Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що робити, якщо вкрали паспорт або інші документи за кордоном

  1. Порядок дій, якщо втрачений закордонний паспорт
  2. Звернення в поліцію при втраті документів за кордоном
  3. Нюанси звернення в консульство при втраті закордонного паспорта
  4. Перетин кордону після крадіжки документів
  5. Депортація як спосіб повернення при крадіжці закордонного паспорта та інших документів

Ситуації, коли за кордоном вкрали паспорт, трапляються досить часто

Ситуації, коли за кордоном вкрали паспорт, трапляються досить часто. Крім цього, разом з ним можуть пропасти і інші документи, а також готівкові кошти або банківські карти. Подібні втрати можуть стати причиною справжньої паніки, однак впоратися з їх наслідками не так вже й складно, якщо слідувати строго встановленим порядком дій.

Зміст: 1. Порядок дій, якщо втрачений закордонний паспорт 2. Звернення в поліцію при втраті документів за кордоном 3. Нюанси звернення в консульство при втраті закордонного паспорта 4. Перетин кордону після крадіжки документів 5. Депортація як спосіб повернення при крадіжці закордонного паспорта та інших документів

Порядок дій, якщо втрачений закордонний паспорт

Основним документом, за яким росіяни подорожують до більшості інших країн світу, є закордонний паспорт. Саме цей документ вважається міжнародно встановленим нормативом для визначення особи іноземця. Тому його втрата може призвести до цілого ряду проблем з законом в інших державах. Зокрема - до депортації або ж заборони на в'їзд через можливе порушення візового режиму і термінів перебування, адже саме в закордонних паспортах фіксуються дати в'їзду в державу і виїзду з нього.

В цілому, в кожній країні існують свої нормативи щодо можливих дій у разі втрати закордонного паспорта або іншого посвідчення особи іноземцями. Однак в загальному випадку, порядок дій при втраті або крадіжці закордонного паспорта буде наступним:

  1. Звернення в поліцію. Необхідно негайно звернутися до місцевих органів правопорядку і написати відповідну заяву про втрату закордонного паспорта. В обов'язковому порядку слід вимагати протокол за встановленою формою, а не довідку або інший документ, який не має юридичної сили.
  2. Після звернення в поліцію необхідно попрямувати в російське дипломатичне представництво. Серед таких може виступати консульський відділ при посольстві, безпосередньо консульство Росії або, в разі крайньої необхідності і при відсутності вищезазначених представництв, почесне консульство.
  3. У консульстві необхідно зажадати оформлення свідоцтва для повернення на батьківщину через втрати засвідчує документа. Для цього слід пред'явити паспорт громадянина РФ, або інший документ, що дозволяє засвідчити особу або громадянство. У разі якщо таких документів при собі звернулася особа не має, то дипломатичні представники РФ можуть зажадати показання двох свідків - громадян РФ, здатних засвідчити особу звернулося. При їх відсутності потрібно дочекатися поштової пересилки необхідних документів або підтвердження особи шляхом офіційного запиту консулів в МВС РФ. Крім цього, необхідно надати дві фотокартки 3,5х4,5 см.
  4. Протягом п'ятнадцяти днів після видачі свідоцтва для повернення на батьківщину, слід перетнути російський кордон і здати таке свідоцтво в триденний термін до відділу з питань міграції МВС, або в представництво МЗС РФ, в залежності від того, від якої структури видавався цей документ.

Однак незважаючи на уявну простоту таких дій, на ділі з кожним з вищеописаних пунктів можуть виникнути певні складнощі, які залежать від безлічі факторів. Найбільш проблемні ситуації, пов'язані з кожним етапом дій при втраті документів, а також механізми і способи їх вирішення будуть розглянуті далі.

Звернення в поліцію при втраті документів за кордоном

Так як при втраті паспорта звернення в поліцію є обов'язковим дією, то слід правильно дотримати всі процедури. Незалежно від того, що повноваження і окремий регламент дій поліції в різних країнах світу можуть відрізнятися, її представники в разі крадіжки зобов'язані вжити певні дії. Слід враховувати, що в деяких країнах не передбачена видача довідок або протоколів на руки потерпілому в окремих випадках, тому може бути необхідно пояснити причину для чого і як правоохоронцям потрібно буде це зробити.

Зверніть увагу

На практиці, російські консульства в більшості ситуацій вимагають безпосередньо оформленого протоколу, а не довідки з поліції. При цьому за фактом втрати паспорта справу, в залежності від законодавства, може не заводитися, а значить - видача протоколу буде не передбачена. В такому випадку єдиним виходом може бути лише дезінформація співробітників поліції і повідомлення про підозру саме на крадіжку закордонного паспорта, навіть якщо такої не було, а документ був просто загублений.

Окремі держави можуть також при зверненні в поліцію вимагати посвідчення особи, а якщо такого не буде - можуть затримати звернувся громадянина Росії аж до безпосереднього підтвердження його паспортних даних. Тому рекомендується направлятися до правоохоронців зі свідком, який міг би підтвердити особистість.

