Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи правда, що в Сочі відпочивати дорого

  1. Дорогий відпочинок в Сочі: міф чи реальність
  2. Про проживання та катання
  3. про харчування
  4. про іноземців
  5. про конкуренцію
  6. Хто все одно поїде в Сочі
  7. Чекати не можна бронювати

Привіт, мої дорогі читачі!

Дорогі в сенсі - дуже важливі для мене. А поговорити сьогодні хочу якраз про дорожнечу грошову, а саме про дорогий відпочинок в Сочі. Тому що ця тема спливає кожен раз, коли я розповідаю комусь про достоїнства відпочинку в Сочі і Червоній Поляні. «Катя, але ж у вас там все нереально дорого! Ми чули, люди там витрачають більше грошей, ніж на закордон! »

Коротше, друзі, не відкрию вам Америку, якщо скажу: майже на будь-якому курорті можна відпочивати і дорого, і дешево.

Але я зараз хочу разом з вами з'ясувати - чи так уже дорого стало відпочивати в Сочі зараз? Адже для кожного з нас поняття «дорого» має свій грошовий еквівалент. Так що, давайте розбиратися разом.

Дорогий відпочинок в Сочі: міф чи реальність

Дорогий відпочинок в Сочі: міф чи реальність

Місто Сочі і Краснодарський край в цілому є лідерами внутрішнього туризму. У минулому році тільки в літні місяці на місцевих курортах відпочили майже 9 мільйонів чоловік! Завантаження готелів була навіть вище, ніж в період Олімпіади.

Взагалі, про Сочі у росіян дуже різні уявлення. Читаю різні відгуки на форумах і просто дивуюся: як ніби про різні міста народ пише! Хоча для цього є пояснення. Хтось відпочивав десь в Лазаревському районі, де інфраструктура не сильно змінилася за рахунок олімпійських бюджетів. А хтось вибирав нові готелі в Імеретінкі або Червоній Поляні. І у них то точно зовсім інша картинка при слові «Сочі» спливає в пам'яті.

Особисто мені від туристів, які вибирали для себе відпочинок на Красній Поляні, дуже часто доводилося чути фразу: «Ніколи не думали, що у нас можна ТАК відпочивати - НЕ ГІРШЕ, ніж за кордоном!» А ось обійшовся їм відпочинок дешевше або дорожче, ніж за кордоном? Тут теж думки розходилися ...

Про проживання та катання

Про проживання та катання

Основним конкурентом краснодарських курортів завжди була Туреччина. Безвізова, доступна за ціною, російськомовна - саме вона відтягувала на себе значну частину любителів недорогого пляжного відпочинку.

Коли була оголошена заборона на продаж турів до Туреччини, сочинські готельєри майже відразу ж підвищили ціни на свій номерний фонд. Найбільше це торкнулося цін саме на прибережні готелі: вони явно виявилися у вигідному положенні при закритті турецьких і єгипетських пляжів. Найскромніший номер в готелі на узбережжі в липні-серпні коштував близько 2500-3000 рублів. Готелі в горах теж підняли цінники, але все-таки зробили це більш обережно і явно не в розрахунку на колишніх турецьких пляжників. У Червоній Поляні в розпал літнього сезону цілком можна знайти готель за 1200-1400 рублів за номер на добу.

При цьому ті туристи, які відпочивали в Сочі роком раніше, виявилися неприємно здивовані новими цінами не тільки на проживання, а й на інші послуги.

Наприклад, та ж «Ластівка» подрожчала дуже стрімко. Квиток від Сочі до Червоної Поляни став обходитися туристам замість 120 рублів аж 450 рублів за людину! І це прямо реальний перебір, я вважаю. Раніше, за нормальними цінами, ці «Ластівки» були дійсно затребувані. Народ реально їздив на них. А ось зараз ... Дивлюся я на практично порожні вагони і думаю - невже РДЖ вигідно задерти ціни, щоб возити 25 осіб по 450 рублів, ніж 250 чоловік по 120 рублів? Ніякої логіки не проглядається. Гаразд, хоч на проїзд в міських автобусах ціни не подорожчали ...

