Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Звіт про автоподорожей в Ригу з Санкт-Петербурга

  1. Про шляхи досягнення Риги з Санкт-Петербурга
  2. Про парковки, громадський транспорт і таксі в Ризі
  3. Що можна подивитися в Ризі за два дні

У Ригу ми вирішили з'їздити на новорічних канікулах. Бронювали готель і час проходження кордону на початку листопада. Новорічні свята традиційно дуже гарячий туристичний сезон, тому рекомендується забронювати житло і час проходження кордону якомога раніше, кордон можна бронювати за 90 днів. Бронювати проживання теж краще в вересні, а не в листопаді. У листопаді вже практично не було вибору, довелося взяти те, що є, а не те що хотілося б.

До цієї поїздки в Ризі з нас ніхто не був, Вільнюс і Каунас (Литва) ми відвідували влітку по дорозі з Хорватії додому, до Таллінна їздили на 8-березневі свята. Влітку звичайно Прибалтика виглядає веселіше, але в літню відпустку хочеться моря, тому прибалтійських республік нашу увагу дістається за залишковим принципом.

Усе, що необхідно знати про страховий поліс Зелена карта в одній статті. Вартість, особливості, де краще купити, як не купити підробку. Що робити в разі аварії.

Про шляхи досягнення Риги з Санкт-Петербурга

Якщо в Таллінн найкраще їхати через Нарву, то у випадку з Ригою є варіанти. По дорозі з Росії в Естонію записуватися на проходження кордону не треба, треба записуватися тільки при виїзді з Естонії в Росію. Всі естонські кордону працюють по запису, жива черга є, але в свята краще на неї не сподіватися, можна реально втратити дуже багато часу. Запис гаряче рекомендується.

  1. Через МАПП Івангород - Нарва (кордон з Естонією). Ця дорога більш спокійна, в естонській частини порожня на всьому протязі в будь-який час року. Відстань 580 км (чистої їзди без пробок і кордони 8 годин) По ній ми їздимо влітку у відпустку в Хорватії і Словенії. Покриття хороше, середня швидкість 70 км / год через місцеві тихі села. Але потрібно розуміти, що прикордонний перехід в Нарві самий завантажений з трьох перерахованих в цій статті. Єдиний вихід - уникнути черги, їхати не в годину пік, ну наприклад вночі або по буднях. Напередодні свят швидше за все будуть значні черги. Дивіться відео, наведене нижче, там якраз про черги і прикордонний перехід так само показаний.
  2. Через Лугу, Псков МАПП Шумілкін (кордон з Естонією), велика частина шляху пройде по території Росії. Цей шлях дозволить заощадити на бензині, оскільки заправлятися за цінами Євросоюзу не доведеться. Відстань 576 км (чистої їзди без пробок і кордони 7 годині 30 хвилин) Але траса Санкт-Петербург - Псков вельми завантажена транспортом. Спокійної їзди на цьому шляху не передбачається. На більшій частині цієї дороги всього дві смуги для руху в обидва боки, багато фур, в дачний сезон дуже ймовірні великі пробки, в Мшінской розташовані величезні садівництва, будь-який ремонт цієї дороги також загрожує великими пробками. Цією дорогою ми їздили в Псков на травневі свята, постояли в пробках по повній програмі.
  3. Через МАПП Лудонка -Віентулі (кордон з Латвією). Цей шлях однозначно довше попередніх. Відстань 662 км (чистої їзди без пробок і кордони 9 годин). Може зацікавити тих хто не записався на проходження естонської кордону. Там немає запису зовсім. Місце тихе, прикордонники нікуди не поспішають, не забудьте діагностичну карту на машину, якщо хочете їхати через латвійську кордон.

Ми їздили через Нарву, тому що цей шлях був уже добре нами накатав і передбачуваний. Збиралися виїхати о 3 годині ночі, але подивившись останні новини в інтернеті вирішили виїжджати раніше.

Відео про пробки на кордоні 2 січня 2018 року, добре показаний прикордонний перехід Івангород - Нарва.

Разом ми виїхали в 0-45 3 січня, на кордон під'їхали в в 3-30, один раз зупинялися на АЗС Газпром.