Нюанси звернення в консульство при втраті закордонного паспорта

Дипломатичні установи в більшості випадків розташовуються в столицях держав, лише за рідкісними винятками коли вони присутні в великих містах Дипломатичні установи в більшості випадків розташовуються в столицях держав, лише за рідкісними винятками коли вони присутні в великих містах. При цьому в деяких країнах світу взагалі може бути відсутнім російське представництво безпосередньо, а питаннями перебування російських громадян і здійснення інших дипломатичних процедур може займатися посольство або консульство, розташоване в сусідній країні.

У разі втрати закордонного паспорта звернення до дипломатичної установи потребують від росіянина самостійної подорожі до місця його знаходження. Якщо воно знаходиться за межами такого держави, потрібно зв'язатися з консульством по телефону або зажадати від поліції документ, який дозволив би перетнути кордон. У більшості дипломатичних установ час прийому строго обмежена і складає всього кілька годин, однак попереднім записом в разі втрати закордонного паспорта не потрібно.

Зверніть увагу

Надійним способом засвідчити особу навіть за відсутності свідків і втрати всіх наявних документів можна за допомогою ксерокопія паспорта або будь-якого іншого такого документа. У тому числі і в електронному вигляді. Тому багато туристичні агентства настійно рекомендують перед поїздкою за кордон зробити сканування документів і відправити їх на свою ж електронну пошту, щоб мати можливість продемонструвати такі копії або роздрукувати їх навіть при повній втраті всіх можливих документів.

При можливості засвідчити особу яка звернулася до них громадянина РФ консульство виготовить свідоцтво для повернення на батьківщину і зажадає сплати консульського збору за виготовлення документа і для покриття відповідних витрат. Якщо ж у людини немає можливості оплатити консульський збір, співробітники дипломатичної установи все одно будуть зобов'язані виготовити таке свідоцтво при наявності для цього підстав і всіх підтверджуючих документів.

важливий факт

Консульство не забезпечує придбання зворотного квитка, видачу грошей росіянам, що потрапили в біду і будь-яке інше забезпечення росіян понад встановлені законодавчо нормативів. Проте, співробітники консульства можуть допомогти отримати кошти по грошовому переказу від родичів, якщо в людини яка звернулася в нього особи немає документів, необхідних для пред'явлення в банківську установу або міжнародну службу грошових переказів.

Перетин кордону після крадіжки документів

При втраті закордонного паспорта особливу увагу слід приділяти перетину кордону і виїзду з держави При втраті закордонного паспорта особливу увагу слід приділяти перетину кордону і виїзду з держави. На кордоні співробітники прикордонслужби такої країни можуть вимагати додаткові підтверджуючі документи для забезпечення міграційного контролю, так як саме в закордонному паспорті часто вказується дата в'їзду на територію країни. Серед таких документів вони зобов'язані взяти до уваги свідчення для повернення на батьківщину, видане російським консульством.

Зверніть увагу

Також працівники прикордонного контролю країни виїзду можуть зажадати і копію протоколу або інші документи з місцевої поліції. З огляду на, що посольство або консульство забирають собі копію протоколу, розсудливим дією буде копіювання цього документа перед здачею в дипломатичне представництво.

При виїзді з країни вкрай важливо знайти спільну мову з співробітниками прикордонної служби та уважно стежити за оформляються її представниками документами. Зокрема, в деяких країнах існує практика при відсутності закордонного паспорта або інших належних документів прагнути оформити виїжджає як особа, яка порушила положення міграційного режиму, що може спричинити за собою згодом заборона на в'їзд. Такі дії не є законними, тому необхідно досягти розуміння і пояснити всі тонкощі ситуації, що склалася.

Для перетину російського кордону досить буде пред'явити надане консульством свідоцтво для повернення на батьківщину, яке згодом необхідно буде здати до відділу з питань міграції МВС в триденний термін після перетину кордону.

важливий факт

Так як свідчення для повернення на батьківщину діє протягом п'ятнадцяти діб, у особи, яка має їм є можливість закінчити свої справи в країні перебування перш, ніж повертатися в Росію.

Депортація як спосіб повернення при крадіжці закордонного паспорта та інших документів

Зрідка може виникнути ситуація, при якій вкрадені і документи, і гроші, а можливості отримати готівковий переклад від родичів і близьких немає можливості Зрідка може виникнути ситуація, при якій вкрадені і документи, і гроші, а можливості отримати готівковий переклад від родичів і близьких немає можливості. В крайньому випадку єдиним способом потрапити в Росію може бути депортація, якщо інші варіанти були випробувані і не дали ніякого результату. У разі депортації практично завжди щодо депортованого особи застосовується заборона на в'їзд. Також, в залежності від договорів про депортацію, оплату транспортування такої особи може здійснювати як країна, з якої воно висилають, так і Російська Федерація.

У першому випадку, для подальшого в'їзду в цю країну після закінчення дії заборони на в'їзд може знадобитися оплата всіх коштів, витрачених на попередню депортацію. У другій же ситуації російські органи можуть ухвалити відшкодувати витрачені на депортацію громадянина РФ кошти після його прибуття на батьківщину.

Зверніть увагу

Залежно від законодавства країни, порушення міграційного режиму може вважатися адміністративним правопорушенням і навіть кримінальним злочином і спричинити за собою не тільки депортацію, але і арешт або затримання до закінчення процесуальних процедур або встановленого місцевим законодавством терміну.

Новости