А в цілому так, любиш кататися - люби і катайся. Подорожчали відсотків на 25-30% прогулянкові та спортивні скі-паси на гірськолижних курортах Червоної Поляни - троянда Хутір , горки Місто і Газпром . І на всіх цих курортах практично зникли як вид безкоштовні парковки.

І на всіх цих курортах практично зникли як вид безкоштовні парковки

А ось на послуги інструкторів ціни практично не змінилися. Скільки коштує заняття з інструктором і як це краще зробити, читайте тут: Що потрібно знати при замовленні послуг гірськолижного інструктора

Не помітила я особливої ​​різниці і в цінах на екскурсійні послуги і на вхідні квитки в різні парки, заповідники і музеї. Майже всі прогулянкові маршрути Великого Сочі доступні для туристів за тими ж цінами, що і роком раніше.

Трохи подорожчав вхід в Скай-Парк: замість 1000 рублів за прохід по найдовшому пішохідному мосту в світі тепер доведеться віддати 1250 рублів за дорослого і 600 за дитину.

Дізнатися актуальні ціни на індивідуальні екскурсії по Сочі і Абхазії ви можете ось за цим номером: +79384600693. Хлопці організовують поїздки і трекінгу найбільш популярними маршрутами, телефонуйте, домовляйтеся

про харчування

про харчування

На тему місцевої їжі у кожного з туристів, які відпочили в Сочі, буде своя думка. Смачно поїсти в Сочі можна і в модному ресторані, і в звичайній сувлачной. І не завжди там, де дорожче, буде смачніше. В цілому, цінники в популярних ресторанах явно розраховані на московську і пітерську публіку. Жителів інших, менш грошових регіонів, вони, звичайно, шокують.

Має місце бути підвищення / пониження цін на сезонні продукти. Ясно, що влітку дешевше фрукти і овочі. Зате взимку на узбережжі ціни в їдальнях та кафе рази в півтора дешевше, ніж влітку. Так, днями ми поїхали у справах в Адлер, у справах. Зголодніли і зайшли в одну з їдалень у районі набережної. Взяли по супчику і другого блюда (м'ясо з гарніром). На двох витратили 350 рублів. Якість страв нас цілком влаштувало.

Туристам на замітку: найпопулярніша в Сочі хинкальную «Білі ночі», на ул.Орджоникидзе. Самий історичний ресторан «Кавказький аул», поруч зі знаменитими Агурскій водоспадами . Ще одне нове, але вже популярне містечко - ресторан «Висота 5642» в Імеретінкі. Це ті місця, куди я завжди сміливо відправляю туристів, тому що знаю, що кухня там на висоті. Втім, цінники теж не низькі ...

Втім, цінники теж не низькі

Ще можу підказати два ресторанчика, де цінники точно не змінилися: це ресторан «амшенських двір» (вірменська кухня) і ресторан «Гніздо сови» (абхазька кухня). Обидва заклади я сміливо рекомендую своїм туристам як місця, де можна за цілком розумні гроші дуже і дуже смачно поїсти.

Якщо ви, відпочиваючи в Сочі, плануєте готувати собі їжу самостійно, то закуповувати продукти найвигідніше в мережевих гіпермаркетах. По всьому Сочі є продуктові супермаркети «Магніт» і «Пятерочка». Ціни в них - такі ж, як і в будь-якому іншому російському місті. У центрі Сочі ви без праці затарились потрібними продуктами в ТРЦ «Море Молл» - величезний гіпермаркет «О'кей» на першому поверсі завжди радує хорошими цінами на продукти і акціями. В Адлері я купую продукти в новому гіпермаркеті «Магніт» (Пріреченская вулиця, 2). Туди ж буде зручно їздити тим, хто відпочиває в Імеретінкі.

Що ще я забула? Якщо є якісь питання, друзі - задавайте в коментарях. Постараюся всім відповісти.

