Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Виїзд дитини за кордон

  1. Документи для виїзду дитини за кордон
  2. Закордонний паспорт для неповнолітнього
  3. Згода на виїзд

Якщо ви збираєтеся за кордон в перший раз, то з оформлення документів у вас обов'язково виникне безліч питань, особливо, якщо вам належить подорож з дітьми Якщо ви збираєтеся за кордон в перший раз, то з оформлення документів у вас обов'язково виникне безліч питань, особливо, якщо вам належить подорож з дітьми. Як правильно підготувати виїзд дитини за кордон, які документи для цього необхідні, чи потрібна згода батьків на виїзд, чи обов'язковий для малюка власний закордонний паспорт ... При покупці готового туру всі ці тонкощі вам роз'яснить турагент. Якщо ж ви готуєте самостійну подорож, то вам доведеться стати завсідником тематичних форумів і постійним відвідувачем Яндекса.

У варіанті з готовим туром врахуйте, що дівчатка в турагентствах не завжди компетентні і, швидше за все, ніколи не вивчали законодавство, а просто йдуть внутрішніми інструкціями. На форумах поради в стилі «у моєї подруги є знайома, яка ...» теж далеко не завжди корисні, а частіше ще й шкідливі. Що ж робити і кому вірити?

У цій статті ми детально пояснюємо, як оформляти документи для виїзду дитини за кордон, але ви маєте повне право не повірити і нам. Тому ми дамо посилання на офіційні документи: федеральний закон « Про порядок виїзду з Російської Федерації »І роз'яснювальні листи від офіційних структур.

Документи для виїзду дитини за кордон

Перш за все, давайте розберемося, які документи потрібні дитині для отримання візи , А які саме для виїзду (вильоту) з країни, оскільки через плутанину батьки часто витрачають гроші на оформлення зайвих документів.

Для отримання візи на дитину, так само, як і для дорослого, потрібно в окрему папку зібрати повний пакет документів, який вимагає консульство. У стандартному варіанті це:

Якщо дитина вписана в закордонний паспорт одного з батьків, то в комплект документів на дитину вкладається копія паспорта одного з батьків. Дитина, що не має власного закордонного паспорта, не може подорожувати без батьків (одного з батьків, в паспорт якого він вписаний).

Додатково консульства зазвичай вимагають:

  • нотаріально оформлена згода батьків на виїзд дитини за кордон (іноді з перекладом);
  • спонсорський лист про те, що ви фінансуєте поїздку своєї дитини.

Повний список необхідних документів уточнюйте в консульстві тієї країни, куди збираєтеся їхати. Також від себе ми рекомендуємо скористатися послугами даного сервісу для замовлення візи онлайн з доставкою додому, якщо колись цим зайнятися самим.

Для виїзду з РФ (для проходження паспортного контролю), якщо дитина їде з одним з батьків, дитині потрібні:

  • квиток
  • закордонний паспорт (якщо є)
  • свідоцтво про народження

Для виїзду з третіми особами (іншими родичами або супроводжуючими) потрібні:

  • квиток
  • закордонний паспорт
  • свідоцтво про народження
  • згоду на виїзд від одного з батьків

А тепер про все це докладніше.

Закордонний паспорт для неповнолітнього

У 2009 році в нашій країні стали оформляти закордонні паспорти нового покоління - біометричні. Цей паспорт видається на 10 років (на відміну від старого, який діє 5 років), в нього не можна вписувати дітей, і він коштує вдвічі дорожче (держмито 2500 р). Ось, власне, основні відмінності «нового» закордонні паспорти від «старого».

Якщо ви плануєте відправляти малюка на відпочинок з бабусею або з групою, на нього потрібно оформити окремий закордонний паспорт. Найбільш популярне питання в зв'язку з цим: який паспорт оформляти дитині - «старий» або «новий»?

Відповідь: не має значення. Вам вирішувати, що для вас важливіше - довгий термін дії або заощаджені гроші. У 2013 році держмита на оформлення закордонних паспортів складають:

Закордонний паспорт Дорослий Дитячий (до 14 років) Біометричний 2500 руб. 1200 руб. Старого зразка 1000 руб. 300 руб.

До речі, цікавий момент. Ви замислювалися про те, чому, власне, закордонний паспорт нового покоління називається «біометричним»? Біометричними даними вважаються відбитки пальців і відскановане зображення сітківки ока - хіба у вас знімали ці дані при оформленні закордонного паспорта? Ні, просто фотографували.

4 січня 2013 року набрав чинності Указ президента № 1709 про те, що з 1 червня 2013 року за оформленні закордонного паспорта ЗА БАЖАННЯМ громадяни РФ можуть здавати відбитки пальців, які будуть вноситися в паспорти нового покоління. Ось поки і вся біометрія на сьогоднішній день.

Але повернемося до оформлення закордонного паспорта неповнолітній дитині. За статистикою, з тих пір, як з'явилися «біометричні» паспорти, в які не можна вписувати дітей, кількість заяв на паспорти старого зразка для неповнолітніх збільшилася. Одні вважають, що 1200 рублів це дорого, інші ж сумніваються в валідності паспорта через 7-8 років, коли фотографія дитини стане сильно відрізнятися від «оригіналу» - не змусять чи наші держслужби всі ці «біометричні» паспорти переробляти?

Порядок оформлення закордонного паспорта для неповнолітнього, список необхідних документів, терміни і розміри держмита дивимося на сайті ФМС .

