Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Національні заповідники України з картою. Українські природні, біосферні заповідники і парки. Заповідники Києва та Донбасу

  1. українські заповідники
  2. Карта заповідників України
  3. Цікаві українські заповідники і національні парки
  4. Заповідник «Асканія-Нова»
  5. Дунайський заповідник
  6. Карпатський заповідник
  7. Чорноморський біосферний заповідник
  8. Природні заповідники України
  9. Парк «Синевир»
  10. Луганський заповідник
  11. Історико-культурні заповідники України
  12. Заповідник «Хортиця»
  13. заповідники Києва
  14. заповідники Донбасу
  15. Парк «Святі гори»
  1. Карта заповідників України
  2. біосферні заповідники
  3. Природні заповідники України
  4. Історико-культурні заповідники України
  5. заповідники Києва
  6. заповідники Донбасу
  7. Україна посідає перше місце за площею серед держав, цілком знаходяться в Європі. А значить, на великій території країни є багато мальовничих куточків з унікальною природою і значною культурною цінністю.

    Щоб познайомитися з багатствами України, побачити цікавих представників флори і фауна, а також дізнатися більше про історію, варто відвідати національні парки та інші види заповідних територій.

    українські заповідники

    Заповідники, природні парки, заказники, ботанічні сади і подібні об'єкти - це спеціально виділені, зберігаються і охороняються державою області. Кожна з них має унікальну екологічну, естетичну, рекреаційну, історичну або іншу цінність. Разом ці ділянки суші і акваторій формують природний і культурний фонди країни. Вони допомагають зберегти різноманітність ландшафтів, рідкісні та ендемічні види рослин і тварин, споруди та інші об'єкти в незмінному вигляді.

    У заповідниках не тільки охороняються цінності, але і ведеться наукова робота: вивчення древніх культур, особливостей життя тварин або рослин, природних процесів. Також тут проводяться захоплюючі екскурсії, які знайомлять гостей з красивими ландшафтами, цікавими представниками флори і фауни, легендами та історією.

    Карта заповідників України

    На території країни діє 4 біосферних та 19 природних заповідників. Також для туристів відкриті більш 40 національних і 45 ландшафтних парків, 3000 пам'яток природи, 616 ботанічних садів, дендропарків та подібних об'єктів. За даними 2015 року, всього до охоронюваним фондам належить понад 8000 територій. Їх загальна площа становить 6% від усієї території України. Надалі планується розширювати кількість заповідних областей, доповнити їх іншими унікальними і незвичайними місцями.

    Цікаві українські заповідники і національні парки

    біосферні заповідники

    Це найбільш важливі природоохоронні території, вони мають державне і міжнародне значення. Тому тут часто можна побачити не тільки українських туристів, а й гостей з інших країн. «Асканія-Нова», Дунайський, Карпатський і Чорноморський заповідники - це ті місця, які варто відвідати, щоб насолодитися красивими видами, дізнатися більше про живу природу і просто добре провести час далеко від міського шуму і пилу. Такі заповідники засновуються за підтримки ЮНЕСКО і входять до всесвітньої мережі біосферних резерватів. Їх розвиток, захист і підтримка проходить в рамках програми «Людина і біосфера», яка існує з 1974 року.

    Щоб зберегти в незайманому стані всі верстви біосфери, простір організують особливим чином. Заповідники складаються з головного ядра, буфера, що захищає від зовнішніх впливів, і перехідних територій, які з'єднують з сусідніми селами або господарствами.

    Заповідник «Асканія-Нова»

    Заповідник «Асканія-Нова»

    Це один з найцікавіших і цінних природних об'єктів. Він входить в список «7 чудес України» і в рейтингу «100 найвідоміших заповідників світу». «Асканія-Нова» познайомить туристів з різноманітністю флори і фауни степів. Ядро заповідника, ніколи не оре, тому тут зберігся унікальний склад флори. На території представлено понад 450 видів вищих рослин, серед яких скіфські тюльпани, рідкісні ковили і волошки. Тут мешкає майже 20 видів ссавців і багато інших представників фауни.

