Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Географія Німеччини

Німеччина розташована в Центральній Європі. Загальна площа держави в його теперішньому вигляді становить 356,9 тис. Км2. Якщо рухатися з півночі на південь країни, то це буде як би шлях вгору - від самих низинних районів до високих засніжених піків Східних Альп.

Протяжність державного сухопутного кордону Німеччини досить велика і налічує 3,6 тис Протяжність державного сухопутного кордону Німеччини досить велика і налічує 3,6 тис. Км. Країна межує на півночі з Данією (Протяжність кордону - 68 км); на заході з Польщею (456 км); на південному заході з чеською Республікою (646 км); на півдні з Австрією (784 км) і Швейцарією (334 км); на заході з Францією (451 км), Бельгією (167 км), Люксембургом (138 км) і Нідерландами (577 км). Положення країни в центрі Європи, на перехресті широтних і меридіональних міжнародних шляхів, має важливе значення. Тут проходять найкоротші транзитні шляхи, що з'єднують Північ із Середземномор'ям, а також Захід і Схід. Німеччина в цілому межує з дев'ятьма державами і за цим показником займає рекордне положення серед інших західноєвропейських країн. З усіх кордонів тільки південна, що йде по Альпах, є яскраво виражений природний кордон. Максимальна протяжність кордонів з півночі на південь, від кордону з Данією до кордону з Австрією, становить 850 км, що займає 9 годин шляху по автостраді. Найбільша протяжність кордонів із заходу на схід, від кордону з Францією до кордону з Чеською республікою, налічує трохи більше 800 км.

На півночі Німеччина має досить широкий вихід до Північного і Балтійського морів, довжина її берегової лінії дорівнює 2,4 тис На півночі Німеччина має досить широкий вихід до Північного і Балтійського морів, довжина її берегової лінії дорівнює 2,4 тис. Км. «Морські ворота» Німеччини - її узбережжі і порти - забезпечують доставку найбільш дешевим транспортом великих мас палива і сировини, а також створюють сприятливі умови для експорту готової продукції.

Уже перший погляд на географічну карту дозволяє ясно уявити «триярусна» території Німеччини: на півночі розташована Північно-Німецька низовина, в центрі зосереджені середньогір'я, на крайньому півдні піднімаються відроги Альп Уже перший погляд на географічну карту дозволяє ясно уявити «триярусна» території Німеччини: на півночі розташована Північно-Німецька низовина, в центрі зосереджені середньогір'я, на крайньому півдні піднімаються відроги Альп. Різноманітність рельєфу відображає складність геологічної будови і визначає різницю в природних умовах країни: в кліматі, ґрунтовий покрив, формуванні річкової мережі і т. Д.

Північно-Німецька низовина складена палеогеновимі, ​​неогеновими і четвертинними відкладеннями і простягається до відрогів гір Північно-Німецька низовина складена палеогеновимі, ​​неогеновими і четвертинними відкладеннями і простягається до відрогів гір. У минулому море неодноразово проникав в ці райони. Рівнина несе також яскраві сліди плейстоценового заледеніння: моренні гряди, зандрові низовини, великі долини стародавніх потоків, безліч озер. Поряд з плоскими ділянками з малою різницею висот зустрічаються райони з сильно розчленованим рельєфом. Моренні пасма і пагорби чергуються з зниженнями, часто зайнятими озерами. Так, в мекленбургской поозерье соснові і букові ліси поєднуються з болотами і пустками, безліччю озер.

З півночі смуга морен обмежена узбережжям морів, що утворюють ряд заток і мілководних лагун З півночі смуга морен обмежена узбережжям морів, що утворюють ряд заток і мілководних лагун. Порослі лісом моренні пагорби чергуються з відкритими, слабоволністой територіями, зайнятими ріллею. У сухих соснових лісах зустрічаються мальовничі озера переважно подовженої форми; серед рівнинних луків і пусток спокійно течуть річки. Широко поширені вересові і трав'янисті пустки. В одній з них - Люнебургской пустки в межиріччі Ельби і Везера в 1910 році засновано природний парк (площа - 20 тис. Га), що охоплює соснові і дрібнолисті ліси, верещатники, болота, в яких мешкають близько 380 видів птахів. На південь озера пропадають, а підносяться над низовинами ланцюга пагорбів стають більш округлими і згладженими, з'являються піднесення, складені древніми кристалічними породами. Ландшафти рівнини сильно змінюються від західного узбережжя до східного: марші з соковито-зеленими прямокутниками лугів і полів змінюються більш піднесеними ділянками, які переходять в пагорби, порослі сосновим лісом.

Біля кордону з Нідерландами можна побачити і польдери, і вітряні млини, і барвисті поля тюльпанів Біля кордону з Нідерландами можна побачити і польдери, і вітряні млини, і барвисті поля тюльпанів. Багато боліт і озер в цих місцях дало відповідні назви, що закінчуються на «moor» (в перекладі з німецького «болото»). Однак більша частина боліт осушена і оброблена. На Ютландському півострові і в пониззі Ельби узбережжі огороджено дамбами. Ландшафти Північно-Німецької низовини сильно перетворені людиною, але є біосферні заповідники і національні парки (наприклад «Ваттенмеер»). На півдні низовина обмежена передгір'ями.