Згода на виїзд

Згода на виїзд

Відпочивати всією сім'єю - це, звичайно, здорово, але виходить не завжди. І якщо сімейний виїзд не складається, а вивезти малюка на канікули хочеться або необхідно, то шукаються всілякі компроміси: наприклад, мама їде з дітьми, а тато залишається вдома. Або батьки продовжують працювати, а бабуся їде з дитиною на море . У таких ситуаціях ви, швидше за все, зіткнетеся з вимогою оформити згоду на виїзд дитини за кордон. Що це за документ, і в яких випадках його дійсно необхідно робити?

Зразок згоди на виїзд дитини зліва на зображенні наводиться для прикладу, будь-який нотаріус знає правила оформлення подібного документа, але формулювання може відрізнятися.

Всі вимоги до оформлення пред'явлені нашим законодавством, а значить вивчаємо першоджерело - закон « Про виїзд і в'їзд в РФ », Глава III, стаття 20:

Неповнолітній громадянин Російської Федерації, як правило, виїжджає з Російської Федерації спільно хоча б з одним з батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників. У разі, якщо неповнолітній громадянин Російської Федерації виїжджає з Російської Федерації без супроводу, він повинен мати при собі крім паспорта нотаріально оформлена згода названих осіб на виїзд неповнолітнього громадянина Російської Федерації із зазначенням строку виїзду і держави, яке він має намір відвідати.

І стаття 21:

У разі, якщо один з батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників заявить про свою незгоду на виїзд з Російської Федерації неповнолітнього громадянина Російської Федерації, питання про можливість його виїзду з Російської Федерації вирішується в судовому порядку.

Здавалося б, все абсолютно чітко сформульовано, але, тим не менш, саме з приводу оформлення згоди на виїзд дитини за кордон задаються нескінченні питання в форумах і ведуться суперечки зі співробітниками турагентств.

Є люди, які в принципі не можуть читати офіційні документи - нічого дивного, казенна мова, якою вони написані, дійсно важкий для сприйняття без певних навичок, тому ми «переведемо» цей абзац на людську мову і дамо деякі роз'яснення. Отже,

  • якщо дитина їде з одним з батьків, згода від другого з батьків НЕ потрібно ( роз'яснювального листа прикордонної служби );
  • якщо другий з батьків офіційно (а не на словах) ЗАБОРОНИВ вивезення дитини, то дозвіл на виїзд потрібно отримувати в суді;
  • якщо дитина їде з бабусею, дідусем або сторонньою людиною, то згоди на виїзд досить від ОДНОГО батька;
  • згода має бути оформлено нотаріально, скільки коштує оформити такий документ, дізнавайтеся в нотаріальних конторах свого міста - в середньому від 700 рублів;
  • в документ потрібно внести дані закордонного паспорта супроводжуючої особи (бабусі, дідусі, керівника групи і т.д.);
  • згоду на виїзд МОЖНА оформити на будь-який термін у будь-які країни - тільки на конкретну поїздку, із зазначенням країни і дат поїздки.

Згода на виїзд дитини потрібно для перетину кордону (на паспортному контролі). Його можуть запитати, а можуть не запитати. Але в разі, якщо прикордонник поцікавиться у бабусі дозволом на вивезення онука, а у бабусі його бракуватиме, поїздка може зірватися. Саме цим лякають наших туристів в турагентствах.

Для виїзду дитини без супроводу батьків також потрібно нотаріально оформлена згода, за посиланням ви можете подивитися зразок і пояснення до нього (почне скачиваться файл .doc): зразок згоди .

І ще два моменти, пов'язані з дозволом на виїзд дитини за кордон, які викликають плутанину в головах туристів і постійні питання:

  • Згода на виїзд потрібно тільки ДЛЯ ВИЇЗДУ з РФ, при в'їзді (повернення з поїздки) його не питає ніхто і ніколи. Це означає, що якщо з яких-небудь причин ви не вклалися в терміни поїздки, позначені в нотаріальному злагоді, і повернулися на тиждень пізніше - нічого страшного, через це назад вас ніхто не відправить.
  • Згода на виїзд дитини від обох батьків або згода другого з батьків може зажадати консульство для видачі візи. В цьому випадку вам обов'язково доведеться оформляти документ, оскільки на рівень представництва іноземних держав наші закони не поширюються. Якщо ж це вимагає турагентство при покупці туру в безвізову країну (Туреччину або Єгипет) - не погоджуйтеся, оскільки для наших прикордонників на паспортному контролі правила чітко прописані в законі, який ми цитували вище.

Підводячи підсумок, ще раз повторимо: вивчайте офіційні документи. Роздрукуйте потрібні статті законодавства Російської Федерації і візьміть з собою в турагентство. Якщо співробітники турагентства будуть переконувати вас у тому, що для поїздки в Туреччину «про всяк випадок» краще дозвіл від тата зробити, а то хіба мало ... - покажіть їм цю роздруківку і скажіть, що «про всяк випадок» візьмете з собою її.

Якщо у Вас залишилися які-небудь питання з оформлення документів для виїзду дитини - запитуйте в коментарях, ми постараємося Вам допомогти.

Що ж робити і кому вірити?
Найбільш популярне питання в зв'язку з цим: який паспорт оформляти дитині - «старий» або «новий»?
Ви замислювалися про те, чому, власне, закордонний паспорт нового покоління називається «біометричним»?
Біометричними даними вважаються відбитки пальців і відскановане зображення сітківки ока - хіба у вас знімали ці дані при оформленні закордонного паспорта?
Що це за документ, і в яких випадках його дійсно необхідно робити?

Новости