оформлення візових документів до Грузії, так як процедура в'їзду в країну цього не вимагає. Однак не думайте, що такі привілеї мають на увазі зняття будь-яких обмежень при перетині кордону. Ретельно ознайомтеся з вимогами до іноземців, дізнайтеся, що можна везти з собою і в яких кількостях. Адже, як і при поїздках в будь-яких інших країн, відвідування Грузії буде безхмарним тільки за умови повного дотримання місцевих правил і законів.

Чи буде віза для поїздки в цю сонячну країну?

Новости