Смуга середньовисотних гір розташована на південь від низовини. Тут спостерігається складне поєднання височин, низьких і середньовисотних (600-800, іноді до 1400 м; гора Фельдберг в Шварцвальді - 1493 м). Вони входять в пояс гірських споруд так званої Герцинской Європи (Гарц, Рейнські Сланцеві гори, Шварцвальд (Чорний Ліс), Чеський Ліс, Шумава, Тюрингский Ліс, Рудні гори і ін.). Середньовисотні гори мають плоскі або куполовидні вершини і круті схили. Для них характерне чергування слабо розчленованих невисоких залишкових масивів і окремих гір або хребтів, які панують над місцевістю з глибоко врізаними долинами. Середньовисотні гори займають більшу частину країни. На заході вони починаються Рейнської Сланцевими горами (Ейфель і Хунсрюк - на лівобережжі Рейну; Таунус, Вестервальд, Зауерланд - на правобережжі), які на схід змінюються горами Тевтобурзький ліс, Гарц, Тюрингский Ліс і Рудні гори. Найбільшої висоти досягають Таунус (880 м), Гарц (одна тисяча сто сорок два), Тюрингский Ліс (982 м), Рудні гори (1244 м - гора Кліновец). Гори складені як гранітами, гнейсами, місцями древніми вулканічними породами, так і осадовими породами (сланці, пісковики та вапняки). Гірські масиви покриті лісами і дуже мальовничі. Саме тут зосереджена найбільша кількість заповідників і природоохоронних областей, в яких багато цікавих і спокійних місць для відпочинку на будь-який смак: гірських озер, сіл, пансіонатів великих і маленьких, туристичних стежок і т. Д. І сім'я з маленькими дітьми, і бувалий турист зможуть підібрати собі відповідний вид відпочинку.

На південь від гірського пояса простягнулася із заходу на схід широка долина Верхнього Дунаю, а ще південніше починається передальпійський Баварське плато, що поступово підвищується на 300-600 м На південь від гірського пояса простягнулася із заходу на схід широка долина Верхнього Дунаю, а ще південніше починається передальпійський Баварське плато, що поступово підвищується на 300-600 м. По межах країни воно обрамлено передовими хребтами Альп. Тут знаходиться найвища точка Німеччини - гора Цугшпітце (2963 м), вершина якої покрита снігом. Вважається, що альпійські і передальпійський лісові райони є найбільш чистими в екологічному відношенні територіями Німеччини.

Річкова мережа країни досить густа Річкова мережа країни досить густа. Основні річки Німеччини - Рейн (притоки Майн, Мозель, Неккар), Ельба (притоки Заале, Хафель), Одер, Везер, Дунай у верхній течії. Багато річки судноплавні, транспортні можливості збільшені за рахунок будівництва рукотворних каналів.

Всі великі річки течуть з півдня і південного сходу на північ, пов'язуючи внутрішні райони з морем. Виняток становить Дунай. Він бере початок в центрі масиву Шварцвальд і тече на схід, до Чорного моря. Деякі річки Німеччини від витоків до гирла протікають по німецькій землі - Емс, Везер і Шпрее. Головна річка країни Рейн і починається, і досягає моря за її межами: витік її - в Швейцарських Альпах, а гирло - в Нідерландах. Більшість великих річок Німеччини багатоводні. Вони течуть у розроблених долинах і замерзають на 1-1,5 місяці. Дунай і Рейн особливо повноводні навесні і влітку, коли тануть сніги і гірські льодовики. Вододіли між річками невисокі, що дозволяє з'єднувати їх каналами. Сама конфігурація річкової мережі значно підправлена ​​людиною. Меридіональний напрям головних річок доповнено широтним шляхом, що зв'язує їх воєдино Середньонімецький каналом, який проходить по межі низовини і височин. Побудована велика кількість інших каналів.

Великі озера знаходяться в передгір'ях Альп Великі озера знаходяться в передгір'ях Альп. Найбільше озеро в Німеччині - Боденське (площа - 538 км2). Воно заповнює велику тектонічну улоговину. У передгір'ях Альп розташовано ще кілька великих озер - Хімзее, Штернбергерзее, Аммерзее. Це популярні місця літнього відпочинку і туризму. На Північно-Німецької низовини багато дрібних озер льодовикового походження. Найбільше з них - озеро Мюріц в Мекленбурзі.

Велика частина країни являє собою культурний ландшафт Велика частина країни являє собою культурний ландшафт. Сажениє і природні ліси - головним чином ялицево-смерекові і соснові, а також широколисті з бука, дуба і деяких інших видів.

Середньомісячна температура повітря (° С)

січ.

лют.

Березень

квіт.

травень

червні.

Липень.

серп.

Сіна.

Окт.

нояб.

груд.

по країні

1

-

-

-

-

-

20

-

-

-

-

-

Берлін

-1

0

3

8

14

7

18

17

13

8

4

1

Ваш відгук


Новости