    Щоб помилуватися красою квітучого степу, варто приїхати в цей заповідник України в період від початку теплих весняних днів до середини червня. В цей час трав'яний килим забарвлюється в смарагдові і блакитні, бузкові або жовті тони, в залежності від квітучих рослин. Над степами літають різні види жайворонків, перепелів, канюк та інших пернатих.

    У перелітний сезон тут можна побачити більше 250 видів птахів. Деякі зграї можуть складатися з 100-500 особин. Біля водойм «Асканії-Нова» живуть сірі журавлі та дрохви. Також тут мешкають борсуки і білки, лисиці, вовки, зайці, різні гризуни.

    Загальна площа заповідника - понад 33 тис. Га, територія ядра - 11 тис. Га. Також до його складу входять дендрологічний парк і зоопарк. Об'єкт розташований в Херсонській області, поряд з селищем Асканія-Нова. Від Каховки потрібно проїхати 60 км в південно-східному напрямку.

    Дунайський заповідник

    Дунайський заповідник

    Це ще один природний об'єкт міжнародного значення на території України. Він розташований в Одеській області в дельті Дунаю і переходить в інший заповідник на румунській території. Також до його складу входить область Чорного моря.

    Тут можна познайомитися з унікальними водними і болотними угіддями дельти річки. Ці ділянки називаються дунайські плавні, а річка в цьому районі оточена непрохідними заростями очерету кілька метрів заввишки. У деяких місцях до берега виходять лісу з верб, що перемежовуються чорними тополями. Всього тут мешкає майже 1000 видів вищих рослин, що становить 20% від усього розмаїття флори країни. В акваторії мешкає більше 100 видів риб.

    Головна визначна пам'ятка місця - це птахи, тут їх налічується понад 260 видів, що становить 63% від всіх пернатих, які живуть в Україні. На території можна побачити рідкісних орланів-білохвостів, зграї рожевих пеліканів і білолобих гусей, малого баклана і інших. Також тут живуть різні ссавці: видри, горностаї, європейські норки, степові куниці і тхори, козулі, ховрахи, дикі свині. В акваторії мешкають три види чорноморських дельфінів.

    Заповідник займає більше 50 тис. Га, площа ядра - близько 15 тис. Га. Він розташований в Одеській області, найближче місто - Вилкове.

    Карпатський заповідник

    Карпатський заповідник

    Якщо перераховувати кращі заповідники, то не можна не згадати Карпатський заповідник. Він знаходиться поруч з містами Хуст і Рахів і складається з 6 окремих масивів.

    У цих місцях можна познайомитися з усіма природно-кліматичними зонами і ландшафтами Карпат: від рівнин до альпійських лугів і гірських вершин. До найкрасивішим і цікавим областей відносяться гори Говерла, Петро, ​​Піп Іван та інші високі вершини Карпат. Також тут знаходяться найбільші в Європі букові та буково-ялицеві ліси.

    Навесні в заповіднику варто відвідати квітучу Долину нарцисів, влітку - зарості реліктового ягідного тису і ліс Угольки, в якому ростуть дерева віком понад 500 років. Тут же розташований найвищий водоспад Закарпаття і інші цікаві місця. На території живуть ведмеді і рисі, беркути, лісові коти.

    Чорноморський біосферний заповідник

    Чорноморський біосферний заповідник

    Ще одні великий об'єкт, він знаходиться в Миколаївській і Херсонських областях і тягнеться з півдня Кінбурнської коси до селища Залізний Порт. Територія, що охороняється включає затоки, акваторію та узбережжя Чорного моря, більше 80% заповідних місць - це водні простори. Тут можна побачити лісостепові, приморські та острівні ландшафти.

    На території живе понад 900 видів рослин, у тому числі 60 ендеміків і 16 представників флори, що охороняються Європейським червоним списком. В акваторіях мешкають рідкісні ссавці: чорноморська афаліна, чорноморська белобочка і середземноморський тюлень-чернець.