про іноземців

про іноземців

Якщо ще десять років тому Сочі був, в основному, курортом для росіян, то зараз картина міняється. Знаєте, скільки іноземців приїжджає зараз в Сочі на відпочинок?

За даними за 2017 рік, Сочі увійшов до п'ятірки найпопулярніших у іноземців курортів. Перше місце рейтингу 2017 року обіймає Москва, яку в період з січня по грудень відвідало 4,8 мільйона іноземних туристів. Друге місце - Санкт-Петербург і 3,8 мільйона туристів. Третій рядок рейтингу - Казань і 185 тисяч туристів із закордонних країн. Сочі знаходиться на 4 сходинці цього рейтингу, кількість іноземних туристів за 2017 року - 40 тисяч.

Начебто, не багато в загальній масі туристів ... Але! Давайте подивимося на це з іншого боку. Ті ж росіяни, які їдуть в Сочі, далеко не завжди користуються тими ж ресторанами, підйомниками тощо Вони можуть приїхати на своєму автомобілі, зняти дешманскій номер в Гест-хаусі, готувати їжу самостійно. Що взяти з таких туристів? Правильно, тільки аналізи.

А ось іноземці бронюють нормальні готелі (в готелі Sochi Marriott Krasnaya Polyana 5 * більше половини гостей - іноземці), беруть індивідуальні екскурсії, ходять в ресторани, купують сувеніри на пам'ять. І в кінцевому підсумку, виходить, що саме вони, поряд з москвичам і питерцами, задають рівень цін всім туристичним послугам в Сочі.

Коли я недавно працювала з групою гостей з Ізраїлю, вони сказали мені ось що: «Нам дешевше відпочивати у вас в Сочі, ніж у себе в Ейлаті. За своєю красою Сочі - місце просто приголомшливе, але шкода, що тут майже не говорять по-англійськи. Ми то знаємо російську, а ось наші друзі - на жаль ... А якщо б у вас були нормальні послуги англійською - вони б теж приїхали! »

Тобто, потенціал для розширення потоку іноземних туристів у Сочі точно є. І багато місцеві бізнесмени це розуміють. І вважають так: краще прийняти дну групу багатих євреїв в своєму готелі по нормальному ціннику, ніж демпінгувати в розрахунку на потік «скідочніков» з російської глибинки.

про конкуренцію

Але є місцевому ценнообразованіі і приємна тенденція. За моїми спостереженнями, на ціни в Сочі зараз стала впливати посилюється внутрішня конкуренція.

Якщо до Олімпіади в місцевому бізнесі панували невеликі приватні інвестори, то після неї на регіон звернули найпильнішу увагу представники великого бізнесу. У Сочі стали з'являтися магазини великих торгових мереж, готелі відомих ланцюжків і т.п. І продавати товари і послуги вони стали за фіксованими мережевим цінами. І вся ця базарна сочинська торгівля, де раніше ціни встановлювалися «за законами гір» (тобто за принципом «задеру вище - авось прокотить, не пройде - знижку зроблю), швиденько« повернулася в берега ».

І вся ця базарна сочинська торгівля, де раніше ціни встановлювалися «за законами гір» (тобто за принципом «задеру вище - авось прокотить, не пройде - знижку зроблю), швиденько« повернулася в берега »

Та й на рівні приватних послуг конкуренція посилилася. Адже багато фахівців - з блискучою освітою і величезним досвідом роботи, з приїхали сюди попрацювати на час Олімпіади, а залишилися назавжди. І склали хорошу конкуренцію місцевим «стомленим сонцем» працівникам. У яких реально вже стала звичкою двогодинна пообідня сієста.

Хто все одно поїде в Сочі

Як би там не було, серед росіян є туристи, які поїдуть відпочивати в Сочі при будь-якому розкладі. Це ті самі «невиїзні» туристи.

По-перше, мова йде про працівників таких силових відомств, як ФСБ, ФСКН, МВС, Міноборони. Загальне число співробітників цих міністерств і відомств перевищує 5 млн осіб. Причому необхідно відзначити, що під час економічної кризи саме ця категорія громадян є найбільш соціально захищеною і платоспроможною.

