Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мережі гостинності (сайти безкоштовного житла)

  1. Як це працює
  2. Історія
  3. переваги
  4. Безпека
  5. Існуючі мережі гостинності

Дата публікації 01 лютого 2014. Опубліковано в Подорожі

Подорожі

Мережа гостинності (Hospitality network) - спільнота людей, що пропонують погостювати у себе вдома іншим членам цієї спільноти. Як правило, мова йде про зупинку на кілька днів. Домовляються про приїзд найчастіше через спеціалізовані сайти. Крім універсальних мереж, существют мережі, орієнтовані на конкретні групи людей: велосипедистів, есперантистів, і т. П.

Як це працює

Щоб скористатися послугами мережі необхідно зареєструватися (зазвичай на сайті) і по можливості повно і цікаво заповнити анкету, яку зможуть побачити інші учасники. Після цього стає доступним пошук людей, у яких можна зупинитися (місце, де можна зупинитися, називають «вписка»), форум та ін.
Щоб домовитися про «вписки» потрібно написати лист людині, у якого можна зупинитися. У листі повідомляються дати приїзду / від'їзду, цілі подорожі, плани, захоплення і все інше, що може зацікавити співрозмовника. Часто при пошуку «вписки» розсилають листи одразу кільком учасникам, так як в листі може бути відмова (господар може бути зайнятий в ці дні, перебувати в іншому місті, він може вже домовитися з іншими мандрівниками про те, що вони приїдуть до нього в зазначені дні, та й просто може захотіти відпочити без гостей). Так само через листи обмінюються телефонами і / або домовляються про зустріч. Домовлятися про «вписки» краще заздалегідь, хоча деякі учасники готові прийняти гостя і буквально через пару годин після того, як домовилися на сайті.
Як правило на таких сайтах є можливість написати відгук про іншого учасника. У відгуку коротко описується як і де зустрілися з учасником, ніж він зацікавив, чи були негативні моменти, загальне враження від спілкування.
Члени такої спільноти повинні шанобливо ставитися один до одного, рахуватися з звичками і традиціями один одного, адже часто таким чином зустрічаються представники різних культур.
Гроші за проживання не беруться, але, за домовленістю з господарем, від гостя може знадобитися купувати собі їжу, мити за собою посуд і т. П.
Через такі мережі можна не тільки знайти де зупинитися, але і домовитися з місцевими жителями про зустріч. Таким чином, навіть ті, хто не може приймати гостей, теж можуть брати участь в обміні гостинністю: вони можуть зустрічатися з мандрівниками, розповідати їм про місто, показувати цікаві місця.
Багато членів таких мереж подорожують автостопом.

Історія

Вперше ідея обміну гостинністю була реалізована в відкрилася в 1949 році міжнародною некомерційною службі Servas Open Doors, місія якої формулювалася як «мир у всьому світі». Вже на наступний рік з'явилася служба «Intervac», пріоритетом якої були дешеві подорожі. З поширенням Інтернету кількість і різноманітність таких мереж різко збільшилася.

переваги

У порівнянні з проживанням в готелях обмін гостинністю має ряд переваг:
* Можливість зустріти цікавих людей, однодумців.
* Можливість познайомитися з побутом місцевих жителів «зсередини».
* Дозволяє економити на житло.
* Більшість таких мереж інтернаціональні, подорожі через них дають хорошу практику в вивченні іноземних мов.
* Місцеві члени такої мережі можуть допомогти приїжджому зорієнтуватися в місті, зустріти / проводити його, допомогти при виникненні непередбачених обставин.

Безпека

Так як використання таких мереж має на увазі дуже швидкий перехід від спілкування в інтернеті до близького спілкування в реальному житті, то безпеки приділяється велика увага. Основними інструментами забезпечення безпеки є:
* Наявність відгуків інших користувачів. Перед тим, як зустрітися з незнайомим учасником можна прочитати що про нього думають інші члени спільноти.
* Запис переговорів через сайт адміністрацією сайту.
* Вказівка ​​учасниками своїх паспортних даних.
Так само рекомендується перед поїздкою познайомитися з більш ніж одним місцевим членом мережі, щоб в разі виникнення проблем можна було звернутися до них.

Існуючі мережі гостинності

Існує безліч мереж гостинності. Зараз більшість з них має свої сайти в мережі Інтернет. Мережі відрізняються один від одного кількістю членів, спрямованістю, пристроєм сайтів. Багато людей є одночасно членами відразу декількох мереж гостинності. Залежно від країни та чи інша мережа може бути більш популярною.

CouchSurfing - найбільш розвинений сервіс з пошуку добрих людей, які готові пустити гостей абсолютно безкорисливо і безкоштовно. У базі більш 2 000 000 осіб з понад 240 країн. Проект пишається своєю базою, в якій знаходяться тільки самі культурні та добропорядні люди. Безкоштовний сервіс.

HospitalityClub - точно такий же сервіс, як і CouchSurfing, але має меншу базою країн і користувачів. У базі більше 325 000 чоловік з понад 205 країн. Також можливо просто знайти людей, які покажуть вам місто, порекомендують хороші кафе, клуби і власне, просто спілкування з місцевими жителями. Сервіс безкоштовний.

WWOOF - з'єднує мандрівників з фермерами і селянами різних країн, яким потрібні додаткові робочі руки в господарстві і які натомість цього надають туристам житло та їжу.

Caretaker - пошук людей, яким потрібні наглядачі за будинком на час відсутності господарів без оплати орендної плати, хоча, фактично в сервісі представлені і варіанти з обміну будинками, і по роботі в обмін на житло та інші варіанти. Використання сервісу платне - $ 30 в рік.

Organicvolunteers - те ж саме, що WWOOF і Housecarers, але з набагато більш широким вибором типу житла: від простих будинків і квартир до неофіційних кімнат в студентських гуртожитках і жител релігійних сект в обмін на "розуміння" їх релігії. Вартість - $ 20 в рік.

Globalfreeloaders - звичайний сервіс з обміну будинками. Головна умова: після реєстрації протягом півроку прийняти у себе вдома гостей. Безкоштовне використання системи.

Servas - той же сервіс з обміну будинками, але визнаний ООН як самий благодійний. Причиною тому, мабуть, стало обов'язкове інтерв'ю у надає свій будинок для перевірки доброчесності.

Be Welcome - це мережа міжкультурного обміну, яка допомагає вам ділитися своїм дахом, зустрічатися і допомагати іншим людям в дорозі.

flatjump.com - вільний глобальне співтовариство мандрівників.

WarmShowers - мережа, орієнтована на велосипедистів-мандрівників.

HelpX.net - сотні і тисячі людей по всьому світу пропонують бажаючим стіл і дах в обмін на допомогу в роботі. HelpX - це онлайн-каталог невеликих приватних ферм, ранчо, хостелів, ресторанів, виноробів і навіть яхт, що запрошують в гості добровільних помічників на термін від декількох днів до декількох місяців. Портал орієнтований на взаємовигідний культурний обмін, поєднаний з активним відпусткою. Робота на будь-який смак, але не більше 30 годин на тиждень (4-6 годин в день), за це ти отримуєш безкоштовну їжу, безкоштовне житло та часто - безкоштовний wi-fi.

Новости