    Ландшафти і тваринний світ заповідника дуже різноманітні. На піщаних наносах і берегах живе витончена мала Крячка і її пташенята, на звивистих берега Тендрівської коси - качині сімейства. На Потіївської озері гніздяться і ведуть шлюбні ігри лебеді-шипуни. У лісах гостей чекають незамерзаючі взимку струмки і зарості ожини, дубові гаї з дикими грушами, в яких мешкають фазани та олені.

    Загальна площа заповідника - майже 110 тис. Га. Він знаходиться в місті Гола Пристань, а дорога з Херсона на автобусі займає близько години.

    Природні заповідники України

    Це не менш цікаві об'єкти, де зберігаються рослини, тварини, ландшафти та інші цінності. На відміну від біосферних, вони не регулюються міжнародними програмами, однак також є важливим фондом країни.

    Парк «Синевир»

    Парк «Синевир»

    Тут можна побачити найбільший за площею водойму Українських Карпат - озеро Синевир з чистою прозорою водою. Також на території знаходяться великі сфагнові болота і дике озеро Гропа, гори Стримба і Негровець. Тут мешкають вовки і кабани, рисі і куниці, борсуки і горностаї. Крім мальовничих ландшафтів, красивих струмків і водоспадів, гості парку можуть відвідати музей, присвячений побуті та архітектури жителів Закарпаття, єдиний в Європі музей лісосплаву, побачити споруди часів Другої світової війни і центр реабілітації бурих ведмедів. Парк знаходиться в однойменному селі в Межигірському районі.

    Луганський заповідник

    Луганський заповідник

    Цей об'єкт включає в себе 4 території Луганської області, в яких зберігаються типові та унікальні степові ландшафти. Загальна площа території - 8 тис. Га.

    Тут можна побачити знамениті сріблясті хвилі ковили, яскраві килими степових пряних трав, почути спів птахів. Також в заповіднику є ліси з дубів і в'язів, заплавні луки, піщані коси з тополями, озера, кам'янисті і чагарникові степи, скелясті долини річок. На території мешкає понад 1000 видів вищих рослин, в тому чісле187 ендеміків, 100 зникаючих і рідкісних видів, 43 червонокнижних виду. Фауна національного заповідника представлена ​​4000 видами, серед яких 66 видів ссавців, 245 - птахів і більше 3000 -насекомих.

    Адреси відділень:

    • «Стрілецький степ» знаходиться біля села Криничне Міловського району. Це територія з найвищим ступенем збереження флори і фауни північного Причорномор'я.
    • «Придінцівська заплава» розташована на заході від села Піщане в Станично-Луганському районі, вона охороняє природні комплекси заплави Сіверського Дінця.
    • «Провальський степ» знаходиться біля міста Свердлова, тут бережуть і досліджують комплекси степів і байрачних лісів Донецького кряжу.
    • «Трёхізбенская степ» розташована на півночі від сіл Трьохізбенка і Кряківка.

    Історико-культурні заповідники України

    Ці об'єкти є комплекси, в яких охороняються не тільки природні, але археологічні, етнографічні та інші матеріальні і духовні цінності.

    Заповідник «Хортиця»

    Заповідник «Хортиця»

    Це унікальний об'єкт, який узагальнює культуру Січей кордону XVI-XVIII століть, відтворює атмосферу, архітектуру і побут козацтва. У центрі комплексу знаходиться Кош, його оточують передмістя, захисні вали та рови, а також ремісничі і торгові об'єкти. Тут можна побачити січових храм, курені, військові скарбниці, Пушкарне і інші історичні споруди. У приміщеннях відтворені інтер'єри і побут козаків.

    Доповнює пам'ятник мальовничий ландшафт - прибережна смуга острова Хортиця і характерні степові простори. У заповіднику живуть земноводні, що охороняються Бернською конвенцією. Всього тут мешкає понад 250 видів тварин і 120 видів пернатих. Популяції багатьох видів збільшуються, завдяки добре збереженим природним умовам на острові. Гуляючи по Хортиці, можна помітити зайців і фазанів, білок, плямистих оленів, кабанів, качок і чапель.

    Ще одна визначна пам'ятка острова - масивні гранітні скелі, вік яких складає більше 2,5 млн років. Мальовничі панорами перемежовують дніпровські пороги і плавневі лісу.

