Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Білоруські туристи не скористалися можливістю спрощеного в'їзду з Туреччини до Греції

Катя Апарина

Росіяни і українці, які відпочивали цього літа на турецьких курортах, «на ура» сприйняли акцію, в рамках якої можна було відвідати грецькі острови Лесбос, Кос і Родос по «спрощеної» візі. Тільки за один місяць дії «шенгенського вікна» на грецьких островах було видано близько 2300 віз. Серед одержувачів - мандрівники з Росії, України, жителі Туреччини. А чи були серед туристів білоруси?

Нагадаємо, що на початку літа греки поширили інформацію про те, що іноземні громадяни, які проводять відпустку в Туреччині, зможуть відвідати грецькі острови Хіос, Кос, Лесбос, Родос і Самос без шенгенської візи. Дане повідомлення, природно, викликало ажіотаж серед туристів: в Грецію, та ще й без візи ?! Трохи пізніше представники грецької туристичної галузі роз'яснили принцип дії акції. По-перше, візу отримувати все ж треба, але прямо на місці і по «спрощеною схемою». По-друге, даний режим стосується тільки п'яти островів і не поширюється на материкову Грецію! Крім того, щоб здійснити поїздку, слід дотриматися ще ряд умов: відправлення повинно бути скоєно з певних турецьких портів - Бодрума, Мармаріса, Чешме і інших курортів, а квитки на пором повинні бути куплені в туристичних компаніях, офіційно працюючих на території Туреччини. Документи для отримання візи (копія паспорта, фотографія, заяву і візовий збір 35 євро) турист повинен був за добу подати в цю саму туркомпанію або надати безпосередньо грецькому прикордоннику.

Першими поромні екскурсії випробували російські туристи. А ось українські мандрівники (судячи з повідомлень на форумах) не відразу зрозуміли, що і їм «теж можна». Справа в тому, що грецька влада довго не давали чіткого формулювання: так кому ж дозволено цілих 15 днів перебувати на грецьких островах Хіос, Кос, Лесбос, Родос і Самос? Нарешті, в середині літа (а акція діяла з 7 липня) консульство Греції в Москві офіційно пояснило, що дане правило поширюється на іноземних туристів з будь-якої країни світу, якщо вони легально перебувають на території Туреччини і їм потрібна віза в Грецію. А значить, воно поширювалося і на білорусів!

Правда, пошук білоруських туристів - тих, хто все ж скористався «спрощеної» схемою отримання візи і, відпочиваючи в Туреччині, зганяв на грецькі острови, результатів не дав. У білоруських турагентствах, які відправляють туристів в Бодрум і Мармаріс, чи не пригадали, щоб туристи розповідали про самостійну поїздку до Греції. У компанії «Топ-Тур» нам розповіли, що самі екскурсії на грецькі острови не є новинкою. Вони постійно перебувають у каталозі пропонованих атракцій, але при цьому завжди були доступні тільки для тих, у кого в паспорті був діючий «шенген». З огляду на цю ремарку, екскурсію на поромі можна було назвати затребуваною серед білоруських відпочиваючих. До того ж, Бодрум - досить дорогий курорт, тому кількість туристів з Білорусі, що відправляються саме сюди, не порівняти з потоком відпочиваючих на масових напрямках типу Аланії або Кемера.

«Білоруси напевно їздили на острови не менш активно, ніж росіяни, - впевнений Олександр Толстик, компанія« Музенідіс Тревел », - просто квитки на пором і інші послуги вони купували у місцевих перевізників. Цим і пояснюється відсутність інформації у вітчизняних туркомпаній. Років 5 тому подібні екскурсії «без віз» вже були доступні туристам, але тоді це викликало хвилю небажаної міграції, і проект був припинений. В цьому ж році греки допрацювали механізм і відновили «спрощений» доступ на острови. Я думаю, що бажаючих потрапити на Родос, Кос або Лесбос серед білорусів, що відпочивають у Туреччині, більш ніж достатньо. Адже це мало того, що просто цікаво - своїми очима побачити історичні, архітектурні та природні пам'ятки Греції, так ще й зовсім не набридне. На Родос з турецького Мармаріса паром пливе хвилин 40, на Кос з Бодрума - близько години ».

Наступного літа програма «спрощеного» в'їзду на острови швидше за все буде відновлено. Будемо сподіватися, що білоруські туристи отримають більш чітку інформацію про можливості побувати в Греції.

Підписуйтесь на TIO.BY в Telegram і Yandex Zen

А чи були серед туристів білоруси?
Дане повідомлення, природно, викликало ажіотаж серед туристів: в Грецію, та ще й без візи ?
Справа в тому, що грецька влада довго не давали чіткого формулювання: так кому ж дозволено цілих 15 днів перебувати на грецьких островах Хіос, Кос, Лесбос, Родос і Самос?

Новости