На кордоні не дивлячись на глибоку ніч було багато машин і цілих 10 туристичних автобусів, так що вдень там дійсно був апокаліпсис. За годину ми подолали обидві кордону з відвідуванням дьюті фрі. Далі їхали по порожніх естонським дорогах повільно і вірно, включивши дальнє світло. В 9-30 прибутку в готель Mezaparks В Ризі. Нас відразу і без розмов заселили не дивлячись на те, що на букінгу було позначено час заселення 14-00.

Сам по собі готель не поганий, влітку за рахунок близькості озера в Hotel Mezaparks буде абсолютно чудово, але потрібно розуміти, що це далеко від центру (8 км), зате близько до зоопарку. Район Межапарк дуже тихий, зелений, в цьому місці міська забудова переходить в сільську. Номер на 4-х чоловік у них повний відстій, крім ліжок і телевізорів інших меблів не передбачено, номера на двох виглядають значно краще. За 3 ночі за чотирьох осіб в період новорічних свят з нас взяли всього 130 €. Про готель написала додатково, читати наш відгук про цей готель Mezaparks .

Про парковки, громадський транспорт і таксі в Ризі

Безкоштовних парковок в центрі Риги не існує. Чим ближче до центру, тим дорожче парковка. У Старій Ризі ціна на парковку захмарна - перша година парковки - 5 євро, а за кожну наступну годину - 8 євро. У центрі Риги першу годину парковки - 2,50 євро, а за кожну наступну годину - 3 євро. На набережній вздовж старого Риги першу годину парковки - 2 євро, а за кожну наступну годину - 2,50 євро. Тому якщо вибираєте готель в центрі подумайте заздалегідь, де залишите машину, оскільки плата за паркування може перевищити розумні межі.

Разовий квиток на проїзд в громадському транспорті коштує 2 €, теж не втішно.

Зате таксі коштує дуже бюджетно від нашого готелю Mezaparks до центру 7,5 - 8 €. В принципі це вартість 4-х квитків на громадський транспорт. Ми їздили на таксі Panda (Телефон для замовлення: (+371) 67000000 , (+371) 67600006 , Розцінки на таксі Red Cab в два рази більше. Тобто не можна сідає в першу-ліпшу машину, вигідніше викликати по телефону, ціни у різних таксомоторних парків сильно відрізняються.

Таксисти в Ризі балакучі, відразу розкажуть вам, що думають про Росію та Латвію. Один шофер по дорозі нам цілу політінформацію провів про Росію під зовнішнім управлінням і наш продажний Центробанк, сам збирався приїхати в Пітер на кілька днів після канікул, коли ціни на готелі впадуть. Ще розповів дивовижну річ, виявляється в Ризі гарантію на взуття ecco дають на два роки і можна здати, якщо підошва лопнула через рік, у нас такого немає.

Інший таксист розповідав, що вся молодь виїхала до Лондона, але не всі можуть там жити, його син повернувся, занадто йому було сумно в столиці Великобританії.

Що можна подивитися в Ризі за два дні

У нас було майже 3 повних дні, але останній день практично був зіпсований сильним дощем, а в перший день Паша не поїхав з нами дивитися Ригу, а ліг спати в номері після нічного переїзду, втомили Сівка круті гірки. Тому встигли ми не багато.

Насамперед звичайно потрібно подивитися на старе місто - вузькі вулички, старовинні кірхи, що працюють по повній програмі різдвяні ярмарки.

Тільки заради різдвяних ярмарків варто було б приїхати в Ригу. Там немає ніяких металошукачів, оглядів перед проходом і інших неприємних атрибутів великих міст, періодично піддаються терористичним атакам. У Ризі панує тільки новорічний настрій, глінтвейн, смачні страви, пряники з корицею і зацукровані горішки. На ярмарках працюють виряджені продавці, грає музика, всі посміхаються і насолоджуються життям.

На ярмарках працюють виряджені продавці, грає музика, всі посміхаються і насолоджуються життям

На різдвяному ярмарку у Домського собору

Лідія заплела собі дві косички і перед кожним яткою з глінтвейном показувала паспорт, продавці закон шанують.

