Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Облік витрат на одноденну відрядження

За оформленням відряджень в останній рік відбулося ряд змін

За оформленням відряджень в останній рік відбулося ряд змін. Скасували обов'язковість відрядження посвідчень. Ми розглянемо, як оплатити одноденні відрядження і заплатити податки при неї - по таким відрядженням у бухгалтерів регулярно виникають питання.

добові
За загальним правилом співробітнику покладаються добові при направленні у відрядження. Розмір добових, які можна потім не обкладати ПДФО, врегульовані державою і розрізняються за розміром - в Росії відрядження або за її межами.
При одноденної відрядженні на території Росії співробітникові не виплачують добові. Пов'язано це з тим, що сума добових покладається для випадків, коли в один день повернутися додому співробітник не може (п. 11 Положення, затв. Постановою Уряду РФ від 13.10.2008 р № 749). При одноденної відрядженні таких складнощів не виникає.
Парі відрядженні за кордон добові покладені.
Компанія має право на свій розсуд оплачувати добові, закріпивши в локальному акті розмір добових.

інші витрати
На відміну від добових, необхідність яких при одноденної відрядженні сумнівна, витрати на проїзд чи інші можуть бути відшкодовані. Здійснювати такі витрати треба з дозволу роботодавця (п. 1 листа Мінпраці Росії від 28.11.2013 р № 14-2-242).

Податок на прибуток і ССО
Відносно обліку витрат з податку на прибуток не так давно вийшло лист Мінфіну Росії . Відомство зазначило, що компанія може врахувати витрати. Для цього треба відобразити відшкодування витрат при одноденної відрядженні у внутрішньому локальному акті, прописати можливі розміри відшкодування і умови його отримання.
За ССО ситуація інша. Добові чи інші витрати компанія врахувати не має права. Перелік витрат на спрощеній системі закритий, і подібних витрат в ньому не передбачено. Це правило актуально, якщо відрядження планується по Росії. Якщо поїздка буде за кордон, то можна зменшити податкову базу на величину добових, але не більше 50 відсотків від норми, яка закріплена у внутрішньому документі фірми (подп. 13 п. 1 ст. 346.16 НК РФ).

ПДФО та страхові внески
Як ми вже розповіли вище, добові не підходять співробітнику при одноденної відрядженні. При цьому компанія може відшкодовувати інші витрати співробітнику. Якщо відбувається такий відшкодування, то ПДФО не виникатиме. Але тільки в межах 700 рублів за день - це діє для відряджень по Росії (п. 3 ст. 217 НК РФ).
Коли відрядження належить до інших держав, можна не обкладати ПДФО добові в межах встановлених норм - 2500 рублів в день (абз. 10 п. 3 ст. 217 НК РФ).
Зі страховими внесками ситуація схожа. Коли відрядження по Росії та добові оформлені як компенсація витрат у відрядженні, їх не треба обкладати внесками. Коли відрядження за кордон добові не треба обкладати внесками в межах 1250 рублів в день.

Новости