    заповідники Києва

    На карті столиці можна знайти п'ять заповідників, які мають природне і культурне значення:

    • «Софія Київська» включає в себе комплекс Софійського собору, Золоті ворота, Кирилівську та Андріївську церкви. Він був заснований в 1934 році. Адреса: вул. Володимирська, 24.
    • Києво-Печерський історико-культурний заповідник - це пам'ятник, а також важливий православний монастир в центрі столиці. Головною частиною комплексу є Ближні та Дальні Печери, вони представляють природну і культурну пам'ятку. Заповідник внесено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і рейтинг «7 чудес України».

      Заповідник внесено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і рейтинг «7 чудес України»

    • «Стародавній Київ» включає північно-східну частину Старокиївської гори, Старий Поділ і інші області. На його території в 179 га розташувалося 349 пам'ятників. Серед природних об'єктів, що охороняються особливо цікава липа, посаджена в 1635 році, і мальовнича панорама Подолу.

      Серед природних об'єктів, що охороняються особливо цікава липа, посаджена в 1635 році, і мальовнича панорама Подолу

    • Також на території Києва знаходиться два меморіальні комплекси - «Лук'янівський цвинтар» і «Биківнянські могили».

    заповідники Донбасу

    Український степовий природний заповідник

    Це один з найбільш великих і відомих заповідників країни, він включає кілька відділень. У Донецькій області знаходяться такі відділення:

    • «Кам'яні могили». Заповідник розташований на територіях Донецької та Запорізької областей. Мальовничі скелясті вершини гранітних брил, кам'яні баби і скіфські поховальні кургани, а також стародавні легенди, пов'язані з місцевістю, приваблюють сюди багатьох мандрівників. Рослинний світ представлений ковила і різнотрав'ям. З тварин можна побачити лисиць і ховрахів, єнотовидних собак, кіз, кабанів. Заповідник знаходиться біля села Назарівка Нікопольського району.

      Заповідник знаходиться біля села Назарівка Нікопольського району

    • «Хомутовський степ» - центральна частина природного заповідника, в якій охороняються реліктові рослини, різні види степів і локальні ендеміки. Також тут мешкає близько 190 видів птахів, 38 ссавців. Одні з найкрасивіших пейзажів «Хомутовський степ» можна побачити в травні, під час цвітіння півоній. Територія знаходиться біля села Самсонове Тельманівського району.

      Територія знаходиться біля села Самсонове Тельманівського району

    • Відділення «Крейдяна фора» розташована на правому березі Сіверського Дінця, проте поки заповідник закритий для туристів.
    • Кальміуське відділення знаходиться біля села Стара Ласпі і зберігає кам'янисті степи в долині річки.

    Парк «Святі гори»

    Він розташований на лівому березі Сіверського Дінця і включає в себе ландшафти крейдяних гір, на яких ростуть реліктові дерева, також тут охороняється степова, лучна і болотна флора. На території знаходиться 129 об'єктів археологічних об'єктів, що відносяться до періоду від палеоліту до середньовіччя, і 73 історичні пам'ятки. Найвідоміша частина парку - це Святогірська лавра, заснована в XVIII столітті. Парк знаходиться в Слов'янському, Лиманському і Бахмутському районах.

    Крім великих заповідників на Донбасі є й інші цікаві місця: ландшафтні парки «Донецький кряж» і «Клебан Бик», заказник «Бакаи Кривої коси» та інші.

    Список заповідників України можна продовжувати довго. Не менший інтерес, ніж парки Донбасу або Києва, представляє Черемський заповідник на Волині або «Михайлівська цілина», розташована в Сумській області. Також туристи часто відвідують Древлянський заповідник в Житомирській області, парк «Галицький» на Івано-Франківщині, «Дністровський каньйон» в Тернопільській області та багато інших місць України. А значить, залишається тільки вибрати зручний маршрут і відправитися в захоплюючу подорож.

    Також вам може бути цікаво:

    Пам'ятки Києва
    Де порибалити в Києві
    храми Києва

    Фото: по запитам Яндекс і Гугл

Новости