Закушуємо на ярмарку

Рига до деякої міри змагається з Таллінном: в обох містах є по дому Чорноголових, колоритні середньовічні ресторани, Домський Собор, в Таллінні є «Три сестри» в Ризі «Три брата», в Ризі є історичний будинок з котами, в Таллінні теж знайшли місце куди котів посадити. В цей кадр потрапили і будинок Чорноголових і статуя Роланда і навіть шматочок традиційного для Прибалтики музею окупації. До речі музей окупації в Ризі безкоштовний, але ми туди не ходили, щоб не псувати собі новорічні враження.

Будинок Чорноголових на Ратушній площі

Відмінності між містами теж є: Рига стоїть на річці Даугаві і абсолютно плоска, а Таллінн стоїть на березі моря і старий місто розташоване на суттєвою височини. Спільні риси в образі Таллінна і Риги можна пояснити приналежністю обох прибалтійських столиць до союзу ганзейских міст і наявністю портів.

Три брати

Тільки після закінчення Північної війни, Рига як місто-порт продовжила своє бурхливий розвиток, а Таллінн завмер в середньовіччі, тому в Таллінні треба дивитися на архітектуру середньовіччя, а в Ризі на модерн. Сучасних будівель навіть у старій Ризі дуже багато.

Архітектура модерну, будинок з котами

Рига по праву пишається, тим, що на її вулицях знімалися дуже багато улюблені народом досі фільми. Наприклад - «Пригоди Шерлока Холмса і Доктора Ватсона», «Сімнадцять миттєвостей весни». До речі обидва фільми знімали практично на одній вулиці. Ризька Бейкер стріт грала роль Квітковій вулиці у фільмі про Штірліца.

Бейкер стріт з Пригод Шерлока Холмса

Ми навіть сходили в Ризький військовий музей, щоб трохи відпочити від дощу. Вхід туди так само безкоштовний. У музеї представлена ​​вельми цікава експозиція. Найбільше мене здивувала гармата з дерев'яним стволом, обмотаним дротом. Ця гармата брала участь у Першій світовій війні, що ще більш дивно. Зовсім не зрозуміло як і чим з неї можна було стріляти. Такі ось експонатікі ллють воду на млини академіка Фоменко. У багатьох своїх працях він стверджував, що перші гармати були саме з дерев'яними стовбурами, але не збереглися до наших днів через не довговічності дерева.

Гармата з дерев'яним стволом в Ризькому військовому музеї

Прикро тільки, що майже всі написи зроблені тільки на латиською мовою, деякі дублюються англійською і зовсім мало написано по-російськи, в основному документи часів Російської імперії та СРСР. На Плакати теж було цікаво подивитися, нам зазвичай трапляються на очі тільки плакати СРСР, а в музеї показані і плакати Білого руху і німецькі плакати.

Плакат революційного часу

Дуже усічено представлений в музеї радянський період, всього пара фотографій листопадової демонстрації радісних громадян і все відразу перейшли до бравим латвійським військовим, які несуть службу в Афганістані під керівництвом НАТО, можна подумати що за часів СРСР в Афганістані не було ні одного латиша.

Загальний вигляд залів музею з плакатами

Природно не оминули ми своєю увагою і Ризький універмаг, там можна оформити TAX Free і отримати його на естонському кордоні. Розпродажі на початку січня вже почалися в РФ почнуться тільки після новорічних канікул.

Новорічне оформлення Ризького універмагу

У кафе ми поїли всього один раз, наш вибір припав на заклад під назвою «Лідо». Не потрібно плутати його з однойменною розважальним центром в спальному районі. У старій Ризі «Лідо» це просто маленька їдальня, добре оформлена і вельми бюджетна. На чотирьох чоловік з напоями і салатом обід коштував нам всього 33 €.

Євро-їдальня Лідо

Дуже нам сподобався центральний Ризький ринок. Він дуже великий, на фотографію помістилося тільки 4 павільйони, є ще п'ятий не влізши в кадр. Асортимент дуже багатий, ціни поменше, ніж в Пітері. Рибний павільйон просто - ріг достатку. Чого там тільки немає, і копчений вугор і ікра червона, і ікра чорна і макарель гарячого копчення і короп, взагалі всього не перелічити навіть багатший, ніж у фінському Дісасе.