По-друге, це боржники: по аліментах, банківськими кредитами і комунальним платежам. Вони не мають можливості виїхати на відпочинок за кордон за рішенням суду в тому випадку, якщо сума їх боргу перевищує 10 000 рублів. Так, найчастіше ці люди ухиляються від сплати боргів, але цілком здатні оплатити свій відпочинок на курортах Росії. Кількість таких боржників, за деякими даними, сягає 1,7 млн ​​осіб, з яких: 45% - боржники банків, 35% - борги з аліментів, 15% - неоплачені штрафи.

Таким чином, загальна кількість невиїзних громадян Росії, які з великою часткою ймовірності відправляться саме на чорноморські курорти, складе близько 7 млн ​​осіб. Цю цифру можна сміливо подвоїти або навіть потроїти - адже поїдуть вони не одні, а з родинами.

Чекати не можна бронювати

Туристи намагаються зрозуміти - чи варто бронювати тури вже зараз або почекати?

Подивитися актуальні ціни на тури в Сочі можна тут: Тури в Сочі

Подивитися актуальні ціни на тури в Сочі можна тут: Тури в Сочі

Так що ж ми маємо в сухому залишку?

На мій погляд, часів планової економіки давно пройшли. І ціни на послуги в Сочі, як втім і на будь-якому іншому курорті, будуть залежати не від рішення якого-небудь градоначальника, а від ринкової ситуації. У цьому сезоні вона складається за те, щоб ціни не піднімалися, а залишилися на колишньому рівні.

І поки одні звично придивляються до Туреччини, а інші чекають відкриття Єгипту, багато хто вже бронюють квитки до Сочі. До речі, з огляду на курси долара і євро, здається мені, друзі, не буде у нас найближчим часом «горящих» путівок до Аланії за 15 000 рублів. Та й єгипетське напрямок теж навряд чи буде таким вже дешевим, як раніше.

До того ж, якщо ви не в курсі, з 1 січня 2017 року набрав чинності новий закон про туризм. І по ньому істотно посилилися вимоги до туроператорів і турагентів. Іншими словами, тих туроператорів, які раніше демпінгували, тобто кидали ціни на тури до «рівня плінтуса» (а потім зі свистом банкрутували), зараз просто не буде. Правила змінилися, і всім доведеться з цим змиритися.

А зараз хочу поділитися з вами моїм улюбленим роликом про Сочі:

Якщо після цього хтось із вас скаже, що «Сочі велика смітник біля моря» - йдіть самі знаєте куди, товариші ...

Ну, що, хлопці? Вирішили, куди поїдете відпочивати в цьому році? Пишіть в коментарях.

І до зустрічі на блозі!

Куди ви плануєте поїхати відпочивати цього літа?

  • Поїду на курорти Краснодарського краю або в Крим. (42%, голосів: 61)
  • Поїду відпочивати за кордон - а яку відпустку без цього? (41%, голосів: 60)
  • Поїду на природу з наметом (10%, 14 голосів)
  • Поїду куди-небудь, вирішу пізніше (5%, Голосів: 7)
  • Поїду в найближчий санаторій / базу відпочинку (3%, голосів: 4)

Всього учасників: 146

Але я зараз хочу разом з вами з'ясувати - чи так уже дорого стало відпочивати в Сочі зараз?
» А ось обійшовся їм відпочинок дешевше або дорожче, ніж за кордоном?
Дивлюся я на практично порожні вагони і думаю - невже РДЖ вигідно задерти ціни, щоб возити 25 осіб по 450 рублів, ніж 250 чоловік по 120 рублів?
Що ще я забула?
Знаєте, скільки іноземців приїжджає зараз в Сочі на відпочинок?
Що взяти з таких туристів?
Ну, що, хлопці?
Вирішили, куди поїдете відпочивати в цьому році?
Куди ви плануєте поїхати відпочивати цього літа?

Новости