Центральний Ризький ринок

На ринку крім продуктів продають в'язані речі, такі ж як у нас і всяке китайське барахло. Але з іншого боку видно зусилля просувати саме латвійських виробників, на сирах, наприклад, вказано, який з них зроблений в Латвії, а який в Німеччині.

У центрі багато магазинчиків саме місцевих виробників. Випадково забрели в магазинчик Local wine & wood (Vaļņu iela 39, це на вулиці що веде з старого міста на ринок). Там проводять дегустації місцевих вин, настоянок. Найбільше сподобалося ice wine з яблук, ось я зовсім не підозрювала, що можна таке придумати. На смак ice wine солодке, як лікер з сильним ароматом яблук.

На смак ice wine солодке, як лікер з сильним ароматом яблук

Прилавок в магазині Local wine & wood

Продукцію косметичної фірми Дзінтарс в Ризі все ще продають. У Ленінграді в період занепаду СРСР косметика Дзінтарс користувалася шаленою популярністю, за неї все ганялися, вважалося удачею відхопити собі що-небудь з духів або кремів.

Магазин Латвійських бальзамів Магазин Латвійських бальзамів   Магазин сувеніри з Латвії Магазин сувеніри з Латвії

У цьому сувенірному магазині з котом теж періодично проводять безкоштовні дегустації ризьких бальзамів. У кота в лапі грошики - тільки російські рублі, туристи з інших країн видать коту не подають. І так у мене знову з'явився фотоапарат, але він боїться дощу, буду берегти щоб знову не втратити.

Я поруч із сувенірним магазином

Загалом три дні пролетіли зовсім непомітно і в день нашого від'їзду на небі навіть з'явилося сонце. Все, як завжди за законом підлості сталося.

Рига справила дивне враження, ніби все навколо говорять по-російськи, але всі написи виконані на латиською мовою, а ціни вказані в євро. Така підлозі Європа, підлозі Росія виходить. Російською в Ризі реально розмовляють майже всі, не тільки туристи, але і продавці між собою, латиська мова чується зовсім не часто, в тому ж Таллінні такого немає.

Російською в Ризі реально розмовляють майже всі, не тільки туристи, але і продавці між собою, латиська мова чується зовсім не часто, в тому ж Таллінні такого немає

Снеки на латвійській заправці Снеки на латвійській заправці   Останній день, сонце і ціни на бензин, на задньому плані хрущовки Останній день, сонце і ціни на бензин, на задньому плані хрущовки

Зворотна дорога пройшла без пригод. У Ризі світило сонце, по дорозі йшов дощ зі снігом, на естонській заправці в Валга відразу виявилася дівчина не розуміє по-російськи.

Уздовж Чудського озера все рибні ларьки були закриті, влітку там йде жвава торгівля копченою рибою з озера, солоними огірками та помідорами.

Уздовж Чудського озера все рибні ларьки були закриті, влітку там йде жвава торгівля копченою рибою з озера, солоними огірками та помідорами

Естонський берег Чудського озера в січні Естонський берег Чудського озера в січні   Літній фото рибного ларька на берегах Чудського озера Літній фото рибного ларька на берегах Чудського озера

Ми приїхали в Нарву за дві години до нашої записи і поштовхалися по місцевих магазинах. Російські активно відвідують Нарву, щоб пошопилась, в місцевому універмазі естонців не було.

докладний гід по перетинанню кордону в Івангород - Нарві в обидві сторони. Як записатися, коли їхати, щоб уникнути черг. Весь мій трирічний досвід в одній статті.

Зимове автоподорож завжди лотерея, то чи буде стерпна погода, то чи не буде, передбачити заздалегідь неможливо. Можна було ще з'їздити до палацу Бірона в Рундале (архітектор Растреллі), навколо палацу розбито великий парк, але влітку подібні місця виглядають набагато краще. Так само в центрі Риги активно рекламували поїздку в Сигулду (39 € за людину з екскурсією). Загалом в Латвії ще є на що подивитися. Хотілося побачити Ригу влітку під сонцем з клумбами квітів і літніми терасами ресторанів.


Новости